Особистості які творять історію України

Додано: 2 травня
Предмет: Захист України, 11 клас
18 запитань
Запитання 1

Назвіть особистість: Народився в 1906 році у м. Житомирі. Український вчений у галузі ракетобудування та космонавтики, коструктор, конструктор перших супутників Землі і космічних кораблів.

варіанти відповідей

Євген Патон

Сергій Корольов

Ілля Мечников

Борис Патон

Запитання 2

Вона правила Київською Руссю з 945 по 962 рік; першою прийняла християнство, походила зі знатного роду, кажуть, що за смерть чоловіки помстилася спаливши Коростень . Передала управлінські справи сину Святославу.

варіанти відповідей

Роксолана

Княгиня Ольга

Катерина ІІ

Королева Анна Ярославівна

Запитання 3

Народився 22 червня 1981, Збараж, Тернопільська область — український громадський та політичний діяч, засновник благодійного фонду волонтер, телеведучий, актор. З початку вторгнення Росії в Україну зайнявся волонтерською діяльністю для ЗСУ. Був ініціатором проєкту зі збору коштів «Народний Байрактар». Завдяки всеукраїнському благодійному збору купив для ЗСУ супутник фінської компанії ICEYE

варіанти відповідей

Сергій Притула

Михайло Хома

Віталій Кличко

Олександр Пономарьов

Запитання 4

Назвіть особистість : Український політичний діяч,

революціонер, один із радикальних та чільних ідеологів, практиків і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття, голова Проводу ОУН. Як активний діяч УВО та ОУН, має в Україні законодавчо визначений статус борця за незалежність України у XX сторіччі. 2010 року посмертно нагороджений званням Герой України, його і сьогодні бояться орки.

варіанти відповідей

Олесь Бердник

Степан Бандера

Роман Шухевич

Микола Лебідь

Запитання 5

           Роки життя:  981 – 20 лютого 1054

Великий князь Київський (1016 – 1054)

Був сином князя Володимира Святославича. Під час його правління Київська Русь перетворилася на могутню європейську державу.

Створив бібліотеку Софійського собору.

варіанти відповідей

Князь Борис

Князь Ігор

Князь Ярослав Мудрий 

Князь Олег

Запитання 6

За походженням був українцем. Він дійсно був першим з Рюриковичів, в чиїх жилах текла кров племені полян. Його мати, ключниця Малуша, походила з київської знаті, а дядько Добриня був київським боярином.Тому виходить, що першим українцем на давньоруському троні став якраз саме він. Збудоване ним місто Володимир-Волинський – один з численних пам’ятників могутності давньоруського князя.

варіанти відповідей

Князь Аскольд

Князь Ярополк

Князь Володимир Великий

Князь Святослав

Запитання 7

Український політик, публіцист та політв’язень, активний провідник українського національно-демократичного визвольного руху кінця 1980-1990 років, засновник Української Гельсінської групи. Один з ініціаторів проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року та Акта проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року. У 2000 році посмертно присвоєно звання Героя України.


варіанти відповідей

Іван Дзюба

Степан Хмара

Левко Лук'яненко

В'ячеслав Чорновіл

Запитання 8

Вкажіть особистість : Леонід Каденюк — перший космонавт України Український льотчик-випробувач першого класу, космонавт, генерал-майор авіації, перший і єдиний астронавт незалежної України. Герой України літав на понад 50 типах літаків, а у листопаді-грудні 1997 року здійснив космічний політ на американському БТКК «Колумбія» місії STS-87.

варіанти відповідей
Запитання 9

Футбольний тренер – Герой України

перший український футболіст, що виграв Лігу чемпіонів. Заслужений майстер спорту України та володар звання Героя України виступав за київське «Динамо», найвідоміші європейські клуби «Мілан» і «Челсі», а донедавна очолював національну збірну, яку довів до чвертьфіналу чемпіонату Європи – найвищого досягнення в історії української команди.

варіанти відповідей

Олег Блохін

Андрій Шевченко

Валерій Лобановський

Євген Коноплянка

Запитання 10

Вкажіть особистість: Валерій Залужний нар. 8 липня 1973, Новоград-Волинський) — український воєначальник, генерал. Герой України (2024).

Головнокомандувач Збройних сил України (2021—2024), член Ради національної безпеки і оборони України (2021—2024),

варіанти відповідей
Запитання 11

Вона народилася 25 лютого 1871 року в родині дворян у Новограді-Волинському Житомирської області Її мамою була письменниця Олена Пчілка, а батьком – дворянин та меценат Петро Косач.Відома поетка, драматургиня, перекладачка і громадська діячка, увійшла в історію української і європейської літератури.

варіанти відповідей

Леся Українка

Марко Вовчок

Наталіія Забіла

Ольга Кобилянська

Запитання 12

Лауреатка найпрестижніших премій України

Українська письменниця, поетеса-шістдесятниця – лауреатка найпрестижніших премій України, є почесною докторкою та професоркою провідних університетів країни. Книги та збірки щороку є лідерами продажів серед українських книжок,авторка входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної української традиції.

варіанти відповідей

Олена Пчілка

Наталя Забіла

Ліна Костенко

Оксана Забужко

Запитання 13

Богдан Ступка

 понад 100 неймовірних ролей Народний артист та лауреат Шевченківської премії за свою кар’єру зіграв десятки яскравих ролей. Український актор працював із найкращими світовими режисерами. У 2011 році громадська та творча діяльність Богдана Ступки була відзначена найвищою нагородою держави – званням Героя України. 

варіанти відповідей
Запитання 14

       Запорізький Гетьман (27 грудня1595 — 27 липня  1657), провідник національно-визвольних змагань 1648—1657 років, творець Української козацької держави із столицею у Чигирині, гетьман Війська Запорозького.

варіанти відповідей

Атаман Сірко

Гетьман Пилип Орлик

Гетьман Богдан Хмельницький

Гетьман Петро Конашевич-Сагайдачний

Запитання 15

юний чемпіон світу з шахів

Український шахіст-гросмейстер у 18 років став наймолодшим 16-м чемпіоном світу з шахів, перемігши у фіналі 2002 року іншого українця – Василя Іванчука. Тоді вперше заслужений майстер спорту родом із Горлівки підняв над усією планетою переможний прапор України.

варіанти відповідей

Гаррі Каспаров

Руслан Пономарьов

Анатолій Карпов

Василь Іванчук

Запитання 16

Тара́с Григо́рович Шевче́нко (25 лютого (9 березня) 1814, с. Моринці, Київська губернія(нині Звенигородський район, Черкаська область, Україна) — 26 лютого (10 березня) 1861, похонаний у Каневі на Чернечій горі) український поет, прозаїк, живописець, гравер, етнограф, громадський діяч.  Національний символ України. Член Кирило-Мефодіївського братства. Академік академії мистецтв (1860).

варіанти відповідей
Запитання 17

 Радянський та український лікар, науковець в галузі медицини та біокібернетики, громадський діяч, академік Національної академії наук України (1969) та Академії медичних наук України (1993), лауреат Ленінської премії (1961), Державної премії України в галузі науки і техніки (1997). Директор Інституту серцево-судинної хірургії (1983–1988). Доктор медичних наук (1953), Герой Соціалістичної Праці (1973). Автор понад 400 наукових праць, у тому числі 19 монографій. Низку його книг перевидано в США, Японії, Німеччині, Болгарії. У створеному ним інституті підготовлено 40 докторів і понад 150 кандидатів наук, багато хто з них згодом очолив великі наукові центри.

варіанти відповідей

Микола Амосов

Ростислав Валіхновський

Борис Тодуров

Микола Стражеско

Запитання 18

Оле́г Анто́нов — український літакобудівельник, один із провідних авіаконструкторів . Доктор технічних наук, академік АН УРСР і АН СРСР, Герой Соціалістичної Праці. Лауреат Ленінської премії, державної премії СРСР та УРСР, генеральний конструктор ДКБ Міністерства авіаційної промисловості

варіанти відповідей

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест