Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини

Додано: 19 листопада 2020
Предмет: Біологія, 8 клас
Тест виконано: 60 разів
40 запитань
Запитання 1

Виберіть варіанти вірних тверджень:

1. Метаболізм - це сукупність біохімічних реакцій організму.

2. Анаболізм - це енергетичний обмін, або дисиміляція.

3. Катаболізм - це пластичний обмін, або асиміляція.

4. Живлення - це надходження поживних речовин в організм.

5. Асиміляція і дисиміляція протилежні процеси метаболізму.

варіанти відповідей

1,2,3

1,4,5

2,3,5,

2,4,5,

Запитання 2

Яка сполука є універсальним акумулятором енергії в клітині ?

варіанти відповідей

РНК

ДНК

НАДФ

АТФ

Запитання 3

Куди витрачається енергія, яка вивільняється під час катаболізму в клітині?

варіанти відповідей

На потреби самої клітини

Перетворюється на теплоту 

Частина енергії витрачається на потребу клітини, а частина виділяється у вигляді тепла

Перетворюєтьсяна жир

Запитання 4

На які складові в організмі розщеплюються білки?

варіанти відповідей

жирні кислоти

спирти

амінокислоти 

моносахариди

Запитання 5

Речовини у складі харчових продуктів, які мають для організму харчову та енергетичну цінність?

варіанти відповідей

вітаміни

мінеральні солі

поживні речовини

клітковина

Запитання 6

Молекули яких органічних сполук складаються з амінокислот?

варіанти відповідей

білків 

жирів

вуглеводів

нуклеїнових кислот

Запитання 7

Нерозчинні в воді органічні сполуки, в утворенні яких беруть участь жирні кислоти та гліцерин, - це ...

варіанти відповідей

білки

жири 

вуглеводи

мінеральні солі

Запитання 8

Які речовини є головним джерелом енергії для організму людини?

варіанти відповідей

білки

жири 

вуглеводи

вітаміни

Запитання 9

Головним "будівельним матеріалом" клітини є ...

варіанти відповідей

білки 

жири

вуглеводи

вітаміни

Запитання 10

Які органічні сполуки захищають внутрішні органи, будують клітинні мембрани, при окисненні утворюють воду?

варіанти відповідей

білки

жири 

вуглеводи

мінеральні речовини

Запитання 11

Скільки % складає вода в організмі дорослої людини?

варіанти відповідей

20

40

60

80

Запитання 12

Які речовини виявляють високу активність у малих кількостях, не відкладаються про запас і в більшості НЕ синтезуються в організмі?

варіанти відповідей

білки

жири

вітаміни

вуглеводи

Запитання 13

Процес перетворення складних речовин на прості з виделенням енергії - це...

варіанти відповідей

асиміляція

дисиміляція 

дифузія

регенерація

Запитання 14

Який вітамін впливає на ріст, опірність організму, обмін білків, зір?

варіанти відповідей

D (кальциферол) 

A (ретинол)

B1 (тіамін)

C (аскорбінова кіслота)

Запитання 15

В обміні вуглеволів бере участь вітамін....

варіанти відповідей

А

В1

В12

С

 D

Запитання 16

Яка функція вітаміну С?

варіанти відповідей

бере участь у регуляції обміну кальцію

бере участь в обміні білків

підвищення імунітету

у складі ферментів для загоєння ран 

бере участь в регуляції обміну фосфору

Запитання 17

Яке захворювання є наслідком дефіциту вітаміну D в організмі людини?

варіанти відповідей

бері-бері

куряча сліпота

цинга

рахіт 

Запитання 18

Внаслідок нестачі якого вітаміну в організмі людини порушується синтез білків та виникає цинга?

варіанти відповідей

А

В1

В12

С 

D

Запитання 19

Нестача в організмі людини вітаміну А призводить до захворювання ...

варіанти відповідей

анемія

дерматит

куряча сліпота 

виразки на слизових оболонках

Запитання 20

Виберіть НЕправильні варіанти відповідностей "вітамін → джерела надходження"

варіанти відповідей

А → морква, шпинат, червоний перець

В1 → чорна смородина, шипшина, лимон 

С → вівсяна крупа, чорний хліб, яйця, печінка

D → риб'ячий жир, яйця, печінка, масло

Запитання 21

 Виберіть вірні твердження:

варіанти відповідей

гіповітаміноз - відсутність вітамінів в організмі

гіпервітаміноз - надлишок вітамінів в організмі 

вітаміни D, А - водорозчинні, а В,С - жиророзчинні

добова потреба організму в білках - 118-120 г

добова потреба організму в жирах - 100-110 г 

авітаміноз - нестача вітамінів в організмі 

Запитання 22

Оберіть з переліку харчові продукти, які є джерелом білків:

варіанти відповідей

картопля

соняшникова, соєва олії

м'ясо, риба 

хліб, крупи 

молоко, яйця 

свинячий жир, риб'ячий жир

льодяники, жуйки

Запитання 23

Добова потреба вуглеводів становить ...

варіанти відповідей

200-250 г

250-300 г

300-350 г 

350-440 г

Запитання 24

Який продукт НЕ є джерелом вуглеводів в харчуванні людини?

варіанти відповідей

хліб

картопля

овочі

фрукти

соняшникова олія 

цукерки

Запитання 25

Укажіть твердження, що характеризують правила харчування:

варіанти відповідей

інтервал між споживанням їжі 6-7 годин

корисно вживати смажену їжу

важливо добре пережовувати їжу 

їжу приймати в одні й ті ж самі години

їсти треба швидко

неодмінно вживати свіжі овочі та фрукти

щоб зберегти вітамін С в ягодах треба варити з них варення

добовий прийоми їжі потрібно розділити на 4-5 разів

Запитання 26

Процес надходження в організм поживних речовин їх перетворення, засвоєння та виділення непотрібного це:

варіанти відповідей

живлення

дихання

обмін речовин 

Запитання 27

Процеси розпаду органічних речовин на прості з виділенням енергії?

варіанти відповідей

дисиміляція 

асиміляція

метаболізм

катаболізм

анаболізм

Запитання 28

Білки, жири, вуглеводи, які необхідні для росту і життєдіяльності організму людини синтезуються в результаті процесів:

варіанти відповідей

дисиміляції

асиміляції 

фотосинтезу

анаболізму

катаболізму

Запитання 29

Речовини білкової природи, що забезпечують швидкий перебіг біохімічних процесів в організмі це...

варіанти відповідей

вітаміни

гормони

ферменти 

вуглеводи

Запитання 30

Яке повинно бути співвідношення білків, жирів та вуглеводів у добовому раціоні дорослої людини?

варіанти відповідей

1:2:4

1:1:4 

1:3:4

4:1:1

Запитання 31

Який основний принцип збалансованого харчування?

варіанти відповідей

Норма харчування 

Енергетичний баланс

Потреби організму

Запитання 32

Чому за нормами збалансованого харчування має відповідати кількість енергії (Е), що надходить з їжею?

варіанти відповідей

Е, що використалась організмом 

Е основного обміну

Е, що використалась на фізичну працю

Запитання 33

Речовини штучного походження, які додають у продукти харчування для їх зберігання і подовження терміну придатності?

варіанти відповідей

стабілізатори 

розпушувачі

барвники

ароматизатори

консерванти

Запитання 34

 Кількісні показники їжі (при здоровому харчуванні) характеризуються:

варіанти відповідей

складом їжі

вмістом у їжі білків, жирів, вуглеводів, мікроелементів 

енергетичними витратами

біологічними добавками

Запитання 35

Які вітаміни відносяться до водорозчинних?

варіанти відповідей

A

B12

C

D

Запитання 36

При нестачі якого вітаміну в організмі порушується зір?

варіанти відповідей

В6

D

А

С

Запитання 37

Якщо в організмі повністю відсутній якийсь вітамін, це захворювання:

варіанти відповідей

гіповітаміноз

гіпервітаміноз

авітаміноз 

Запитання 38

Усі біохімічні перетворення, виведення продуктів обміну речовин, відбуваються в організмі за наявності в організмі:

варіанти відповідей

білків

води 

жирів

вуглеводів

Запитання 39

Кінцевими продуктами розпаду усіх органічних речовин є:

варіанти відповідей

амінокислоти

вуглекислий газ

амоняк

вода

Запитання 40

У вашому віці переважають які процеси обміну речовин?

варіанти відповідей

асиміляції 

дисиміляції

метаболізму

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест