П. Куліш. "Чорна рада"

Додано: 17 травня 2021
Предмет: Українська література, 9 клас
Тест виконано: 336 разів
20 запитань
Запитання 1

П. Куліш увійшов в українську літературу та культуру як

варіанти відповідей

засновник нової української літератури

автор правопису

перекладач Біблії

професійний літературний критик

член Кирило-Мефодіївського товариства

член Покутської трійці

Запитання 2

Визначте, які події описані в історичному романі Пантелеймона Куліша «Чорна рада»?

варіанти відповідей

Про війну під проводом Б. Хмельницького 1648 — 1654 рр.;

про складні часи після смерті Б. Хмельницького, обрання нового гетьмана

про раду Хмельницького з Барабашем і зраду Барабаша

 про трагічні для України наслідки поразки шведської армії під Полтавою.

Запитання 3

Події якого історичного періоду описані в романі П. Куліша "Чорна рада"?

варіанти відповідей

початок козаччини

Хмельниччина

Руїна

Коліївщина

Запитання 4

«Як треба рятовати Україну, байдуже мені i лiта, й рани. Обновиться, яко орля, юность моя. На коня, на коня! Нiчого гаятись!» — заявляє герой, якого стосується така характеристика:

варіанти відповідей

«…був тяжко грошовитий, да й веселий пан із козацтва, що збагатились за десятилітню війну з ляхами… доскочив собі незчисленного скарбу, та після війни й сів хутором коло Києва»

«грошей носив повні кишені. Що ж робив із тими грішми? Викупав невільників із неволі; допомагав козакам лікувати їх рани; його сутність визначає дух, а не шлунок»

«Жвавий був козак. Як було пустить Хмельницький по Польщi загони, то вже нiхто дальше його не пробереться; i говорять було козаки: “О, далеко ..... досягає!”»

«Був він син паволоцького пана, по прізвищу Чепурного, учився в Київський братській школі і вже сам вийшов. Як же піднялись козаки з гетьманом Остряницею, то він устряв до козацького війська, бо гарячий був чоловік…»


Запитання 5

«Чоловічок сей був у короткій старенькій свитині, у полотняних штанях, чоботи шкапові, попротоптувані — і пучки видно. Хіба по шаблі можна б догадуватися, що воно щось не просте: шабля аж горіла од золота; да й та на йому була мов чужа. І постать, і врода в його була зовсім не гетьманська», — це портрет героя, якого стосується така характеристика:

варіанти відповідей

політичний авантюрист і безчесна людина, яка давно втратила елементарну гідність і вдається до лукавства;

не терпить людей, які продалися шляхтичам "за лакомство нещасне" й злигалися з поневолювачами народу;

його мужність і хоробрість вражають навіть старих козаків: "не кожен здатен під кулями велику ріку перепливти"; "орел, а не козак";

"душа його жила не на землі, а на небі".

Запитання 6

Яка назва НЕ ЗГАДУЄТЬСЯ в романі "Чорна рада"?

варіанти відповідей

Київ

село Кононівка

Ніжин

Гадяч

хутір Хмарище

Запитання 7

«По одежі і по сивій бороді, сказать би, піп, а по шаблюці під рясою, по пістолях за поясом і по довгих шрамах на виду – старий козарлюга» – сказано про персонажа, якого стосуються такі рядки:

варіанти відповідей

«Може, він помагав свої­ми молитвами над недужим, а може, і свої­ми піснями; бо в йо­го пісня лилась, як чари, що слухає чо­ловік і не наслухає­ть­ся. За теє-то за все поважали його козаки, як батька; і хоть би, здається, попросив у кого остатню сви­тину з плечей на викуп невольника, то й ту б йому од­дав усякий».

«Добрий він, і душа щира, козацька, хоч удає з себе ледащицю і характерника. Да вже без юродства в їх не буває»


«Сидів він зимовником серед дикого степу на Низу, взявши собі за жінку бранку туркеню; проповідував він слово правди божої рибалкам і чабанам запорозьким; побував він на полі й на морі з низцями; видав не раз і не два смерть перед очима да й загартовався у воєнному ділі так, що як піднявсь на ляхів Хмельницький, то мав з його велику користь і підмогу»

«Чо­ловічок сей був у короткій старенькій сви­тині, у полотняних штанях, чоботи шкапові попро­топ­ту­ва­ні - і пучки видно. Хі­ба по шаблі можна б дога­дуватися, що воно щось не просте».

Запитання 8

Хто з героїв роману роздавав міщанам обіцянки про позастанову рівність: "Не знатимете жодного козака або козацького старшини над собою паном : усі будемо рівні" ?

варіанти відповідей

Іван Брюховецький

полковник Шрам

Яким Сомко

Павло Тетеря

Запитання 9

Персонажа, який промовив ці слова: "Що нам, бгате, до Вкраїни?", стосується наступна характеристика:

варіанти відповідей

«А там як сипнув грішми, так запорожці за ним роєм. А він, ледачий, з усіма обнімається, да братається, да горілкою поїть».

«У тих-то случаях пошрамовано його вздовж і впоперек, що козаки ... й забули реєстрове його прізвище. І в реєстрах-то, коли хочете знати, не Чепурним його записано».

«... тілько похитувавсь, гладячи черево; а щоки — як кавуни: сміявсь од щирого серця. Така була в його вдача».

«Був собі дідусь такий і мізерний, мов зараз тілько з неволі випущений: невеличкий, похилий, очі йому позападали і наче до чого придивляються, а губи якось покривились, що ти б сказав — він і зроду не сміявс».

Запитання 10

"Тепер давай мені хоч копу таких дівчат, то, їй-богу,— от велике слово "їй-богу",— усіх оддам за люльку тютюну" - ці слова промовив персонаж, якого стосується така характеристика:

варіанти відповідей

«А посеред його двору стояв стовп, i в стовпу усе кiльця, то залiзнi, то мiднi, то срiбнi. Ото знак, що простий козак або посполитий в’яжи коня до залiзного, а хто значний козак, то до мiдного; як же хто рiвня господаревi, так той уже до срiбного…»

«Наче собі чоловік простенький, тихенький»; «ніхто не подумав би, що в сій голові вертиться що-небудь, опріч думки про смачний шматок хліба да затишну хату».

«Ходить у дорогих кармазинах, високий і вродливий, а по кармазинах скрізь комір і поли ґаптовані золотом; зверху кирея підбита соболем; підпиравсь срібною булавою».

«…був здоровенний козарлюга. Пика широка, засмалена на сонці; сам опасистий; довга, густа чуприна, піднявшись перше вгору, спадало за ухо, як кінська грива; уси довгі, униз позакручувані, аж на жупан ізвисали; очі так і грають, а чорні, густі брови аж геть піднялись над тими очима».

Запитання 11

Кому з героїв роману належать слова :"У нас окаянний Тетеря торгується з ляхами за християнські душі, у вас десять гетьманів хапається за булаву, а що Вкраїна розідрана надвоє, про те усім байдуже".

варіанти відповідей

 Якимові Сомку

 полковникові Шрамові

Іванові Брюховецькому

Кирилові Туру

Запитання 12

Чому Яким Сомко програв вибори на "чорній" раді ?

варіанти відповідей

Його зрадили полковники, які перейшли на бік Брюховецького

Він пригрозив міщанам новими податками

 Яким Сомко хотів взяти булаву хитрістю

Будучи наказним гетьманом, був певний своєї перемоги і не заручився нічиєю підтримкою

Запитання 13

Про кого Леся після двобою Кирила Тура з Петром сказала, що він "козак не для любощів, нема в нього ні того ніжного слова, ні того люб"язного погляду"?

варіанти відповідей

 Петра Шраменка

 Кирила Тура

Якима Сомка

Гвинтовку

Запитання 14

Що робив Божий чоловік з грішми ?

варіанти відповідей

віддавав козакам на Січ

викуповував невільників

купував зброю для козаків

віддавав на будівництво церков

Запитання 15

За що козаки покарали киями Кирила Тура ?

варіанти відповідей

за гострі слова про гетьмана

 за пиятику на Січі

 за непослух козацькій старшині

 за викрадення Лесі

Запитання 16

Послідовність розгортання подій твору «Чорна рада»  є правильною в рядку:

варіанти відповідей

 Шрам із сином на хуторі Хмарище - Кирило Тур прагне визволити Сомка -двобій Петра Шраменка й Кирила Тура - вибори гетьмана в Ніжині

Шрам із сином на хуторі Хмарище - двобій Петра Шраменка й Кирила Тура - вибори гетьмана в Ніжині - Кирило Тур прагне визволити Сомка

 Шрам із сином на хуторі Хмарище - двобій Петра Шраменка й Кирила Тура - Кирило Тур прагне визволити Сомка - вибори гетьмана в Ніжині

Шрам із сином на хуторі Хмарище - Кирило Тур прагне визволити Сомка -двобій Петра Шраменка й Кирила Тура - вибори гетьмана в Ніжині

Запитання 17

Головну думку роману якнайповніше розкрито в таких рядках:

варіанти відповідей

викриття і засудження доби Руїни; утвердження думки про необхідність національної злагоди українців, про те, що провідною силою для розумної організації українського суспільства є його національна еліта (культурна, освічена, здатна до мудрого державотворення), про те, що треба об'єднатися в боротьбі проти спільного ворога; заклик до боротьби про незалежність

викриття і засудження періоду Коліївщини; утвердження думки про необхідність національної злагоди українців, про те, що провідною силою для розумної організації українського суспільства є його національна еліта (культурна, освічена, здатна до мудрого державотворення).

викриття і засудження доби Руїни; утвердження думки про необхідність національної злагоди українців, про те, що провідною силою для розумної організації українського суспільства є його національна еліта (культурна, освічена, здатна до мудрого державотворення).

викриття і засудження періоду Коліївщини; утвердження думки про необхідність національної злагоди українців, про те, що провідною силою для розумної організації українського суспільства є його національна еліта (культурна, освічена, здатна до мудрого державотворення), про те, що треба об'єднатися в боротьбі проти спільного ворога; заклик до боротьби про незалежність

Запитання 18

Центральний конфлікт роману П. Куліша "Чорна рада" розгортається між

варіанти відповідей

різними соціальними групами (багатими козаками та бідними - черню);

козаками-запорожцями та міщанами;

гетьманом Сомком та запорожцями;

державобудівничими та руїнницькими началами в українській політиці того часу;

претендентами на булаву на особистому ґрунті.

Запитання 19

Наскрізним композиційним прийомом у "Чорній раді" є

варіанти відповідей

образ Божого чоловіка

образ Василя Невольника

образ Івана Брюховецького

образ дороги

образ Якима Сомка

Запитання 20

У романі П. Куліша зображено події

варіанти відповідей

1663 року;

1763 року;

1636 року;

11665 року.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест