Контрольна робота з курсу "Історія України 11 клас"

Додано: 14 грудня 2023
Предмет: Історія України, 11 клас
12 запитань
Запитання 1

Укажіть один із осередків шістдесятників в Україні.

варіанти відповідей

Меджліс кримськотатарського народу в Сімферополі

Українська робітничо-селянська спілка у Львові

Організація українських націоналістів у Відні

Клуб творчої молоді «Сучасник» у Києві

Запитання 2

Чи відображено в уривках з історичних джерел окремі аспекти життя українського суспільства в період десталінізації (1953 – 1964 рр.)?


1)«…У рік, коли було одержано найбільший урожай, на цілині працювало понад 75 тисяч юнаків і дівчат з України. Сотні тисяч механізаторів і фахівців, мобілізованих у сільському господарстві багатьох регіонів, приїхали на цілину й організували радгоспи. …Українські механізатори організували 54 цілинних радгоспи…»

2)«Збирання кукурудзи важко піддавалося механізації й тому постійно доводилося мобілізовувати з міст сотні тисяч чоловік. Строки навчання у вузах пересувалися, а обсяг навчального матеріалу скорочувався, тому студенти тепер мали ще один «кукурудзяний» семестр…»

варіанти відповідей

Відображено в обох уривках

Тільки в другому.

Тільки в першому.

Не відображено в жодному з уривків.

Запитання 3

Установіть відповідність між поняттями, що використовують для характеристики періоду політичної та економічної лібералізації суспільства (1953–1964 рр.), та їхніми відображеннями в уривках з історичних джерел.

1. «лібералізація»

2. «дисидентство»

3. «шістдесятники»

4. «реабілітація»


А «…Зняти з обліку спецпоселення і звільнити з-під адміністративного нагляду органів МВС греків, болгар, вірмен та членів їх сімей, виселених з Криму в 1944 р.»


Б «Затвердити… передачу Кримської області зі складу Російської Радянської Федеративної Соціалістичної Республіки до складу Української Радянської Соціалістичної Республіки…»


В «…Поетів тоді називали формалістами за шукання своєї індивідуальності. Насправді, за шуканням істини замість ідеї, спущеної зверху для оспівування, …за опір, протистояння офіційній літературі та всьому апаратові будівничих казарм…»


Г «…Завдання полягає в підготовці народу до нового масового руху за національну свободу. Для такої праці потрібні не скоростріл з багнетом, а натхненне слово з вірою в перемогу…»


Д«…Для цього необхідно: по-більшовицькому засудити і викорінити як несумісний з принципами партійного керівництва і нормами партійного життя культ особистості, вести боротьбу проти спроб відродити його в тій чи іншій формі…»

варіанти відповідей

1 Д, 2 Г, 3 А, 4 Б

1 Д, 2 Г, 3 В, 4 А

1 Г, 2 Д, 3 В, 4 А

1 Д, 2 В, 3 А, 4 Г

Запитання 4

Кого з митців стосується цитований нижче документ?

«Нове покоління митців, які відійшли від шаблонної тематики попередніх часів, не закликали до боротьби за мир, не писали про передовиків колгоспників і робітників заводів, а виходили з того, що "...поезія має бути поезією, а не агітацією у віршованій формі"».

варіанти відповідей

М. Зеров, М. Драй-Хмара, М. Рильський.

О. Теліга, О. Ольжич, У. Самчук.

Л. Костенко, І. Драч, В. Симоненко.

П. Тичина, В. Сосюра, М. Бажан.

Запитання 5

Із якою подією пов’язані діячі, зображені на фото?

варіанти відповідей

заснуванням Української робітничо-селянської спілки

повстанням політичних в'язнів у Норільському концтаборі

акцією протесту в кінотеатрі «Україна» проти арештів дисидентів

створенням Української Гельсінської спілки

Запитання 6

Прочитайте уривок з шостих статей конституцій СРСР (1977 р.) та УРСР (1978 р.) і вкажіть наслідок цього.

«КПРС є керівною і спрямовуючою силою радянського суспільства, ядром його політичної системи».

варіанти відповідей

демократизація суспільного життя, зростання ролі рад народних депутатів, вплив партії лише в ідеологічній галузі

значний крок до побудови комунізму в СРСР, оскільки держава відмирала, її функції переходили до органів громадського самоврядування

зростання тоталітарних тенденцій у житті радянського суспільства, підконтрольність усіх його сфер комуністичній ідеології та вказівкам партійних органів

подальша демократизація громадського життя, можливість виникнення інших партій поруч із КПРС, розвиток конкуренції, участь величезної кількості громадян у політичному житті

Запитання 7

Першими секретарями ЦК КПУ в період загострення кризи радянського суспільства були

варіанти відповідей

Л. Каганович, Л. Мельников

О. Кириченко, М. Підгорний

М. Хрущов, В. Івашко

П. Шелест, В. Щербицький

Запитання 8

Вчений, академік, творець першого в континентальній Європі комп'ютера.


варіанти відповідей

Сергій Лебедєв

Володимир Філатов

Павло Тичина

Євген Сверстюк

Запитання 9

 Український політичний і громадський діяч, адвокат, правозахисник, один із засновників Української робітничо-селянської спілки (1958 р.) й Української Гельсінської групи (1976 р.), засуджений за «антирадянську агітацію і пропаганду» до страти, згодом заміненої ув’язненням, автор книги «Сповідь у камері смертників», автор Акту про незалежність України від 24 серпня 1991 р., балотувався на посаду Президента України, був народним депутатом незалежної України кількох скликань, Герой України

варіанти відповідей
Запитання 10

Український поет, літературознавець, літературний критик, представник «шістдесятників», учасник акції протесту у київському кінотеатрі «Україна» 1965 р., правозахисник, член Української Гельсінської групи, неодноразово заарештований і засуджений за «антирадянську агітацію і пропаганду», помер у таборі для політв’язнів, автор поетичної збірки «Дорога болю», лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка (посмертно).

варіанти відповідей
Запитання 11

(1937—1999) Український політичний і державний діяч, журналіст, правозахисник, член Української гельсінської групи (1976 р.), неодноразово засуджений за «наклепницьку діяльність на радянський суспільний лад» до ув’язнення, голова Народного Руху України, народний депутат незалежної України, автор книг «Лихо з розуму», «Правосуддя чи рецидиви терору», Герой України.

варіанти відповідей
Запитання 12

Політичний та громадський діяч України кримськотатарського походження, один із провідників кримськотатарського національного руху, правозахисник, учасник дисидентського руху, політичний в'язень, Народний депутат України від фракції партії Європейська Солідарність, з 20 серпня 2014 року до 18 травня 2019 року Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу.


варіанти відповідей

Ахмед-Хан Султан

Агатангел Кримський

Хаджі Гірей

Мустафа Джемілєв

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест