Мікробіологія: тема 1

Додано: 28 жовтня 2021
Предмет:
Тест виконано: 26 разів
15 запитань
Запитання 1

Що відсутнє в будові бактеріальної клітини?

варіанти відповідей

Джгутик

Клітинна стінка

Рибосоми

Ендоплазматична сітка

Хлоропласт

Цитоплазма

Ядро

Капсула

Запитання 2

Вміст води у цитоплазмі мікроорганізмів коливається від _________ їх маси

варіанти відповідей

55-65%

65-75%

75-85%

85-95%

Запитання 3

У історії розвитку мікробіології виділяють ____ періоди.

варіанти відповідей

два

три

чотири

Запитання 4

Молекулярно генетичний -

варіанти відповідей

період за часів А. Левенгука

період за часів Луї Пастера, Роберта Коха

період за часів І. Мечникова, П.Ерліха

сучасний період

Запитання 5

Поглинання речовин розчинених у воді

варіанти відповідей

Осмотрофи

Фаготрофи

Запитання 6

Організми, що використовують для конструктивного обміну вуглець із складних органічних сполук -

варіанти відповідей

Автотрофи

Гетеротрофи

Оліготрофи

Копіотрофи

Запитання 7

анаеробні мікроорганізми - це

варіанти відповідей

ті мікроорганізми, які потребують кисню повітря

ті мікроорганізми, які не потребують кисню повітря

Запитання 8

Найбільш згубними для бактерій є 

варіанти відповідей

Сонячна радіація

Космічні промені

Рентгенівські промені

Ультрафіолетові (УФ)

Запитання 9

Тип стосунків, за якого співіснування різних мікроорганізмів корисне лише для одного із них, а іншим завдає шкоди

варіанти відповідей

Симбіоз

Метабіозм

Паразитизм

Антагонізм

Запитання 10

Перетворення моносахаридів або молочної кислоти чи її солей в пропіонову і оцтову кислоти з утворенням вуглекислого газу і води - _________ бродіння

варіанти відповідей

Молочнокисле

Маслянокисле

Пропіоновокисле

Запитання 11

С2Н5ОН

варіанти відповідей

Гексоза

Молочна кислота

Пропіонова кислота

Етиловий спирт

Запитання 12

Застосовують для прискорення утворювання згустку, накопичення кислоти і одержання антибіотичних речовин з метою підвищення лікувальних властивостей кисломолочних продуктів. 

варіанти відповідей

Молочнокислий стрептокок

Ацидофільні палички

Дельбрюківські палички

Молочнокислі палички

Запитання 13

У народному господарстві воно завдає значної шкоди завдяки здатності ____________ бактерій псувати картоплю, овочі, сири, консерви (бомбаж), викликати прогорання молока, зволоження борошна та ін.

варіанти відповідей

Спиртових

Молочнокислих

Маслянокислих

Пропіоновокислих

Запитання 14

Лимоннокисле бродіння – це окислювальний аеробний процес перетворення _____________ у лимонну кислоту за допомогою пліснявих грибів. 

варіанти відповідей

глюкози

олігосахаридів

полісахаридів

моносахаридів

Запитання 15

Більшість аеробних мікроорганізмів окислює органічні речовини до -

варіанти відповідей

СО2 і Н2О


тільки Н2О

тільки СО2

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест