Обмін речовин – це процеси, які відбуваються в організмі людини тільки під час денної частини доби.
Ферменти — це білки, які здатні в багато тисяч разів прискорювати хімічні реакції у клітинах.
Вуглеводи є важливим джерелом енергії, яку клітина може дуже швидко отримати зі своїх запасів.
У процесі дисиміляції організм людини накопичує енергію.
З продуктів харчування велику кількість вуглеводів містять м’ясо, риба, яйця (особливо яєчний білок).
Неорганічні сполуки Карбону забезпечують міцність кісток.
До вітамінів відносять різні за складом та властивостями органічні речовини, які потрібні організму в невеликій кількості, але без яких його життєдіяльність неможлива.
Вітамін А бере участь у важливих реакціях обміну речовин та кровотворенні.
Надмірне надходження вітамінів в організм називають авітамінозом.
Цинга (кровоточивість ясен, випадіння зубів) виникає при авітамінозі аскорбінової кислоти.
До водорозчинних вітамінів відносять вітаміни А і D.
Найбільшу кількість вітамінів містять свіжі продукти, а будь-які способи приготування їжі зменшують кількість вітамінів.
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома