Хімічні речовини та енергія їхніх хімічних зв’язків потрапляють до організму людини через:
Сукупність фізіологічних, хімічних та фізичних перетворень речовин і енергії в організмі від часу їх надходження з навколишнього середовища до виділення продуктів розпаду й тепла називається:
Процес розпаду – перетворення складних органічних сполук на прості, під час яких енергія виділяється, називається:
Процеси синтезу – утворення складних органічних сполук із простих, на які затрачається енергія називається:
В організмі, що росте, переважають процеси:
У людини із віком інтенсивність обміну речовин:
Найбільший рівень обміну речовин спостерігається в:
Під час інтенсивної фізичної роботи та в старості переважають процеси:
В організмі людини виділяють три основні етапи обміну речовин та перетворення енергії. Яким етапом є видалення речовин та енергії з організму?
У людини під час прийому їжі інтенсивність обміну речовин:
Процеси асиміляція і дисиміляція взаємопов’язані між собою і відбуваються:
Компоненти їжі, що використовуються в натуральному або переробленому, зміненому або незмінному вигляді називаються:
Вибери харчові продукти рослинного походження:
Вибери харчові продукти мінерального походження:
1 г жирів при окисненні виділяє:
Назвіть функції, які здійснюються в організмі людини під час обміну речовин та перетворення енергії.
У результаті біохімічних перетворень білки й вуглеводи можуть перетворитися на (1), а жири на (2)
Що отримує організм людини з довкілля?
Які ви знаєте поживні речовини?
Чорна смородина, лимон, цибуля, шипшина - це джерела вітаміну:
Недостатнє споживання вітамінів викликає захворювання
Гіпервітаміноз виникає внаслідок:
Найбільше уваги на тарілці збалансованого харчування приділяється
Принципи здорового харчування:
Укажіть захворювання, яке спричинене відсутністю в організмі певного вітаміну:
Укажіть співвідношення білків, жирів та вуглеводів у харчових продуктах за умови раціонального харчування:
Виберіть ознаки, що характеризують дисиміляцію:
А перетворення речовин
1 розщеплення речовин; 2 синтез речовин; 3 перетворення речовин не відбувається
Б енергетичні зміни
1 поглинання енергії; 2 вивільнення енергії; 3 відсутність енергетичних змін
В місце, де безпосередньо відбувається процес
1 клітина; 2 тканинна рідина; 3 порожнина кишечнику
Виберіть характерні ознаки вітаміну С:
А розчинність
1 розчиняється у воді; 2 розчиняється у жирах; 3 не розчиняється ні у воді, ні у жирах
Б у яких продуктах переважно міститься
1 рослинного походження; 2 тваринного походження; 3 рослинного і тваринного походження
В під дією яких чинників руйнується
1 кип’ятіння; 2 нарізання продуктів; 3 не руйнується ніколи
Неорганічними речовинами, які повинні входити до складу їжі, є:
Жиророзчинними вітамінами є:
Відсутність у раціоні вітаміну D призведе до розвитку захворювання:
Які речовини є основним джерелом енергії для організму, сприяють кращій роботі серця, м'язів, мозку?
Будівельним матеріалом для клітин організму є
На які поживні речовини має бути багата їжа, яку ви споживаєте?
Енергетичний баланс:
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома