Безпека харчування. 8 клас

Додано: 21 листопада 2023
Предмет: Основи здоров’я, 8 клас
25 запитань
Запитання 1

За яких умов продукти можуть спричинити харчові отруєння?

варіанти відповідей

продукти, термін реалізації яких минув

продукти, які правильно зберігали чи обробляли

продукти куплені на стихійних ринках

продукти з пошкодженою упаковкою, уражені гниллю чи пліснявою

отруйні гриби та ягоди

консерви зі вздутими кришками

алкоголь

Запитання 2

Гриби і рослини, отруєння якими може бути смертельним:

варіанти відповідей

бліда поганка

мухомор смердючий

блекота

конвалія

дурман

вороняче око

беладона

кульбаба

Запитання 3

Симптоми отруєння:

варіанти відповідей

біль у животі

нудота і блювання

нежить

кашель

пронос, підвищення температури

слабкість, запаморочення

утруднення дихання, слинотеча

нечіткий зір і порушення слуху

Запитання 4

У разі появи симптомів харчового отруєння треба до приїзду лікаря:

варіанти відповідей

дати потерпілому випити 5–6 склянок кип’яченої води і викликати блювання

дати потерпілому випити 1 склянку кип’яченої води і залишити у спокої

обов’язково попередити всіх, хто вживав ті самі продукти, особливо якщо це були гриби

не треба попереджати всіх, хто вживав ті самі продукти, особливо якщо це були гриби, бо це лікарська таємниця

Запитання 5

Положення потерпілого на лівому боці...

варіанти відповідей

сповільнює потрапляння отрути в тонкий кишечник

зменшує больові симптоми

вберігає потерпілого від захлинання при блюванні

Запитання 6

Обери неправильні твердження:

варіанти відповідей

Люди, які віддають перевагу висококалорійним продуктам і ведуть малорухливий спосіб життя, часто мають надмірну вагу і хворіють на ожиріння.

Ті, хто захоплюється дієтами, прагнучи досягти нереальних стандартів світу моди і шоу-бізнесу, ризикують захворіти на анорексію.

Щоб схуднути, треба їсти лише знежирені продукти.

Збалансоване харчування призводить до дефіциту поживних речовин в організмі людини.

Запитання 7

Індивідуальні, сімейні, національні традиції в харчуванні та відповідна їм пристосованість організму до окремих харчових продуктів, способів приготування та прийому їжі - це:

варіанти відповідей

харчова безпека.

принципи здорового харчування.

продукти харчування.

харчові звички.

Запитання 8

Які продукти треба обмежити, керуючись принципами здорового харчування

варіанти відповідей

Овочі

Крупи

Сіль

Цукор

Фрукти та горіхи

М'ясо та рибу

Запитання 9

Для зменьшення ризику переїдання треба:

варіанти відповідей

Контролювати розмір порцій

Пити більше води

Відмовитись від солодощів

Відмовитись від їжі

Запитання 10

Які продукти займають більшу частину "Тарілки здорового харчування"?

варіанти відповідей

Солодощі.

Білкові продукти.

Овочі, фрукти, ягоди.

Цільнозернові продукти.

Запитання 11

Які проблеми зі здоров'ям можуть виникати через неправильне харчування

варіанти відповідей

Проблеми у сім'ї.

Порушення роботи серця.

Проблеми у школі.

Ожиріння (надмірна вага).

Погані оцінки.

Руйнування зубів.

Запитання 12

Принципи раціонального харчування

варіанти відповідей

помірність

різноманітність

порядність

збалансованість

Запитання 13

Чинники, що впливають на формування харчових звичок

варіанти відповідей

індивідуальні, сімейні та національні традиції

порада сусіда

реклама, ЗМІ

стан здоров`я

Запитання 14

Поживні речовини, що необхідні для нормального росту, розвитку й підтримання життєдіяльності організму:

варіанти відповідей

білки

жири

вітаміни

газована вода

Запитання 15

Речовини, що є будівельним матеріалом для організму - це ...

варіанти відповідей

білки

жири

вуглеводи

вітаміни

Запитання 16

Принципи раціонального харчування:

варіанти відповідей

помірність

сучасність

різноманітність

збалансованість

Запитання 17

При фізичних навантаженнях потреба організму в енергії (калоріях)...

варіанти відповідей

збільшується

зменшується

не змінюється

Запитання 18

Принципами раціонального харчування є різноманітність, помірність, збалансованість.

Про який з них йдеться: правильне співвідношення всіх дібраних продуктів для щоденного споживання?

варіанти відповідей

помірність

різноманітність

збалансованість

Запитання 19

Принципами раціонального харчування є різноманітність, помірність, збалансованість.

Про який з них йдеться: вимагає, щоб калорійність раціону не перевищувала енергетичних затрат організму?

варіанти відповідей

помірність

різноманітність

збалансованість

Запитання 20

Принципами раціонального харчування є різноманітність, помірність, збалансованість.

Про який з них йдеться: передбачає споживання продуктів усіх основних груп (хліб і крупи; овочі та фрукти; м’ясо-молочні вироби)?

варіанти відповідей

помірність

різноманітність

збалансованість

Запитання 21

Неякісне харчування може призвести до хвороби:

варіанти відповідей

 грип

кіфоз

гастрит

Запитання 22

Речовини, які додають до продуктів для покращення їхнього смаку, вигляду називають ..

варіанти відповідей

консерванти


харчові добавки

вітаміни

поживні речовини

Запитання 23

Чи можна вживати пророслу і позеленілу картоплю?

варіанти відповідей

 Так, якщо добре проварити.


Ні, тому що вона містить отруйну речовину соланін.

так

Запитання 24

Ботулізм це-

варіанти відповідей

найнебезпечніший вид харчового отруєння

безпечний вид

Запитання 25

Які продукти можуть стати причиною харчового отруєння?

варіанти відповідей

Консерви зі здутою кришкою

Продукти куплені на стихійних ринках

Продукти куплені в магазині

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест