НБ

Додано: 5 травня
Предмет:
44 запитання
Запитання 1

1.Що собою являють ферменти за хімічною природою?

варіанти відповідей

спеціалізовані вуглеводи

неспеціалізовані білки

неорганічні каталізатори

спеціалізовані білки

неспеціалізовані амінокислоти

Запитання 2

Які кислоти беруть участь в утворенні активного центру простого

ферменту?

варіанти відповідей

жирні кислоти

гідроксікислоти

нуклеїнові кислоти

амінокислоти

оксокислоти

Запитання 3

3.Як називається молекула складного ферменту?

варіанти відповідей

кофермент

холофермент

апофермент

ізофермент

профермент

Запитання 4

4.Що таке абсолютна субстратна специфічність ферменту?


варіанти відповідей

фермент діє на групу субстратів з різною просторовою будовою

фермент діє на групу субстратів з різними зв’язками

фермент діє на групу субстратів з однаковим типом зв’язку

фермент діє тільки на один субстрат

фермент діє на два і більше субстратів

Запитання 5

При температурі нижче 0 С активність ферменту різко знижується.

З чим це пов’язано?

варіанти відповідей

відбувається зміна первинної структури молекули ферменту

відбувається необоротна денатурація ферменту

відбувається оборотна денатурація ферменту

відбувається зниження швидкості теплового руху молекул субстрату

відбувається гідроліз ферменту

Запитання 6

6.Ферменти в організмі виконують функцію:

варіанти відповідей

каталітичну

енергетичну

транспортну

структурну

регуляторну

Запитання 7

7.Складний фермент складається з:

варіанти відповідей

холофермента й кофактора

кофактора й простетичної групи

апофермента й кофактора

апофемента й білка регулятора

апофермента й холофермента

Запитання 8

8.Що таке ферменти?

варіанти відповідей

неорганічні структурні білки

неорганічні каталізатори

біокаталізатори білкової природи

все перелічене

складні білки, що є структурним матеріалом клітини

Запитання 9

9.Виберіть властивість ферментів

варіанти відповідей

ліпідна природ

незалежність від температури

неспецифічність

регуляторність

незалежність від рН

Запитання 10

10.До складу коферментів входять:

варіанти відповідей

вітаміни

гормони

ліпіди

α-амінокислоти

жирні кислоти

Запитання 11

11.

Для ферментів і неорганічних каталізаторів спільними

властивостями є:

варіанти відповідей

залежність від дії ефектора

специфічність дії

залежність від рН середовища

каталіз лише термодинамічно можливих реакцій

залежність від кількості субстрату

Запитання 12

З перерахованих нижче властивостей ферментам притаманні

наступні:

варіанти відповідей

термолабільність

люмінесценція

термостабільність

низька молекулярна маса

стійкість до впливу солей важких металів

Запитання 13

13.Коферментом називають:

варіанти відповідей

небілковий компонент ферментів

білкову частину молекули ферментів

алостеричний центр ферментів

активний центр ферментів

неактивну форму ферментів

Запитання 14

14.Функції ферментів пов’язані з:

варіанти відповідей

прискоренням хімічних реакцій

зниженням температурного оптимуму хімічних реакцій

зміщенням рівноваги хімічних реакцій

нейтралізацією продуктів хімічних реакцій

сповільненням хімічних реакцій

Запитання 15

15.Роль активного центру полягає у:

варіанти відповідей

взаємодії ферментів між собою

зв’язуванні і перетворенні субстратів

прикріпленні ферментів до мембран

регуляції активності ферментів

зв’язуванні алостеричних ефекторів

Запитання 16

16.Активний центр ферменту представляє собою:

варіанти відповідей

місце приєднання алостеричного ефектора

небілковий компонент

будь-яку частину поліпептидної структури ферменту

частину молекули ферменту, яка зв'язується з субстратом і забезпечує подальше його перетворення

частину молекули, яка легко відщеплюється від апоферменту

Запитання 17

17.Що відбувається з ферментами за умов високої температури?

варіанти відповідей

порушення первинної структури

утворення фермент-субстратного комплексу

гідроліз

денатурація

блокування активного центру

Запитання 18

18.

Біологічне окислення та знешкодження ксенобіотиків відбувається

за рахунок гемвмісних ферментів. Який метал є обов’язковою

складовою цих ферментів?

варіанти відповідей

Co

Fe

Mg

Zn

Mn

Запитання 19

19.Ступінь розчинності білка-фермента залежить від:

варіанти відповідей

концентрації розчинника

наявності відповідних каталізаторів

співвідношення гідрофобних та гідрофільних радикалів амінокислот в структурі білка-фермента

молекулярної маси білка

молярної маси розчинника

Запитання 20

Вкажіть амінокислоти, що за результатами хроматографії

потрапили у фракцію основних амінокислот та мають позитивно

заряджені радикали:

варіанти відповідей

лізин, аргінін, гістидин

лейцин, ізолейцин, метіонін

аланін, лізин, тирозин

триптофан, цистеїн, лізин

аспартат, глутамат

Запитання 21

Вкажіть амінокислоти, що за результатами хроматографії

потрапили у фракцію кислих амінокислот та мають негативно

заряджені радикали:

варіанти відповідей

глутамат, аспартат

пролін, фенілаланін

триптофан, цистеїн

аргінін, гліцин

лізин, гістидин

Запитання 22

Як називається руйнування структур білка (окрім первинної), що

супроводжується зміною фізико-хімічних властивостей і втратою

функції?

варіанти відповідей

діаліз

протеоліз

денатурація

гідроліз

висолювання

Запитання 23

23.Електрохімічні властивості білків-ферментів залежать від:

варіанти відповідей

наявності пептидного зв'язку

денатурації

наявності протомерів білкових молекул

якісного та кількісного складу амінокислот

ренатурації

Запитання 24

24.Температура, оптимальна для дії більшості ферментів:

варіанти відповідей

80 – 100 С

25 – 40 С

15 – 20 С

37 – 40 С

50 – 60 С

Запитання 25

25.

Як називається частина складного ферменту, міцно зв’язана з

білковою частиною:

варіанти відповідей

кофермент

холофермент

апофермент

простетична група

кофактор

Запитання 26

26.Як називається білкова частина складного ферменту?

варіанти відповідей

нуклеотид

кофермент

кофактор

апофермент

холофермент

Запитання 27

27.Ферменти мають найбільшу активність:

варіанти відповідей

рН не впливає на активність ферментів

в кислому середовищі

при строго визначеному для кожного ферменту значенні рН

в лужному середовищі

в нейтральному середовищі

Запитання 28

28.Що таке температурний оптимум?

варіанти відповідей

температура, при якій спостерігається незворотна інактивація

температура, при якій спостерігається оборотна інактивація

температура, при якій фермент володіє мінімальною активністю

температура, при якій фермент не володіє активністю

температура, при якій фермент володіє максимальною активністю

Запитання 29

29.Яке визначення ізоферментів є вірним:

варіанти відповідей

група ферментів, що каталізують подібні реакції

форми ферменту, що каталізують одну і ту ж реакцію, але відрізняються за деякими властивостями

група ферментів подібної будови та властивостей

група ферментів, що зв’язані з мембраною

група ферментів, що є продуктом експресії одного гену

Запитання 30

Який рівень структурної організації олігомерних білків-ферментів є

ативним:

варіанти відповідей

третинна структура

всі чотири активні

вторинна структура

четвертинна структура

первинна структура

Запитання 31

Ферменти широко застосовуються в фармації в якості

фармацевтичних препаратів. Яка основна відмінність ферментів

від небіологічних каталізаторів?

варіанти відповідей

мала універсальність

висока універсальність

висока гомогенність

висока специфічність дії та селективність

Запитання 32

Ферменти (біологічні каталізатори) використовуються як

фармакологічні препарати. Який механізм дії ферментів в

біохімічних реакціях?

варіанти відповідей

Інгібують реакцію

Підвищуюють енергію активації

Змінюють порядок реакції

Знижують енергію активації

Змінюють константу швидкості реакції

Запитання 33

33.Швидкість біохімічних реакцій збільшують:

варіанти відповідей

Інгібітори

Ефектори

Активатори

Модулятори

Ферменти

Запитання 34

34.Біологічні каталізатори за природою є:

варіанти відповідей

Білками

Гліколіпідами

Вуглеводами

Тригліцеридами

Фосфогліцеридами

Запитання 35

35.Ферменти є сполуками:

варіанти відповідей

Термолабільними

Термоіндеферентними

Терморезистентними

Термоактивними

Термостабільними

Запитання 36

36.

Більшість ферментів людини проявляє максимальну активність

при:

варіанти відповідей

рН = 2–4

рН = 10–12

рН = 6–8

рН = 8–10

рН = 4–6

Запитання 37

37.Фермент складається з таких структурних частин:

варіанти відповідей

апофермента й білка носія

холофермента й простетичної групи

кофактора й простетичної групи

апофермента й кофактора

апофермента й холофермента

Запитання 38

38.

Абсолютна специфічність фермента проявляється в тому, що він

каталізує:

варіанти відповідей

перетворення субстратів, молекули яких подібні за будовою або з однаковим типом зв’язків

перетворення не схожих за будовою і властивостями субстратів

перетворення однієї з великої кількості ізомерних молекул певного виду субстрату

перетворення певних типів зв’язків у молекулах різних субстратів

перетворення молекул певного виду субстрату

Запитання 39

39.

Відносна специфічність фермента проявляється в тому, що він

каталізує:

варіанти відповідей

перетворення молекул певного виду субстрату

перетворення певних типів зв’язків у молекулах різних субстратів

перетворення однієї з великої кількості ізомерних молекул певного виду субстрату

перетворення субстратів, молекули яких подібні за будовою або з однаковим типом зв’язків

перетворення не схожих за будовою і властивостями субстратів

Запитання 40

Стереохімічна специфічність фермента проявляється в тому, що він

каталізує:

варіанти відповідей

перетворення субстратів, молекули яких подібні за будовою або з однаковим типом зв’язків

перетворення не схожих за будовою і властивостями субстратів

перетворення однієї з великої кількості ізомерних молекул певного виду субстрату

перетворення певних типів зв’язків у молекулах різних субстратів

перетворення молекул певного виду субстрату

Запитання 41

41.Активний центр простих ферментів – це:

варіанти відповідей

залишки амінокислот, які розміщені в різних місцях поліпептидного ланцюга молекули

кофактор і апофермент

кофактор, йони металів і функціональні групи аміноксилот

залишки амінокислот, які розміщені в певному місці поліпептидного ланцюга молекули

апофермент і холофермент

Запитання 42

42.Зміна третинної структури апоферменту:

варіанти відповідей

не впливає на активність ферменту

викликає деформацію активного центру без зміни його каталітичної активності

викликає деформацію алостеричного центру фермента, але не змінює його активність

не викликає деформацію активного центру, але змінює його активність

викликає деформацію активного центру зі зміною його каталітичної активності

Запитання 43

43.Активний центр ферментів-протеїдів – це:

варіанти відповідей

залишки амінокислот, які розміщені в різних місцях поліпептидного ланцюга молекули

залишки амінокислот, які розміщені в певному місці поліпептидного ланцюга молекули

простетична група і холофермент

кофактор і апофермент

кофактор, йони металів і функціональні групи аміноксилот

Запитання 44

44.Швидкість ферментативних реакцій залежить від:

варіанти відповідей

Концентрації субстрату

рН середовища

Наявності активаторів та інгібіторів

Все перераховане

Температури

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест