Нев.стани

Додано: 19 травня 2020
Предмет:
Тест виконано: 147 разів
20 запитань
Запитання 1

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт 52 р. зі скаргами на загальну слабкість, безсоння, схуднення, гемороїдальні кровотечі. Об’єктивно: шкіра жовтянична, на шкірі живота “голова Медузи”. Асцит. На ногах набряки. Добовий діурез – 450 мл. Вкажіть найімовірніший діагноз:

варіанти відповідей

Цироз печінки

Хронічний гепатит 

Хронічний гастрит

Хронічний холецистит  

Виразкова хвороба шлунка

Запитання 2

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 42 р., зі скаргами на біль за грудниною стискаючого характеру з іррадіацією в ліву руку, плече. Біль триває 2-3 хв., з’являється під час ходьби. Напад зникає після зупинки, знімається нітрогліцерином. Об'єктивно: пульс - 80/хв., АТ- 125/85 мм рт.ст. Встановіть попередній діагноз:

варіанти відповідей

Гострий інфаркт міокарда  

Серцева астма 

Артеріальна гіпотензія

Стенокардія напруження

Артеріальна гіпертензія

Запитання 3

Фельдшера викликали до пацієнта 40 р., який скаржиться на нестерпний пекучий біль за грудниною з іррадіацією в ліву руку, плече. Біль триває понад 1 год., виник після стресової

ситуації. Вкажіть правила транспортування до лікарні пацієнта з підозрою на інфаркт міокарда:

варіанти відповідей

Спеціалізованою бригадою ШМД на ношах

Фельдшерською бригадою ШМД  

Попутним транспортом

Міським транспортом  

Бригадою ШМД у положенні сидячи

Запитання 4

До фельдшера ФАПу звернулася жінка 62 р., зі скаргами на розлади уваги, зниження пам’яті, працездатності, поганий сон, схильність до гніву, дратівливість. Холестерин крові – 8,5 ммоль/л. Вкажіть ймовірніший діагноз:

варіанти відповідей

Стабільна стенокардія напруги

Післяінфарктний кардіосклероз

Нейроциркуляторна дистонія  

Атеросклероз судин головного мозку

Стенокардія, що виникла вперше

Запитання 5

Хворий 70 років скаржиться на слабкість, зниження працездатності. Хворіє 3 роки, шкіра бліда. Пальпуються збільшені гладкі, безболісні шийні, пахвові, пахвинні лімфовузли від 1 до 3 см, рухомі. Живіт м’який, печінка на 3 см виступає з підребер’я, селезінка на 4 см, помірно болісна. Аналіз крові: Ер – 3,0*1012/л, Нв – 98 г/л, К.п. – 0,9 , ШОЕ – 40 мм/год, Лейкоцити – 280*109/л, пролімфоцити - 6%, лімфоцити - 89%, тромбоцити - 140*109/л, тіні Боткіна - Гумпрехта. Який ймовірний діагноз у пацієнта?

варіанти відповідей

Апластична анемія

Гострий лейкоз  

Хронічний лімфолейкоз

Хронічний мієлолейкоз

Залізодефіцитна анемія

Запитання 6

Хвора 58 років скаржиться на спрагу, сухість у роті, збільшення виділення сечі, слабкість. Хворіє біля року. За останній час значно схудла. Шкіра суха, на щоках, підборідді

рум’янець, нігті ламкі. Тони серця приглушені, пульс- 76 за хв., АТ- 140/85 мм рт.ст. Яке обстеження слід призначити першочергово для встановлення діагнозу?

варіанти відповідей

Аналіз крові на глюкозу

Загальний аналіз крові  

Аналіз крові на холестерин 

Загальний аналіз сечі 

Проба за Зимницьким  

Запитання 7

У Хворої 30 років після психоемоційного стресу з’явилися підвищення температури до 37,8оС, пітливість, загальна слабкість, головний біль, дратівливість, тремор пальців рук.

Шкіра волога, гаряча на дотик. Діяльність серця ритмічна, ЧСС- 110 за хв., АТ- 140/80 мм рт.ст. Позитивні симптоми Грефе, Мебіуса. Який імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Ендемічне воло  

Рак щитоподібної залози

Гіпертиреоз

Гіпотиреоз

утоімунний тиреоідит  

Запитання 8

Хвора 36 років звернулась зі скаргою на загальну слабкість, швидку стомлюваність, сухість шкіри, набряки обличчя, закрепи. Місяць тому перенесла стумектомію з приводу

тиреотоксикозу. Шкіра бліда, суха. Пульс - 58 за хв., слабкого наповнення, АТ- 90/55 мм рт.ст. Діяльність серця ритмічна, тони приглушені. Живіт м’який, безболісний при пальпації. Діурез 1,2 л за добу. Виберіть препарат для патогенетичного лікування хворої?

варіанти відповідей

Гіпотіазид  

L-тироксин

Йодид калію

Мерказоліл

Ловастатин  

Запитання 9

Пацієнт 40 років скаржиться на слабкість, сухість у роті, часте сечовипускання вночі, свербіння шкіри, погіршення зору. Захворювання нирок спостерігається протягом 22 років.

Шкіра сіро-бліда, язик сухий, обкладений бурим нальотом, відчувається аміачний запах із рота. Тони серця глухі, акцент ІІ тону на аорті, пульс- 92 за хв., АТ- 180/90 мм рт.ст. Живіт м’який. Рівень сечовини та креатиніну крові підвищений. Який діагноз у хворого?

варіанти відповідей

Хронічна печінкова недостатність 

Гостра ниркова недостатність  

Гіперглікемічна кома  

Хронічна ниркова недостатність

Ускладнений гіпертонічний криз 

Запитання 10

Чоловік 20 років скаржиться на нездужання, головний біль, задишку, які виникли через 2 тижні після ангіни. Шкіра звичайного кольору, обличчя одутле. Дихання везикулярне. Тони серця звучні, шумів немає. Пульс 58 за хв., напружений, ритмічний, АТ- 170/110 мм рт.ст. В загальному аналізі сечі: питома вага – 1028, білок – 1,05 г/л, лейк.- 10-12 в полі зору,

еритр.- 20-25 в полі зору, змінені, циліндри гіалінові 2-3 в полі зору. Який імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Гострий гломерулонефрит 

Сечокам’яна хвороба 

Гострий пієлонефрит

Ревматична хвороба 

Гіпертонічна хвороба 

Запитання 11

Хвора 30 років скаржиться на біль у поперековій ділянці ліворуч, часте болісне сечовипускання, підвищення температури тіла до 38,7оС. Захворіла після переохолодження. Живіт м’який, болючий в лівій половині. АТ- 100/60 мм рт.ст., пульс- 90за хв. Симптом Пастернацького позитивний ліворуч. Які зміни в сечі можна очікувати?

варіанти відповідей

Гіпостенурія

Гематурія  

Лейкоцитурія

Ізостенурія

Глюкозурія  

Запитання 12

Хворий 60 років скаржиться на високу температуру 39оС, кашель із слизисто-гнійним мокротинням, задишку, біль у грудній клітці. Лікується у відділенні з приводу пневмонії.

Стан хворого погіршився : біль у грудній клітці зменшився, але з’явилась задишка змішаного характеру з частотою 40 дихань за хв. Права половина грудної клітки відстає в диханні, перкуторно визначається тупий звук. Фельдшер запідозрив розвиток ексудативного плевриту. Яка аускультативна картина характерна?

варіанти відповідей

Амфоричне дихання 

Вологі хрипи

Шум тертя плеври  

Сухі хрипи

Дихання відсутнє

Запитання 13

Хвора 35 років скаржиться на загальну слабкість, головний біль, задишку, біль у лівій половині грудної клітки, сухий кашель, підвищену температуру тіла 39оС. Хворіє другий

день. Стан тяжкий, на губах герпес. Ліва половина грудної клітки відстає в акті дихання. Над нижнею долею лівої легені перкуторно визначається притуплено-тимпанічний звук,

аускультативно крепітація. Про ураження яких структур свідчить крепітація?  

варіанти відповідей

Плевральних листків 

Альвеол

Середніх бронхів 

Дрібних бронхів 

Великих бронхів

Запитання 14

Пацієнт 48 років звернувся зі скаргами на біль у ділянці серця, що виникає у відповідь на фізичне навантаження. Зараз після підняття по сходах у нього з’явився стискаючий біль за грудиною, оніміння4-5 пальців лівої руки. На ЕКГ: зміщення сегмента ST нижче ізолінії, від’ємний зубець Т. Після больового приступу змін на ЕКГ не виявлено. Який імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Стабільна стенокардія напруження

Інфаркт міокарда

Гостра серцева недостатність 

Гостра судинна недостатність

Стенокардія Принцметала

Запитання 15

Хворий 35 років скаржиться на слабкість, сухість у роті, свербіння шкіри, часте сечовипускання, нудоту, блювання, погіршення зору. Захворюванням нирок страждає 20 років. При обстеженні шкіра суха “припудрена”, язик обкладений бурим нальотом, відчувається аміачний запах із рота. Тони серця глухі, шум тертя перикарду Рs- 100 в 1 хв, АТ- 180/90 мм рт.ст., сечовина та креатинин крові підвищені. Який найбільш ймовірний діагноз?

варіанти відповідей

Ускладнений гіпертонічний криз  

Гостра печінкова недостатність  

Хронічна печінкова недостатність

Гостра ниркова недостатність  

Хронічна ниркова недостатність

Запитання 16

У чоловіка після значного фізичного навантаження виник гострий біль у правому підребер’ї, з іррадіацією у праве плече, метеоризм, нудота, блювання жовчю. При обстеження виражена “жовтяниця”, позитивні симптоми Кера та Ортнера. Живіт болючий при пальпації у правому підребер’ї. Який імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Ниркова коліка 

Хронічний гепатит

Печінкова коліка

Цироз печінки 

Хронічний панкреатит

Запитання 17

Хворий 28 років скаржиться на задишку, біль у ділянці серця. В анамнезі ревматична хвороба. При обстеженні виявлено акроціаноз, загальна блідість, рум’янець на щоках. Наверхівці серця “котяче муркотіння, розширена верхня межа серця. Аускультативно вислуховується ритм “перепілки”. Яку набуту ваду серця можна запідозрити?

варіанти відповідей

Мітральний стеноз

Мітральна недостатність

Аортальний стеноз  

Аортальна недостатність

Комбінована аортальна вада  

Запитання 18

Хвора 18 років звернулася до лікаря зі скаргами : біль в колінних суглобах, задишка при рухах, серцебиття, підвищення температури тіла до 37,5oC. Ці симптоми з’явились через 10днів після перенесеної ангіни. Яке дослідження необхідно призначити у першу чергу?

варіанти відповідей

Аналіз крові на глюкозу

Загальний аналіз сечі  

Аналіз крові на ревмопроби

Аналіз крові на протромбін  

Аналіз крові на холестерин  

Запитання 19

Хвора 18 років скаржиться на пекучий біль в епігастральній ділянці через 30 хвилин після їжі, яка зменшується після прийому маалоксу; відрижку кислим. Стан задовільний, язик

обкладений білим нальотом. Живіт при пальпації м’який, помірно болючий. Яке дослідження призначити для встановлення діагнозу?

варіанти відповідей

Rо–шлунка  

Дуоденальне зондування 

Копрограмму  

Фіброгастродуоденоскопію

Ректороманоскопію

Запитання 20

Хворий 32 роки, який страждає на виразкову хворобу шлунка, викликав "швидку допомогу" у зв’язку з появою “кинджального” болю у верхній половині живота, різку слабкість. Стан хворого середньої важкості, ноги підтягнуті до живота, шкіра і слизові оболонки бліді. Язик сухий. АТ- 85/60 мм рт.ст. Ваш попередній діагноз.

варіанти відповідей

Перфорація шлунка

Пенетрація шлунка  

Шлункова кровотеча  

Стеноз воротаря  

Малігнізація виразки

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест