Мікробіологія. Контрольне тестування.

Додано: 27 листопада 2023
Предмет:
24 запитання
Запитання 1

Харчові отруєння мікробної етіології поділяють на:

варіанти відповідей

бактеріальні токсикози, харчові токсикоінфекції, мікотоксикози

харчові токсикоінфекції, бактеріальні токсикози, харчові отруєння змішаної етіології

харчові токсикоінфекції, мікотоксикози

отруєння токсинами мікроорганізмів, отруєння токсинами бактерій

Запитання 2

Виберіть твердження, яке не відповідає характеристиці стафілококового харчового отруєнння.

варіанти відповідей

Джерелом забруднення харчових продуктів стафілококом найчастіше можуть бути люди, хворі на ангіну, катар верхніх дихальних шляхів, гнійничкові захворювання шкіри.

При отруєнні стафілококом токсин паралізує серцево-судинну та нервову системи, викликає пониження температури тіла, параліч мовлення.

Найчастіше отруєння стафілококом відбувається під час вживання молока, кефіру, кондитерських виробів (особливо з кремом), сиру, бринзи, рибних і м`ясних кулінарних виробів.

Профілактика стафілококових токсикозів передбачає проведення заходів, які виключають можливість потрапляння збудників у харчові продукти, а також створення умов, що затримують розвиток стафілококів і накопичення ентеротоксину в готових стравах і кулінарних виробах.

Запитання 3

Виберіть твердження, яке не відповідає характеристиці ботулізму.

варіанти відповідей

Ботулізм – важке отруєння, яке виникає внаслідок споживання їжі,отруєної паличкою ботулінуса.

Палички ботулінуса здатні розвиватися за аеробних і анаеробних умов, вони нерухомі, утворюють не спори, а скупчення, що нагадують виноградне гроно.

Спори ботулінуса дуже термостійкі, вони витримують температуру до 120°С.

Токсин бацили ботулізму холодостійкий, але чутливий до кислотності середовища.

Запитання 4

Отруєння, що виникають внаслідок потрапляння в організм разом із харчовими продуктами продуктів життєдіяльності мікроскопічних (пліснявих) грибів

варіанти відповідей

гельмінтози

мікотоксикози

зоонози

орнітози

Запитання 5

Наука, що вивчає вплив виробничого процесу та навколишнього середовища на організм працівників з метою розробки санітарно-гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на створення найбільш сприятливих умов праці, забезпечення здоров’я та високого рівня працездатності людини. 

варіанти відповідей

гігієна праці

гігієна

санітарія

виробнича санітарія

Запитання 6

Наука, що вивчає вплив різноманітних факторів навколишнього середовища і виробничої діяльності на здоров’я людини, її працездатність, тривалість життя, розробляє практичні заходи оздоровлення умов життя і праці людини.

варіанти відповідей

гігієна праці

гігієна

санітарія

виробнича санітарія

Запитання 7

Сукупність практичних заходів, спрямованих на оздоровлення середовища, що оточує людину.

варіанти відповідей

гігієна праці

гігієна

санітарія

виробнича санітарія

Запитання 8

Система організаційних та технічних заходів, що спрямовані на усунення потенційно-небезпечних виробничих факторів і запобігання професійним захворюванням та отруєнням.

варіанти відповідей

гігієна праці

гігієна

санітарія

виробнича санітарія

Запитання 9

Державний санітарний нагляд очолює

варіанти відповідей

Міністр охорони здоров'я

Головний санітарний лікар України

Керівник державної санітарно-епідеміологічної служби України

Прем'єр-міністр України

Запитання 10

Сумарне рівняння нетипового (гетероферментативного) молочнокислого бродіння

варіанти відповідей

C6H12O6 → 2 C2H5OH + 2 CO2

С6Н12О6 → 2СН3СНОНСООН

6Н12O6 → СН3СНОНСООН + СООНСН2СН2СООН + СН3СООН + С2Н5ОН + CO2 + Н2

 4С6Н12О→ 3СН3СН2СН2СООН + СН3СООН + 8CO2 + 8Н2

Запитання 11

Вид бродіння наносить значну шкоду господарству, оскіль­ки воно здатне зумовити гниття картоплі і овочів, псування консерво­ваних продуктів, зіпсувати квашені овочі

варіанти відповідей

спиртове бродіння

типове молочнокисле бродіння

нетипове молочнокисле бродіння

маслянокисле бродіння

Запитання 12

Мікроскопічні, переважно одноклітинні організми, з прокаріотичним типом будови клітин.



варіанти відповідей

бактерії

дріжджі

гриби

найпростіші

Запитання 13

Позатаксономічна група одноклітинних грибів, що втратили міцеліальну будову у зв’язку з переходом до проживання в рідких і напіврідких, багатих на органічні речовини субстратах.

варіанти відповідей

бактерії

дріжджі

гриби

найпростіші

Запитання 14

Організми, які використовують для побудови свого тіла СО2 як єдине або головне джерело вуглецю. 

варіанти відповідей

автотрофи

гетеротрофи

аероби

анаероби

Запитання 15

Холодолюбні мікроорганізми, мінімальні температури для яких - у межах від -10 до 0ºС, оптимальні - від 10 до15ºС і максимальні - близько 30ºС.

варіанти відповідей

ксантофіли

психрофіли

мезофіли

термофіли

Запитання 16

Мікроорганізми, мінімальні температури для яких - у межах від 0 до 10ºС, оптимальні - від 25 до 35ºС і максимальні - близько 40-50ºС.

варіанти відповідей

ксантофіли

психрофіли

мезофіли

термофіли

Запитання 17

Група теплолюбних мікробів, які можуть розвиватися при відносно високих температурах.

варіанти відповідей

ксантофіли

психрофіли

мезофіли

термофіли

Запитання 18

Мікроорганізми, які добре розвиваються при нормальному тис­ку.

варіанти відповідей

осмотолерантні

осмофільні

осмотичні

осмогенетичні

Запитання 19

Мікроби, що краще розвиваються при підвищеному осмотичному тиску.

варіанти відповідей

осмотолерантні

осмофільні

осмотичні

осмогенетичні

Запитання 20

Форма симбіозу, при якій має вигоду тіль­ки один партнер, не завдаючи ані шкоди, ані користі іншому.

варіанти відповідей

мутуалізм

синергізм

метабіоз

коменсалізм

Запитання 21

Взаємовідносини між організмами, при яких у симбіонтів вза­ємно посилюються фізіологічні функції і виникають нові властивос­ті.

варіанти відповідей

мутуалізм

синергізм

метабіоз

коменсалізм

Запитання 22

Взаємовідносини між мікробами, при яких про­дукти метаболізму одного виду прокаріотів використовуються як пожива або енергетичний матеріал іншим видом мікробів.

варіанти відповідей

мутуалізм

синергізм

метабіоз

коменсалізм

Запитання 23

Оберіть неправильне твердження.



варіанти відповідей

Пряме сонячне світло шкідливо впливає на більшість видів бактерій.

Найбільш згубними для бактерій є короткохвильові промені.

Іонізуюче випромінювання на мікроорганізми мо­же діяти згубно (бактерицидна дія) або викликати мутагенний ефект.

Вплив різних видів випромінювання на прокаріотів залежить лише від тривалості випромінювання.

Запитання 24

До взаємовідносин між мікроорганізмами не належить

варіанти відповідей

симбіоз

мутуаліз

метабіоз

мітоз

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест