Обмін речовин і перетворення енергії в організмі людини

Додано: 10 листопада 2022
Предмет: Біологія, 8 клас
Тест виконано: 354 рази
18 запитань
Запитання 1

Хімічні речовини та енергія їхніх хімічних зв’язків потрапляють до організму людини через:

варіанти відповідей

нервову систему

травну систему

кровоносну систему

видільну систему

Запитання 2

Сукупність фізіологічних, хімічних та фізичних перетворень речовин і енергії в організмі від часу їх надходження з навколишнього середовища до виділення продуктів розпаду й тепла називається:

варіанти відповідей

обмін речовин та перетворення енергії

асиміляція

дисиміляція

пластичний обмін

Запитання 3

Процес розпаду – перетворення складних органічних сполук на прості, під час яких енергія виділяється, називається:

варіанти відповідей

обмін речовин та перетворення енергії

гомеостаз

дисиміляція

асиміляція

Запитання 4

Процеси синтезу – утворення складних органічних сполук із простих, на які затрачається енергія називається:

варіанти відповідей

метаболізм

гомеостаз

асиміляція

дисиміляція

Запитання 5

В організмі, що росте, переважають процеси:

варіанти відповідей

процеси синтезу

процеси розпаду

процеси обміну мінеральних речовин

катаболізму

Запитання 6

1 г жирів при окисненні виділяє:

варіанти відповідей

10,6 кДж енергії

 17,6 кДж енергії

38,9 кДж енергії

80 кДж енергії

Запитання 7

Що отримує організм людини з довкілля?

варіанти відповідей

воду, кисень, поживні речовини

воду, вуглекислий газ

кисень, поживні речовини

лише поживні речовини

Запитання 8

Чорна смородина, лимон, цибуля, шипшина - це джерела вітаміну:

варіанти відповідей

А

С

D

Е

Запитання 9

Принципи здорового харчування:

варіанти відповідей

Харчуватися регулярно

 Контролювати розмір порцій

Обов'язково снідати

Збільшити вживання жирної їжі

Пити менше води

Вживати фрукти і овочі

Запитання 10

Укажіть захворювання, яке спричинене відсутністю в організмі певного вітаміну:

варіанти відповідей

авітаміноз

гіповітаміноз

гіпервітаміноз

мультивітаміноз

Запитання 11

Укажіть співвідношення білків, жирів та вуглеводів у харчових продуктах за умови раціонального харчування:

варіанти відповідей

2:2:1

1:1:2

1:1:4;

1:1:6

Запитання 12

Виберіть характерні ознаки вітаміну С:

А розчинність

1 розчиняється у воді; 2 розчиняється у жирах; 3 не розчиняється ні у воді, ні у жирах

Б у яких продуктах переважно міститься

1  рослинного походження; 2  тваринного походження; 3  рослинного і тваринного походження

В під дією яких чинників руйнується

1 кип’ятіння; 2 нарізання продуктів; 3 не руйнується ніколи

варіанти відповідей

1 2 3

1 2 1

1 1 2

1 1 1

Запитання 13

Неорганічними речовинами, які повинні входити до складу їжі, є: 

варіанти відповідей

жири 

вуглеводи

мінеральні речовини 

білки 

Запитання 14

Жиророзчинними вітамінами є: 

варіанти відповідей

C

B6

А

Запитання 15

Відсутність у раціоні вітаміну D призведе до розвитку захворювання:

варіанти відповідей

цинга 

 бері-бері

анемія 

рахіт

Запитання 16

Які речовини є основним джерелом енергії для організму, сприяють кращій роботі серця, м'язів, мозку?

варіанти відповідей

 білки

вуглеводи

жири

мінеральні речовини й вода

Запитання 17

Будівельним матеріалом для клітин організму є

варіанти відповідей

білки

 жири

вуглеводи

вітаміни

Запитання 18

Виберіть ознаки, характерні для дисиміляції (катаболізму)

варіанти відповідей:

варіанти відповідей

Відбувається розщеплення складніших речовин до простіших

 Перетворення речовин не відбувається

Енергія вивільняється

Енергія затрачається

Відсутність енергетичних змін

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест