Лікувально - профілактичне харчування.

Додано: 3 грудня 2020
Предмет:
Тест виконано: 626 разів
10 запитань
Запитання 1

Лікувально-профілактичне харчування - спеціально підібрані раціони харчування, з метою:

варіанти відповідей

попередження (профілактики) порушень в організмі, обумовлених дією хвороботворних чинників захворювання;

попередження (профілактики) порушень в організмі, обумовлених порушенням процесів обміну та старінням;

попередження (профілактики) порушень в організмі, обумовлених хронічною дією шкідливих професійних чинників виробничого середовища.

Запитання 2

Лікувально-профілактичне харчування:

варіанти відповідей

відрізняється від раціонального загальним збільшеним вмістом білків та вітамінів;

відрізняється від раціонального посиленням тих або інших функцій їжі до несприятливих дій виробничих чинників;

відрізняється від раціонального загальним зменшенням вмісту жирів і вуглеводів.

Запитання 3

Основним принципом підбору складу раціонів для лікувально-профілактичного харчування є:

варіанти відповідей

фізіологічний, в залежності від особливостей віку, статі, з урахуванням дії негативного чинника навколишнього середовища;

патогенетичний, в залежності від особливостей розвитку потенційної хвороби обґрунтування з урахуванням механізму дії професійного чинника;

фармакологічний, з урахуванням механізму порушення хворобою гомеостазу та функціональної діяльності основних функціональних систем організму.

Запитання 4

Залежно від факторів професійної шкідливості існують:

варіанти відповідей

3 діючих раціонів лікувально-профілактичного харчування;

8 діючих раціонів лікувально-профілактичного харчування;

5 діючих раціонів лікувально-профілактичного харчування.

Запитання 5

Дієтичне харчування (дієтотерапія):

варіанти відповідей

застосування спеціально складених раціонів харчування і режиму їди для лікування або профілактики захворювання;

застосування раціонів і режиму харчування для профілактики аліментарних захворювань (викликаних недостатністю чи надміром введення харчових речовин);

застосування раціонів і режиму харчування для профілактики розвитку не інфекційних хвороб груп ризику, переважно з екологічно несприятливих регіонів.

Запитання 6

Кількість основних дієт харчування, які називають столами, обмежується:

варіанти відповідей

5 видами;

15 видами;

12 видами.

Запитання 7

Крім 15 основних дієт, які іноді називають столами лікувального харчування, існують індивідуальні добові режими, згідно індивідуальним потребам хворого, які називають:

варіанти відповідей

"чорно-білі дні";

"контрастні дні";

навантажувальні дні"

Запитання 8

Лікувальні дієти для дітей при кожній нозологічній формі захворювання:

варіанти відповідей

не відрізняються: за об'ємом і якістю продуктів і кулінарно-технологічною їх обробкою від таких же дієт для дорослих;

відрізняються: за об'ємом і якістю продуктів і кулінарно-технологічною їх обробкою, залежно від віку дитини;

не відрізняються: за об'ємом і якістю продуктів і кулінарно-технологічною їх обробкою, залежно від віку дитини.

Запитання 9

Серед розвантажувальних днів розрізняють наступні:

варіанти відповідей

банановий;

кавуновий;

абрикосовий.

Запитання 10

Окрім основних дієт, при деяких захворюваннях розроблені і застосовуються спеціальні дієти:

варіанти відповідей

калієва дієта;

кальцієва дієта;

натрієва дієта.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест