Патфіз ЗМ 6

Додано: 10 травня
Предмет: Я досліджую світ, 1 клас
190 запитань
Запитання 1

У хворого з пухлинної обтурацією жовчовивідних шляхів у складі калу втримується велика кількість жиру (стеаторея). Нестача якого компонента жовчі викликав стеаторею?

варіанти відповідей

Жовчних кислот

Жирних кислот

Холестерину

Жовчних пігментів

Лужної фосфатази

Запитання 2

Хворий скаржиться на відрижку, печію, часті запори. При титруванні шлункового соку одержали такі дані: загальна кислотність - 88 т.о., загальна HCl - 83 т.о., вільна HCl - 50 т.о., звўязана HCl - 33 т.о., кислі фосфати та органічн кислоти - 5 т.о. Оцініть стан кислотності шлункового соку.

варіанти відповідей

Гіпоацидний.

Ахілія

Нормацидний

Гіперацидний

Гіперсекреція.

Запитання 3

У жінки віком 67 років, яка тривалий час страждала на холецистит, після їжі раптово виникла різка біль у верхній частині живота, нудота, блювання. Встановлен діагноз – гострий панкреатит. Що є основною ланкою патогенеза цього захворювання?

варіанти відповідей

Підвищення активації ферментів у дванадцятипалій кишці

Зниження рівня ферментів у панкреатичному соку

Передчасна активація ферментів підшлункової залози.

Зниження секреції панкреатичного поліпептиду

Підвищення рівня холецистокініну

Запитання 4

Для моделювання виразки шлунка тварині ввели в гастральні артерії атофан, який спричинює їх склерозування. Який механізм пошкодження слизової оболонки шлунку є провідним в даному експерименті?

варіанти відповідей

Механічний

Гіпоксичний

Нейродистрофічний

Дисрегуляторний

Нейрогуморальний 

Запитання 5

Хворий скаржиться на часті нудоти, які нерідко завершуються блювотою. Порушення якої із функцій шлунку найвірогідніше запідозрити у даного хворого?

варіанти відповідей

Евакуаторної

Eкскреторної

Всмоктувальної

Інкреторної.

Секреторної.

Запитання 6

У дитячу поліклініку надійшла 8-місячна дитина з діареєю, здуттям живота, гіпотрофією, рясним смердючим стільцем. Симптоми почали проявлятися й наростати після введення в раціон харчування борошняних виробів. Стілець рясний, пінистий, білуватий із гнильним заходом, рН - 6. Якові патологію можна припустити?

варіанти відповідей

Целіакія 

Панкреатит

Гіполактазія

Ентероколіт

Гіпоацидний гастрит

Запитання 7

У тварини викликали карієс. Який компенсаторний механізм є найважливішим при розвитку цього захворювання?

варіанти відповідей

Пригнічення фагоцитозу

Новоутворення емалі

Гіпотрофія слинних залоз

Гіперфункція прищитовидних залоз

Утворення одонтобластами вторинного дентину

Запитання 8

Через рік після субтотальної резекції шлунку з приводу виразки малої кривизни виявлені зміни в аналізі крові - анемія, лейко- і тромбоцитопенія, КП-1,3, наявність мегалобластів та мегалоцитів. Дефіціт якого фактору обумовив розвиток цієї патології?

варіанти відповідей

Фактора Касла

Гастрину

Пепсину

Хлороводневої кислоти

Муцину

Запитання 9

У хворого, 42 років, скарги на болі в епігастральній ділянці, блювоту; блювотні маси кольору “кофейної гущі”; мелена. В анамнезі виразкова хвороба шлунку. Аналіз крові: еритроцити – 2,8х1012/л , лейкоцити – 8х109/л, гемоглобін 90 г/л. Вкажіть найбільш ймовірне ускладнення, яке виникло у хворого?

варіанти відповідей

Пенетрація

Пререродження в рак

Перфорація

Кровотеча

Пілоростеноз 

Запитання 10

Хворий Н. поступив зі скаргами на диспептичні розлади, мелену, гемороїдальні кровотечі. При дослідженні виявлено розширення сітки венозних судин на переднеій стінці животу в комплексі зі збільшенням його размірів. Як патологія ШКТ може виявитись такими симптомами?

варіанти відповідей

Коліт

Кишкова аутоінтоксикація

Виразкова хвороба

Портальная гіпертензія

Eнтерит

Запитання 11

Чоловік 32 років , звернувся з приводу диспептичних розладів, при обстеженні знайдено виразковий дефект слизової оболонки шлунка та діагностується синдром Золінгера-Еллісона. Що є основним патогенетични механізмом виникнення виразки у даному випадку ?

варіанти відповідей

рефлюкс дуоденального вмісту у шлунок

підвищення продукції гастрину

підвищення продукції інсуліну

підвищення продукції соляної кислоти

зниження захисних властивостей слизової шлунка

Запитання 12

У хворого з синдромом Zollinger-Ellison [ пухлина підшлункової залози] відзначається збільшення секреції, перистальтики шлунково-кишкового тракту, а також діарея та пептичні виразки. Яка з перерахованих речовин, що секретується вказаною пухлиною, викликає цей комплекс симптомів?

варіанти відповідей

Гастрин

Вазоактивний інтестинальний пептид

Пепсин

Трипсин

Секретин

Запитання 13

У хворої із скаргами на болів епігастаральній ділянці оперізуючого характеру при лабораторному дослідженні виявлено підвищений вміст діастази в сечі, а також вмст калі великої кількості неперетравленого тваринного жиру. Для якої форми патології ШКТ найбільш характерні описані явища?

варіанти відповідей

Інфекційний гепатит

Гострий панкреатит

Запалення товстої кишки

Виразкова хвороба шлунку

Гострий апендицит

Запитання 14

Лікар-стоматолог при обстеженні ротової порожнини чоловіка, який 5 років тому назад переніс операцію видалення шлунка, виявив атрофічно-запальні процеси слизової оболонки ротової порожнини, ясен, язика. Чим обумовлені зміни слизової оболонки ротової порожнини хворого? 

варіанти відповідей

Порушенням харчування

Дефіцитом вітаміну С

Дефіцитом вітаміну В1.

Дефіцитом вітаміну В12.

Дефіцит пробударину

Запитання 15

У хворого висока механічна кишкова непрохідність (заворот). Скарги на різкий біль в животі, блювоту, під час якої втрачає багато рідини. Об'єктивно: ЧСС 110 уд/хв, АТ 90/50, гематокрит 0,52, гіпонатріемія. Який найбільш імовірний провідник механізм патогенезу?

варіанти відповідей

Кишкова аутоінтоксикація.

Негазовий ацидоз

Розтягнення кишки, біль.

Дегідратація, гіповолемія. 

Утворення великої кількості кінінів

Запитання 16

При обстеженні хворого, що страждає виразковою хворобою шлунка, установлено, що шлункова секреція досягає максимуму через 5 мінут після прийому їжі, а спад її наступає через 1 годину 25 хв. Який тип шлункової секреції властивий даному бальному?

варіанти відповідей

Збудливий

Нормальний

Тормозний 

Астенічний 

 Інертний 

Запитання 17

У хворого відзначаються болі в епігастральної області, більше ліворуч, з іррадіацією в ліву лопатку. Виникнення хворій нерідко пов'язане із прийомом жирної рясної їжі. Болю нерідко супроводжуються диспептичним розладами: споганюємо апетитом, відразою до їжі, нудотою, блювотою, метеоризмом. Стілець рясний /поліфекалії/, жирний /стеаторея/, нерідко паплюж. Яку захворювання можна припустити?

варіанти відповідей

Ентероколіт

Виразкова хвороба 12-ти палої кишки

Хронічне харчове отруєння

Хронічний панкреатит

Хронічний гепатит 

Запитання 18

У хворого кислотність шлункового соку складає 20 умовних одиниць. Що може спричинити таке зниження кислотності шлункового соку?

варіанти відповідей

Хронічний гіпертрофічний гастрит

Хронічний коліт;

Хронічний атрофічний гастрит

Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки

Виразкова хвороба шлунка

Запитання 19

Хворий скаржиться на нудоту, відрижку, біль в епігастральній ділянці, запор, схуднення. При обстеженні базальна секреція НСl - 6 ммоль/г, максимальна-60 ммоль/м. Який стан кислотоутворюючі функції в даного хворого?

варіанти відповідей

Анацидне

Гіпоацидне

Ахілія

Нормацидне 

Гіперацидне

Запитання 20

В реанімаційне відділення доставили водія, який попав в автомобільну аварію. Він не зразу реагує на питання, байдужий до всього, блідий, дихання поверхневе, рідке, АТ дорівнює 75/50 мм рт Назвіть головну ланку патогенезу

варіанти відповідей

Токсемія

Збудження ЦНС

Крововтрата

Перерозподіл крові. 

Гальмування центральної нервової системи

Запитання 21

У новонародженої дитини на 5-6 добу з'явився частий рідкий стілець, ознаки інтоксикації, розвилося зневоднювання. Перехід на штучне вигодовування кисломолочними сумішами привело до зникнення зазначених явищ. Зроблено висновок про вроджену недостатність лактози. Який процес при цьому був порушений у дитини? 

варіанти відповідей

Порожнинного травлення

Екскреторної функції кишечнику

Секреторної функції підшлункової залози

Мембранного травлення 

Секреції шлункового соку

Запитання 22

Хворий з Прикарпаття, що страждає на ендемічниї зоб, звернувся до лікаря із скаргами на гноєтечі з ясенних закутків та розхитування зубів. Що в даному випадку є основним фактором розвитку пародонтиту?

варіанти відповідей

Стресорні впливи

Гіперсалівація

Ендокринні порушення 

Порушення ковтання

Неповноцінне харчування

Запитання 23

.Хворий Л., скаржиться на відрижку, печію, часті засічи. При титруванні шлункового соку одержали такі дані: загальна кислотність - 88 млмоль/л., загальна HCl - 83 млмоль/л, вільна HCl - 50 млмоль/л, зв'язана HCl - 33 млмоль/л, кислі фосфати й органічні кислоти - 5 млмоль/л. Оцінити стан кислотності шлунка:

варіанти відповідей

Ахілія

Гіперацидний стан

Гіпохлоргідрія

Нормацидний стан

Гіпоацидний стан

Запитання 24

У хворого шлункова секреція підвищена як на механічний, так і на хімічний подразник. Кислотність шлункового соку висока. Після пробного сніданку показник рН низький, і продовжує знижуватися протягом наступних 2 часів. Який тип шлункової секреції спостерігається у хворого?

варіанти відповідей

Збудливий 

Інертний

Астенічний

Нормальний

Гальмовий

Запитання 25

В слині міститься фермент, який здатний руйнувати альфа-1,4- глікозидні зв’язки в молекулі крохмалю. Вкажіть на цей фермент.

варіанти відповідей

Фруктофуранозидаза

альфа-Амілаза

Фосфатаза

 Бета-галактозидаза; 

Лізоцим.

Запитання 26

У чоловіка віком 50 років, який лікувався на виразкову хворобу шлунку, нормалізувалося травлення, зникли болі, поліпшився настрій. Але через кілька тижнів знов з’явились болі в епігастрії, печія, відрижка кислим. Як можна характеризувати такий перебіг хвороби?

варіанти відповідей

Термінальний стан.

Період ремісії

Продромальний період

Рецидив хвороби

Латентній період.

Запитання 27

У хворого, який отримав тривалий курс лікування глюкокортикоїдами, виявлені виразки в шлунку. Який механізм є головним в їх розвитку?

варіанти відповідей

Збільшення продукції простагландинів Е1, Е2

ниження тонусу парасимпатичної нервової системи

Збільшення секреції та кислотності шлункового соку

Підвищення тонусу симпатичної нервової системи

Зниження гістаміну в слизовій оболонці шлунку

Запитання 28

Хворому поставили діагноз – синдром подразненої кишки. Виділення якого інкрету найбільш вірогідно збільшується при цьому?

варіанти відповідей

Секретину 

Глюкагону

Мотиліну

Інтестинального пептиду

Урогастрону

Запитання 29

До гастроентерологічного відділення потрапив хворий 57 років з підозрою на синдром Золінгера-Еллісона, про що свідчило різке збільшення рівню гастрину у сироватці крові. Яке порушення секреторної функції шлунку найбільш вірогідне?

варіанти відповідей

Ахілія

Гіпосекреція гіперацидна

Гіперсекреція гіперацидна

Гіпосекреція гіпоацидна

Гіперсекреція гіпоацидна 

Запитання 30

Хворий скаржиться на відрижку, печію, часті запори. При титруванні шлункового соку отримали такі дані: загальна кислотність - 88 млмоль/л, загальна HCl - 83 млмоль/л, вільна HCl - 50 млмоль/л, зв(язана HCl - 33 млмоль/л, залишкова кислотність 5 млмоль/л. Який стан кислотоутворюючої функції шлунку?

варіанти відповідей

Нормацидний

Гіперацидний

Гіпоацидний

Анацидний

Нич му ниє

Запитання 31

У хворого після травматичного шоку развинулись ознаки ниркової недостатності. Якими патогенетичними механізмами зумовлено цей стан?

варіанти відповідей

Зниженням об'єму клубочкової фільтрації

Пригніченням екскреції сечі в канальцях

Обтурацією канальців нирок

Пошкодження клубочкового апарату нирок

Блокування відтоку сечі

Запитання 32

У хворого жовтяницею при лабораторному дослідженні отримані наступні дані, що характеризують порушення пігментного обміну: загальний зміст у сироватці крові білірубіна - 80 мкмоль/л; зміст прямого білірубіна в сироватці крові - 63 мкмоль/л; у сечі присутня білірубін; уробіліноген і стеркобілін у сечі відсутній. Яка причина відсутності в сечі уробіліногену при даному

варіанти відповідей

Порушення виділення уробіліну нирками

Порушення усмоктування уробіліну в кишечнику

Відсутність надходження в кишечник білірубіна

Дефіцит ферментів, що перетворюють глюкоронидбілірубин в уробіліноген 

Порушення зв'язування уробіліну транспортним білком

Запитання 33

Хвора на хронічний гепатит скаржиться на підвищення чутливості до барбітуратів, які раніше вона переносила без симптомів інтоксикації. З порушенням якої функції печінки це пов’язане у найбільшій мірі?

варіанти відповідей

Гемопоетичної

Метаболічної

Утворення жовчі

Гемодинамічної

Фагоцитарної

Запитання 34

У хворого жовтяницею в крові підвищення прямого білірубіна, жовчних кислот, у сечі відсутній стеркобіліноген. При якій жовтяниці можлива наявність цих ознак?

варіанти відповідей

Механічної

Печіночної

Паренхіматозної 

Гемолітичної

Надпечінкової

Запитання 35

.Жінка 55 років, скаржиться на швидку втомлюваність, роздратованість, безсоння та сонливий стан в день, свербіння шкіри. Пульс 58 уд/хв., АТ-110/65 мм рт.ст. Кал безколірний, містить багато жиру. Підозрюється жовчнокам'яна хвороба з закупорюванням каменем жовчної протоки.Що з перелікованого найбільш вірогідно обумовлює стан хворої?

варіанти відповідей

гіперхолестеринемія

гіпербілірубінемія

холемія

порушення всмоктування жиророзчинних вітамінів

порушення всмоктування жирів 

Запитання 36

У хворого після отруєння грибами з’явилося жовте забарвлення шкіри та склер, темний колір сечі. Який пігмент спричинює забарвлення сечі у хворого на гемолітичну жовтяницю?

варіанти відповідей

Некон’югований білірубін

Моноглюкуронід білірубіну

Вердоглобін

Білівердин 

Стеркобілін

Запитання 37

Хвора, 48 років, поступила в клініку із скаргами на слабість, дратівливість, порушення сну. Шкіра, склери жовтого кольору. В крові – прямий білірубін, холалемія; кал – ахолічний; сеча – темного кольору.Яка жовтяниця має місце у хворої?

варіанти відповідей

Синдром Кріглера-Найяра.

Синдром Жільбера

Паренхіматозна

Механічна

Гемолітична

Запитання 38

У хворого, що страждає жовчо - кам'яною хворобою, внаслідок обтурації жовчовивідних шляхів виявляється знебарвлений жирний кал. Відсутність якого компонента жовчі обумовлює явище стеаторії?

варіанти відповідей

Жовчних пігментів

Холестерину

Жовчних кислот

Жирних кислот

Лужної фосфатази

Запитання 39

До лікаря звернувся пацієнт з приводу пожовтіння склер і шкіри. При обстеженні не було виявлено енцефалопатії та ознак холемічного і ахолічного синдромів. Яка жовтяниця розвинулась у цього пацієнта?

варіанти відповідей

Паренхіматозна

Ядерна

Механічна

Ензимопатична

Гемолітична

Запитання 40

У дитини із гемолітичною хворобою новонародженого розвинулась енцефалопатія. Збільшення якої речовини в крові спричинило ураження ЦНС?

варіанти відповідей

Комплексу білірубін – альбумін

Не сполученого з альбуміном білірубіну

Білірубін – глюкуроніду

Вердоглобіну

Жовчних кислот

Запитання 41

Чоловік 28 років, поступив з скаргами на нудоту, блювоту, біль у правім підребер'ї. Об'єктивно: жовтушність шкіри, склер, температура тіла підвищена , печінка збільшена, сеча темна, кал гіпохолічний, гіпербілірубінемія (білірубін прямий та непрямий), білірубінурія, уробілінурія, гіпопротеінемія, зниження зсідання крові. Для якого з нижче перелічених станів найбільш характерні ці зміни?

варіанти відповідей

клітинно-паренхіматозної жовтяниці

надпечінкової гемолітичної жовтяниці

підпечінкової жовтяниці

гострого холециститу

гострого панкреатиту

Запитання 42

У жінки 38 років, що довго хворіє цукровим діабетом, виявлені ознаки ожиріння печінки. Нестача якого фактора є ведучим у патогенезі цього стану?

варіанти відповідей

Ліпокаіну

Лецитину

Ацетил – КоА

Інсуліну

Глікогену

Запитання 43

У хворого з алкогольним цирозом печінки скарги на загальну слабкість, задишку. Встановлено зниження артеріального тиску, асцит, розширення поверхневих вен передньої стінки живота, спленомегалію. Яке порушення гемодинаміки спостерігається у хворого?

варіанти відповідей

Колапс.

Синдром портальної гіпертензії

Недостатність лівого шлуночка серця.

Тотальна серцева недостатність 

Недостатність правого шлуночка серця.

Запитання 44

Хворий Ж., 48 років, перебуває в реанімації після отруєнням чотирилористим вуглеводнем. Стан важке, хворий без свідомості, пульс нитковидний, слабкого наповнення, ЧСС 40 уд/хв АТ 75/40 мм.рт.ст., дихання періодичне типу Біота. У крові прямий білірубін - 155 мкмоль/л. У сечі високий зміст аміаку й білірубіна. Що явилося основною причиною описаного стану у хворого?

варіанти відповідей

Дихальна недостатність

Кардіогенний шок

Печіночна недостатність

Серцева недостатність

Ниркова недостатність 

Запитання 45

У хворого 35 років розвинулася імунна гемолітична анемія. Який показник сироватки крові зросте в найбільшій мірі?

варіанти відповідей

Стеркобіліноген

Протопорфірин

Мезобіліноген

Непрямий білірубін 

Прямий білірубін

Запитання 46

Хворому 25 років установлений діагноз хронічного гепатиту. Хворий скаржиться на втрату маси тіла на 10 кг протягом 2 місяців. Об'єктивно: шкіра суха, що лупиться, бліда з жовтуватим відтінком, дрібноточкові крововиливи на шкірі, кровоточивість ясен. З порушенням якої функції печінки відбувають дрібноточкові крововиливи й кровоточивість ?

варіанти відповідей

Глікогенсинтетичної

Що депонує 

Детоксикуючої

Пігментоутворюючої

Білковосинтетичної

Запитання 47

У хворого діагностовано асцит. На животі виступають крупні судини синюшного відтінку. Ознакою якої гіпертензії є дане порушення?

варіанти відповідей

Ниркової

Малого кола кровообігу.

Портальної 

Есенціальної

Церебро-ішемічної

Запитання 48

Хворий скаржиться на біль в правому підребірї, зуд шкіри, головний біль, дратливість, швидку стомлюваність. При обстеженні встановлено: жовтяничний колір шкіри та слизових оболонок, печінка збільшена, болісна пр пальпації. АТ - 80/40 мм рт.ст., ЧСС - 46 за хви-лину. В крові виявлено: вільний білірубін - 34,15мкмоль/л, звязаний - 35,2 мкмоль/л, жовчні кислоти; в сечі - жовчні кислоти, звязаний білірубін, уробіліноген; вміст стеркобіліногену в калі зменшений. Який вид жовтяниці?

варіанти відповідей

Гемолітична.

Підпечінкова.

Обтураційна.

Транспортне

Печінково-клітинна.

Запитання 49

При дослідженні сироватки крові хворого виявлене підвищення рівня аланінамінотрансферази (АЛТ) і аспатртатамінотрансферази (АСТ). Які зміни в організмі на клітинному рівні можуть привести до подібній до картини?

варіанти відповідей

Ушкодження генетичного апарата клітин

Порушення функції енергозабезпечення клітин

Руйнування клітин

Порушення міжклітинних взаємин

Порушення ферментних систем клітин

Запитання 50

Клінічне обстеження хворого дозволило встановити попередній діагноз рак печінки. Наявність якого білка в сироватці крові дозволить підтвердити діагноз?

варіанти відповідей

Пропердин

Парапротеїни

С-реактивний протеїн

гамма-глобуліни

альфа-фетопротеїн

Запитання 51

При гепатиті, інфаркті міокарда в плазмі крові хворих різко зростає активність аланін- і аспартамамінотрасфераз. Які причини зростання активності цих ферментів у крові?

варіанти відповідей

Підвищення активності ферментів гормонами

Зростання швидкості синтезу амінокислот у тканинах

Пошкодження мембран клітин і вихід ферментів у кров

Збільшення швидкості розпаду амінокислот у тканинах

Нестача піридоксину

Запитання 52

У жінки 57 років після тривалого больового нападу у правому підребір’ї з’явилась жовтяниця, після чого хвора звернулась до лікаря. Виникла підозра на появність у хворої гострого калькульозного холециститу. Дослідження якого показника крові свідчить про непрохідність жовчних протоків?

варіанти відповідей

Залишкового азоту

Вільного та зв’язаного білірубіну

Сечової кислоти

Білкових фракцій

Загальних ліпідів

Запитання 53

Хвора Л., 55 років з гострим нападом печінкової кольки надійшла в гастроентерологічне відділення. Об'єктивно: температура тіла 38 С, склери, слизуваті й шкіра іктеричні, сеча темна, кал світлий. Скарги на шкірну сверблячку. Яка причина жовтяниці в даної хворої?

варіанти відповідей

Обтурація жовчних ходів

деструкція гепатоцитів

посилений розпад еритроцитів

порушення ліпідного обміну

тривалий прийом продуктів багатих каротином 

Запитання 54

Хлопчику 15 років встановлено діагноз гострого вірусного гепатиту. Дослідження якого показника крові необхідно провести для підтвердження гострого ураження печінкових клітин?

варіанти відповідей

Вміст вільного та зв’язаного білірубіну

Швидкість осідання еритроцитів [ШОЕ]

Рівень холестерину

Вміст білкових фракцій

Активність амінотрансфераз [ЛЛТ і АСТ] 

Запитання 55

У пацієнта діагностовано цироз печінки, який супроводжується асцитом та загальними порушеннями гемодинаміки. Який патологічний синдром виникає в даному випадку?

варіанти відповідей

Гепатоцеребральний

Портальна гіпертензія

Гепатолієнальний

Гепатокардіальний

Гепаторенальний

Запитання 56

У хворого внаслідок отруєння сулемою розвинулася гостра ниркова недостатність, перебіг якої включав 4 стадії: першапочаткова, друга-оліго-, анурії, четвертаодуження. Як називається третя стадія гострої ниркової недостатності?

варіанти відповідей

Поліурична

Метаболічна

Гемодинамічна

Ішемічна

Патохімічна

Запитання 57

У хворого через півтора тижні після важкої стрептококової ангіни виявилася набряклість, підвищився артеріальний тиск. У сечі гематурія й помірна протеїнурія. У крові антистрептококові антитіла й зниження компонентів комплементу. У мікросудинах яких структур найбільше ймовірно локалізація скупчень імунних комплексів нефропатії?

варіанти відповідей

Пірамідах

Балій

Сечового міхура 

Клубочків

Сечоводів

Запитання 58

У хворого, віком 30 років, який потрапив до кліники з діагнозом “гострий гломерулонефрит”, спостерігалась протеінурія. Яке порушення спричинило це явище?

варіанти відповідей

Підвищення гідростатичного тиску на стінку капілярів

Затримка виведення продуктів азотистого обміну

Зниження онкотичного тиску крові.

Підвищення проникності клубочкової мембрани

Зниження кількості функціонуючих нефронів.

Запитання 59

В експерименті при моделюванні ниркової патології у тварини отримали: набряки, висока протеїнурія, гіпопротеінемія, диспротеінемія, гіперліпідемія. Для якої патології нирок характерна така сукупність ознак?

варіанти відповідей

Нефротичний синдром

Гострий дифузний гломерулонефрит

Пієлонефрит

Гостра ниркова недостатність

Хронічна ниркова недостатність. 

Запитання 60

У хворого, віком 58 років, з гострою серцевою недосттністю, спостерігалось зменьшення добової кількості сечі – олігоурія. Який механізм цього явища?

варіанти відповідей

Підвищення гідростатичного тиску на стінку капілярів

Зниження кількості функціонуючих клубочків

Зниження онкотичного тиску крові

Зниження клубочкової фільтрації.

Зниження проникності клубочкової мембрани.

Запитання 61

У хворого з патологією нирок виявлено масивну протеїнурію, набряки, гіпопротеїнемію, ретенційну гіперліпідемію. Як називається цей патологічний процес?

варіанти відповідей

Анемічний синдром

Гіпертензивний синдром

Сечовий синдром

Нефротичний синдром

Синдром порушення виділення просцянину

Запитання 62

У хворого з хронічною патологією нирок після проведення проби Зимницького виявлено ізогіпостенурію. Які зміни сечовиділення будуть спостерігатися при цьому?

варіанти відповідей

Олігурія 

Анурія

Полакіурія

Ніктурія

Поліурія

Запитання 63

У хворого на первинний нефротичний синдром встановлений вміст загального білку крові 40 г/л. Яка причина обумовила гіпопротеїнемію?

варіанти відповідей

Вихід білка з судин у тканини

Зниження синтезу білка у печінці

Підвищений протеоліз

Порушення всмоктування білка у кішечнику

Протеїнурія 

Запитання 64

У дитини 5 років через 2 тижня після перенесеної ангіни виник гострий дифузний гломерулонефрит, що характеризувався олігурією, протеїнурією, гематурією, гіперазотемією. Порушення якої функції нефронів найбільш суттєве для виникнення цих змін?

варіанти відповідей

Сечевиведення

Канальцевої секреції

Клубочкової фільтрації

Канальцевої реабсорбції

Інкреторної функції

Запитання 65

Пацієнт 64 років з гострою серцевою недостатністю, артеріальним тиском 80/60 мм рт ст, добовим діурезом 530 мл, істотно збільшена концентрація сечовини й креатиніну в крові. Назвіть патогенетичний механізм розвитку азотемії й олігурії:

варіанти відповідей

Спазм що приносять артеріол клубочка

Збільшення вироблення вазопресину

Зменшення об’єму циркулюючої крові

Гіпернатріемія

Зменшення фільтраційного тиску. 

Запитання 66

В результаті землетрусу чоловік 50 років два дні перебував під завалом. Після звільнення з-під завалу рятівниками у нього був встановлений синдром тривалого розчавлення. Виникнення якого ускладнення в подальшому найбільш вірогідне у хворого?

варіанти відповідей

Гостра печінкова недостатність

Гостра ниркова недостатність

Гостра серцева недостатність

Гостра судинна недостатність.

Гостра дихальна недостатність

Запитання 67

У хворого з гломерулонефритом виявлено: анасарка, АТ 185/105 мм рт.ст. В крові: анемія, лейоцитоз, гіперазотемія, гіпопротеінемія. Який показник свідчить про ускладнення гломерулонефриту нефротичним синдромом ?

варіанти відповідей

Артеріальна гіпертензія

Лейкоцитоз

Гіперазотемія

Гіпопротеїнемія

Анемія

Запитання 68

У хворого з ГНН у стадії поліурії азотемія не тільки не зменшилася, але продовжувала наростати. З порушенням якої функції нирок це зв'язано?

варіанти відповідей

Секреція

Реабсорбція

Фільтрація

Інкреція

Запитання 69

.У хворого на хронічний гломерулонефрит швидкість клубочкової фільтрації (ШКФ) знижена до 20% від нормальної. Що спричинює зниження ШКФ при хронічній нирковій недостатності?

варіанти відповідей

Зменшення кількості діючих нефронів

Тромбоз ниркових артерій 

Ішемія нирок

Тубулопатія

Обтурація сечовивідних шляхів

Запитання 70

Кролю внутрішньовенно ввели нефротоксичну сироватку гвінейської свинки, яка була попередньо імунізована суспензією нирки кроля. Яка патологія нирок моделюється таким чином?

варіанти відповідей

Нефротичний синдром

Пієлонефрит

Тубулярна недостатність

Гломерулонефрит

Запитання 71

У хворого 24 років через півтора тижні після важкої стрептококової ангіни виявилася набряклість, підвищилося АТ. Гематурія й протеїнурія 1,2 г/л. У крові виявлені антистрептококові антитіла й зниження компонентів комплементу. У мікросудинах яких структур найбільше ймовірно локалізація скупчень імунних комплексів, що обумовили розвиток нефропатії?

варіанти відповідей

Проксимальний відділ канальців

Піраміди

Клубочки

Петля Генле

Спадний відділ канальців

Запитання 72

.В умовах гострого експерименту у собаки видалили обидві нирки і перевели на гемодіаліз. Внаслідок цього виникло стійке підвищення артеріального тиску. Головним механізмом його виникнення є

варіанти відповідей

Активація ренін – ангіотензинової системи

Збільшення продукції альдостерону

Збільшення антидіуретичного гормону

Зниження депресорних простагландинів

Збільшення виділення норадреналіну

Запитання 73

У результаті порушення техніки безпеки відбулося отруєння сулемою (хлористою ртуттю). Через 2 дні добовий діурез склав 620 мол. У хворого з'явилися головний біль, блювота, судоми, задишка, легкі-вологі хрипи. Як називається така патологія?

варіанти відповідей

Уремічна кома

Хронічна ниркова недостатність

Гостра ниркова недостатність

Гломерулонефрит

Пієлонефрит 

Запитання 74

Після масивної крововтрати у хворого відзначається олігурия, гіперазотемія, набряк мозку, набряк легенів. У зниженні діурезу в цьому випадку має значення:

варіанти відповідей

Зниження ефективного фільтраційного тиску

Збільшення реабсорбції води в канальцях

Збільшення реабсорбції натрію в канальцях

Перерозподіл води в організмі

Зниження проникності клубочкової мембрани

Запитання 75

У хворого ., 38 років, з СЧВ виявилося дифузійне ураження нирок, що супроводжується масивними набряками, вираженої протеїнурії, гіперліпідемії, діспротеінеміії. Який найбільш імовірний механізм розвитку протеінурії в даній клінічній ситуації?

варіанти відповідей

запальне ушкодження нефронів

автоімунне ушкодження нефронів

ішемічне ушкодження канальців

збільшення рівня протеїнів у крові

ураження сечовивідних шляхів 

Запитання 76

При дослідженні сечі у хворого з хронічним пієлонефритом виявлено зниження її відносної щільності до 1,010, що поєднувалося з підвищеним діурезом. Яка функція нирок порушена?

варіанти відповідей

Канальцева секреція

Клубочкова фільтрація

Реабсорбція натрію і води

Реабсорція глюкози

Реабсорбція білка 

Запитання 77

У хворого діагностовано хронічний гломерулонефрит. Внаслідок значних склеротичних змін маса функціонуючих нефронів зменшилася до 10\%. Яке з  перерахованих нижче порушень лежить в основі наростаючого уремічного синдрому?

варіанти відповідей

Порушення водного гемостазу

Порушення осмотичного гемостазу

Ниркова остеодистрофія

Артеріальна гіпертензія

Азотемія 

Запитання 78

В результаті гострої ниркової недостатності у хворого виникла олігурія. Яка добова кількість сечі відповідає даному симптому?

варіанти відповідей

1500-мл

1000-мл

500-мл

100-500 мл

50-100 мл 

Запитання 79

Хворому 55 років поставлений основний діагноз гострий гломерулонефріт. Вкажіть основний механізм розвитку анемії при цьому:

варіанти відповідей

Зменшення клубочкової фільтрації

Зменшення продукції еритропоетіну

Зменшення синтезу ниркових простагландинів

Ниркова азотемія

Зменшення канальцевої реабсорбції 

Запитання 80

Внаслідок передозування вазодилятатора у пацієнта артеріальний тиск знизився до 60/40 мм рт. ст. та виник колапс. До якої патології це може призвести?

варіанти відповідей

Гострої ниркової недостатності

Інфаркту міокарда

Гострої печінкової недостатності

Інсульту

Гострої дихальної недостатності

Запитання 81

У хворого на цукровий діабет розвинулась діабетична нефропатія з розвитком уремії. Швидкість клубочкової фільтрації 9 мл/хв. Який найбільш вірогідний механізм зниження швидкості клубочкової фільтрації і розвитку ХНН у пацієнта?

варіанти відповідей

Закупорка просвіту канальців нефрона гіаліновими циліндрами

Зниження системного артеріального тиску

Зменшення маси діючих нефронів

Розвиток ацидозу в тканинах

Спазм приносячих артеріол 

Запитання 82

У хворого на хронічний дифузний гломерулонефрит розвинулась хронічна недостатність нирок. В термінальній стадії ХНН розвивається оліго- та анурія, що спричиняється:

варіанти відповідей

Зменшенням фільтраційного тиску і фільтрації

Ішемією коркової речовини нирок внаслідок спазма судин

Зниженням маси діючих нефронів

Збільшенням реабсорбції води в дистальних канальцях

Дисемінованим внутрішньосудинним зсіданням крові 

Запитання 83

В добовій сечі хворого визначені вилужені еритроцити. Для якої патології нирок найбільш характерний виявлений симптом?

варіанти відповідей

Нирково-кам’яна хвороба

Нефротичний синдром

Дифузний гломерулонефрит

Пієлонефрит

Гостра ниркова недостатність 

Запитання 84

У хворого, що був госпіталізований після того, як перебував під завалом у плині 4 часів, спостерігається різке зниження діурезу, гіперазотемія, ознаки набряку головного мозку. У якій стадії гострої ниркової недостатності перебуває хворий?

варіанти відповідей

Початкової

Поліуричної

Видужання

Олігоануричної 

Запитання 85

В експерименті кролю ввели нефроцитотоксичну сироватку морськоі свинки. Яке захворювання нирок моделювалося в цьому досліді?

варіанти відповідей

Нефротичний синдром

Гострий пієлонефрит

Гострий дифузний гломерулонефрит 

Хронічна ниркова недостатність

Хронічний пієлонефрит

Запитання 86

.Хворий Н., 55 років, хворіє на хронічний гломерулонефрит протягом 15 років. Які зміни складу крові або сечі найбільш характерно свідчать про обмеження секреторноі функції нирок?

варіанти відповідей

Гіперазотемія

Гіперглікемія

Гіпопротеїнемія

Протеїнурія

Гіпо-, ізостенурія 

Запитання 87

У хворого після автомобільної травми артеріальний тиск 70/40 мм рт. ст. Хворий у несвідомому стані. У добу виділяє близько 550 мл сечі. Періодично виникають судоми, дихання по типу Куссмауля. Як називається таке порушення функції нирок?

варіанти відповідей

Гостра ниркова недостатність

Гострий дифузійний гломерулонефрит

Тубулопатія

Хронічна ниркова недостатність

Пієлонефрит

Запитання 88

У хворого на хронічний дифузний гломерулонефрит виявлена анемія. З чим пов’язаний її патогенез?

варіанти відповідей

Пригнічення функції червоного кісткового мозгу

Зниження продукції еритропоетину

Дефіцит внутрішнього фактору Кастла

Посиленим гемолізом еритроцитів

Наявністю антитіл до клітин периферичної крові

Запитання 89

У хворого із хронічною нирковою недостатністю встановлення зменшення кліренсу інуліном до 60 мл/хв. З порушенням якої функції нирок це пов’язано?

варіанти відповідей

Клубочкової фільтрації

Канальцевої секреції

Реабсорбції в проксимальному відділі нефрону

Реабсорбції в дистальному відділі нефрону

Реабсорбції в збиральних ниркових трубочках

Запитання 90

Білому щуру ввели під шкіру сулему в дозі 5 мг/кг маси тіла. Через 24 години в плазмі крові концентрація креатиніну збільшилася в декілька разів. Який механизм ретенційної азотемії в даному випадку ?

варіанти відповідей

Збільшення утворення креатиніну в м`язах

Зниження клубочкової фільтрації

Зростання реабсорбції креатиніну

Зростання клубочкової фільтрації

Збільшення секреції креатиніну в канальцях нирок 

Запитання 91

.У хворого з гострою нирковою недостатністю на 6-й день проведення терапевтичних заходів виникла поліурія. Зростання діурезу на початку поліуричної стадії гострої ниркової недостатності зумовлене

варіанти відповідей

Зменшенням альдостерону в плазмі

Збільшенням об’єму циркулюючої крові

Збільшенням натрійуретичного фактора

Відновленням фільтрації в нефронах

Зменшенням вазопресину в плазмі 

Запитання 92

У хворої 43 років після чергового загострення ревмокардиту з’явилися ознаки декомпенсації серцевої діяльності з виникненням набряків на ногах і асциту. Затримці води в організмі хворої сприяло підвищення продукції

варіанти відповідей

Тироксину

Інсуліну

Кортизолу

Альдостерону

Кортикотропіну 

Запитання 93

43-літній хворий надійшов у нефрологгічне відділення з масивними набряками. Два роки лікувався амбулаторно й при цьому постійно відзначалося підвищене АТ. Двічі лікувався преднізолоном, з позитивним ефектом. У сечі: відносна щільність 1017, білок 4,0 г/л, Ер – 15-18 у поле зору (вилужені), Лей - 5-7 у поле зору. Яка переважно функція нирок порушена у хворого?

варіанти відповідей

Секреторна

Реабсорбційна

Фільтраційна

Інкреторна

Концентраційна

Запитання 94

При обстеженні хворого встановлено, що кліренс ендогенного креатініну після збору 24-х годинного зразка сечі у нього становить 50 мл/хв (при нормі – 110-150 мл/хв]. Про зниження якої функції свідчить наявність такої ознаки?

варіанти відповідей

Канальцевої реабсорбції

Інкреторної функції нирок

Виведення з організму іонів

Виведення з організму сечової кислоти

Клубочкової фільтрації 

Запитання 95

Чоловік 32 років впродовж 4 років хворіє на хронічний гломерулонефрит. Госпіталізований з ознаками анасарки: АТ - 185/105 мм рт.ст. У крові: Hb - 110 г/л, ер. - 2,6 *1012/л, лейк. - 9,5*109 /л, залишковий азот - 32 ммоль/л, загальний білок - 50 г/л. Яка зміна з найбільшою вірогідністю вказує на гломерулонефрит з нефротичним синдромом?

варіанти відповідей

Анемія

Гіпопротеїнемія

Лейкоцитоз

Артеріальна гіпертензія

Гіперазотемія 

Запитання 96

У хворого на мієломну хворобу виявили білок в сечі. Яка форма протеїнурії має місце у даного хворого?

варіанти відповідей

Супраренальна

Ренальна гломерулярна.

Ренальна тубулярна

Субренальна пухирна

Субренальна уретральна.

Запитання 97

Хворий, 35 років, скаржиться на біль в ділянці поперека, набряки під очима, підвищену втомлюваність. В сечі хворого виявлено білок – 0,99%. Артеріальний тиск – 160/110мм.рт.ст. Яку патологію з нижченаведених найвірогідніше можна запідозрити у даного хворого?

варіанти відповідей

Уретрит

Пієліт

Цистит

Нефрит

Нефротичний синдром

Запитання 98

У 20-літнього юнака через 2 тижні після перенесеної лакунарної ангіни з'явилися скарги на загальну слабість, набряки під очами. Після обстеження хворому поставлений діагноз: гострий гломерулонефрит. Які патологічні зміни в складі сечі найбільш імовірні?

варіанти відповідей

Протеїнурія

Циліндрурія

аявність свіжих еритроцитів

Піурія

Натрійурія 

Запитання 99

У жінки 55 років, що страждає подагрою, з'явилися сильні болі в області нирок. При ультразвуковому обстеженні встановлена наявність ниркових каменів. Підвищення концентрації якої речовини є найбільш ймовірною причиною утворення каменів у даному випадку?

варіанти відповідей

Холестерину

Сечовини

Білірубіну

Уратів

Цистіну

Запитання 100

Чоловік 30 років, скаржиться на слабкість, жагу, головний біль та біль у попереку. Місяцьтому перехворів ангіною. На обличчі набряки. Пульс - 84 уд/хв, АТ - 175/100 мм рт. ст. В сечі - еритроцити 40-52 в полі зору, лейкоцити - 1- 2 в полі зору, білок - 4 г/л. Встановлено діагноз гострого дифузного гломерулонефриту. Який основний механізм пураження нирок

варіанти відповідей

порушення уродинаміки

пошкодження канальців

порушення гемодинаміки в нирках

імунне пошкодження клубочків

пряме пошкодження клубочків мікроорганізмами

Запитання 101

Хворий чоловік на протязі 17 років страждає хронічним гломерулонефритом. Пульс 82 за хвилину. АТ 190/120 мм рт.ст. Що є первинним механізмом підвищення артеріального тиску у хворого?

варіанти відповідей

Збільшення ударного об’єму крові

Збільшення об’єму циркулюючої крові

Підвищення тонусу венозних судин

Підвищення загального периферичного опору

Збільшення хвилинного об’єму крові;

Запитання 102

При патології нирок в сечі з’являються патологічні складові частини. Поява яких патологічних складових частин сечі свідчить про підвищення проникності клубочкової мембрани?

варіанти відповідей

Алкаптонурія

Глюкозурія

Аміноацидурія

Протеїнурія

Піурія 

Запитання 103

У хворого має місце пошкодження нирок з розвитком масивної протеїнурії, гіпопротеїнемії, набряків та ретенційної гіперліпемії. Це порушення має назву:

варіанти відповідей

Хронічна ниркова недостатність

Гостра ниркова недостатність

Нефротичний синдром

Ниркова гіпертензія

Ізогіпостенурія

Запитання 104

У жінки 30 років виникли набряки обличчя. При обстеженні виявлено протеїнурію (5,87 г/л), гіпопротеїнемію, диспротеїнемію, гіперліпідемію. Поєднання цих ознак характерне для

варіанти відповідей

Нефротичного синдрому

Нефритичного синдрому

Хронічного пієлонефриту

Гострої ниркової недостатності

Хронічної ниркової недостатності 

Запитання 105

У хворого виявлена аденома, що походить з клітин клубочкової зони кори наднирників. В результаті цього розвинувся первинний гіперальдостеронізм або хвороба Кона. На обмін якого іону впливає цей гормон?

варіанти відповідей

хлору

натрію

магнію

кальцію

заліза 

Запитання 106

До лікаря звернувся чоловік 27 років. При огляді було виявлено збільшення кистей, стоп та нижньої щелепи. Крім того спостерігалась деформація суглобів (kiphosis), гормональні порушення (імпотенція, атрофія яєчок). Функції якої залози порушені?

варіанти відповідей

Надниркових залоз

Шишкоподібного тіла

Щитовидної залози

Прищитовидних залоз 

Передньої частини гіпофізу

Запитання 107

Хвора Л., 27 років з діагнозом хвороба Іценко-Кушинга пред'являє скарги на м'язову слабість, диспептичні розладу. Об'єктивно: шкіра сухого, стоншеного, мармурового відтінку, стрії, АТ 180/140 мм рт. ст. Гіперпродукція яких гормонів спричиняє дану патологію?

варіанти відповідей

АКТГ

альдостерону

катехоламінів

інсуліну

тироксину

Запитання 108

Після перенесеного сепсису у хворої 27 років з’явився бронзовий колір шкіри, характерний для аддісонової хвороби. В підвищенні секреції гормону полягає механізм гіперпігментації?

варіанти відповідей

Соматотропного

Меланоцитстимулюючого

Гонадотропного

B-ліпотропного

Тиреотропного

Запитання 109

У хворого виявлене ожиріння, гірсутизм, "місяцеподібне" обличчя, фляки багряного кольору на шкірі стегон. АТ 180/110 мм рт. ст., глюкоза крові-17,2 ммоль/л. При якій зміні продукції гормонів наднирників можлива така картина?

варіанти відповідей

Гіпопродукції глюкокортикоїдів

Гіперпродукції глюкокортикоїдів

Гіперпродукції мінералокортикоїдів

Гіпопродукції мінералокортикоїдів

Гіпопродукції адреналіну 

Запитання 110

У хворого встановлено стабільне підвищення температури тіла, тахікардія, емоційна лабільність, тремор. Зі зміною продукціі якого гормона пов’язане виникнення цього стану?

варіанти відповідей

Вазопресину

Тироксину

Тестостерону

Альдостерону

Інсуліну 

Запитання 111

Хвора 44 років скаржиться на загальну слабкість, збільшення маси тіла, ріст волосся на обличчі, зупинку менструацій, АТ 165/100 мм.рт.ст. Що допоможе диференціювати хворобу Іценко–Кушинга від синдрому Іценко–Кушинга?

варіанти відповідей

Рівень кортикотропіну в плазмі крові

Рівень кортизолу в плазмі

Вміст 17 –оксікетостероїдів в сечі.

Ренгенографія черепу

Кількість еозинофілів в крові

Запитання 112

Хвора, 28 р., скаржиться на в’ялість, швидку розумову та фізичну втомлюваність, диспептичні порушення. При обстеженні виявлено: позитивні туберкулінові проби, гіпоглікемія, АТ – 90/60 мм.рт.ст.,гіпонатріємію, пігментацію шкіри. При якій патології наднирників спостерігаються подібні явища?

варіанти відповідей

Синдром Іценка-Кушинга.

Гостра недостатність кори наднирників.

Гіпофункція мозкового шару наднирників.

Синдром Конна

Хвороба Аддісона

Запитання 113

У хворого М., 55р., виявили гіперплазію кори наднирників. АТ – 190/90 мм.рт.ст.; в крові - вміст глюкози – 20 ммоль/л, збільшення кортікотропину; в сечі - глюкозурія. Спостерігається ожиріння, гірсутизм. Для якої патології характерні виявлені?

варіанти відповідей

Синдрому Іценка-Кушинга

Хвороби Аддісона.

Хвороби Іценка-Кушинга

Адипозогенітальної дистрофії

Хвороби Барракера- Сіммондса. 

Запитання 114

У хворої після пологів через декілька місяців почалося випадіння волосся, втрата ваги, млявість, випадіння зубів. АТ , температура тіла, рівень глюкози крові - знижені . При обстеженні рівень соматотропного і кортикотропного гормонів в крові знижений. Яке порушення функції гіпофізу у хворої?

варіанти відповідей

Гіпофізарний нанізм

Пангіпопітуїтризм

Акромегалія

Хвороба Іценко-Кушінга

Нецукровий діабет

Запитання 115

У хворого при обстеженні виявлений гірсутизм, "місяцеподібне обличчя", смуги розтягання на шкірі живота. Артеріальний тиск 190/100 мм рт. ст., глюкоза крові - 17,6 ммоль/л. При якому із зазначених видів патології зустрічається подібна картина?

варіанти відповідей

Гіпертиреозі

Гіперфункції кору наднирників

Гіпотиреозі

Гіпофункції полових залоз

Гіперфункції інсулярного апарата

Запитання 116

Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на болі у голові, зміни у кінцівках, збільшення рук та ніг. Зовні: масивні надбровні дуги, губи. При надлишку якого гормону виявляються подібні зміни?

варіанти відповідей

Соматотропного

Адренокортикотропного

Тироксину

Глюкокортикоїдів

Адреналіну

Запитання 117

Хворий Г., 40 років пред'являє скарги на сильне серцебиття, пітливість, нудоту, порушення зору, тремор рук, підвищення артеріального тиску. З анамнезу: 2 роки тому був поставлений діагноз феохромоцитома. Гіперпродукція яких гормонів спричиняється дану патологію?

варіанти відповідей

альдостерону

глюкокортикоїдів

АКТГ

тиреоїдних гормонів

катехоламінів 

Запитання 118

Ріст дитини 10 років досягає 178 см, маса – 64 кг. З порушенням діяльності якої ендокринної залози це зв'язано?

варіанти відповідей

Статевих залоз

Щитовидної залоз

Гіпофізу

Надниркових залоз

Паращитовидної залози

Запитання 119

У хворого Н., 25 років, після перенесеної інфекції розвився нецукровий діабет. Дефіцит якого гормону привів до розвитку даної патології?

варіанти відповідей

реніну

альдостерону

кортизолу

вазопресину

інсуліну

Запитання 120

У хворої віком 39 років були видалені яєчники з приводу злоякісної пухлини. Через 2 роки у неї з’явились гірсутизм, огрубіння голосу, статура набула чоловічих ознак. Яке із гормональних зрушень лежить в основі даного стану?

варіанти відповідей

Відсутність прогестерону

Посилення продукції пролактину

Зниження продукції андрогенів

Гіпофункція наднирникових залоз

Зниження естрогенів

Запитання 121

У дівчинки діагностований адреногенiтальний синдром (псевдогермофродитизм). Надмірна секреція якого гормону наднирників обумовило дану патологію?

варіанти відповідей

Андрогенів

Естрогенів

Альдостерону

Кортизолу

Адреналіну

Запитання 122

У хворого на гіпертонічну хворобу виявлено в крові збільшення концентрації вазопресину. На функцію якого органу впливає цей гормон?

варіанти відповідей

Нирок

Печінки

Серця

Легень

Наднирників

Запитання 123

Жінка 26 років, скарги на загальну слабкість, втрату маси тіла на 18 кг, відсутність менструацій, хворіє вже 1 рік, після пологів; пологи були важкі, супроводжувались кровотечею. Об'єктивно: зріст 168 см, вага тіла 53 кг гіпоплазія молочних залоз. Діагностовано синдром Шихена. Що є основним механізмом втрати ваги у жінки?

варіанти відповідей

зниження функції статевих залоз

зниження продукції гормонів аденогіпофізу

зниження функції кіркового шару наднирників

гіпотиреоз

гіпопаратиреоз 

Запитання 124

Жінка 29 років скаржиться на загальну слабкість, втрату маси тіла на 22 кг, аменорею. Хворіє після пологів. Об’єктивно: ріст 162 см, маса 46 кг, гіпоплазія молочних залоз. Діагностована гіпофізарна кахексія. Зменшення продукції якого гормону явилось найбільш суттєвим у схудненні жінки?

варіанти відповідей

Меланотропіну

Пролактотропіну

Соматотропіну.

Адренокортикотропіну

Тиреотропіну.

Запитання 125

У хворої після пологів развинулись такі ознаки: атрофія скелетних м(язів, дістрофія шкіри, випадання волосся, гіпотрофія внутрішніх органів, зниження температури тіла, артеріального тиску, рівня глюкози в крові, атрофія щитовидної, надниркових та статевих залоз. Для якої патології характерні ці ознаки?

варіанти відповідей

Пошкодження статевих залоз

Атрофії гіпофіза

Гіпофункції щитовидної залози

Гіперфункції аденогіпофіза

Пошкодження надниркових залоз

Запитання 126

Чоловіку 46 років, страждаючому дифузним токсичним зобом, була проведена операція резекції щитовидяної залози. Після операції відмічаються відсутність апетиту, диспепсія, підвищена нервно-м'язова збудливість. Маса тіла не збільшилась. Температура тіла нормальна.Чим із нижче переліченого обумовлений стан чоловіка?

варіанти відповідей

підвищенням продукції тіреоліберіну

зниженням продукції тироксину

підвищенням продукції кальцітонину

зниженням продукції паратгормону

порушення продукції тироксину

Запитання 127

Після інсульту з ураженням ядер гіпоталамусу у хворого виник нецукровий діабет. Що стало причиною посиленого сечовиділення у цього хворого?

варіанти відповідей

Зменшення реабсорбції натрію

Зниження артеріального тиску

Гіперглікемія

Прискорення клубочкової фільтрації

Зменшення реабсорбції води 

Запитання 128

У жінки 46 років після операції на щитовидній залозі невдовзі з’явилися фібрилярні посмикування м’язів рук, ніг, обличчя. Ці порушення можна усунути шляхом введення

варіанти відповідей

Паратгормону

Трийодтироніну

Тиреотропіну

Тироксину

Тіреотропного гормону

Запитання 129

У собаки з ендокринною патологією було виявлено: зменшення споживання кисню у стані спокою, зниження толерантності до глюкози, зниження температури тіла. Недостатністю якого гормону можна пояснити виявлені зміни?

варіанти відповідей

Тироксину

Інсуліну

Соматотропного

Адренокортикотропного

Гонадотропного 

Запитання 130

У хворого на цироз печінки з’явилась артеріальна гіпертензія, м’язова слабість, періодичні судоми. В крові – збільшений вміст Nа і зменшений вміст К. Який із видів ендокринних порушень лежить в основі даного симптомокомплексу?

варіанти відповідей

Первинний альдостеронізм

Гіпопітуітаризм

Вторинний альдостеронізм

Гіперпітуітаризм

Гіпоальдостеронізм

Запитання 131

У хлопчика діагностовано ендемічний зоб. Який основний механізм розвитку гіпотиреозу у хлопця?

варіанти відповідей

зниження чутливості рецепторів тканин до тироксину та трийодтиранину

зниження продукції тироксину та трийодтиранину

зниження продукції тиреотропіну

підвищення метаболізму тироксину та трийодтиранину

порушення транспорту тироксину та трийодтиранину

Запитання 132

У хворого В, 46 років, виявлене непропорційне збільшення кистей рук, стoп ніг, носа, вух, надбрівних дуг і виличних кісток. У крові - гіперглікемія, порушення тесту толерантності до глюкози. Причиною розвитку даної патології швидше за все є:

варіанти відповідей

гіпосекреція вазопресину

гіпосекреція інсуліну

гіперсекреція соматотропного гормону

гіперсекреція всіх гормонів аденогіпофіза

гіперсекреція глюкокортикоїдів

Запитання 133

У хворого має місце хронічна недостатність кіркової речовини надниркових залоз ( Аддісонова або бронзова хвороба). Недостатність якого гормону має місце при цьому патологічному процесі?

варіанти відповідей

Альдостерону

Адреналіну

Тироксину

Інсуліну

Вазопресину

Запитання 134

Хворий 50 років скаржиться на спрагу, п'є багато води, виражена поліурія. Глюкоза крові 4,8 ммоль/л, в сечі глюкози і ацетону немає, сеча безбарвна, питома вага 1,002- 1,004. Яка причина поліурії?

варіанти відповідей

Гіпотиреоз

Інсулінова недостатність

Альдостеронізм

Тиреотоксикоз

Нестача АДГ 

Запитання 135

Жінка 53 років, ріст 163 см., вага тіла 92 кг, рівномірне відткладання жиру, лице одутле, малорухома, апатична. При натискуванні шкіри ноги залишається ямка. Порушенням функції якої залози обумовлений стан хвороби?

варіанти відповідей

Щитовидної

Гіпофізу

Прищитовидних

Надниркових

Статевих

Запитання 136

У хворого внаслідок травми поперекового відділу хребта відбувся перерив половини спинного мозку. При обстеженні на боці ураження має місце параліч кінцівки, втрата тактильної та глибокої суглобово-м’язевої чутливості, на протилежному боці - втрата больової і температурної чутливості. Для якого синдрому характерний такий симптомокомплекс?

варіанти відповідей

Верніке-Корсакова

Джуліана-Барра

Ламберта-Ітона

Броун-Секара

Паркінсона

Запитання 137

.У результаті перенесеної нейроінфекції хворий втратив здатність визначати на дотик знайомий предмет. Як називається порушений вид чутливості?

варіанти відповідей

Почуття локалізації

Почуття дискримінації

Двомірно-простірне почуття

М'язово-суглобне почуття

Стереогноз

Запитання 138

Після крововиливу в мозок у хворого стали неможливими активні рухи лівої руки і ноги. Тонус м'язів цих кінцівок збільшений, їх спинальні рефлекси різко посилені, розширені зони рефлексів. Позитивний рефлекс Бабінського. Назвіть вид розладу нервової системи у хворого.

варіанти відповідей

Периферичний параліч

Центральний параліч.

Спинальний шок

Децеребраційна ригідність

Рефлекторний параліч

Запитання 139

У чоловіка після гіпертонічного кризу відзначається відсутність довільних рухів у правих руці й нозі, тонус м'язів у цих кінцівках підвищений. Який вид розладу рухової функції нервової системі спостерігається?

варіанти відповідей

Периферичний параліч

Центральний параліч

Периферичний парез

Рефлекторний парез

Центральний парез 

Запитання 140

У хворого, який скаржився на біль у ділянці лівої лопатки, був діагностований інфаркт міокарду. Назвіть вид болю у хворого?

варіанти відповідей

Ірадіюючий (відбитий)

Перший (протопатичний)

Другий (епікритичний) 

Вісцеральний

Фантомний

Запитання 141

У хворої Л., 40 років, через місяць після автомобільної травми відсутні активні рухи у всіх суглобах правої ноги. Об’єм м'язів в області гомілки правої ноги на 2 менше, ніж на лівій. Ахілів і колінний рефлекси праворуч відсутні. Визначається термгіпестезія й гіпальгезія на зовнішній поверхні правої ноги, втрата пропріоцептивної чутливості в області стопи. Порушенням якого відділу рухового аналізатора обумовлені наявні розлади.

варіанти відповідей

Нервово-м'язової синаптичної передачі

Спинномозкових провідних шляхів

Пірамідних нейронів

Периферичних нервів

Екстрапірамідних нейронів 

Запитання 142

В експерименті видалили частину головного мозку, внаслідок чого у тварини розвинулись асинергія і дисметрія. Який відділ головного мозку був видалений у тварини?

варіанти відповідей

Лобну долю

Мозочок

Тім’яну долю

Середній мозок

Сітчастий утвір 

Запитання 143

У хворого після перенесеного простудного захворювання виникло порушення міміки. Він не може закривати очі, наморщувати брови, вискалювати зуби. Який нерв пошкоджений?

варіанти відповідей

Блукаючий

Трійчастий

Язикоглотковий

 Інфраорбітальний 

Лицевий

Запитання 144

У хворого 65 років періодичні больові відчуття під лівою лопаткою і в лівому плечі різко посилилися після значного фізичного навантаження. Методом ЕКГ діагностовано гострий інфаркт міокарда. Який вид болю мав місце в даному випадку?

варіанти відповідей

Каузалгія

Вісцеральний

Фантомний

Іррадіюючий

Соматичний

Запитання 145

У реанімаційне відділення доставили водія, що потрапив в автомобільну аварію. Він не відразу реагує на питання, байдужий до всього, блідий, дихання поверхневе, рідке, АТ дорівнює 75/50 мм.рт.ст. Назвіть головну ланку патогенезу зазначеної патології.

варіанти відповідей

Крововтрата

Порушення ЦНС

Гальмування центральної нервової системи

Токсемія

Перерозподіл крові 

Запитання 146

У хворого після відкритої травми хребта виявлено розрив правої половини спинного мозку. Зникнення якого виду чутливості слід очікувати тількі з боку розриву?

варіанти відповідей

Температурної

Пропріоцептиної

Больової

Тактильної

Поверхневої

Запитання 147

78-літньому хворому поставлений діагноз “паркінсонізм”. Нестача якого медіатора у хвостатому ядрі головного мoзга при цьому буде мати місце?

варіанти відповідей

Ацетилхоліну

Дофаміну

Адреналіну

Гістаміну

Норадреналіну

Запитання 148

Вказати розвиток яких хвороб може бути, патогенетично, безпосередньо пов`язаний з неврозом: A. Дифузний гломерулонефрит B.* Виразка шлунка C. Хвороба Іценко-Кушинга D. Хвороба Іценко-Кушинга E. Анемія 

варіанти відповідей

Дифузний гломерулонефрит

Виразка шлунка

Хвороба Іценко-Кушинга

Хвороба Іценко-Кушинга, айбо друга

Анемія 

Запитання 149

У хворого Д., після тривалого нападу сильних головних болів стали неможливі активні рухи лівої руки й ноги. На цих кінцівках тонус м'язів підвищений, м'яза спазмований, спинальні сухожильні рефлекси різко посилені, розширені зони рефлексів. Який розлад нервової системи є у хворого?

варіанти відповідей

Периферичний параліч

Центральний параліч

Екстрацирапідний параліч

Млявий параліч

Рефлекторний параліч 

Запитання 150

.Після автомобільної катастрофи у хворого діагностовано травму середньої третини плеча із неповним розривом середнього нерва. Крім рухових та сенсорних розладів нижче місця травми хворий скаржиться на різкі, пекучі, нестерпні болі. Якого хорактеру є такі болі?

варіанти відповідей

Проекційний біль

Каузалгія

Відбитий

Фантомний

Соматичний

Запитання 151

У хворого в результаті вогнепального поранення стегна пошкоджений сідничний нерв. Будь-який вплив на хвору кінцівку спричиняє жорсткий, нестерпний біль. Який механізм формування болісних відчуттів найбільш ймовірний у цьому

варіанти відповідей

Рефлекторний

Фантомний

Гіпофункція ендорфіну

Гіпофункція енкефаліну

Каузалгічний

Запитання 152

Жінка 68 років скаржиться на відсутність рухів в правих руці і нозі. Чотири місяці тому у неї був інсульт. Об'єктивно: рухи в правих руці і нозі відсутні, тонус м'язів цих кінцівок підвищений. Який з перелічених нижче стані спостерігається у

варіанти відповідей

параплегія

моноплегія

геміплегія

тетраплегія

цвайплегія

Запитання 153

Після ампутації кінцівки хворий тривалий час відчуває кінцівку та сильний, нестерпний біль у ній. Як називається такий біль?

варіанти відповідей

Перший (протопатичний )

Другий (епікритичний) 

Фантомний

Рефлекторний (відбитий)

Вісцеральний

Запитання 154

У хворого на запалення трійчастого нерва останніми роками прогресує пародонтит. Який фактор є головним у розвитку пародонтиту?

варіанти відповідей

Підвищення тонуса вагуса

Зменшення активності лейкоцитарної еластази

Послаблення утворення імуноглобулінів

Нейродистрофічні порушення в пародонті

Зниження активності калікреїн-кінінової системи

Запитання 155

Чоловік 20 років, що приймав участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи захворів на пародонтит. Який етіологічний фактор є найбільш важливим у розвитку цієї патології?

варіанти відповідей

ідвищення фізичного навантаження на зубощелепний аппарат

Дефіцит заліза

Неповноцінне харчування

Ємоційне перенапруження

Стрептококки порожнини рота

Запитання 156

У хворого після травматичної перерізки сідничного нерва виникли трофічні зміни шкіри. Основним механізмом їх появи є

варіанти відповідей

Втрата нервом збудливості

Припинення аксоплазматичного току

Фгоацитоз нервових закінчень

Руйнування мієлінової оболонки

Пошкодження перехватів Ранв’є 

Запитання 157

.Хворий 32 років поступив в стаціонар зі скаргами на загальне недомагання, тошноту, біль справа внизу живота. Після огляду лікарем був поставлений діагноз – гострий апендицит. Який вид болю у хворого?

варіанти відповідей

Соматичний поверхневий пізній

Соматичний глибокий

Соматичний поверхневий ранній

Вісцеральний

Фантомний 

Запитання 158

У хворих з В12 - дефіцитною анемією виникають дегенеративні процеси в задніх і бокових стовпах спинного мозку (фунікулярний мієлоз). Ураження аксонів пов”язане з пошкодженням

варіанти відповідей

Дофаміну

Ацетилхоліну

Мієліну

Серотоніну

Норадреналіну

Запитання 159

Хворий 43 років чотири місяця назад переніс травматичну ампутацію лівої нижньої кінцівки. Зараз він скаржиться на відчуття наявності ампутованої кінцівки і постійний сильний, іноді нестерпний біль у ній. Який вид болю у хворого? 

варіанти відповідей

Невралгія

Каузалгія

Фантомний

Таламічний

Рефлекторний 

Запитання 160

У хворого через 7 років після резекції шлунка виявлена гіперхромна В12 дефіцитна анемія й фунікулерний мієлоз. Який патогенез поразок спинного мозку?

варіанти відповідей

Порушення синтезу ДНК

Гіпоксичне ушкодження тканин мозку

Нагромадження метилмалонової кислоти

Дефіцит фолієвої кислоти

Гіпотрансферинемія 

Запитання 161

У хворої Н., 49 років, відзначається обмеження довільних рухів у лівих кінцівках. Тонус м'язів у лівій руці й нозі підвищений по спастичному типу, посилені місцеві сухожильні рефлекси, виявляються патологічні рефлекси. Який найбільш імовірний механізм привів до розвитку м'язової гіпертонії й гіперрефлексії?

варіанти відповідей

активація синаптичної передачі імпульсів

активація мотонейронів внаслідок інсульту

активація збудливих впливів з вогнища інсульту

зниження гальмових низхідних впливів

гальмування мотонейронів кору головного мозку 

Запитання 162

У хворого з гіпертонічною хворобою з'явився головний біль, шум у вухах, блювота, АТ підвищилося до 220/160 мм рт. ст. При обстеженні виявлена асиметрія особини праворуч, відсутність довільних рухів, підвищення сухожильних рефлексів і тонусу м'язів правої руки й ноги. Яка форма розладів рухової функції нервової системи має місце в цьому випадку?

варіанти відповідей

Тетраплегія

Параплегія

Геміплегія

Гіперкінез

Моноплегія 

Запитання 163

В експериментальної тварини видалили мозочок. У результаті руху втратили плавність, точність, зникла домірність рухів. Як називається описане явище?

варіанти відповідей

Тремор

Гіперкінез

Атаксія

Ригідність

Атетоз

Запитання 164

У жінки 68 років після інсульту відсутні рухи в верхній та нижній правій кінцівках. Тонус м’язів цих кінцівок і рефлекси в них підвищені. Є патологічні рефлекси. Яка це форма параліча?

варіанти відповідей

Геміплегія

Параплегія

Тетраплегія

Моноплегія

Дисоціація

Запитання 165

Під час бойових дій у госпіталь доставили солдата з тяжким осколочним пошкодженням хребта. У пораненого встановлено наявність перерізки правої половини спинного мозку (синдром БроунСекара). Зникненням якого виду чутливости проявляеться цей синдром?

варіанти відповідей

пропріоцептивної - справа

температурної - справа

пропріоцептивної - зліва

больової - справа

тактильноі - справа

Запитання 166

На 10 добу лікувального голодування хворий відчула порушення, з'явився глибокий, гучне дихання, артеріальний тиск знизився до 90/60 мм рт. ст., зменшилося виділення сечі, сеча із заходом ацетону. Чим обумовлені описані явища?

варіанти відповідей

Негазовим алкалозом

Газовим ацидозом

Гіперглікемією

Гіпоглікемій

Кетозом

Запитання 167

Хворого доставили в клініку в коматозному стані. Дихання шумне, глибоке. Чути запах ацетону. Вміст глюкози в крові 15,2 ммоль/л, кетонові тіла - 100 мкмоль/л. Для якого виду коми характерні такі розлади?

варіанти відповідей

Печінкової

Кетоацидотичної

Гіперглікемічної

Гіпоглікемічної

Гіперосмолярної 

Запитання 168

Після зняття кровоспинного джгута через 3 години після його накладення у хворого з'явився різкий набряк тканини стегна, частий пульс, холодний піт, різка гіпотонія. Який патологічний процес розвився у хворого? 

варіанти відповідей

Анафілактичний шок

Колапс

Токсемічний шок

Кардіогенний шок

Геморагічний шок

Запитання 169

У підлітка 12 років, який протягом 3 місяців схуднув на 7 кг, вміст глюкози у крові становить 20 ммоль/л, несподівано розвинулася кома. Який вид цукрового діабету найбільш імовірний?

варіанти відповідей

Інсулінозалежний (I тип)

Інсулінонезалежний (II тип)

Гіпофізарний

Стероїдний

Гіпертіреоїдний

Запитання 170

У хворого в коматозному стані відчувається запах яблук із рота. Вміст глюкози в плазмі крові - 18 ммоль/л. Яку із ком найвірогідніше запідозрити в даному випадку?

варіанти відповідей

Токсичну

Гіперосмолярну

Лактатацидемічну

Гіпоглікемічну

Кетоацидемічну

Запитання 171

.Хвора 38 років надійшла в реанімаційне відділення в несвідомому стані. Рефлекси відсутні. Цукор крові – 2,1 ммоль/л. В анамнезі – цукровий діабет з 18 років. Яка кома має місце?

варіанти відповідей

Кетоацидотична

Лактацидемічна

Гіперосмолярна

Гіперглікемічна

Гіпоглікемічна 

Запитання 172

Хворому на інсулінзалежний цукровий діабет був введений інсулін. Через деякий час у хворого з "явились слабкість, дратливість, посилення потовиділення. Який основний механізм розвитку гіпоглікемічної коми, що виникла?

варіанти відповідей

Вуглеводне голодування головного мозку

Посилення глікогенолізу

Посилення кетогенезу.

Посилення ліпогенезу

Зменшення гліконеогенезу.

Запитання 173

Хвора Р., 39 p. надійшла в нирковий центр у важкому прекоматозному стані внаслідок розвитку хронічної ниркової недостатності. АТ - 190/120 мм. рт. ст. Який первинний патогенетичний механізм найімовірніше обумовив розвиток гіпертензії у хворий? 

варіанти відповідей

збільшення секреції глюкокортикоїдів

збільшення секреції реніну

зменшення секреції альдостерону

збільшення секреції катехоламінів

збільшення концентрації ангіотензинів у крові

Запитання 174

.У чоловіка 35 років через 30 хвилин після автомобільної аварії виявлена масивна травма нижніх кінцівок без значної зовнішньої крововтрати. Постраждалий знаходиться у збудженному стані . Який компонент патогенезу травматичного шоку є у пацієнта ведучим і потребує негайного корегування?

варіанти відповідей

Внутрішня крововтрата

Біль

Внутрішня плазмовтрата

Інтоксікація

Порушення функції органів. 

Запитання 175

У підлітка 12 років, який протягом 3 місяців різко схуднув, вміст глюкози у крові становив 50 ммоль/л. У нього розвинулася кома. Який головний механізм її розвитку?

варіанти відповідей

Гіперосмолярний

Гіпоглікемічний

Кетонемічний

Лактатцидемічний

Гіпоксичний 

Запитання 176

Хворий сонливий, свідомість потьмарена, реакції на сильні подразники загальмовані. Шкіра бліда, суха, виражені набряки. М'язові фібрилярні посмикування. Мідріаз. Дихання типу Чейна-Стокса з аміачним заходом. При аускультації серця - шум тертя перикарда. Який вид коми розвився у хворого?

варіанти відповідей

Гіперосмолярна

Кетоацидотична

Ниркова

Печіночна

Апоплексична

Запитання 177

.Хвора В., 45 років, поступила в лікарню з повною втратою свідомості, арефлексією, випадінням зіничного і рогівкового рефлексів, періодичним диханням типу Куссмауля. АТ, температура тіла – знижені. Аналіз крові: заг.білірубін – 16,0 мкмоль/л, сечовина – 3,6 ммоль/л, креатинін – 10,8 мкмоль/л, глюкоза – 22 ммоль,л. Для якого виду коми характерна дана картина?

варіанти відповідей

Гіпоглікемічна

Гіперглікемічна

Печінкова

Ниркова

При недостатності наднирників

Запитання 178

Хворого доставили в клініку в коматозному стані. В анамнезі цукровий діабет 2 тип протягом 5 років. Об'єктивно: дихання гучне, глибоке, у видихуваному повітрі чутний запах ацетону. Вміст глюкози в крові 15,2 ммоль/л, кетонових тіл - 100 мкмоль/л. Для якого ускладнення даного захворювання характерні такі ознаки?

варіанти відповідей

Печіночна кома

Гіперглікемічна кома

Гіпоглікемічна кома

Гіперосмолярна кома

Кетоацидотична кома

Запитання 179

У 50-річної хворої після перенесеного інфекційного захворювання головного мозку значно збільшився діурез до 12 л за добу. При аналізі крові кількість глюкози становила 4,1 ммоль/л. Якого гормону найвірогідніше недостатньо?

варіанти відповідей

Кортизону

Глюкагону

Інсуліну

Антидіуретичного

Альдостерону 

Запитання 180

У хворого 23 років в результаті черепно-мозкової травми виник набряк мозку. Який механізм пошкодження клітин безпосередньо привів до набряку мозку?

варіанти відповідей

Електролітно-осмотичний.

Ліпідний

Кальцієвий

Протеїновий. 

Ацидотичний

Запитання 181

.Жінку 44 років вжалила оса внаслідок чого розвинувся шок. В анамнезі вже була тяжка алергічна реакція на жалення оси. Об"єктивно: пульс 179 уд /хв, слабкий, АТ80/40 мм рт. ст., ЧД-26 за хв. Яка провідна ланка патогенезу анафілактичного шоку?

варіанти відповідей

зниження периферійного опору судин

тахікардія

біль

зменшення ударного об'єму серця

зменшення об"єму циркулюючої крові 

Запитання 182

Після введення місцевого анестетика у пацієнта розвинувся анафілактичний шок. Який механізм порушення кровообігу є провідним при цьому?

варіанти відповідей

Зменшення тонусу судин

Гіперволемія

Біль

Активація симпато-адреналової системи

Зниження скоротливої функції серця

Запитання 183

Чоловік 48 років, страждає на цукровий діабет з 6 років, госпіталізований у непритомному стані, який наступив після підвищеного фізичного навантаження. Об'єктивно: шкіра волога, тонус м'язів кінцівок підвищений сухожильні рефлекси підвищені, дихання поверхневе, пульс 78 уд/хв., АТ-95/60 мм. рт. ст., рівень глюкози у крові 1.88 ммоль/л. Для якого із перелічених станів найбільш характерні симптоми у чоловіка?

варіанти відповідей

лактацидемічної коми

гіперкетонемічної

гіпоглікемічної коми

гіперосмолярної коми

гіпотонічного стану 

Запитання 184

У хворого на 2-y доба після розвитку інфаркту міокарда відбулося різке падіння систолічного АТ до 60 мм.рт.ст. с тахікардією 140 уд/хв, задишкою, втратою свідомості. Який механізм є ведучим у патогенезі розвиненого шоку?

варіанти відповідей

Зниження об’єму циркулюючої крові

Інтоксикація продуктами некротичного розпаду

Зменшення ударного об’єму крові

Пароксизмальна тахікардія

Анафілактичної реакції на міокардіальні білки

Запитання 185

Чоловік 53 роки, доставлений у стаціонар у непритомному стані. Об'єктивно: шкіра суха , дихання часте поверхневе, запах ацетону відсутній, пульс 126 уд/хв., АТ-70/40 мм рт. ст., вміст глюкози у крові 48 ммоль/л, реакція сечі на ацетон негативна. Для якого із перелічених станів найбільш характерні

варіанти відповідей

лактацидемічної коми

гіперкетонемічної коми

гіперосмолярної коми

Токсичної коми

колапсу

Запитання 186

У хворого після важкої травми грудної клітки розвинувся шок та з’явилися ознаки гострої ниркової недостатності [ГНН]. Що є провідним механізмом розвитку ГНН в даному випадку?

варіанти відповідей

Підвищення тиску в капсулі клубочка

Порушення відтоку сечі

Падіння артеріального тиску

Підвищення тиску в ниркових артеріях

Зменшення онкотичного тиску крові

Запитання 187

Жінка 22 років, поступила у стаціонар в коматозном стані. Об'єктивно: шкіра суха, бліда, запах ацетону з рота, дихання Куссмауля, пульс 130 уд/хв., АТ-95/60 мм.рт.ст., вміст глюкози у крові - 37.7ммоль/л. Для якого із перелічених станів найбільш характерні симптоми, що спостерігаються ?

варіанти відповідей

гіперосмолярної коми

алкогольної інтоксикації

лактацидемічної коми

гіперкетонемічної коми

тривалого голодування

Запитання 188

Хворий на цукровий діабет вчасно не отримав ін’єкцію інсуліну, що призвело до розвитку гіперглікемічної коми (вміст глюкози в крові – 50 ммоль/л). Який механізм є головним у розвитку цієї коми?

варіанти відповідей

Гіпонатріємія

Гіпокаліємія

Гіпоксія

Гіперосмія

Ацидоз 

Запитання 189

У хворого на інсулінзалежний цукровий діабет виявлені такі ознаки: гіперглікемія, гіперкетонемія, глюкозурія, ацетонурія та поліурія. До чого приводить накопичення кетонових тіл в крові?

варіанти відповідей

Поліурії

Газового ацидозу

Ангіопатій

Олігурії

Негазового ацидозу і коми 

Запитання 190

Під час операції на легенях у хворого виникла зупинка серця. Регулярні скорочення його вдалося відновити лише через 10 хв. Найглибші зміни внаслідок гіпоксії сталися в

варіанти відповідей

Серці

Печінці

Нирках

Селезінці

Корі головного мозку

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест