Кровотечі, переломи, слр

Додано: 10 квітня
Предмет:
28 запитань
Запитання 1

Хворий М., 34 роки, отримав різану рану в ділянці підколінної ямки розміром - 7х0,3 см. Краї рани зяють, кровоточать. Кров витікає пульсуючим струменем, яскраво-червоного кольору. Визначте обсяг першої допомоги:


варіанти відповідей

Накладення стискаючої пов’язки

Накладення джгута

Застосування протромбінової губки

Іммобілізація шиною Дітеріхса

Запитання 2

У пацієнта 36 років, після оперативного втручання на шлунку під загальною анестезією через 2 години з’явилося порушення дихання - поверхневе, аритмічне, до 24-26 за хвилину. Ціаноз, тахікардія, АТ- 140/90 мм рт.ст., свідомість збережена. З чого почати первинну допомогу?

варіанти відповідей

Зробити хворому штучну вентиляцію легень

Продовжити активне спостереження за хворим

Зробити хворому ін’єкцію розчину кофеїну

Переконатися в прохідності дихальних шляхів

Запитання 3

Пацієнт Н, потрапив до травматологічного відділення з травмами обличчя та ротоглотки. Внаслідок цього можуть виникнути такі потенційні проблеми, як аспірація блювотними масами, аспіраційна пневмонія. Основним методом вирішення цих проблем є:

варіанти відповідей

Застосування інгаляції зволоженого кисню

Дихальна гімнастика

Відсмоктування вмісту з дихальних шляхів

Застосування дренажів

Запитання 4

У хлопчика 10 років різана рана передньої поверхні передпліччя. З рани витікає тонка цівка темної крові. Який метод тимчасової зупинки кровотечі слід застосувати в першу чергу?

варіанти відповідей

Накласти джгут вище рани

Накласти тиснучу пов’язку

Накласти джгут нижче рани

Застосувати міхур з льодом

Запитання 5

Дві години тому жінка впала на вулиці, самостійно пересуватись не може. Скарги на біль у лівій гомілці. При огляді ліва гомілка в нижній третині набрякла, а в середній тертині деформована. В місці деформації визначається біль і крепітація. Що може запідозрити медична сестра?

варіанти відповідей

Вивих у суглобі

Розрив м’язів

Забій гомілки

Перелом гомілки

Запитання 6

На ФАПі у потерпілого виявлені клінічні ознаки внутрішньої кровотечі. До препаратів першої медичної допомоги при артеріальній кровотечі належить:

варіанти відповідей

Гідрокортизон

Діцинон

Вікасол

Альмагель

Запитання 7

На місці пригоди Ви надаєте невідкладну допомогу потерпілому з відкритим переломом стегна, ускладненим артеріальною кровотечею. Проведено тимчасове спинення кровотечі за допомогою джгута, введено знеболюючі. Який етап надання допомоги буде наступним?

варіанти відповідей

Доставити у стаціонар

Покласти міхур з льодом

Накласти асептичну пов’язку

Провести іммобілізацію

Запитання 8

У потерпілого констатовано клінічну смерть. Проводиться серцево-легенева реанімація. Що з перерахованого нижче свідчить про ефективність непрямого масажу серця?

варіанти відповідей

Пульсація на сонній артерії

Мимовільні рухи грудної клітки

Перелом ребер

Підвищення температури тіла

Запитання 9

Утопленого чоловіка доставили на берег через 6 хв. Розпочали непрямий масаж серця та ШВЛ. Яка з перерахованих нижче ознак свідчить про ефективність реанімаційних заходів?

варіанти відповідей

Розширення зіниць

Звуження зіниць

Прискорення пульсу

Підвищення АТ

Запитання 10

Ви надаєте допомогу постраждалому Щ., 35 р., в якого була здавлена нижня кінцівка більше 4-х годин. Ваша першочергова дія:

варіанти відповідей

Звільнити здавлену кінцівку

Провести інфузію реополіглюкіну

Ввести дихальні і серцеві анальгетики

Накласти джгут вище здавлення

Запитання 11

До хірургічного відділення поступає пацієнт Р., 31 р., якому 20 хвилин тому електропилою відрізано ІІ палець правої кисті. Пацієнт блідий, кисть замотана ганчіркою, яка сильно просякла кров’ю. В целофановому пакеті знаходиться відрізаний палець. Що слід зробити при наданні першої допомоги?

варіанти відповідей

Ампутований палець помістити в пакет з холодною водою

Накласти джгут на культю

Накласти асептичну пов’язку

Ввести знеболюючі препарати

Запитання 12

В приймальному відділенні Ви проводите клінічне обстеження потерпілого В., 39 років з черепно-мозковою травмою. Об’єктивно: потерпілий непритомний, із зовнішнього слухового проходу та носових ходів повільно витікає рідина рожевого кольору. Навколо обох очей - крововилив. АТ- 105/55 мм рт.ст., пульс - 65/хв. Про який попередній діагноз можна подумати?

варіанти відповідей

Стиснення мозку

Внутрішньочерепна гематома

Перелом скулових кісток

Перелом основи черепа

Запитання 13

Під час інгаляційного наркозу у хворого внаслідок западання язика виникла зупинка дихання. Ви використали потрійний прийом Сафара, однак це виявилося неефективним. Вкажіть подальшу допомогу у даному випадку:

варіанти відповідей

Натискувати на грудну клітку

Ввести повітровод

Ввести 2,4% розчин еуфіліну

Провести дефібриляцію

Запитання 14

Ви медична сестра швидкої допомоги надаєте допомогу постраждалому після ДТП з відкритої черепно-мозкової травмою. В рані Ви бачите фрагменти кісток, що знаходяться в мозковій тканині. З чого треба почати надання допомоги?

варіанти відповідей

Накласти на рану стерильну пов’язку

Ввести внутрішньом’язево морфін

Видалити фрагменти кісток з рани

Провести ПХО рани

Запитання 15

Ви - сімейна медсестра. Вам поступив виклик від матері 4 річного хлопчика, який при купанні протягом 4 хв., знаходився під водою. Відсутній пульс на сонній артерії та дихання, виражений ціаноз шкірних покривів. З чого почнете свої дії?

варіанти відповідей

Провести масаж серця

Викликати швидку допомогу

Видалити воду з верхніх дихальних шляхів

Дати вдихнути нашатирний спирт

Запитання 16

Ви - медсестра-анестезистка. Лікар проводить інтубацію трахеї. Для виконання цієї маніпуляції використовують:

варіанти відповідей

Фіброгастроскоп

Ірігоскопію

Ларингоскоп

Стетоскоп

Запитання 17

Енергія першого розряду при використанні біполярного дефібрилятора має становити:

варіанти відповідей

150-200 Дж

200-250 Дж

250-300 Дж

300-350 Дж

Запитання 18

Ви медична сестра сімейного лікаря. В одному із фермерських господарств травмувалася молода людина. Лікар запідозрив перелом стегна. Яку шину Ви повинні підготувати і застосувати?

варіанти відповідей

Шину Крамера

Шину Дельбе

Шину Беллера

Шину Дітеріхса

Запитання 19

На шляху до роботи чоловіка збила автомашина. При обстеженні: свідомість відсутня, зіниці на світло не реагують, шкіра бліда, дихання рідке і поверхневе. Пульс слабкий, частий, АТ- 90/50 мм рт.ст. Із рота, носа і вух кров’яні виділення. Який імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Струс мозку

Перелом основи черепа

Крововилив у мозок

Перелом кісток черепа обличчя

Запитання 20

На прийом до травматолога звернувся потерпілий М., 42 роки, після отриманих побоїв у ділянці голови. Об’єктивно: рот широко відкритий, хворий не може закрити рота. Нижня щелепа висунута вперед, ковтання та мова утруднені. Жування неможливе. Відмічається слинотеча. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз:


варіанти відповідей

Отруєння хімічними сполуками

Забій нижньої щелепи

Вивих нижньої щелепи

Рак стравоходу

Запитання 21

У приймальне відділення ЦРЛ доставили потерпілого Н., 30 років, після автоаварії. Потерпілий у непритомному стані, АТ- 90/60 мм рт.ст., Ps- 97/хв, із носа і вух витікає рідина червоного кольору. Вкажіть найбільш імовірний діагноз:

варіанти відповідей

Перелом основи черепа

Перелом склепіння черепа

Перелом лицевої частини черепа

Струс мозку

Запитання 22

Пацієнт Ф., 30 років, звернувся зі скаргами на біль у правому плечовому суглобі після падіння на витягнуту руку. Об’єктивно: правий плечовий суглоб деформований, різко болючий при пальпації, активні рухи в суглобі відсутні, пасивні різко обмежені і носять пружний характер. Поставте діагноз:

варіанти відповідей

Закритий перелом в/3 правої плечової кістки

Відкритий перелом в/3 правої плечової кістки

Травматичний вивих правого плеча

Забій правого плечового суглоба

Запитання 23

В приймальне відділення доставлений хворий, який після травми відмічає біль і неможливість рухів у правому плечовому суглобі. При огляді правий плечовий суглоб деформований, рухи в суглобі різко обмежені, пружні. З чим пов’язані проблеми пацієнта?

варіанти відповідей

Розрив м’язів плеча

Перелом передпліччя

Вивих плеча

Перелом ключиці

Запитання 24

Сторож будівельного майданчика отримав виробничу травму внаслідок завалу: бетонний стовпець придавив праву нижню кінцівку. З анамнезу: стиснення кінцівки тривало понад

7 годин. Надаючи невідкладну допомогу, медична сестра провела знеболення. Вкажіть її першочергову дію, яку слід здійснити перед звільненням нижньої кінцівки пацієнта:

варіанти відповідей

Охолодити кінцівку

Накласти джгут

Провести іммобілізацію

Накласти асептичну пов’язку

Запитання 25

Медична сестра стала свідком травми чоловіка, який пірнав у воду з висоти - 2 м. Об’єктивно: при пальпації визначається болісність у ділянці 5-го шийного хребця, крепітація остистого відростка. Вкажіть вид іммобілізації, який необхідно застосувати при транспортуванні пацієнта в лікарню:

варіанти відповідей

Шина Крамера

Комірець Шанца

Шина Дітеріхса

Тиснуча пов'язка

Запитання 26

В травмпункт доставлений пацієнт 23 років, який 40 хв. тому впав на вулиці зі скутера. Об’єктивно: в середній третині лівого стегна набряк, крововилив, патологічна рухливість. Вкажіть абсолютну ознаку перелома:

варіанти відповідей

Біль

Вимушене положення кінцівки

Крепітація

Гіперемія

Запитання 27

Медична сестра надає допомогу на полі бою пораненому. Які першочергові дії при відкритому переломі стегна з пошкодженням стегнової артерії?

варіанти відповідей

Проведення іммобілізації кінцівки

Накладання артеріального джгута

Проведення туалету рани стегна

Надання горизонтального положення

Запитання 28

До Вас звернулась сусідка - 1,5 хвилини тому отримала різану рану плеча. При огляді виявлено кровотечу пульсуючою струминою в середній третині плеча. Вкажіть найефективніший метод тимчасової зупинки кровотечі:

варіанти відповідей

Підвищене положення кінцівки

Максимальне згинання кінцівки в суглобі

Туга тампонада рани

Накладання джгута-закрутки

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест