Крок М Лікувальна справа .Невідкладні стани у внутрішній медицині

Додано: 10 травня 2020
Предмет:
Тест виконано: 672 рази
64 запитання
Запитання 1

Фельдшера викликали до чоловіка 50років, який скаржиться на пекучий інтенсивний біль за грудниною з іррадіацією в ліву руку, який триває понад 1 годину, виник після стресової ситуації, не знімається нітрогліцерином. Пацієнт неспокійний. Блідий, на обличчі холодний піт. Пульс 100/хв, ритмічний. АТ 125/70мм рт.ст. Тони серця приглушені. Найімовірніший діагноз? 

варіанти відповідей

Інфаркт міокарда, типовий варіант

Прогресуюча стенокардія

Стенокардія напруження

Інфаркт міокарда, астматичний перебіг

Гіпертонічний криз

Запитання 2

Оберіть препарати для наданя невідкладної допомоги пацієнтові з тяжким нападом бронхіальної астми. 

варіанти відповідей

Еуфілін, адреналін, преднізолон 

Пеніцилін, димедрол, адреналін 

Еуфілін, вікасол, адреналін 

Пеніцилін, вікасол, димедрол 

Димедрол, сальбутамол, астмопент 

Запитання 3

Фельдшер прибув машиною “швидкої допомоги” до пацієнта , 35 років. Пацієнт непритомний. Шкіра – жовтянична. Печінка на 2 см випинається з-під краю ребрової дуги. Від пацієнта чути специфічний солодкуватий запах. Оберіть медикаменти для надання невідкладної допомоги.  

варіанти відповідей

Глюкоза, есенціале

Амінокапронова кислота, баралгін

Кальцію хлорид, вікасол

Анальгін, димедрол, но-шпа

Папаверин, баралгін

Запитання 4

Фельдшера викликали до пацієнтки , 26 років. 10 хвилин тому її вкусила бджола в праве плече, після чого з’явилися скарги на набряк, свербіж в місці укусу. Дії фельдшера.  

варіанти відповідей

Накласти міхур з льодом  

Накласти пов’язку з фурациліном  

Ввести розчин анальгіну  

Обробити розчином йоду  

Прикласти грілку до місця укусу  

Запитання 5

У хворого після введення пеніциліну раптово з’явилися різка слабкість, запаморочення, відчуття страху, ядуха, стиснення в грудній клітці, біль у животі. Стан хворого важкий. Шкіра бліда, волога. Пульс ниткоподібний, гіпотонія. Що необхідно провести в першу чергу  

варіанти відповідей

Місце ін’єкції обколоти 0,1% розчином адреналіну гідрохлориду

Масаж ділянки ін’єкції

Ввести 20\% розчин кофеїну

Покласти грілку

Інгаляції кисню

Запитання 6

Вас викликали до хворого який скаржиться, на гострий біль в ділянці серця стискаючого характеру, який віддає в ліву руку, тривалістю більш 30хв. Приймання нітрогліцерину ефекту не дало. Яке захворювання слід запідозрити?  

варіанти відповідей

Інфаркт міокарда  

Стенокардія  

Набряк легень  

Плеврит  

Пневмонію  

Запитання 7

Вас викликали до хворого 45 років, який скаржиться на сильний головний біль, запаморочення, блювання, мерехтіння “мушок” перед очима, АТ-220/110мм. рт. ст. такий стан характерний для?  

варіанти відповідей

Гіпертонічного кризу  

Колапсу  

Гіпоглікемічної коми  

Діабетичної коми  

Анафілактичного шоку  

Запитання 8

Хвора 40 років скаржиться на інтенсивний біль в поперековій ділянці справа з іррадіацію в стегно, статеві органи, червонуватий колір сечі. Який стан розвинувся у хворої?  

варіанти відповідей

Ниркова коліка  

Печінкова коліка  

Кишкова коліка  

Гострий гломерлонефрит  

Гострий пієлонефрит  

Запитання 9

У хворого , 38р., через 20 хвилин після введення 36 ОД інсуліну виникла загальна слабкість, пітливість, тремор кінцівок. Це характерно для?  

варіанти відповідей

Стану гіпоглікемії  

Діабетної коми  

Печінкової коми  

Гіпертонічного кризу  

Колапсу  

Запитання 10

Вас викликали в столярний цех, робітник який втратив свідомість. При огляді: дихання глибоке, шумне; запах ацетону з рота. Шкіра суха, очні яблука м’які при пальпації, зіниці зверхні. Пульс – 110/хв. АТ – 80/50 мм рт ст. Для якого стану характерні ці симптоми?  

варіанти відповідей

Гіперглікемічної коми  

Уремічної коми  

Гіпоглікемічної коми  

Печінкової коми  

Мозкової коми  

Запитання 11

До фельдшера швидкої допомоги звернувся чоловік 35 років, у якого впродовж 12 років при контакті з квітковим пилком розвивалася ядуха. При зверненні: дихання зі свистячими хрипами на вдиху та видиху за участю додаткових м’язів, АТ 130/85 мм рт.ст., пульс 110/хв., частота дихання 30/хв., при аускультації з обох боків – “німа легеня”. Введення яких медикаментозних препаратів фельдшером доцільне в даній ситуації?  

варіанти відповідей

Глюкокортикостероїди  

Антибіотики  

Бета-адреноблокатори  

Бета-адреноміметики  

Антигістамінні  

Запитання 12

До фельдшера здоровпункту звернулася пацієнтка зі скаргами на ниючі болі в епігастральній ділянці, загальну слабкість, запаморочення, серцебиття, рідкий стілець чорного кольору останні 2 доби. Впродовж місяця самостійно приймала індометацин 3-4 таблетки на добу через болі в суглобах. Фельдшер запідозрив шлунково-кишкову кровотечу, індуковану прийомом нестероїдних протизапальних засобів. Яка першу допомогу повинен надати фельдшер на догоспітальному етапі?  

варіанти відповідей

Міхур з льодом на епігастральну ділянку  

Промивання шлунка содовим розчином  

Очисна клізма  

Вжити яєчний білок  

Гаряча ніжна ванна  

Запитання 13

Пацієнт ,27 років, доставлений в лікарню бригадою швидкої допомоги: зі слів дружини скарги на сухість в роті, спрагу, слабкість, головний біль, нудоту з’явились у пацієнта 3 місяці тому після перенесеної ГРВІ. Стан тяжкий, загальмований, шкіра і видимі слизові сухі, пульс 105/хв., ритмічний, АТ- 110/70 мм рт.ст., частота дихання 22/хв., дихання везикулярне. Аналіз крові: ер. 4,0x1012/л, лейк. 7,1x109/л, ШЗЕ- 14 мм/год; цукор крові – 18,8 ммоль/л, в сечі позитивна реакція на ацетон. Яке лікування ви призначите?  

варіанти відповідей

Інсулін короткої дії (актрапід)  

Інсулін середньої тривалості дії (хумілін-базаль)  

Інсулін тривалої дії (ультралонг)  

10 \% розчин калію хлориду  

10 \% розчин унітіолу  

Запитання 14

До приймального відділення машиною швидкої допомоги доставлено пацієнта віком 20 років. Рівень свідомості – сопор. АТ- 75/40 мм рт.ст.. Температура тіла 39,3oС. Пацієнта 7 днів тому виписано з лікарні, де він лікувався з приводу склеродермії. При виписці рекомендовано продовжувати терапію преднізолоном 40 мг на добу, але хлопець перестав приймати препарат. Після чого з’явились головні болі, втома, блювання, діарея, велика потреба в солі та вище перелічені скарги. Найбільш вірогідний діагноз фельдшера – це:  

варіанти відповідей

Гостра недостатність наднирників, синдром “відміни”  

Синдром Рейє  

Гостра ниркова недостатність  

Гострий гастроентероколіт  

Гіповолемічний шок  

Запитання 15

Пацієнт 36 років, доставлений в приймальне відділення машиною швидкої допомоги. Скарги: раптовий біль в епігастрії і за грудиною протягом 2 годин. Впродовж року мав подібні болі без зв’язку з навантаженням, що самостійно зникали. Пацієнт блідий, стогне, холодний піт. ЧСС 100/хв., екстрасистолія, АТ 100/70 мм рт.ст.. Живіт болючий, напружений. Що необхідно зробити з діагностичною метою фельдшеру?  

варіанти відповідей

Зняти електрокардіограму  

Зробити загальний аналіз крові  

Провести фіброгастродуоденоскопію  

Провести рентгенобстеження ОГК  

Провести рентгенобстеження черевної порожнини  

Запитання 16

Вночі бригада швидкої допомоги була викликана на дім до пацієнта 48 років, який скаржиться на напади втрати свідомості з судомами. Стан тяжкий, ціаноз губ. АТ 160/80 мм рт.ст., пульс 28/хв.., брадікардія. На ЕКГ атріовентрикулярна блокада з ЧСС 30 ударів за хв.., від’ємний зубець Т і ST нижче ізолінії V2 – V4. З яких препаратів повинен почати лікування фельдшер ШМД?  

варіанти відповідей

Довенно атропін  

Електроімпульсна терапія  

Довенно серцеві глікозиди  

Довенно нітрогліцерин  

Довенно вазодилятатори  

Запитання 17

У пацієнта , 40 років вперше з’явився різкий біль в поперековій ділянці зліва з ірадіацією в пахвинну ділянку, кров’яниста сеча. В аналізі крові ШЗЕ 10 мм/год., лейкоцити 4,6x109/л; аналіз сечі: колір червоний, питома вага 1022, білок 0,2 г/л, лейкоцити – 10 в п/зору, еритроцити незмінені 30-40 в п/зору. На дім був викликаний фельдшер ФАПу. Яка вірогідна причина появи кров’янистої сечі?  

варіанти відповідей

Лівобічна ниркова колька  

Хронічний пієлонефрит  

Гострий гломерулонефрит  

Гострий пієлонефрит  

Гострий цистит  

Запитання 18

Пацієнт , 58 років, стан вкрай важкий, дезорієнтований в часі, просторі, напади збудження з маренням і наступною сонливістю, порушення координації рухів, “ляскаючий ” тремор пальців рук і ніг, жовтяниця, печінковий запах з рота. У крові: ШЗЕ 48 мм/год., еритр. – 2,8x1012/л; заг. білірубін – 295 мкмоль/л, АСТ- 2,4 ммоль/год/л, АЛТ- 3,0 моль/год/л. Пацієнта доставлено на ФАП. Який діагноз має поставити фельдшер?  

варіанти відповідей

Печінкова кома  

Уремічна кома  

Інфаркт міокарду  

Ішемічний інсульт  

Тромбоемболія легеневої артерії  

Запитання 19

Бригаду ШД викликали до пацієнта 47 років, який скаржиться на інтенсивний стискаючий біль в ділянці серця, загальну слабкість, запаморочення, нудоту, задишку в спокої. Стан тяжкий, блідість шкірних покривів, акроціаноз. АТ- 70/20 мм рт.ст., пульс – 110/хв., ЕКГ: комплекс QS в I, aVL, V1-V4. Який препарат слід використати фельдшеру для корекції АТ?  

варіанти відповідей

Допамін  

Мезатон  

Адреналін  

Сульфокамфокаїн  

Кофеїн  

Запитання 20

Ви фельдшер швидкої допомоги. Вас викликали до пацієнта , 21 року, який після введення гентаміцину через півгодини відчув нестачу повітря, свербіж долонь, почервоніння обличчя, запаморочення в голові. АТ знизився до 75/50 мм рт.ст., ЧД 24/хв., Ps 105/хв. З якого препарату ви розпочнете невідкладну допомогу?  

варіанти відповідей

Гідрокортизон д/в  

Допамін д/в  

Еуфілін д/в  

Димедрол в/м  

Гідрокарбонат натрію д/в  

Запитання 21

Фельдшер швидкої допомоги був викликаний до пацієнта 18 років, який після перенесеного гломерулонефриту страждає на артеріальну гіпертонію. В момент огляду скаржиться на сильний головний біль. Об-но: АТ – 125/100 мм рт.ст.. За останню добу діурез зменшився до 600 мл/добу. Якою буде тактика фельдшера?  

варіанти відповідей

Фуросемід + корінфар  

Фуросемід + празозин  

Клофелін + анаприлін  

Дроперидол + каптоприл  

Фуросемід + гіпотіазид  

Запитання 22

В кінці трудового дня жінка 46 років, яка страждає на бронхіальну астму 14 років, звернулася до фельдшера швидкої допомоги. Після контакту з тютюновим димом відчула різке погіршення дихання з затрудженим видихом. Впродовж 2-х годин проводила інгаляції беротеком 8 разів, однак покращення стану не відбувалось. Необхідним заходом швидкої допомоги в даному випадку являється:  

варіанти відповідей

Преднізолон 90 мг, струминно  

Еуфілін 2,4% - 10 мл д/в болюсно  

Продовжити інгаляції беротеком в комбінації з атровентом  

Папаверин 2% - 2мл, в/м  

Іпратропіум бромід інгаляторно через небулайзер  

Запитання 23

Бригада швидкої допомоги була викликана на дім до пацієнта, який після перебування в кардіологічному відділенні приймав нітросорбід, еналапріл, аспірин. Вночі він прокинувся від нестачі повітря, страху. Сидить в ліжку, частота дихання 28/хв., ціаноз губ, пульс ритмічний, 90/хв., АТ 140/80 мм рт.ст.. В нижніх відділах легень вологі хрипи. На ЕКГ у відведеннях III, avF QRS типу Qr, сегмент ST на ізолінії, позитивний зубець Т. Яка тактика фельдшера в лікуванні ускладнення, що виникло?  

варіанти відповідей

Лазикс  

Дигоксин  

Верапаміл  

Дофамін  

Преднізолон  

Запитання 24

Фельдшер викликаний на дім до пацієнтки , 64 роки. Діагноз: Гіпертонічна хвороба. Вранці після прийому каптопресу і атенололу різко встала з ліжка, втратила свідомість. Об-но: шкіра бліда. Волога. Пульс слабкий, 110/хвилину. Тони серця послаблені, АТ 70/50 мм рт.ст.. Дихання везикулярне. Змін з боку ЦНС немає. ЕКГ – гіпертрофія з перевантаженням лівого шлуночка, на очному дні – симптоми Салюс II, Гвіста. Діагноз фельдшера?  

варіанти відповідей

Колапс  

НЦД за змішаним типом  

Синокаротидна непритомність  

Синоаурикулярна блокада  

Динамічне порушення мозкового кровообігу  

Запитання 25

До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка, яка страждає дифузною формою токсичного зобу. Стан погіршився після психо-емоційного стресу. З’явились скарги на сильні головні болі, серцебиття. Об-но: психічне і рухове збудження, рясний піт, шкірні покриви гіперемовані, фібрильна температура, тахікардія 150/хв, гіпертензія 150/50 мм рт.ст.. Яке ускладнення, на думку фельдшера, розвинулось у пацієнтки?  

варіанти відповідей

Тиреотоксична криза  

Мікседематозна кома  

Адреналова криза  

Пароксизм миготливої тахіаритмії  

Гострий гіперпаратіреоз  

Запитання 26

Пацієнт 38 років, напади загрудинного болю почастішали, виникають не тільки при навантаженні, а і в спокої, продовжуються до 15-20 хвилин. Нітрогліцерин знімає болі (до 15 таблеток на добу). Больові відчуття тривають тиждень, в анамнезі Q-інфаркт два роки тому. На дім був викликаний фельдшер швидкої допомоги. Об-но: пульс 76/хв., ритмічний, АТ – 120/80 мм рт.ст., на ЕКГ – шрамові зміни в зоні інфаркту. Яку схему препаратів для надання невідкладної допомоги необхідно застосувати фельдшеру?  

варіанти відповідей

Аспірин, пропранолол, нітросорбід  

Аспірин, верапаміл, нітросорбід  

Ніфедіпін, метопролол, нітросорбід  

Стрептокіназа, метопролол, нітросорбід  

Аспірин, актілізе, нітросорбід  

Запитання 27

Фельдшера викликали на дім до пацієнта, який страждає на цукровий діабет I типу. Після ін’єкції 32 одиниць інсуліну з’явився головний біль, слабкість, відчуття голоду, тремор рук, втрата свідомості. Об-но: пацієнт без свідомості, зіниці розширені, судоми м’язів кінцівок.АТ 140/100 мм рт.ст., пульс – 90/хв., ритмічний, шкіра волога. Який препарат введе фельдшер в першу чергу?  

варіанти відповідей

Глюкоза 40% р-н до 100,0 д/в струминно  

Інсулін 40 ОД д/в  

Глюкоза 10% р-н 200,0 + інсулін 6 ОД д/в  

Фізіологічний розчин  

Глюкагон в/м  

Запитання 28

ШМД викликали до хворого 69 років, у якого годину тому після фізичного навантаження раптово виник сильний біль за грудиною з ірадіацією у міжлопаткову ділянку. Під час огляду: стан тяжкий, свідомість порушена, шкіра бліда, волога. Рs – 100/хв. АТ – 150/100 мм.рт.ст.. Тони серця ослаблені. На ЕКГ – глибокий зубець Q та куполоподібний сегмент SТ у відведеннях ІІ - ІІІ. Яка невідкладна долікарська допомога у цьому випадку?  

варіанти відповідей

Спокій, нітрогліцерин 0,0005г сублінгвально, аспірин 0,25 г розжувати  

Створити фізичний та емоційний спокій  

Спокій, оксигенотерапія  

Спокій, гепарин 4000 ОД болюсно  

Спокій, атропін 0,5 – 1 мг в/в  

Запитання 29

Фельдшера ШМД викликали до пацієнта, який хворіє на виразкову хворобу шлунка, 30 хвилин тому з’явились загальна слабкість, запаморочення, шум у вухах, “мерехтіння мушок” перед очима. Було блювання по типу “кавової гущі”. Яка перша медична допомога доцільна у цьому випадку?  

варіанти відповідей

Покласти міхур з льодом на надчеревну ділянку, термінова госпіталізація  

Покласти грілку на надчеревну ділянку, госпіталізація  

Ввести анальгетики, госпіталізація  

Промити шлунок, госпіталізація  

Ввести спазмолітики, госпіталізація  

Запитання 30

Хвору укусила бджола в праве плече. Вона скаржиться на відчуття жару, набряк та свербіння у місці укусу, ринорею, спастичний кашель, пульсуючий головний біль. АТ - 90/50 мм.рт.ст. Яку невідкладну долікарську допомогу треба надати хворій?  

варіанти відповідей

Обколоти місце укусу 0,1% р-ном адреналіну  

Прикласти грілку до місця укусу  

Обробити розчином йодінолу  

Накласти пов’язку з фурациліном  

Ввести 50% р-н анальгіну  

Запитання 31

Під час роботи у жінки погіршилося самопочуття. Вона скаржиться на сухість у роті, спрагу, нудоту. В анамнезі: цукровий діабет. Об’єктивно: запах ацетону з роту, шкіра суха, рум’янець на обличчі. Дихання глибоке, шумне, тони серця приглушені. PS 120/xb., слабкого наповнення, АТ 80/45 мм.рт.ст Через деякий час жінка втратила свідомість. Каретою ШМД була госпіталізована в ЛПУ. Який першочерговий препарат для надання невідкладної допомоги треба ввести?  

варіанти відповідей

Інсулін короткої дії 20 ЄД в/в струмно  

Р-н глюкози 40%- 10мл  в/в струмно  

Р-н бікарбонату 4% - 200 мл  в/в краплино  

Мезатон 1% - 1 мл в/в струмно  

Дибазол 1%-4 мл в/м  

Запитання 32

Виклик ШМД до пацієнта 43 р., який скаржиться на раптовий “кинджальний” біль у надчеревній ділянці. Шкіра бліда. Живіт дошкоподібний. Позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. В анамнезі: виразкова хвороба шлунка. Вкажіть, для якого ускладнення виразкової хвороби характерні дані симптоми:   

варіанти відповідей

Перфорації  

Кровотечі  

Малігнізації  

Пілоростеноз  

Перигастрит та перидуоденіт  

Запитання 33

Фельдшера викликали до пацієнтки 30 р. скарги на напад ядухи з утрудненим видихом, триває понад добу. Наприкінці нападу тяжко відходить невелика кількість склистого мокротиння. ЧДР – 50/хв., над правою легенею дихання не вислуховується. Вкажіть найімовірніший попередній діагноз:   

варіанти відповідей

Астматичний статус  

Пневмонія  

Серцева астма  

Обструктивний бронхіт  

Бронхоектатична хвороба  

Запитання 34

Фельдшера ФАПу викликали до пацієнтки 30 р. Скарги на напад ядухи з експіраторною задишкою. Напад не усувається ефективними раніше сальбутамолом і адреналіном, триває майже добу. Об’єктивно: стан тяжкий, ЧДР – 40/хв.., вислуховується багато хрипів зі свистом у легенях з обох боків. Який основний препарат слід ввести пацієнту в даному випадку:   

варіанти відповідей

Преднізолон  

Астмопент  

Солутан  

Піпольфен  

Морфін  

Запитання 35

Пацієнтка 38 р. викликала ШМД. Після опитування і огляду пацієнтки, яка хворіє на ІХС, фельдшер запідозрив інфаркт міокарда. Вкажіть, які лікарські засоби необхідно для нейролептанальгезії в разі інфаркту міокарда:   

варіанти відповідей

Фентаніл, дроперидол  

Анаприлін, папаверин  

Нітрогліцерин, баралгін  

Стрептокіназа, урокіназа  

Гепарин, рибоксин  

Запитання 36

Пацієнтка , 45 р., викликала фельдшера ФАПу додому. Скаржиться на сильний напад болю у правому підребер’ї, який з’явився після прийому надто жирної їжі. Біль віддає у праву руку. В анамнезі: жовчокам’яна хвороба. Об’єктивно: шкіра звичайного забарвлення, температура тіла 36,7oС, позитивний симптом Ортнера, Кора праворуч. Сеча і кал звичайного забарвлення. Вкажіть найімовріншій попередній діагноз:   

варіанти відповідей

Напад печінкової кольки  

Хронічний гепатит  

Цироз печінки  

Хронічний гастрит  

Напад ниркової кольки  

Запитання 37

У пацієнта раптово виникла задишка з подовженим видихом, дистанційні сухі хрипи. Хворий сидить у ліжку, спираючись на коліна. Шкіра бліда, пульс 90/хв., АТ 140/90 мм рт. ст., частота дихання - 36/хв. Над легенями перкуторно визначається коробковий звук, аускультативно – велика кількість сухих хрипів. Що в першу чергу треба зробити під час надання невідкладної допомоги?  

варіанти відповідей

Зробити інгаляцію лікарського засобу із кишенькового інгалятора  

Виконати дихальну гімнастику  

Заспокоїти хворого  

Провести інгаляцію зволоженого кисню  

Ввести підшкірно 0,1% розчин адреналіну  

Запитання 38

У жінки 25 років, яка страждає цукровим діабетом, протягом 2 днів скаржиться на слабкість, сонливість, зниження апетиту. Наростала поліурія, спрага. Хвора без свідомості,шкіра бліда, суха, тургор знижений. Дихання шумне, глибоке з запахом ацетону у повітрі. Пульс 96/хв., АТ 90/60 мм рт. ст. Яке ускладнення виникло у хворого?  

варіанти відповідей

Кетоацидотична кома  

Печінкова кома  

Гіпоглікемічна кома  

Уремічна кома  

Гіперосмолярна кома  

Запитання 39

Хворий 48 років, через декілька хвилин після введення звичайної дози інсуліну відчув голод, тремтіння рук, а потім втратив свідомість. Шкіра бліда, волога, судомі посмикування м’язів. Що трапилось з пацієнтом?  

варіанти відповідей

Гіпоглікемічна кома  

Кетоацидотична кома  

Печінкова кома  

Уремічна кома  

Гіперглікемічна кома  

Запитання 40

У пацієнта, що страждає на гіпертонічну хворобу, протягом 2х діб погіршився стан : нудота, біль у потилиці й ділянці серця, миготіння “мушок” перед очима. Об’єктивно: стан приголомшений, обличчя гіперемоване АТ- 180/120 мм.рт.ст. Яке ускладнення виникло у хворого?  

варіанти відповідей

Гіпертонічний криз  

Інфаркт міокарда  

Стенокардія  

Гостра серцева недостатність  

Гостра судинна недостатність  

Запитання 41

Пацієнт раптово відчув укус бджоли на губі. Скаржиться на ядуху, нудоту. При огляді : обличчя набрякле, шкіра блідо-ціанотична дихання утруднене, охриплість голосу, надсадний кашель. Яке ускладнення у хворого?  

варіанти відповідей

Набряк Квінке  

Кропив’янка  

Анафілактичний шок  

Сироваткова хвороба  

Напад бронхіальної астми  

Запитання 42

У хворого 28 років, який страждає на виразкову хворобу шлунка, раптово виник біль в епігастральній ділянці, блювота “кавовою гущею” АТ- 80/40 мм рт.ст. Що в першу чергу необхідно зробити фельдшеру?  

варіанти відповідей

Покласти міхур з льодом на живіт  

Покласти грілку  

Ввести кордіамін  

Промити шлунок  

Дати вжити гарячу каву  

Запитання 43

Фельдшера швидкої допомоги викликано до пацієнта, у якого напад бронхіальної астми не минає на протязі однієї доби. Оберіть препарати для надання невідкладної допомоги.  

варіанти відповідей

Еуфілін, преднізолон  

Димедрол, астмопент   

Димедрол, пеніцилін  

Сальбутомол, адреналін  

Вікасол, димедрол  

Запитання 44

До фельдшера ФАПу звернулась жінка 52 роки із скаргами на головний біль, серцебиття, біль в ділянці серця . Хвора збуджена, шкіра гіперемійована, АТ 180/110, Р – 100/хв. Який відкладний стан виник у хворої ?  

варіанти відповідей

Гіпертонічний криз  

Діабетична кома   

Гіперглікемічна кома  

Анафілактичний шок  

Гостра лівошлуночкова недостатність  

Запитання 45

У хворого вночі виник напад стискаючого загрудинного болю. Шкіра бліда, волога, свідомість порушена. АТ 80/60 мм. рт.ст., Рs- 110/хв. Фельдшер швидкої допомоги запідозрив розвиток інфаркту міокарда. Яке ускладнення ймовірно виникло у хворого?  

варіанти відповідей

Кардіогенний шок  

Гостра лівошлуночкова недостатність  

Анафілактичний шок  

Тромбоемболія легеневої артерії  

Розрив міокарда  

Запитання 46

До фельдшера здоровпункту звернувся хворий 57 років, який з дитинства хворіє на ревматизм, мітральний стеноз. Після значного фізичного навантаження з’явився напад ядухи з інспіраторною задишкою. Над легенями в нижніх відділах – поодинокі волог хрипи. Який невідкладний стан виник у хворого?  

варіанти відповідей

Серцева астма  

Бронхіальна астма  

Колапс  

Шок  

Набряк легенів  

Запитання 47

Хворий 31 рік скаржиться на сильний раптовий біль в поперековій ділянці зліва. Фельдшер швидкої допомоги діагностував напад ниркової кольки. Яку невідкладну допомогу слід надати?  

варіанти відповідей

Баралгін, спазмалгон  

Лазікс, преднізолон  

Димедрол, адреналін  

Дібазол, димедрол

Анальгін, преднізолон  

Запитання 48

На ФАПі після ін’єкції кетанолу хворий відчув загрудинний біль, задишку, запаморочення, біль в поперековій ділянці, Який невідкладний стан виник у хворого?  

варіанти відповідей

Анафілактичний шок  

Кардіогенний шок  

Гіпертензивний криз  

Гіпоглікемічна кома 

Серцева астма  

Запитання 49

Ви фельдшер швидкої допомоги. Вас викликали до пацієнта , 36 років, що страждає на цукровий діабет та отримує інсулін. Об’єктивно: свідомість відсутня, відмічаються судомні посмикування м’язів, блідість та вологість шкіри; Рs- 98/хв., АТ- 110/70 мм.рт.ст. Запах ацетону відсутній. Для надання невідкладної допомоги першочергово необхідно ввести:  

варіанти відповідей

40 мл 40% розчину глюкози в/в струминно  

1 мл 0,1% р-ну норадреналіну в/в крапельно  

1 мл глюкагону в/м  

500 мл 5% розчину глюкози в/в крапельно  

10 ОД простого інсуліну п/ш  

Запитання 50

Ви фельдшер ФАПу. Вас викликали до пацієнта , 32 років, хворіє на цукровий діабет І типу. Перехворів на ангіну, після чого посилилась спрага, з’явилась нудота, блювання, біль в животі, сонливість. Вночі втратив свідомість. Об’єктивно: Рs – 125/хв., АТ – 80/45 мм.рт.ст., шкіра суха. Дихання Куссмауля. Язик сухий. Запах ацетону з рота. Поставте найімовірніший діагноз:  

варіанти відповідей

Кетоацидотична кома  

Анафілактичний шок  

Гіпоглікемічна кома  

Непритомність  

Гіперосмолярна кома  

Запитання 51

Ви фельдшер швидкої допомоги. Вас викликали до пацієнта , 48 років, що скаржиться на одноразове блювання, вздуття живота, сильний біль у поперековій ділянці справа, що іррадіацією в статеві органи, живіт, часте болюче сечовипускання. Об’єктивно: хворий неспокійний, стогне, шкіра бліда, вкрита рясним потом. Рs- 90/хв. АТ- 90/60 мм.рт.ст., Симптом Пастернацького позитивний cправа. Поставте найімовірніший діагноз:  

варіанти відповідей

Ниркова колька  

Печінкова колька  

Кишкова колька  

Гострий апендицит  

Кишкова непрохідність

Запитання 52

Ви фельдшер швидкої допомоги. У пацієнта 45 років з діагнозом рак легень, виникла легенева кровотеча. Для зупинки кровотечі першочергово необхідно застосувати:  

варіанти відповідей

Дицинон  

Хлористий кальцій  

Вікасол  

Медичний желатин  

Адроксон  

Запитання 53

Ви фельдшер ФАПу. Вас викликали до пацієнта 26 років з тяжким нападом бронхіальної астми. Виберіть препарати для надання невідкладної допомоги:  

варіанти відповідей

Адреналін, сальбутамол, преднізолон  

Пеніцилін, димедрол, адреналін  

Еуфілін, вікасол, адреналін  

Пеніцилін, вікасол, димедрол  

Димедрол, сальбутамол, астмопент  

Запитання 54

На ФАП звернувся хворий 28 років, який в останній час скаржиться на печію та болі в епігастрії, які підсилюються після вживання гострої їжі. Раптово відмітив погіршення стану: загальна слабкість, серцебиття, блювота “кавовою гущею”. Об’єктивно: шкіра бліда, волога, зіниці запавші. АТ – 95/60 мм рт.ст. Пульс – 100/хв., ниткоподібний. При розпитуванні виявилось, що декілька днів назад був чорний кал. Яке ймовірне ускладнення виникло у хворого?  

варіанти відповідей

Шлункова кровотеча.  

Перфорація.  

Стеноз воротаря.  

Пенетрація.  

Малігнізація.  

Запитання 55

Фельдшера викликали до чоловіка 42 років, у якого напад ядухи з затрудненим видихом. Напад триває 1 добу. ЧД – 40/хв. Над правою легенею дихання не вислуховується. Попередній діагноз?  

варіанти відповідей

Астматичний статус, ІІ стадія.  

Астматичний статус, І стадія.  

Астматичний статус, ІІІ стадія.  

Серцева астма.  

Обструктивний бронхіт.  

Запитання 56

На ФАП звернувся хворий , 62 років, що скаржиться на задишку, виділення пінистого харкотиння рожевого кольору. Стан погіршився 1 год. назад. Положення ортопноє. Шкіра вкрита холодним липким потом. АТ 200/100 мм.рт.ст. Акцент ІІ тону на аорті. В легенях – вологі різнокаліберні хрипи. Ваш попередній діагноз?  

варіанти відповідей

Набряк легень.  

Бронхіальна астма.  

Хронічний бронхіт.  

Хронічна серцева недостатність.  

ІХС. Стенокардія напруги.  

Запитання 57

Хворий , 57 років, звернувся до фельдшера ФАПу зі скаргами на біль в ділянці серця стискаючого характеру, з іррадіацією в ліве плече, який виникає при фізичному навантаженні. Після прийому нітрогліцерину полегшення не настає. Об’єктивно: шкіра та видимі слизові оболонки бліді, тони серця послаблені, ритмічні. АТ- 90/50 мм.рт.ст.. ЕКГ: ознаки пошкодження міокарду.   Ваш попередній діагноз?  

варіанти відповідей

Інфаркт міокарду.  

Ревматична хвороба.  

Ендокардит.  

Перикардит.  

Міокардит.  

Запитання 58

На ФАПі після в/м введення хворому ампісульбіну у хворого з’явилась задишка, вкрився холодним липким потом, після чого втратив свідомість. При огляді: шкірні покриви різко бліді, вкриті потом, АТ- 40/0 мм рт.ст., ЧСС – 124/хв. Ваш попередній діагноз?  

варіанти відповідей

Анафілактичний шок.  

Непритомність.  

Колапс.  

Гостра лівошлуночкова недостатність.  

Інфаркт міокарду.  

Запитання 59

В приймальне відділення доставлено хворого 20 р., без свідомості. В його кишені знайдена картка хворого на цукровий діабет. Шкіра бліда, тургор знижений. Дихання шумне, глибоке, із рота запах ацетону. ЧСС- 105/хв., АТ- 90/60 мм рт.ст. Який з препаратів необхідно приготувати в першу чергу для надання невідкладної допомоги?  

варіанти відповідей

Інсулін  

5% розчин глюкози   

0,1% розчин адреналіну   

Реополіглюкин  

0,9% розчин натрію хлориду  

Запитання 60

До пацієнтки., 45 років, яка скаржиться на головний біль в ділянці потилиці, нудоту, одноразове блювання, що з'явились після сварки з чоловіком, викликали фельдшера ФАПу. Об'єктивно: збудження, червоні плями на обличчі, шиї, Рs- 110/хв, АТ-180/110 мм рт. ст. Ваш попередній діагноз?  

варіанти відповідей

Гіпертонічний криз неускладнений

Гіпертонічний криз ускладнений

Харчове отруєння 

Інфаркт міокарда 

Напад стенокардії 

Запитання 61

Виклик ШМД до чоловіка 42 років, який помилково , 30хв. тому випив соляну кислоту.Скаржиться на біль у роті, стравоході, у надчеревній ділянці,блювання рідиною бурого кольору, порушення ковтання.При огляді:блідість шкіри, опіки шкіри обличчя,слизової оболонки рота,тахікардія, артеріальна гіпотонія.Виражена болісність в надчеревній ділянці.Яку допомогу необхідно надати в першу чергу?

варіанти відповідей

Промити шлунок теплою водою або білковим розчином

Ввести 5% розчин глюкози 200 мл внутрішньовенно краплино

Ввести антибіотики

Покласти міхур з льодом на епігастральну ділянку

Покласти грілку на епігастральну ділян6ку

Запитання 62

На здоровпункті хімічного заводу проводиться забір донорської крові.Чоловік 24 років раптово зблід і знепритомнів.Зіниці вузькі, реагують на світло, кінцівки холодні.Пульс-85 за хв..АТ - 120/80 мм рт. ст..Невідкладна допомога:

варіанти відповідей

Горизонтальне положення, нашатирний спирт

Напівсидяче положення, нашатирний спирт

Сидяче положення, нашатирний спирт

Горизонтальне положення,адреналін

Горизонтальне положення, ефедрин

Запитання 63

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт зі скаргами на нападоподібний біль у правому підребер'ї, позитивні симптоми Ортнера, Кера.Для невідкладної допомоги фельдшер приготує:

варіанти відповідей

Ренальган

Холензим

Маалокс

Альмагель

Кордіамін

Запитання 64

На ФАП доставлений хворий зі скаргами на головний біль, погіршення зору, пітливість,біль у животі, слинотечу, нудоту.6 годин тому обприскував город хлорофосом.Встановлено діагноз "Гостре отруєння хлорофосом".Який антидот найдоцільніше застосувати?

варіанти відповідей

Розчин атропіну сульфату 0,1%

Розчин унітіолу 5%

Розчин тіосульфату 20%

Антидот Стрижевського

Розчин натрію гідрокарбонату 4%

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест