Контрольна робота за підручником (Голуб. Н., Горошкіна О.). II семестр 2024 р., к.філол.н., Пластун Н.С. Читання., Жанри мовлення., Спілкування.

Додано: 28 квітня
Предмет: Українська мова, 5 клас
12 запитань
Запитання 1

Читання, види читання, мета - це?

варіанти відповідей

Читання - це процес розкодування графічних символів (букв, розділових знаків), результатом якого стає розуміння змісту. Види читання: вголос, мовчки. Мета — отримання інформації, набуття чуттєвого досвіду, набуття естетичного досвіду.

Читання - це процес розкодування графічних символів (букв, розділових знаків), результатом якого стає нерозуміння змісту. Види читання: вголос, мовчки. Мета — загальне знайомство зі змістом тексту, з'ясування його основної ідеї та проблеми, що висвітлених у ньому.

Читання - це процес розкодування графічних символів (букв, розділових знаків), результатом якого стає розуміння змісту. Види читання: про себе, мовчки. Мета — отримання інформації, набуття чуттєвого досвіду.

Запитання 2

Що таке критичне читання?

варіанти відповідей

Критичне читання - це складний процес читання, який передбачає формувати вміння, прогнозувати, передбачати, інтерпретувати та приймати судження про інформацію, що лежить в основі тексту.

Критичне читання - це складний процес читання, який вимагає, активно мислити: виявляти у змісті тексту приховані запитання, міркувати, як самим відповісти на запитання що виникають., виділяти головне, суттєве, невідоме, незрозуміле.

Критичне читання - це складний процес читання, який передбачає вміння інтерпретувати та приймати судження про інформацію, що не лежить в основі тексту.

Критичне читання - це складний процес читання, який вимагає, вдумливо мислити: виявляти у змісті тексту цінні запитання, міркувати, як самим відповісти на запитання що виникають., виділяти як головне так і другорядне, суттєве, невідоме, незрозуміле.

Запитання 3

Що таке "жанри мовлення"?

варіанти відповідей

Це процес породження мови чи спілкування за допомогою мови, а також створення та передача повідомлення за допомогою радіо чи телебачення.

Це особлива форма висловлювань, які мають особливі ознаки.

Це зразки мовної поведінки в різних ситуаціях спілкування.

Запитання 4

Жанри мовлення. Які ми вивчили з підручника?

варіанти відповідей

Комплімент, лестощі, похвала, прохання, умовляння, благання, пропозиція, запрошення, згода, відмова, осуд, вибачення, подяка, привітання, СМС-повідомлення.

Комплімент, лестощі, похвала, прохання, умовляння, благання, пропозиція, запрошення, згода, відмова, вибачення, подяка, привітання, СМС-повідомлення.

Комплімент, лестощі, похвала, прохання, умовляння, благання, пропозиція, запрошення, вимагання, згода, відмова, вибачення, подяка, привітання, СМС-повідомлення.

Запитання 5

Ввічливе звертання до кого-небудь із метою домогтися чогось, спонукати кого-небудь зробити, виконати щось. Що це за жанр?

варіанти відповідей

Пропозиція

Умовляння

Благання

Прохання

Запитання 6

Щоб привітання досягло мети - потрібно....

варіанти відповідей

Ретельно добирати епітети та писати, говорити щиро, уникнення фамільярності.

Уникнення фамільярності, ретельно добирати епітети, звертати увагу на відповідності з віком та статусом адресата.

Грамотне письмо - вияв поваги до адресата, можливість продемонструвати власну культуру.

Можливість продемонструвати власну культуру - вітати в соцмережах, приєднуватися до яскравих, інших вітань.

Запитання 7

Вибачення. Як правильно?

варіанти відповідей

Хочу Вам сказати, що я щиро вибачаюся.

Я перепрошую.

Приношу вибачення.

Прошу вибачення

Запитання 8

Цілі спілкування - це?

варіанти відповідей

Цілі спілкування - це (спілкування, переконування, впливання на думки, поведінку інших людей; поділитися враженнями, поліпшити настрій, розважити...). В учасників спілкування завжди є певні очікування, і якщо вони справджуються - спілкування вважають успішним, результативним.

Цілі спілкування - це те, заради чого ви почали спілкуватися (поінформувати, переконати, вплинути на думки, дії, поведінку; поділитися враженнями, поліпшити настрій, розважити...). В учасників спілкування завжди є певні очікування, і якщо вони справджуються - спілкування вважають успішним, результативним.

Цілі спілкування - це (поінформувати, переконати, вплинути на думки, дії, поведінку; поділитися враженнями, поліпшити настрій, розважити...). В учасників спілкування завжди є наміри переконати, або вказати на недоліки чи нетактовну поведінку, і якщо вони справджуються - спілкування - результативне.

Запитання 9

Ознаки й переваги гармонійного спілкування - це?

варіанти відповідей

Ознаками й перевагами гармонійного спілкування - є доброзичлива атмосфера, теплі, приязні стосунки, емпатія, активність і зацікавлення всіх учасників спілкування, позитивне налаштування суспільства. "Гармонійно"- це коли всім цікаво, затишно.

Ознаками й перевагами гармонійного спілкування - є доброзичлива атмосфера, теплі, приязні стосунки, досягання мети за допомогою невідступного прохання, активність і зацікавлення всіх учасників спілкування, позитивне налаштування суспільства. "Гармонійно"- це коли всім цікаво, затишно.

Запитання 10

Переваги живого спілкування.

варіанти відповідей

Великі можливості для самовираження.

Відчуття можливостей невербального спілкування.

Відчуття реального життя, реальних умов спілкування.

Можливість приховати свої недоліки, нафантазувати про себе.

Запитання 11

Недоліки віртуального спілкування.

варіанти відповідей

Створення надмірно тепличних умов.

Обмежене сприйняття іншої людини.

Великі можливості для обману й шахрайства.

Погіршення якості мовного оформлення.

Запитання 12

У чому різниця між СУПЕРЕЧКОЮ та СВАРКОЮ?

варіанти відповідей

Різниця між СУПЕРЕЧКОЮ та СВАРКОЮ. У результаті суперечки учасники її схиляються до чиєїсь думки, спільно доходять згоди. Сварка - конфлікт, суперечність між людьми, призводить до суттєвого погіршення стосунків.

Різниця між СУПЕРЕЧКОЮ та СВАРКОЮ. У результаті суперечки учасники її можуть схилятися до чиєїсь думки, або можуть лишатися зі своєї, але спільно доходять згоди. Сварка - конфлікт, суперечність між людьми, призводить до суттєвого погіршення стосунків.

Різниця між СУПЕРЕЧКОЮ та СВАРКОЮ. У результаті суперечки учасники залишаються кожен при своїй власній думці. А сварка не призводить до добра, краще поступитися.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест