МІФИ НАРОДІВ СВІТУ. ГРЕЦЬКІ МІФИ.

Додано: 4 листопада 2019
Предмет: Зарубіжна література, 6 клас
Тест виконано: 30 разів
17 запитань
Запитання 1

1.    Хто «скинув батька в Тартар – у найглибше дно землі й моря, що лежить далеко внизу під царством мертвих, похмурим Аїдом»?

варіанти відповідей

Зевс

Кронос

Гея

Запитання 2

«Стоїть, величезний, наче гора, і, наче гора, непорушний. Усе дуже, м’язисте тіло його напружилося і скам’яніло, він зігнувся під страшним тягарем, та мусить так вічно стояти». Назвіть його.

варіанти відповідей

Атлант

Менетій

Епіметей

Запитання 3

«Не було тоді в людей ані світлих жител, ані вогнищ родинних, їли вони тільки траву та сире коріння, а м'яса й не куштували, бо не знали мисливства. Скільки їх гинуло від хвороб та з голоду, в боротьбі із жорстокою стихією. Так би зачах і загинув назавжди рід смертних людей, якби не став їм на захист і допоміг найблагородніший серед безсмертних - …»

варіанти відповідей

Прометей

Геракл

Зевс

Запитання 4

«Страшні муки тривали тисячоліття, але ніщо не могло здолати титана. Жодного разу не попросив не попросив він пощади в Зевса, не зрікся своєї приязні до смертних». Про кого йдеться?

варіанти відповідей

Геракл

Іапет

Прометей

Запитання 5

«Він був кульгавий з дитинства, бо колись розгнівався на нього Зевс і, схопивши малого за ногу, швиргонув геть з Олімпу. Той довго летів, цілий день, а надвечір упав на скелястий острів Лемнос і відтоді став шкутильгати». Хто він?

варіанти відповідей

Гермес

Гефест

Геліос

Запитання 6

 «Твій син житиме доти, доки сам себе не побачить». Кого з героїв грецьких міфів стосується дане пророцтво?

варіанти відповідей

Нарциса

Орфея

Запитання 7

«Вродливий, ставний юнак, що звик викликати дівочий захват, нікого не любив. Прекрасна богиня, що ніколи не прощала зневаги до себе, жорстоко покарала його»;

«Жив він самотньо, родини не мав і навіть не думав одружуватись, бо гордував жінками. Дізналася про це богиня кохання, розгнівалась і надумала покарати зухвальця».

Про кого йдеться?

варіанти відповідей

Геракл

Пігмаліон

Нарцис

Орфей

Запитання 8

Яка богиня покарала одразу двох «холостяків» із грецьких міфів - красеня Нарциса і великого митця Пігмаліона?

варіанти відповідей

Афіна

Афродіта

Артеміда

Запитання 9

Як звали красуню, яка була сніжно-білою статуєю, а стала дружиною Пігмаліона?

варіанти відповідей

Галатея

Евридіка

Кіпріда

Запитання 10

«Міцно стягував їх мотузком, клеїв воском і вигинав». Що майстрував Дедал?

варіанти відповідей

 крила

вітрила

сандалі

Запитання 11

«Убитий горем Дедал поховав тут сина, і відтоді той острів зветься…»

варіанти відповідей

Дедалія

Ікарія

Крилос

Запитання 12

«Вона жила на захмарнім Олімпі, але більше любила ходити по землі. Висока, ясночола, у вінку із золотого колосся й червоних маків, встигала вона скрізь, пильнуючи, чи добре вродило у полі, чи гарно ліс зеленіє і чи соковита трава на пасовиськах». Назвіть ім’я богині.

варіанти відповідей

Деметра

Гея

Панакея

Запитання 13

«Чорний, жахливий час настав для людей. Марно орали вони землю, марно кидали в неї зерно – воно не сходило, земля перестала родити і стояла суха, потріскана. Повяли квіти, пожовкли зелені луги, дерева сумно простягали до неба посохлі гілки, наче благали в богів милосердя. Все менше ставало води в річках, повисихали чисті джерела, життя на землі наче завмерло». Назвіть міф, у якому сталася така біда.

варіанти відповідей

«Прометей»

«Одруження і безумство Геракла»

«Деметра і Персефона»

Запитання 14

«Деметра не пила і не їла не омивала водою з чистих джерел своєї нетлінної шкіри і ясних колись очей. Темно-синій хітон у неї подерся, червоні маки зівяли, золоте колосся погубилося, а довгі коси взялися памороззю-сивиною. Тепер ніхто не міг би впізнати величну богиню в цій старій зажуреній жінці, що день і ніч блукала, шукаючи…»

варіанти відповідей

чоловіка

сина

доньку

Запитання 15

«Якщо Персефона з’їсть тут, у його царстві, бодай дрібку чогось, то вже не зможе піти звідси навіки. І підступний Аїд звелів покласти біля неї…»

варіанти відповідей

гранат

яблуко

виноград

Запитання 16

Як називався корабель, на якому «замолоду Орфей їздив далеко на північ, до незнаної країни Колхіди, шукати золоте руно, і музика та спів юнака часто допомагали аргонавтам долати труднощі та перешкоди»?

варіанти відповідей

«Арго»

«Золоте руно»

«Аргонавт»

Запитання 17

«Вона піде позад тебе, а ти не оглядайся, аж поки вийдеш звідси на землю. Коли ж озирнешся – вона миттю щезне, і вже ніколи ти не побачиш її». Про кого йдеться?

варіанти відповідей

німфа Евридіка

німфа Ехо

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест