Національно-визвольна війна українського народу середини XVII ст.

Додано: 5 лютого 2021
Предмет: Історія України, 8 клас
Тест виконано: 259 разів
13 запитань
Запитання 1

У якому уривку джерела йдеться про привід до Національно-визвольної війни середини XVII ст.?

варіанти відповідей

"Вся перша війна почалася через Чаплинського, який, не зважаючи на те що мав привілей короля, відібрав у мене хутір, та ще й мені погрожував смертю, і увесь цей вогонь спалахнув через нього"

 "Царська величність наді мною... учинив немилосердя своє:помирившись із поляками,... государ послав із Вільно проти нас шведів і угорців полякам на допомогу 20 тис. ратних людей"

"Наш підданий гетьман Богдан Хмельницький майже поєднав свої війська з угорцем Ракочієм, послав до Польської держави наказного гетьмана Антіна Ждановича, Івана Богуна й інших начальників для спустошення"

"Зухвалий мій син Тиміш зібрав кілька тисяч війська для того, щоб змусити до шлюбу дочку молдавського господаря. Застерігаю вас, ваша милість, аби ви відступили з військом до польського кордону...."

Запитання 2

Послу якої держави Б.Хмельницький дорікав: «…Я прийняв підданство не для того, щоб робити те, що скажеш… Я з польським королем перед тим бився, щоб вернути свободу собі й козакам…»!


варіанти відповідей

Трансільванського князівства

Шведського королівства

Московського царства

Кримського ханства

Запитання 3

Який варіант заповнення пропусків у поданому нижче твердженні є правильним?

«У жовтні 1656 р. переговори завершилися підписанням ______________ між Річчю Посполитою та ______________________________. Це викликало обурення ___________________________. І він вступає у воєнний союз з Трансільванією та ________________________».


варіанти відповідей

Андрусівського перемир'я, Московською державою, гетьмана П.Дорошенка, Османською імперією

Гадяцького договору, Гетьманщиною, царя Олексія Михайловича, Кримським ханством

Віленського перемир'я, Московською державою, гетьмана Б.Хмельницького, Швецією

«Вічного миру», Московською державою, султана Магомета ІУ, Гетьманщиною

Запитання 4

Яку назву, що її використовували сучасники, пропущено в уривку з джерела?

"А тепер у нас за ласкою Божою... тут у всім краю сіверському ні воєводи, ні старости, ні писаря немає. Боже дай, здоров був пан Богдан Хмельницький, гетьман_____________________________! А пан полковник у нас тепер за воєводу, а пан сотник за старосту, а отаман городовий за суддю".

варіанти відповідей

Гетьманщина

Українська козацька держава

Військо Запорозьке

Україна

Запитання 5

Коли відбулася описана нижче подія?


«Увесь народ... вся чернь вітала його. Академія вітала його промовами та вигуками як спасителя народу від рабства польського, як Мойсея, вбачаючи в імені Богдан добрий знак і називаючи його: Богом даний. Патріарх Єрусалимський надав йому титул найсвітлішого князя».

варіанти відповідей

грудень 1648 р.

серпень 1649 р. 

вересень 1651 р

січень 1654 р.

Запитання 6

Яка з подій передувала укладенню документа, уривок з якого наведено?

«Щодо кількості війська, бажаючи вигідно використати своїх підданих, усвідомлюючи їх послуги для самого себе і Речі Посполитої, дозволяє й.к.м. 40-тисячний реєстр Війська Запорізького упорядкувати гетьманові того ж війська, щоб він був складений відповідно до договору... Гетьман Війська Запорізького має з підписом своєї руки і [притисненням] військової печатки скласти поіменний реєстр всіх тих, хто буде записаний у козаки, а це для того, щоб козаки залишилися при вільностях козацьких, а всі інші у замках й.к.м. і в шляхетських маєтках своїм панам підлягали».

варіанти відповідей

Зборівська битва

Перший молдавський похід Б. Хмельницького

Жванецька облога

Батозька битва

Запитання 7

З якого документа часів Національно-визвольної війни наведено уривок?

«Дозволяємо і призначаємо організувати реєстрове військо в числі 20 тис. чоловік. Це військо гетьман і старшина повинні набрати і записати в реєстр, і вони мусять перебувати тільки в маєтках його королівської милості, що містяться у воєводстві Київському, не маючи нічого до воєводств Брацлавського і Чернігівського. А маєтки шляхетські мусять лишатися вільними, і в них реєстрові козаки ніде не повинні лишатись».

варіанти відповідей

Зборівський договір 1649 р.

Білоцерківський договір 1651 р.

Українська-російська угода 1654 р.

Гадяцька угода 1658 р.

Запитання 8

Про який документ Національно-визвольної війни йдеться? «...Козацька угода складалася з 23 статей від імені гетьмана й Війська Запорізького. Згідно з ними гетьмана й старшину козаки мали обирати на раді. Українські адміністрація та суд лишалися самостійними. Збирання податків покладалося на український скарб. Чисельність козацького війська встановлювалась у 60 тисяч».

варіанти відповідей

Зборівський договір 1649 р.

Білоцерківський договір 1651 р.

«Березневі статті» 1654 р.

Віленське перемир’я 1656 р.

Запитання 9

Коли Богдан Хмельницький виголосив промову, слова з якої наведено? «Від шведського короля я ніколи не відійду, тому що в нас давня дружба, понад шість років. Шведи люди правдиві; всякої дружби й приязні додержуються, слово своє тримають; а царська величність наді мною і над усім Військом учинив немилосердя своє: помирившися з поляками, хотів було віддати нас їм у руки. Тепер слух до нас доходить, що государ послав проти нас, шведів і угорців ляхам на допомогу 20 тис. ратних людей…»

варіанти відповідей

1648 р.

1653 р.

1655 р.

1657 р.

Запитання 10

Встановіть послідовність подій, про які йдеться в уривках із джерел.

А «...Митрополит не дозволив присягати, і отець архімандрит, і все духівництво... Гадяцький і Брацлавський полки не хотіли зноситися з Хмельницьким, не хотіли їхати на цю присягу до Переяслава, і серед тієї України [тобто Гетьманщини] стався розкол».

Б «...Через рік після перемоги під Берестечком повністю загинуло польське військо... Того ж року господарю Василє довелося влаштовувати весілля своєї дочки Розанди з Тимошем, сином козацького гетьмана Хмеля».

В «...Уже кілька сотень років не були Польща і жоден король у таких обставинах... Але і цей день, поки існуватиме Польща, буде днем трауру і буде пам’ятний битвою, коли трупи поляків вкрили на велику милю Зборівські поля».

Г «Сам патріарх [єрусалимський, Паїсій] із тисячею вершників виїжджав до Б. Хмельницького назустріч з міста, і тутешній митрополит дав йому коло себе місце в санях з правого боку. Весь народ, вийшовши з міста, вся чернь вітали його. Академія вітала його промовами й вигуками».

варіанти відповідей

1А 2В 3Г 4Б

1Г 2В 3Б 4А

1В 2Б 3А 4Г

1Б 2Г 3А 4В

Запитання 11

Установіть послідовність описаних нижче подій національно-визвольної війни українського народу проти Речі Посполитої середини XVII ст.

А «Через рік після перемоги під Берестечком повністю загинуло польське військо... Того ж року господарю Василю довелося влаштовувати весілля своєї дочки Розанди з Тимошем, сином козацького гетьмана Хмеля...»

Б «Стали поляки обозом та вишикували своє військо на рівнині коло Корсуня. Того ж ранку вдарив Хмельницький зі своїм і ординським військом на поляків. Ті, недовго втримуючи свій стрій, з великими втратами відступили...»

В «То ми, великий государ, підданого нашого Богдана Хмельницького... і все наше Військо Запорозьке пожалували – веліли їм бути під нашою, царського величества, високою рукою, згідно з давнішими їх правами і привілеями...»

Г «Увесь народ, вийшовши з Києва, вся чернь вітала його. Академія вітала його промовами як спасителя народу від рабства польського, як Мойсея, вбачаючи в імені Богдан добрий знак і називаючи його Богом даний...»

варіанти відповідей

1Б 2А 3В 4Г

1Г 2Б 3В 4А

1Б 2Г 3А 4В

1А 2Б 3Г 4В

Запитання 12

Прочитайте уривок з історичного джерела щодо Національно-визвольної війни українського народу середини ХVІІ ст. і виконайте завдання.

«…у католицькому християнському королівстві та вільній Речі Посполитій [народ] зазнає такого насильства, якого і в поганській неволі християни-греки не зазнають. Захоплено церкви, монастирі та собори, заборонено вільне виконання обрядів...».

Документі вказує на:

варіанти відповідей

Причину війни

 Наслідок війни

Значення війни

Привід до війни

Запитання 13

Під час якої битви Національно-визвольної війни українського народу середини XVII ст. відбувалися події, описані в уривку з історичного джерела: «І ось зібрав Богун своїх полковників на раду. Думали вони, як би вирватися з осади... На раді полковники вирішили навести через річку Плешиву міст, переправити ним на той бік побільше війська, відігнати Лянцкоронського і дати змогу усьому козацтву вийти з облоги...»?

варіанти відповідей

 Жовтоводської

 Берестецької

 Корсунської

Зборівської

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест