МІКРОБІОЛОГІЯ ТА ЇЇ РОЗВИТОК (тест 1)

Додано: 26 січня 2022
Предмет:
Тест виконано: 30 разів
19 запитань
Запитання 1

Мікробіологія - наука про мікроорганізми. Яких представників вона вивчає?

варіанти відповідей

деяких найпростіших

одноклітинних водоростей

мікроскопічних грибів

віруси

бактерії

Запитання 2

Хто з вчених відкрив світ мікробів у XVII ст.,кого по праву можна назвати піонером мікроскопії?

варіанти відповідей

Луї Пастер

Антоній ван Левенгук

Ш. Каньяр де Латур 

Т. Шванн

Лазаро Спалланцані 

Запитання 3

Як називають перший період у розвитку мікробіології? . 

варіанти відповідей

еколого-фізіологічний 

генетичний

морфологічний

біохімічний

Запитання 4

Хто запропонував назву науки мікробіології?

варіанти відповідей

Е. Дюкло

Т. Шванн

Р. Гук

Л. Пастер

Запитання 5

Яка наука вивчає морфологію, фізіологію, генетику та інші властивості мікроорганізмів, їх роль у перетворенні речовин у природі, а також систематику, форму і будову, життєдіяльність, умови мешкання мікроорганізмів, їх роль в кругообігу речовин у природі, можливості і способи використання фізіологічних властивостей у різних сферах діяльності людини.

варіанти відповідей

технічна мікробіологія

мікробіологія виробництв харчових продуктів

загальна мікробіологія

медична мікробіологія 

ветеринарна мікробіологія

Запитання 6

Яка наука вивчає патогенні і умовно-патогенні мікроорганізми, їх роль у розвитку інфекційної патології; розробляє методи лабораторної діагностики, специфічної профілактики і терапії інфекційних хвороб людей?

варіанти відповідей

ветеринарна мікробіологія 

мікробіологія виробництв харчових продуктів

технічна мікробіологія

медична мікробіологія

загальна мікробіологія 

Запитання 7

 На харчових підприємствах для своєчасного виявлення та усунення порушень санітарного і технологічного режимів необхідно здійснювати постійний............

варіанти відповідей

мікробіологічний контроль стану виробництва

мікровірусний контроль стану виробництва

мікрогрибковий контроль стану виробництва

мікроеволюційний контроль стану виробництва

Запитання 8

Яким вченим вперше було зроблено висновок про те, що мікроорганізми можуть здійснювати хімічні перетворення органічних речовин і що існує досить вузька спеціалізація мікроорганізмів щодо харчових сполук?

варіанти відповідей

Л. Пастер

Р. Гук

А. Левенгук

Е. Дюкло

Запитання 9

Л. Пастер у 1856 р. розпочав вивчення процесів бродіння, які досліджував упродовж 20 років. Що він встановив?

варіанти відповідей

збудниками спиртового бродіння (перетворення цукру на спирт) є дріжджі

типи бродінь, у процесі яких утворюються різні продукти, спричиняються певними видами мікроорганізмів.

типи бродінь, у процесі яких утворюються різні продукти, спричиняються певними видами вірісів та грибів

збудниками молочнокислого бродіння (перетворення цукру на молочну кислоту) є паличкоподібні бактерії

збудниками спиртового бродіння (перетворення цукру на спирт) є прокаріоти

Запитання 10

Л. Пастер першим прийшов до висновку, що дріжджі є факультативними анаеробами, тобто здатні існувати як у кисневих, так і у безкисневих умовах. Виберіть правильний варіант відповіді

варіанти відповідей

хиба

правда

частково правда

частково хиба

Запитання 11

Який вчений прийшов до висновку, що проростання органічних розчинів зумовлене потраплянням у них мікроорганізмів з повітря?

варіанти відповідей

Р. Гук

А. Левенгук

Л. Спалланцані

Л. Пастер

Запитання 12

Який з вчених показав постійну присутність мікроорганізмів у повітрі та його стерильність після прогрівання при високій температурі.Простими дослідами він довів, що самозародження в простерилізованих органічних екстрактах не відбувається ні в безкисневих умовах, ні в присутності кисню

варіанти відповідей

Д. Тиндаль

Л. Пастер

А. Левенгук

Ф. Кон

Запитання 13

Англійським вченим Д. Тиндалем  було зроблено висновок про те, що у висушеному сіні бактерії містяться в

варіанти відповідей

термолабільній (гинуть при кип'ятінні) формі

термолабільній (гинуть при кип'ятінні) та термостабільній (витримують кип'ятіння) формах

жоден з варіантів не підходить

термостабільній (витримують кип'ятіння) формі

Запитання 14

Яке прізвище у вченого, який зробив висновок про те, що кожна інфекційна хвороба спричиняється специфічним мікроорганізмом?

варіанти відповідей

Ф. Кон

Л. Пастер

Д. Тиндаль

Дж. Лістер 

Запитання 15

Дж. Лістер запропонував обробку хірургічних інструментів карболовою кислотою, а також розбризкування карболки в повітрі операційних кімнат. Яку назву отримав цей метод?

варіанти відповідей

асептика

 атенуація

вакцинація

пастерилізація

Запитання 16

Розробивши принципи виготовлення вакцин і методи проведення профілактичних щеплень, Л. Пастер заклав основи науки

варіанти відповідей

мікробіології

вірусології

мікології

імунології

Запитання 17

Який вчений одержав препарат туберкулін, який використовується для діагностики туберкульозу і в наш час?

варіанти відповідей

Л. Пастер

Р. Кох

Дж. Лістер

 Д. Тиндаль 

Запитання 18

Фагоцитарна теоріїя імунітету була створена

варіанти відповідей

 С. Виноградським

Д.. Івановським

 В. Омелянським

І. Мечниковим

Запитання 19

Як називається промисловість, що грунтується переважно на використанні біологічної діяльності мікроорганізмів?

варіанти відповідей

мікробіологія

палеонтологія

вірусологія

біотехнологія

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест