Невідкладні стани в акушерстві та гінекології Лік справа

Додано: 27 квітня 2021
Предмет:
Тест виконано: 269 разів
60 запитань
Запитання 1

 Вагітна в терміні 35-36 тижнів звернулася до фельдшера ФАПу. Вагітність перебігала на фоні прееклампсїї. Загальний стан сере­днього ступеню важкості, шкіра бліда, пульс - 98/хв., АТ-140/90 мм рт.ст. Матка збільшена відповідно до строку вагітності, напружена. Спостерігається болючість зліва від дна ма­тки, асиметрія та болючість її при пальпації. Серцебиття плоду - 160-170/хв., глухе. Який імовірний діагноз?

 


варіанти відповідей

Загроза передчасних пологів

Передчасне відшарування нормально роз­ташованої плаценти

Гіпертонія матки

Загроза розриву матки

Передлежання плаценти

Запитання 2

Фельдшер проводить санітарно-освітню лекцію на підприємстві з питань профілакти­ки онкозахворювань. Що повинен відповісти фельдшер на питання: «Як часто жінка по­винна проводити самообстеження молочних залоз?»

варіанти відповідей

1 раз на тиждень

2 рази на рік

2 рази на тиждень

1 раз на місяць

1 раз на рік

Запитання 3

Ви фельдшер ФАПу. При обстеженні ва­гітної встановили: положення плода поздов­жнє, II позиція, задній вид, головне передлежання. Термін вагітності 30 тижнів. Де, на Вашу думку, найкраще буде прослуховуватись серцебиття плода?

  


варіанти відповідей

Справа, вище пупка

На рівні пупка

Зліва, нижче пупка

Справа, нижче пупка

Зліва, вище пупка

Запитання 4

 Фельдшер ШМД транспортує до полого­вого стаціонару вагітну 28-ми років зі скарга­ми на кров’янисті виділення зі статевих шля­хів, болючість у ділянці дна матки. Термін вагітності 38 тижнів. При обстеженні: вагі­тна бліда, АТ- 90/60 мм рт.ст., пульс - 94/хв., матка в гіпертонусі, у ділянці дна матки - бо­люче випинання; виділення зі статевих шля­хів кров’янисті, незначні; частота серцевих скорочень плода - 104/хв., тони приглушені. Назвіть метод розродження, який показаний у даному випадку:

   

 

варіанти відповідей

Накладання порожнинних акушерських щипців

Пологи через природні статеві шляхи

Вакуум-екстракція плода

 Накладання вихідних акушерських щипців

Кесарів розтин

Запитання 5

До фельдшера ФАПу звернулася дівчина 16-ти років зі скаргами на переймоподібний біль внизу живота, нудоту, блювання, діарею, головний біль, що з’являються в перший день менструації. Встановіть діагноз:

      


варіанти відповідей

Альгодисменорея

Мастопатія

Передменструальний синдром

Вірильний синдром

Посткастраційний синдром

Запитання 6

На ФАП звернулася хвора 48-ми років зі скаргами на рясну кровотечу зі статевих шля­хів після затримки місячних протягом 5 міся­ців, слабкість, запаморочення. Об’єктивно: шкірні покриви бліді, тахікардія. При гінеко­логічному обстеженні: тіло матки нормаль­них розмірів, безболісне, рухоме; придатки з обох боків не визначаються. Який імовірний діагноз?

.      


варіанти відповідей

Міома матки

Рак шийки матки

Дисфункціональна маткова кровотеча

Перервана маткова вагітність

 Внутрішній ендометріоз

Запитання 7

Вагітна звернулась на ФАП до фельдшера зі скаргами на головний біль, нудоту, 2 тижні тому з’явились набряки на ногах. Об’єктив­но: вагітна збуджена, АТ-180/110 мм рт.ст. на правій руці, а на лівій - 175/105 мм рт.ст. Рs - 88/хв. Матка в тонусі, дно її на 2 п/п вище пу­пка. ЧСС- 160/хв. Яке імовірне ускладнення виникло?

      


варіанти відповідей

Гіпертонічний криз

Набряки під час вагітності

Прееклампсія тяжкий ступінь

Прееклампсія легкий ступінь 

Ранній гестоз вагітних

Запитання 8

Фельдшер ФАПу при обстеженні вагітної, яку треба взяти на облік, встановив: термін вагітності 30 тижнів, положення плода по­здовжнє, І позиція, передній вид, головне пе редлежання. Розміри тазу: 26-28-30-18. При піхвовому дослідженні мис досягається, діа­гональна кон’югата 11 см. Про який таз йде­ться?

      


варіанти відповідей

Простий плоский таз

Загальнорівномірнозвужений таз

Нормальний таз

Загальнозвужений плоский таз

Плоскорахітичний таз

Запитання 9

Хвора 29-ти років доставлена бригадою швидкої допомоги в стаціонар зі скаргами на гострий біль внизу живота, блювання. При огляді: живіт помірно здутий, симптом Щоткіна-Блюмберга - позитивний. Пульс - 88/хв., температура тіла - 37°С. При бімануальному дослідженні: тіло матки щільне, не збільшене, рухоме, не болюче, справа та спе­реду від матки пальпується утворення 10x10 см, тугоеластичної консистенції, різко болю­че при зміщенні, зліва додатки не визначаю­ться, виділення слизові. Який найімовірніший діагноз?

варіанти відповідей

Кишкова непрохідність

остре запалення придатків матки

Ниркова колька

Перекрут ніжки пухлини яєчника

Апоплексія яєчника

Запитання 10

Під час піхвового дослідження у роділлі встановлено: шийка матки згладжена, від­криття 7 см. Плодовий міхур відсутній, го­лівка притиснута до входу в малий таз. Ви­значається передній кут великого тім’ячка, надперенісся, надбрівні дуги, очні западини. Визначте передлежання плода:

   

 


варіанти відповідей

Потиличне, передній вид

Лобне передлежання

Лицьове, задній вид

Передньоголовне передлежання

Потиличне, задній вид

Запитання 11

Яке захворювання можна припустити, якщо у вагітної в терміні 20 тижнів скарги на кров’янисті мажучі виділення зі статевих органів з жовтими міхурцями, заповненими рідиною, рухи плода відсутні, матка збільше­на до 24 тижнів вагітності?

     


варіанти відповідей

Передчасне відшарування плаценти

 Загроза переривання вагітності

 

 Багатоплідна вагітність

Передлежання плаценти

Міхурцевий занесок

Запитання 12

Повторнородяща, пологи IV строкові, від­булися вдома. Закінчився II період пологів. Через 5 хвилин після народження плода у ро­діллі почалась кровотеча. Крововтрата - 450 мл, ознак відділення плаценти немає. Яка та­ктика ведення III періоду пологів?

     

варіанти відповідей

Ввести спазмолітичні засоби 


 Провести зовнішній масаж матки

      

Провести ручне відділення та видалення плаценти

Відділити послід зовнішніми прийомами

Ввести знеболювальні засоби

 


Запитання 13

Після народження плода у роділлі через 10 хвилин з’явилися незначні кров’янисті ви­ділення. Матка відхилилася у бік правого під­ребер’я, дно її піднялося вище пупка. Як на­зивається ця ознака відшарування плаценти?

     


варіанти відповідей

Ознака Шредера

Ознака Штрассмана

Ознака Альфельда

Ознака Клейна

 Ознака Кюстнера-Чукалова

Запитання 14

В індивідуальному пологовому залі пере­буває роділля. При проведенні зовнішнього акушерського обстеження було визначено: при II прийомі Леопольда - справа від пупка пальпується щільна, округла, балотуюча ча­стина плоду; зліва - м’яка, з нечіткими кон­турами; при III прийомі - передлегла частина плода відсутня. Визначте розташування пло­да в порожнині матки:

варіанти відповідей

Повздовжнє положення, головне передлежання, II позиція, задній вид

Поперечне положення, І позиція

Повздовжнє положення, головне передлежання, І позиція, передній вид

Поперечне положення, II позиція

Повздовжнє положення, тазове передлежання, І позиція, передній вид

Запитання 15

У пологовій залі перебуває породілля, яка годину тому народила живого доношеного хлопчика вагою 3900 г. Жінка скаржиться на запаморочення, слабкість. Під час огляду: спостерігається блідість шкірних покривів та слизових оболонок, АТ- 100/70 мм рт.ст., Рs- 96/хв., зі статевих шляхів порціями виділяє­ться кров, що утворює згустки. Яке ускла­днення виникло у породіллі?

      

 


варіанти відповідей

Атонія матки

Гіпотонія матки

Геморагічний шок

Гіпоплазія матки

Розрив пологових шляхів

Запитання 16

Пацієнтка 20-ти років звернулася до фельдшера ФАПу зі скаргами на біль внизу живота, підвищення температури до 38,3°С, гнійні виділення з піхви. З анамнезу: сим­птоми з’явилися через 5 днів після штучно­го аборту. Об’єктивно: Рs- 90/хв., АТ- 110/70 мм рт.ст., живіт м’який, болючий у нижніх відділах. При піхвовому дослідженні: матка збільшена у розмірах, м’яка, болюча, прида­тки без змін, склепіння піхви вільні. Виділен­ня з піхви значні, гноєподібні. Визначте, який діагноз найбільш імовірний:

     

варіанти відповідей

 Загострення хронічного аднекситу


Гострий метроендометрит

Розлитий перитоніт

Неповний аборт

Гострий аднексит

Запитання 17

фельдшер ФАПу прибув на виклик. Роділ­ля 10 хвилин тому народила живу доношену дівчинку. Об’єктивно: послід не народився; при натисканні ребром долоні над симфізом, пуповина не втягується в статеву щілину. На­звіть ознаку відшарування плаценти за авто­ром:

      

варіанти відповідей

Ознака Шредера

Ознака Довженка

.      

Ознака Кюстнера-Чукалова

Ознака Штрасмана

Ознака Альфельда


Запитання 18

 Фельдшер ШМД потрапив на виклик до вагітної жінки, коли у неї розпочався другий період пологів. Фельдшеру доводиться прий­мати позаклінічні пологи. Вкажіть, коли він повинен починати надавати ручну акушер­ську допомогу:

варіанти відповідей

При прорізуванні голівки плода

При зовнішньому повороті голівки

При врізуванні голівки плода

 

При вставленні голівки в таз

 При розгинанні голівки

Запитання 19

6.                     Фельдшера ШМД викликали до пацієн­тки 23-х років зі скаргами на різкий біль вни­зу живота зліва з іррадіацією в пряму кишку, загальну слабкість, запаморочення. Остан­ня менструація 2 місяці тому. Об’єктивно: пацієнтка бліда, AT- 90/60 мм рт.ст., пульс - 110/хв., слабкого наповнення. Симптом «кри­ку Дугласа» - позитивний. Який попередній діагноз поставить фельдшер ШМД?

 


варіанти відповідей

острий апендицит

Лівостороння порушена позаматкова вагі­тність

Сальпінгоофорит

Загроза переривання вагітності

 

Апоплексія яєчника

Запитання 20

Роділля 20-ти років з терміном вагітно­сті 41 тиждень транспортована фельдшером ШМД до пологового стаціонару. У другому періоді пологів серцебиття плода стало ари­тмічним з частотою 68-84/хв., не відновлює­ться між потугами; на тазовому дні знаходя­ться сіднички плода. Вкажіть втручання, яке повинно бути здійснене:

     

 


варіанти відповідей

Кесарів розтин

Проведення комбінованого повороту плода

 Накладання акушерських щипців

Екстракція плода за тазовий кінець

 Проведення плодоруйнівної операції

Запитання 21

Фельдшера ШМД викликали на поло­ги, що відбулися на дому. Роділля народила живого доношеного хлопчика масою 4000 г. Плацента виділилася самостійно, з усіма дольками і оболонками. Крововтрата у поло­гах близько 200 мл. Матка періодично роз­слабляється, зі статевої щілини виділяється кров зі згустками. Яка патологія раннього післяпологового періоду розвинулась у поро­діллі?

     


варіанти відповідей

Розрив шийки матки

Розрив матки

Атонічна маткова кровотеча

Кровотеча у зв’язку з порушенням зсідання крові

Гіпотонічна маткова кровотеча

Запитання 22

Хворой 36-ти років необхідне перели­вання еритроцитарної маси. При визначен­ні групової приналежності крові пацієнта за системою еритроцитарних антигенів АВО аглютинація спостерігалася в краплях із си­роватками 0(І) і В (III) і не спостерігалася - з сироваткою А(ІІ). Еритроцитарну масу якої групи потрібно перелити пацієнтці?

варіанти відповідей

А(ІІ)

АВ(ІУ)

0(1)

В (III)

Запитання 23

 Фельдшера ШМД викликали до жінки, яка стоїть на обліку по вагітності в ЖК із строком вагітності 11-12 тижнів. Жінка скар­житься на переймоподібний біль внизу жи­вота та значні кров’янисті виділення, які з’я­вились після фізичного навантаження. При вагінальному дослідженні видно, що шийка матки вкорочена, пропускає палець, за вну­трішнім вічком пальпуються елементи плода, виділення кров’янисті, значні. Ваш діагноз:

     

 

варіанти відповідей

Артифіціальний аборт

Неповний аборт

Загрозливий аборт

Аборт у розпалі

повний аборт

 


Запитання 24

120.            Дитина народилась від ВІЛ-інфікованої матері з оцінкою за шкалою Апгар - 8 балів, масою тіла - 3200 г, довжиною - 50 см. За­гальний стан задовільний. Антиретровірусна терапія не проводилась. Через який час мо­жна визначити методом ІФА наявність ВІЛ- інфекції у дитини?

      

варіанти відповідей

Через 18 місяців

У перші дні після народження

У перші 6 місяців


У 2 роки

Через 12 місяців

Запитання 25

 Фельдшер ІІГМД транспортує роділлю, у якої почався II період пологів у пологовий бу­динок. Передлежання плода чисто сідничне. До надання якої допомоги в пологах повинен бути готовий фельдшер?

      

 


варіанти відповідей

Надання допомоги за Цов’яновим II

Екстракції плода за тазовий кінець

Класичної ручної допомоги

Надання допомоги за Цов’яновим І

Зовнішнього повороту за Архангельським

Запитання 26

Жінка 30-ти років звернулась на профогляд. Скарг не має. В неї були 1 пологи і 1 аборт. Місячні не порушені, регулярні. Об’єктивно: шийка матки циліндрична, тіло матки нормальних розмірів, щільне, рухоме, безболісне. Пальпується пухлина 8x10 см злі­ва, тугоеластичної консистенції, з гладень­кою поверхнею, рухома, безболісна. Скле­піння глибокі, безболісні. Який найбільш імо­вірний діагноз?

      


варіанти відповідей

Черевна вагітність

Кіста яєчника

Ендометріоз яєчників

Рак Крукенберга

Фіброматозні вузли на ніжці

Запитання 27

 Хвора 58-ми років звернулася до фельд­шера ФАПу зі скаргами на незначні кров’яні виділення зі статевих шляхів. Менопауза 10 років. При вагінальному дослідженні: зовні­шні статеві органи та піхва з явищами вікової інволюції. Слизова оболонка піхви легко ра­нима, суха. Шийка матки чиста. Матка атро­фічна, придатки не пальпуються, параметрії вільні. Поставте попередній діагноз:

варіанти відповідей

Атрофічний кольпіт

Грибковий кольпіт

 Рак тіла матки

рихомонадний кольпіт


 Дисфункціональна маткова кровотеча

Запитання 28

 У породіллі 28-ми років на 4 добу пі­сля пологів температура тіла підвищилась до 38°С, відзначалось порушення загально­го стану, лохії набули гнійно-кров’янистого характеру з неприємним запахом. При бімануальному дослідженні матка м’яка, болюча, збільшена. Якому післяпологовому захворю­ванню відповідає ця клінічна картина?

     

 

варіанти відповідей

Післяпологова виразка

Пельвіоперитоніт

Параметрит

Аднексит

Ендометрит

Запитання 29

Фельдшера ФАПу викликали до роділ­лі додому. По приїзду фельдшера у роділлі триває III період пологів. Послід виділено за допомогою методу Абуладзе. Одночасно виділилося 400 мл крові, кровотеча триває. Під час огляду материнської поверхні пла­центи встановлено відсутність однієї дольки. Яка допомога повинна бути надана в такій ситуації?


варіанти відповідей

В/в введення утеротонічних засобів

.

Огляд пологових шляхів в дзеркалах 


Ручне обстеження порожнини матки

Притиснення черевної аорти кулаком

Зовнішній масаж матки

Запитання 30

 Ви фельдшер ШМД. З'явились на ви­клик до вагітної, у якої раптово з'явилась кровотеча з піхви. При обстеженні з'ясува­лось: вагітність 35 тижнів. Скарг жінка не пред'являє, матка в нормотонусі, безболісна при пальпації, положення плода поздовжнє, І позиція, передній вид, головне передлежання. Серцебиття плода - 120/хв. Виділен­ня з піхви кров'яні, помірні. Пульс - 110/хв. АТ- 110/70 мм рт.ст. Попередній діагноз, та­ктика фельдшера:



варіанти відповідей

Передлежання плаценти. Негайна госпі­талізація

Мимовільний аборт. Госпіталізація

 

Загроза розриву матки. Госпіталізація

Передчасне відшарування плаценти. Кро­воспинні

.  

Передчасні пологи. Госпіталізація

Запитання 31

Хвора 50-ти років звернулась до фельд­шера ФАПу зі скаргами на рясні контактні кровотечі, біль внизу живота. При огляді в дзеркалах: шийка матки має вигляд "цвітної капусти". Після огляду кровотеча посили­лась. Які першочергові дії фельдшера?


варіанти відповідей

Капіталізувати у супроводі фельдшера

Покласти холод на низ живота

Провести тугу тампонаду матки

Викликати бригаду ШМД

Ввести кровоспинні препарати

Запитання 32

Фельдшер ФАПу проводить вагінальне дослідження жінці 38-ми років, яка звер­нулася з приводу появи гнійних виділень з неприємним запахом з піхви. Жінка знахо­диться на диспансерному обліку з приводу кісти яєчника. Під час бімануального дослі­дження з'явився гострий різкий біль внизу живота. Виникнення цього стану пов'язане з:

 

варіанти відповідей

Малігнізація кісти


Гідросальпінкс

Піосальпінкс

Розрив кісти яєчника

Збільшення кісти

.

Запитання 33

У першовагітної в терміні вагітності 38 тижнів 3 години тому почалися перейми, че­рез 10 хвилин по 30-35 секунд. Положення плода поздовжнє, голівка плода притиснута до входу у малий таз. Навколоплідні води не виливались. У якому періоді пологів перебу­ває роділля?



варіанти відповідей

Другий період

Третій період

Перший період

Передвісники пологів  

Запитання 34

Жінка 20-ти років скаржиться на затрим­ку місячних впродовж 8-ми тижнів, інтенсив­ний біль унизу живота. При вагінальному дослідженні справа пальпується пухлино­подібне утворення, збільшення матки. Ви­значається позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Які першочергові дії фельдше­ра на догоспітальному етапі?

 


варіанти відповідей

Ввести заспокійливі засоби

Ввести знеболюючі засоби

Провести тест на вагітність

Порекомендувати звернутись до лікаря гінеколога

Покласти холод на низ живота і госпіталі­зувати в гінекологічний стаціонар

Запитання 35

2.       На профілактичному огляді фельдшер виявив у жінки 23-х років на шийці матки оксамитового вигляду виразку. Діагноз: еро­зія. Який метод інструментального обсте­ження треба використати для підтверджен­ня діагнозу?


варіанти відповідей

Діагностичне вишкрібання порожнини матки

 

Кольпоскопія

Ультразвукове дослідження (УЗД)

Пункція черевної порожнини через заднє склепіння

Зондування порожнини матки

.

Запитання 36

При обстеженні дівчинки після наро­дження був виявлений крововилив на голо­ві, який не виходить за межі однієї кістки, не пульсує, не болить. Яка патологія у дитини?

варіанти відповідей

Пологова пухлина 


Кефалогематома

Септикопіємія

Внутрішньочерепна травма

Пухирчатка новонародженого

Запитання 37

Через 10 хвилин після народження дити­ни з'явилися незначні кров'янисті виділення зі статевих шляхів. Ознаки відокремлення посліду позитивні. Крововтрата 280 мл. Яка подальша тактика ведення пологів?



варіанти відповідей

Запропонувати роділлі потужитись

Провести ручне відокремлення плаценти

.

Виділити плаценту зовнішніми прийома­ми

Ввести окситоцин

 

Провести зовнішній масаж матки

.

Запитання 38

 Під час піхвового дослідження у роділлі встановлено: шийка матки згладжена, від­криття 7 см. Плодовий міхур відсчутній, го­лівка притиснута до входу в малий таз. Ви­значається очні яблука, підборіддя, ніс. . Визначте передлежання плода:


варіанти відповідей

Лицьове

Лобне передлежання

передньоголовне передлежання


Потиличне, задній вид

Потиличне, передній вид

Запитання 39

Після народження дитини на 1-й хвилині життя ЧСС становить менше 100/хв., дихан­ня нерегулярне, акроціаноз, рефлекси слаб­кі, тонус м'язів знижений. Синюшність шкі­ри обличчя, стоп і кистей. Якому патологі­чному стану відповідає симптоматика?


варіанти відповідей

Гостра судинна недостатність

Сепсис новонародженого

Вроджена вада серця

Асфіксія новонародженого

Внутрішньочерепна пологова травма

Запитання 40

На 43-му тижні вагітності народилася дитина в стані апное, в'яла, шкіра бліда, сли­зові оболонки різко ціанотичні, тонус м'язів знижений, рефлексів немає, серцева діяль­ність майже цілком пригнічена. Які дії по оживленню дитини треба провести в першу чергу:


варіанти відповідей

Ввести 5% розчин альбуміну

Провести ШВЛ через інтубаційну трубку

.

Відсмоктати слиз із верхніх дихальних шляхів

Ввести розчин адреналіну 1:10000

Провести ШВЛ через маску

.  

Запитання 41

 Вагітна 25-ти років поступила в полого­вий будинок у терміні 40 тижнів вагітності. Розміри тазу: 26-26-31-18 см. ОЖ - 100 см. ВДМ- 42 см. Положення плоду повздовжнє, голівка притиснута до входу в малий таз. Серцебиття плоду приглушене - 160/хв. Пе­рейми, які почались 6 годин тому, болючі. Відійшли навколоплідні води. Контракційне кільце знаходиться на рівні пупка і косо розташоване. Вкажіть, яке ускладнення ви­никло у пологах:


 


варіанти відповідей

Емболія навколоплідними водами

Кінець І періоду пологів  

Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти

Повний розрив матки

Загроза розриву матки

Запитання 42

 В гінекологічне відділення доставлена хвора зі скаргами на переймоподібні болі в лівій здухвинній ділянці, незначні кров'яни­сті виділення із статевих шляхів, що з'яви­лись після 8-тижневої затримки менструації, запаморочення. АТ- 85/55 мм рт.ст. Симптом Щоткіна-Блюмберга слабо позитивний. Ма­тка збільшена до 5 тижнів вагітності, ліва труба збільшена, болюча. Яке дослідження треба провести для уточнення діагнозу?

 


варіанти відповідей

Кульдоскопія органів малого таза

Пункція черевної порожнини через заднє склепіння

Метросальпінгографія

Гістероскопія органів малого таза

Діагностичне вишкрібання стінок поро­жнини матки

Запитання 43

Фельдшер ШМД прибув на виклик до хворої зі скаргами на різкий, раптовий біль внизу живота справа, нудота, блювання, за­паморочення. Остання менструація 2 тижні тому. Об'єктивно: шкіра бліда, АТ- 80/60 мм рт.ст., Рs-92/хв. Живіт напружений, болю­чий більше справа в нижніх відділах. Сим­птом Щоткіна-Блюмберга позитивний в ни­жніх відділах живота. Який найбільш імо­вірний діагноз?

 


варіанти відповідей

Позаматкова вагітність

Фіброміома

Апоплексія яєчника

Гострий апендицит

Перекрут ніжки кісти яєчника

Запитання 44

 На ФАП прийшла вагітна. При огляді над входом в малий таз пальпується непра­вильної форми передлегла частина м'якої консистенції, яка не балотує. У дні матки ви­значається голівка. Визначте передлежання плоду:


варіанти відповідей

Тазове

Ніжне

неповне ніжне

чисто сідничне

змішано сідничне

Запитання 45

 При обстеженні породіллі виявлено: за­гальний стан не порушений, права молочна залоза болюча та щільна на дотик. Ваш по­передній діагноз:

 

варіанти відповідей

 Лактопоез

Лактостаз

Гіпогалактія 


Мастит

лактогенез

Запитання 46

У третьому перiодi пологiв пройшло бiльше 30-ти хвилин, Ознаки вiдшарування плаценти позитивнi. Зовнiшнi прийоми видалення послiду неефективнi. Яка повинна бути подальша тактика?

варіанти відповідей

Повторно застосувати зовнiшнi прийоми видалення послiд

Ручне видалення послiду пiд знеболюванням

Очiкування самостiйного видалення послiду

застосувати препарати якi збiльшують скорочувальну дiяльнiсть матки

Ввести окситоцин

Запитання 47

Жiнка 25-ти рокiв на 8-му добу пiсля пологiв звернулася до фельдшера зi скаргами на бiль в лiвiй молочнiй залозi, пiдвищення температури. При оглядi залоза гiперемована, в верхньо-зовнiшньому квадрантi пальпується iнфiльтрат. Що запiдозрил фельдшер?

варіанти відповідей

Бешиха

Мастопатiя

Рак молочної залози

Аденома молочної залози

Лактацiйний мастит

Запитання 48

До фельдшера ФАПУ звернулась жiнка 25-ти рокiв, яка скаржиться на затримку мiсячних. В анамнезi 2 пологiв.При гiнекологiчному оглядi: шийка ”бочкоподiбна”, матка в anteflexio, тiло матки збiльшене до 5 тижнiв, безболiсне. Придатки не пальпуються. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

варіанти відповідей

Аборт в ходу

Шийкова вагiтнiсть

Ерозiя шийки матки

Рак шийки матки

Порушення менструального циклу

Запитання 49

Доношена дитина народилася з оцiнкою по шкалi Апгар 3 бали. Самостiйне дихання нерегулярне, рiдкi вдихи, ЧСС- 100/хв. Пiсля народження голiвки вiдсмоктано рiдину з носа та рота. Яким має бути перший етап подальшої реанiмацiї?

варіанти відповідей

ШВЛ масочним способом

Непрямий масаж серця

Введення адреналiну

Введення натрiю гiдрокарбонату

Iнтубацiя трахеї

Запитання 50

До фельдшера ФАПу звернулася вагiтна 26-27 тижнiв зi скаргами на набряки гомiлок, передньої черевної стiнки. АТ- 160/105 мм рт.ст., протеїнурiя - 0,1 г/л. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

варіанти відповідей

Еклампсiя

Нефропатiя II ступеня

Протеїнурiя

Прееклампсiя II ступеня

Гiпертонiчна хвороба

Запитання 51

При оглядi шийки матки за допомогою дзеркал фельдшер ФАПу звернув увагу на цiанотичнiсть шийки матки та пiхви. Ознакою чого це являється?

варіанти відповідей

Iмовiрна ознака вагiтностi

Ознака порушення менструального циклу

Вiрогiдна ознака вагiтностi

Сумнiвна ознака вагiтностi

Ознака запального захворювання

Запитання 52

У породiллi на 11-ту добу пiсляпологового перiоду спостерiгається гiпертермiя 39oC, болi в правiй молочнiй залозi. Загальний стан - середньої важкостi. При пальпацiї виявлено ущiльнення в молочнiй залозi з дiлянкою розм’якшення та флюктуацiї посерединi. Яка тактика фельдшера ФАПу?

варіанти відповідей

Антибiотики, спостереження

Припинення грудного вигодовування, антибiотики

Туге перев’язування грудей, сечогiннi

Припинення грудного вигодовування, госпiталiзацiя

Припинення грудного вигодовування, хiрургiчне втручання

Запитання 53

Фельдшер ШМДприбув на виклик до хворої зi скаргами на рiзкий бiль внизу живота справа, запаморочення. Остання менструацiя 2 тижнi тому. Об’єктивно: шкiра блiда, АТ- 80/60 мм рт.ст., Ps- 92/хв. Живiт напружений, болючий бiльше справа в нижнiх вiддiлах. Симптом Щоткiна-Блюмберга позитивний в нижнiх вiддiлах живота. Який найбiльшiмовiрний дiагноз?

варіанти відповідей

Позаматкова вагiтнiсть

Перекрути нiжки кiсти яєчника

Апоплексiя яєчника

Фiбромiома

Гострий апендицит

Запитання 54

Пацiєнтка 22-х рокiв звернулася до фельдшера здоровпункту з приводу попередження небажаної вагiтностi. Жiнка в шлюбi, має двох дiтей. Обстежена, гiнекологiчних захворювань не виявлено. Який метод контрацепцiї найдоцiльнiше рекомендувати данiй пацiєнтцi?

варіанти відповідей

Внутрiшньоматковий

Посткоїтальний

Гормональний

Хiрургiчний

Бар’єрний

Запитання 55

Хвора 23-х рокiв звернулася на прийом до жiночої консультацiї зi скаргами на видiлення з пiхви з неприємним запахом, свербiння в дiлянцi зовнiшнiх статевих органiв. В ходi гiнекологiчного огляду: слизова оболонка пiхви гiперемована, на дотик кровоточить, видiлення бiлозеленi, пiнiстi, значнi. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

варіанти відповідей

Сифiлiс

Хламiдiоз

Кандидоз

.

Трихомонiаз

гонорея

Запитання 56

Визначте, який термiн гестацiї вагiтної є перiодом ризику для розвитку природженої вади серця i судин у разi дiї несприятливих чинникiв навколишнього середовища:

варіанти відповідей

2-8 тижнiв вагiтностi

38-40 тижнiв вагiтностi

10-12 тижнiв вагiтностi

20-24 тижнi вагiтностi

35-37 тижнiв вагiтностi

Запитання 57

В жiночiй консультацiї пацiєнтцi рекомендували обстеження. Який метод дослiдження функцiональної активностi яєчникiв пацiєнтка може застосувати вдома?

варіанти відповідей

Симптом ”зiницi”

Кольпоцитологiю

Вимiрювання базальної температури

Симптом ”папоротi”

Визначити рiвень гормонiв в кровi

Запитання 58

На початку II перiоду пологiв родiлля зблiдла, пульс - 105/хв., слабкого наповнення, АТ- 85/50 мм рт.ст. Пiд час огляду: матка в гiпертонусi, рiзко болюча в дiлянцi дна матки справа, асиметрична, серцебиття плоду глухе, аритмiчне. Води пiдтiкають, забарвленнi кров’ю. Про яку патологiю йде мова?

варіанти відповідей

Передчасне вiдшарування нормально розташованої плаценти

Центральне передлежання плаценти

Емболiя навколоплiдними водами

Крайове передлежання плаценти

Загроза розриву матки

Запитання 59

Фельдшера швидкої допомоги викликали до родiллi: I перiод пологiв, передбачувана маса плода - 4500 г, на висотi болючих перейм виник рiзкий бiль, пологова дiяльнiсть припинилась. Родiлля блiда. Якiй патологiї вiдповiдає дана клiнiчна картина?

варіанти відповідей

Розрив шийки матки

Розрив матки, що вiдбувся

Передчасне вiдшарування нормально розташованої плаценти

Передлежання плаценти

Розрив плiдного мiхура

Запитання 60

До фельдшера здоровпункту промислового пiдприємства звернулась робiтниця 36-ти рокiв iз скаргами на загальну слабкiсть, бiль i вiдчуття розпирання у правiй статевiй губi. Об’єктивно: температура - 37,5C; зовнiшнi статевi органи гiперемованi, права велика статева губа набрякла, гiперемована, болюча. Видiлення iз пiхви гнiйнi. Iз приводу якого захворювання необхiдно скерувати пацiєнтку у гiнекологiчне вiддiлення?


варіанти відповідей

Рак вульви

Гострий вульвовагiнiт

.

Гематома правої статевої губи

.

Гострий бартолiнiт

Кiста бартолiнової залози

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест