Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини

Додано: 7 листопада 2020
Предмет: Біологія, 8 клас
Тест виконано: 585 разів
22 запитання
Запитання 1

Сукупність процесів, які забезпечують потрапляння до організму їжи з речовинами, що необхідні для нормальної життєдіяльності, - це ...

варіанти відповідей

обмін речовин

живлення

травлення

харчування людини

Запитання 2

Речовини у складі харчових продуктів, які мають для організму харчову та енергетичну цінність?

варіанти відповідей

вітаміни

мінеральні солі

поживні речовини

клітковина

Запитання 3

Молекули яких органічних сполук складаються з амінокислот?

варіанти відповідей

білків

жирів

вуглеводів

нуклеїнових кислот

Запитання 4

Нерозчинені в воді органічні сполуки, в утворенні яких беруть участь жирні кислоти та спірти, - це ...

варіанти відповідей

білки

жири

вуглеводи

мінеральні солі

Запитання 5

Які речовини є головним джерелом енергії для організму людини?

варіанти відповідей

білки

жири

вуглеводи

вітаміни

Запитання 6

Головним "будівельним матеріалом" клітини є ...

варіанти відповідей

білки

жири

вуглеводи

вітаміни

Запитання 7

Які органічні сполуки захищають внутрішні органи, будують клітинні мембрани, при окисненні утворюють воду?

варіанти відповідей

білки

жири

вуглеводи

мінеральні речовини

Запитання 8

Скільки % складає вода в організмі дорослої людини?

варіанти відповідей

80

66

60

40

Запитання 9

Які речовини виявляють високу активність у малих кількостях, не відкладаються про запас і не синтезуються в організмі?

варіанти відповідей

білки

вітаміни

вуглеводи

жири

Запитання 10

Процес перетворення складних речовин на прості з виделенням енергії - це ...

варіанти відповідей

асиміляція

дисиміляція

дифузія

регенерація

Запитання 11

Який вітамін впливає на ріст, опірність організму, обмін білків, зір?

варіанти відповідей

D (кальцифероли)

A (ретинол)

B1 (тіамін)

C (аскорбінова кіслота)

Запитання 12

В обміні вуглеволів бере участь ...

варіанти відповідей

вітамін D

вітамін А

вітамін В1

вітамін С

Запитання 13

Яка функція вітаміну С?

варіанти відповідей

бере участь у регуляції обміну кальцію

бере участь в обміні білків

підвищення імунітету, у складі ферментів для загоєння ран

бере участь в регуляції обміну фосфору

Запитання 14

Яке захворювання є наслідком дефіциту вітаміну D в організмі людини?

варіанти відповідей

бері-бері

куряча сліпота

цинга

рахіт

Запитання 15

Внаслідок нестачі якого вітаміну в організмі людини порушується синтез білків та виникає цинга?

варіанти відповідей

А

В1

В12

С

Запитання 16

Нестача в організмі людини вітаміну А призводить до захворювання ...

варіанти відповідей

дерматит

анемія

куряча сліпота

виразки на слизових оболонках

Запитання 17

Оберіть НЕправильні варіанти відповідностей "вітамін → джерела надходження":

варіанти відповідей

D → риб'ячий жир, яйця, печінка, масло

А → морква, шпинат, червоний перець

В1 → чорна смородина, шипшина, лимон

С → вівсяна крупа, чорний хліб, яйця, печінка

Запитання 18

Оберіть ПРАВИЛЬНІ твердження:

варіанти відповідей

гіповітаміноз - відсутність вітамінів в організмі

гіпервітаміноз - надлишок вітамінів в організмі

вітаміни D, А - водорозчинні, а В,С - жиророзчинні

добова потреба організму в білках - 118-120 г

добова потреба організму в жирах - 100-110 г

авітоміноз - нестача вітамінів в організмі

Запитання 19

Оберіть з переліку харчові продукти, які є джерелом білків:

варіанти відповідей

сонячникова, соєва олії

картопля

м'ясо, риба

хліб, крупа

молоко, яйця

овочі, фрукти

свинячий жир, риб'ячий жир

Запитання 20

Добова потреба вуглеводів становить ...

варіанти відповідей

200-250 г

250-300 г

300-350 г

350-440 г

Запитання 21

Який продукт НЕ є джерелом вуглеводів в харчуванні людини?

варіанти відповідей

хліб

картопля

овочі

сонячникова олія

Запитання 22

Укажіть твердження, що характеризують правила харчування:

варіанти відповідей

інтервал між споживанням їжі 6-7 годин

корисно вживати смажену їжу

важливо добре пережовувати їжу

їжу приймати в одні й ті ж самі години

істи треба швидко

неодмінно вживати свіжі овочі та фрукти

щоб зберегти вітамін С в ягодах треба варити з них варення

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест