Музика романтиків (Мистецтво. Л. Масол)

Додано: 22 квітня 2021
Предмет: Мистецтво, 8 клас
Тест виконано: 741 раз
13 запитань
Запитання 1

Голосом серця, який здатний передавати все розмаїття почуттів і вражень від навколишнього світу, зокрема від природи, з підвищеною емоційною виразністю, тобто саме те, що прагнули відтворити митці нового покоління, була ...

варіанти відповідей

архітектура

живопис

скульптура

музика

Запитання 2

Композитори-романтики виявляли інтерес до ... , ... .

варіанти відповідей

середньовічної музики

народної творчості

античності

національно-самобутньої культури

Запитання 3

 Оберіть три твори малих форм, у яких романтики шукали особливі засоби вираження індивідуального світу людини:

варіанти відповідей

скерцо

прелюдія

фантазія

симфонія

Запитання 4

Фредерік Шопен представник ... романтизму. 

варіанти відповідей

польського

австрійського

французького

італійського

Запитання 5

Упізнайте композитора за описом: "Не цитував народні пісні. Однак у його музиці відчутний національний колорит: її пронизують інтонації польських танців мазурки й полонезу. Вони символізують образ рідної Польщі, палку любов до Батьківщини, адже композитор тривалий час змушений був жити далеко за її межами. Його називають «душею фортепіано».

варіанти відповідей

Н. Паганіні

Ф. Шопен

П. Чайковський

А. Дворжак

Запитання 6

Цього композитора називають батьком чеської національної музики. На весь світ уславили ім'я композитора його «Слов'янські танці», у яких розкрито красу народної музики чехів, поляків, словаків, українців, сербів.

варіанти відповідей

Ф. Шопен

Н. Паганіні

А. Дворжак

Ф. Ліст

Запитання 7

У добу романтизму на арену музичної культури виходить новий тип митця — блискучий виконавець. Такими титанами музичного виконавства в мистецтві скрипкової гри був.

варіанти відповідей

Нікколо Паганіні 

Ференц Ліст

Роберт Шуман

Михайло Калачевський

Запитання 8

У добу романтизму на арену музичної культури виходить новий тип митця — блискучий виконавець. Такими титанами музичного виконавства в царині фортепіанного виконавства був угорський композитор і піаніст .

варіанти відповідей

Нікколо Паганіні 

Ференц Ліст

Роберт Шуман

Михайло Калачевський

Запитання 9

Упізнайте композитора за описом: "Він збагатив звучання улюбленого інструмента колористичними ефектами, розширив його технічні можливості, фортепіано зазвучало як оркестр. Музика угорських рапсодій

яскраво передає національний колорит. У спадщині митця багато програмних творів. В одному з них він створив образ українського гетьмана Івана Мазепи, втілюючи його із симфонічним розмахом".

варіанти відповідей

Фредерік Шопен


Роберт Шуман


Антонін Леопольд Дворжак


Ференц Ліст

Запитання 10

Упізнайие композитора за описом: "Німецький композитор відкрив у музичному мистецтві світ фантастичних образів. У його спадщині чимало програмних творів, зокрема циклічних, побудованих на основі образного контрасту, притаманного музиці епохи романтизму. Яскравим прикладом такого циклу є «Фантастичні п'єси» для фортепіано, де кожна п'єса передає емоційно забарвлені моменти життя: поривчастість і протест або ліричні роздуми й мрії. Цикл відкриває задумлива мрійлива картинка «Увечері», якій протиставлено бурний, збуджений «Порив». За ним — елегійна, сповнена таємничої ніжності мініатюра «Навіщо?», яка емоційно контрастує з гострими злетами й падіннями п'єси «Причуди». Уся збірка побудована на подібному контрасті".

варіанти відповідей

Нікколо Паганіні 

Ференц Ліст

Роберт Шуман

Михайло Калачевський

Запитання 11

Прикладом творчої переробки фольклорних джерел є «Українська симфонія» ... — один з перших зразків цього жанру в українській музиці. Тематичною основою цього програмного твору стали мелодії українських народних пісень, які розвиваються у межах класичної форми симфонічного циклу.

варіанти відповідей

Фредеріка Шопена

Михайла Калачевського

Франца Шуберта

Михайла Петренка

Запитання 12

Одним із перших серед романтиків почав створювати пісні й романси австрійський композитор  — автор понад 600 вокальних творів і кількох вокальних циклів. 

варіанти відповідей

Франц Шуберт

Роберт Шуман

Ференц Ліст

Нікколо Паганіні

Запитання 13

В Україні романси називали також солоспівами . У повсякденному побуті співали народні пісні-романси літературного походження, а також твори композиторів-аматорів. Оберіть найвідоміші українські романси.

варіанти відповідей

«Їхав козак за Дунай» (вірші С. Климовського)

«Стоїть гора високая» (вірші Л. Глібова)

«Дивлюсь я на небо» (вірші М. Петренка).

«Взяв би я бандуру» (вірші М. Петренка).

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест