Отруєння. Домедична допомога при отруєннях, укусах комах, змій та диких тварин. 11 кл.

Додано: 5 листопада 2023
Предмет: Захист України, 11 клас
11 запитань
Запитання 1

Отруєння-це..

варіанти відповідей

стан при виділенні з організму певних речовин


стан при пораненнях,коли сполука,яка потрапила в організм не порушує життєво важливі функції



стан при пораненнях,коли сполука,яка потрапила в організм не порушує життєво важливі функції

порушення функцій чи ушкодження органів внаслідок дії отрут чи токсинів, що проникли в організм чи утворилися в ньому.

Запитання 2

Вкажіть способи потрапляння отрути до організму:

варіанти відповідей

дихальним шляхом

шлунково-кишковим трактом

через шкіру і слизові оболонки

всі відповіді вірні

Запитання 3

Як відрізнити отруйну змію від неотруйної

варіанти відповідей

Отруйні змії також відрізнити можна за формою голови – вона більш трикутна, ніж у неотруйних

За кольором

За фотмою хвоста

По зубах

Запитання 4

Що не можна робити при укусі змії? Знайдіть міфи

варіанти відповідей

"Отрута, яка потрапляє в організм людини, розмножується по ньому кровоносною та лімфатичною системою. Ті міфи, які розповсюджені в інтернеті, наприклад, про висмоктування отрути чи витягування її шприцом з організму, неправдиві. По-перше, це зробити не вийде. По-друге, людина, яка буде намагатись висмоктати отруту, також може занести її собі в організм".

"Також існує міф, що місце укусу необхідно чимось припалити або й, навіть, розрізати. Цього робити вкрай не варто, оскільки та ділянка, яка зазнала пошкоджень, буде ще більше травмована. також заборонено накладати джгут та вживати алкоголь"

Запитання 5

Першою домедичною допомогою при харчовому отруєнні є:

варіанти відповідей

випити активоване вугілля

вживання знеболювальних ліків

випити тепле молоко з питною содою

випити 3 - 4 склянки води або рожевого розчину марганцевокислого калію з викликом блювоти

Запитання 6

Домедична допомога в разі укусу диких тварин:

варіанти відповідей

промити рану


накласти стискаючу пов'язку

підняти ноги вгору

промити шлунок

Запитання 7

Із-за специфічних властивостей слини ......, в місці його укусу утворюються невелике почервоніння, виникає свербіння, відчуття жару. Свербіння можна усунути, якщо змочити шкіру нашатирним спиртом або розчином питної соди: 1/2 чайної ложки на стакан води. Щоб уникнути укусу обробіть всі відкриті місця тіла репелентом (речовиною, що відлякує комарів) — цей засіб повинен бути обов’язково в аптечці мандрівника чи мандрівної групи.

Мова йде про....

варіанти відповідей

комара

шершня

кліща

змії

Запитання 8

.....активні в жаркі сонячні дні. Їх приваблює світлий одяг та запах поту. Момент укусу ....... не відчувається, але через декілька хвилин з’являється відчуття жару, сильне свербіння, великий червоний набряк. Набряк спадає через декілька днів, а ось нестерпне свербіння може турбувати декілька тижнів. Діти звичайно розчісують місця укусу до крові та появи виразок. Численні укуси ..... можуть викликати підвищення температури і появу ознак загального отруєння. Якнайскоріше протріть шкіру нашатирним спиртом, а потім прикладіть лід. Всередину можна прийняти антигістамінний засіб з аптечки (діазолін, цетиризин).  Щоб уникнути укусів необхідно обробити шкіру репелентом.

варіанти відповідей

змії

мошки

шершень

комар

Запитання 9

.... можуть переносити інфекції. У місці укусу може з’явитися відчуття жару, набряк, почервоніння шкіри, можливе також збільшення лімфатичних вузлів. Укус ... може швидко перетворитися на значну припухлість з білим пухирем посередині. Ранка може загноїтися та боліти до двох тижнів, тому її негайно треба промити з милом, прикласти компрес з 40 % спиртом і розчином питної соди.

варіанти відповідей

Шершень

Ґедзі

Бджола

Оса

Запитання 10

Через слину цих комах можуть поширюватися до 60 видів вірусів.

варіанти відповідей

Кліщ

Шершень

Комар

Павук

Запитання 11

Останнім часом все частіше стаються випадки укусів каракурта в районах, що знаходяться значно північніше природного ареала цього павука (Південь України — Крим, Причорномор’я та Приазов’я). Цьому сприяє спекотне літо останніх років. Отрута каракурта дуже небезпечна — вона у 10-15 разів сильніша за отруту гримучої змії і нерідко призводить до загибелі постраждалого від його укусу.

Каракурт відноситься до Чорних вдів (лат. Latrodectus) — поширеного у всьому світі сумнозвісного роду павуків, відомого сильною отруйністю всіх своїх 31 видів.

 Перша медична допомога при укусі каракуртом:

варіанти відповідей

В перші 2-3 хвилини можна припекти місце укусу каракурта полум’ям запаленого сірника, для чого 1-2 сірника притискують голівками до місця укусу і підпалюють 3-м сірником. Оскільки уражається поверхневий шар шкіри (до 0,5 мм), полум’я сірників достатньо для зруйнування токсину. На місце укусу також потрібно прикласти лід.

Дати постраждалому з аптечки антигістамінні засоби (діазолін, цетиризин, лоратадин тощо.), при наростаючих болях — знеболювальні засоби (парацетамол, ібупрофен тощо), інші препарати з аптечки для зменшення симптомів отруєння, наприклад, заспокійливі засоби, тощо.

Доставити постраждалого в лікувальний заклад, де йому введуть протикаракуртову сироватку або проведуть іншу дезінтоксикаційну терапію.

Всі відповіді правильні

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест