Мистецтво Арабського Сходу

Додано: 11 травня
Предмет: Мистецтво, 10 клас
12 запитань
Запитання 1

Засновник ісламу

варіанти відповідей

Мохамед

Пророк Іса

Архангел Джебреїл

Запитання 2

Кам'яна споруда прямокутної форми в центрі Священної Мечеті (аль-Масждид аль-Харам) у Мецці, головне святилище ісламу, яке мусульмани називають аль-Бейт аль-Харам, що означає «священний дім». Мусульмани всього світу під час молитви звертаються обличчям у напрямку Кааби. Навколо Кааби під час хаджу здійснюється обряд таваф.

варіанти відповідей

Блакитна мечеть

Кааба

Мечеть Мечеть Ар-Рахма (Милосердя

Запитання 3

Вид орнаменту: химерне поєднання геометричних і стилізованих рослинних мотивів, іноді включає стилізований напис (під арабську в'язь або рукописний), який будується на повторенні і множенні одного або декількох фрагментів візерунка.

варіанти відповідей

Мандала

Арабеска

Петриківка

Запитання 4

Перський художник-мініатюрист часів Сефевідської Персії. Представник Ісфаганської школи. Був майстром виконання жанрових сценок і портретів, зокрема вівчарів, селян, знатних придворних і розпещених жінкоподібних юнаків, лише зрідка — ілюстрації.

варіанти відповідей

Кемаль-ад-Дін Бехзад 

Авіценна

Реза Абассі

Запитання 5

Відмітна ознака соборної мечеті, кафедра, з якої імам (голова мусульманської общини) вимовляє п'ятничну проповідь, аналог амвона в ранньохристиянській і візантійській базиліці.

варіанти відповідей

максура

дікка

мінбар 

міхраб 

Запитання 6

Заїжджий двір для караванів на торгових шляхах і в містах Переднього Сходу, Центральної Азії, Закавказзя тощо.Караван-сараї являли собою прямокутне подвір'я з приміщеннями в один або кілька ярусів для розміщення людей і короткочасного зберігання краму. 

варіанти відповідей

Караван-сарай

Медресе

Мечеть

Запитання 7

Професійна музика мусульманського Сходу.  

варіанти відповідей

Макамат

Пентантоніка

Хоровий спів

Запитання 8

Династія кримських ханів XV—XVIII століття. Бічна гілка роду Чингізидів. У 1449 році засновник династії Хаджі I Ґерай, скориставшись занепадом Золотої Орди, проголосив незалежність Кримського ханства. 

варіанти відповідей

Сасаніди

Гераї

Чінгізи

Запитання 9

Єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури, у 1532—1783 рр. родова резиденція правителів Кримського ханства — династії Ґераїв. Палацово-парковий ансамбль включає у себе три частини: культову, адміністративну та побутову. Центр політичного, духовного й культурного життя кримських татар. Засновником Хансарая був Сахіб I Ґерай.

варіанти відповідей

Палац у Бухарі

Палац Топкапи

Бахчисарайський палац

Запитання 10

Особливий тип відкритих споруд, оточених стіною або що мають тільки одну стіну (у ісламі вона відзначає напрям убік Мекки) і розташованих зазвичай за межами міста.

варіанти відповідей

Мусалла

Мечеть

Кібла

Запитання 11

Літня резиденція султанів, розташована в Стамбулі на азійському березі Босфору. Замовлений ​​султаном Абдул-Азізом і побудований в 1861—1865 в необароковому стилі, в основі — традиційний план будинку, характерний для Османської імперії. Важливі іноземні гості, які відвідували Османську імперію, зупинялися в цьому палаці протягом літніх місяців.

варіанти відповідей

Палац Бейлербеї

Тадж-Махал

Альгамбра

Запитання 12

Упродовж XV—XVIII ст. відома кераміка. Кахельні плитки різнилися як за формою (прямокутні, шестикутні, зірчасті тощо), крім кахлів, дала світові яскраві взірці предметів побуту — тарелі, глеки, вази та ін., продемонструвала, як може «звучати» колір, відображаючи природу.

варіанти відповідей

Іранська кераміка

Ізнікська кераміка

Опішнянська кераміка

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест