Патморф 2 модуль

Додано: 14 жовтня
Предмет: Біологія
162 запитання
Запитання 1

При розтині померлого, який переніс правобічну пневмонію, в правій легені виявлена порожнина, з'єднана з бронхом і заповнена гнійними масами; внутрішня поверхня порожнини нерівна. Мікроскопічно стінка порожнини утворена грануляційною тканиною, дифузно інфільтрована лейкоцитами. Який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Гострий пневмоніогенний абсцес.

Гострий бронхогенний абсцес.

Хронічний бронхогенний абсцес.

Хронічний пневмоніогенний абсцес.

Ехінокок легені.

Запитання 2

На розтині трупа дитини 5 місяців виявлені наступні зміни: верхні частки легень рожевого кольору, звичайної консистенції, нижні частки яскраво-червоні, щільні, на розрізі повнокровні. При мікроскопічному дослідженні легень визначаються вогнища запалення різних розмірів з перевагою в ексудаті еритроцитів з домішкою поодиноких нейтрофільних лейкоцитів. Який патологічний процес в легенях?

варіанти відповідей

Крупозна пневмонія

Бронхопневмонія

Інтерстиціальна пневмонія

Бронхоектази

Туберкульоз

Запитання 3

Хворий 67 років переніс важку форму грипу з летальним наслідком. На секції зміни в легень були подібні змінам "велика строката легеня". При мікроскопічному дослідженні виявлено: різке повнокрів'я судин, крововиливи, набряк легеневої тканини, в просвіті бронхів і альвеол ексудат, який містіть переважно еритроцитів. Про який характер запалення легень свідчать ці морфологічні ознаки?

варіанти відповідей

Гнійна бронхопневмонія.

Катаральна бронхопневмонія

Геморагічна бронхопневмонія.

Десквамативна бронхопневмонія.

Фібринозна пневмонія.

Запитання 4

У хворого, що страждав хронічним гломерулонефритом, на тлі хронічної ниркової недостатності з'явився кашель з відходженням слизистої мокроти. При бронхоскопії: слизова оболонка бронхів повнокровна, набрякла, з дрібними крововиливами. У просвіті бронхів багато слизу. Встановіть процес в бронхах.

варіанти відповідей

Катарально-гнійний бронхіт

Деструктивно-виразковий бронхіт

Хронічний катаральний бронхіт

Первинний гострий бронхіт катаральний

Вторинний гострий катаральний бронхіт

Запитання 5

Хлопчик 5 років з вродженою вадою серця померла від гострої респіраторно-вірусної інфекції. При розтині тіла в VI і VIII сегментах обох легень виявлені щільні сіро-червоні дрібні вогнища. Мікроскопічно: панбронхіт із запаленням перибронхіальної тканини та прилеглих міжальвеолярних перетинок з їх потовщенням та накопиченням в альвеолах ексудату з великою кількістю альвеолярних макрофагів і поодинокими нейтрофілами. Яка форма пневмонії найбільш імовірна?

варіанти відповідей

Інтерстиціальна перибронхіальна

Бронхопневмонія

Крупозна

Інтерстиціальна міжлобулярна

Інтерстиціальна міжальвеолярна

Запитання 6

При розтині померлого від серцево-легеневої недостатності виявлено: у плевральних порожнинах каламутна рідина, легені збільшені в об’ємі, щільні, на розрізі з зернистою поверхнею; на плеврі білувато-сірі плівки. Перибронхіальні лімфовузли збільшені, еластичні. Мікроскопічно: альвеоли легенів заповнені фібринозно-лейкоцитарним ексудатом, судини розширені, повнокровні. Вкажіть, який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Крупозна пневмонія (стадія сірого опечінкування).

Крупозна пневмонія (стадія червоного опечінкування).

Казеозна пневмонія

Вогнищева пневмонія.

Інтерстиціальна пневмонія.

Запитання 7

На розтині тіла чоловіка віком 58 років, який тривалий час вживав значну кількість алкоголю і помер вдома, було знайдено: макроскопічно - права легеня щільна і збільшена в розмірах, тканина на розрізі сіруватого кольору однорідна, плевра вкрита сіруватими плівчастими нашаруваннями; мікроскопічно - порожнини альвеол містять нитки фібрину, гемолізовані еритроцити. Діагностуйте захворювання.

варіанти відповідей

Вогнищева пневмонія

Крупозна пневмонія

Інтерстіціальна пневмонія

Первинний туберкульоз легень

Казеозна пневмонія

Запитання 8

При розтині трупа хворого, який страждав на крупозну пневмонію і помер від пневмококового сепсису, в правій плевральній порожнині містилося 900мл каламутної зеленувато-жовтого кольору рідини. Листки плеври тьмяні, повнокровні. Назвіть клініко-морфологічну форму запалення в плевральній порожнині.

варіанти відповідей

Гострий абсцес.

Хронічний абсцес.

Флегмона.

Фібринозне запалення.

Емпієма

Запитання 9

При розтині трупа чоловіка зі злоякісною пухлиною шлунку, померлого від ракової інтоксикації, в задньонижніх відділах легень виявлені щільні сіро-червоного кольору неправильної форми осередки, які виступають над поверхнею розрізу. Мікроскопічно при цьому у просвіті, стінках дрібних бронхів та альвеолах виявляється ексудат, в якому багато нейтрофілів. Яке захворювання виявлене в легенях у померлого?

варіанти відповідей

Проміжна пневмонія

Крупозна пневмонія

Гостра гнійна бронхопневмонія

Гострий бронхіт

Гостра серозна бронхопневмонія

Запитання 10

Хворий 45 років, що переніс лівосторонню крупозну пневмонію, загинув від множинних травм в результаті автотранспортної катастрофи. На розтині нижня частка лівої легені в області задньо-бокової стінки зрощена із грудною стінкою фіброзними спайками. Об’єм частки зменшений, вона щільна, на розрізі м’ясистого вигляду, сірувато-рожевого кольору, її шматочки тонуть у воді. При гістологічному дослідженні в цих ділянках відмічається дифузне розростання волокнистої сполучної тканини. Ускладнення крупозної пневмонії:

варіанти відповідей

емфізема

карніфікація

гангрена

ателектаз

абсцес

Запитання 11

У результаті гістологічного дослідження біоптату із стінки бронха хворого хронічним бронхітом в слизовій оболонці виявлені розростання грануляційної тканини, що виступають над поверхнею слизової оболонки та містять дифузний запальний інфільтрат. Який вид бронхіту спостерігається у хворого?

варіанти відповідей

Хронічний гнійній бронхіт

Хронічний слизисто-гнійній бронхіт

Хронічний слизовий бронхіт

Хронічний поліпозний бронхіт

Хронічний деформуючій бронхіт

Запитання 12

При розтині чоловіка 34-х років, що помер від хронічної ниркової недостатності у зв'язку з амілоїдозом нирок, патологоанатом в легенях виявив переважно в нижніх долях - множинні дифузні розширення бронхів, в просвітах яких гнійний вміст. Поверхня розрізу легенів має дрібноосередковий вигляд, нагадує бджолині стільники. Гістологічно в стінці бронхів - хронічне запалення, еластичні і м'язові волокна заміщені сполучною тканиною. Ці зміни в легені лікар розцінив як:

варіанти відповідей

Бронхопневмонія

Бронхоектази

Хронічний бронхіт

Хронічна пневмонія

Абсцеси легень

Запитання 13

При аутопсії чоловіка середніх років, що тривало страждав бронхоектатичною хворобою, виявлено, що обидва наднирники різко збільшені в об’ємі за рахунок коркового шару. Наднирники щільні, бліді, сального вигляду. Мікроскопічно по ходу ретикулярної строми, в стінках судин - відкладення безструктурних, гомогенних, еозинофільних мас і конго-рот-позитивних мас. Ці зміни є проявом:

варіанти відповідей

Амілоїдозу

Мукоїдного набухання

Фібриноїдного набухання

Ліпідозу

Гіалінозу

Запитання 14

На розтині хворого 42-х років, що страждав хронічним дифузним бронхітом і помер від легенево-серцевої недостатності, виявлені великі, підвищеної легкості легені, які своїми краями прикривають середостіння, не спадаються, блідо-сірого кольору, ріжуться з хрускотом, при натисканні пальцем на поверхні легенів залишається ямка. З просвіту бронхів виділяється слизисто-гнійний ексудат. Встановіть діагноз.

варіанти відповідей

Хронічна вогнищева емфізема

Хронічна дифузна обструктивна емфізема легенів

Інтерстиціальна, проміжна емфізема

Первинна ідіопатична емфізема

Вікарна компенсаторна емфізема

Запитання 15

При бронхоскопії у хворого 62 років у початковому відділі верхньочасткового бронха правої легені знайдено поліпоподібне утворення діаметром до 1,0 см. При гістологічному дослідженні виявлено пухлину, яка побудована з дрібних лімфоцитоподібних клітин з гіперхромними ядрами, клітини ростуть пластами та тяжами. Вкажіть, який з перелічених видів пухлин найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Недиференційований дрібноклітинний рак.

Недиференційований великоклітинний рак.

Плоскоклітинний рак.

Аденокарцинома

Залозисто-плоскоклітинний рак. 

Запитання 16

При мікроскопічному дослідженні біоптату з ділянки пухлини слизової оболонки правого бронху, встановлено клітинний та тканинний атипізм, появу структур у вигляді «ракових перлин». Визначити характер патологічного процесу.

варіанти відповідей

Гiперплазія

Доброякiсна пухлина.

Злоякiсна пухлина.

Метаплазія

Гiпоплазія

Запитання 17

У хворого (67 років) з клінічнім діагнозом хронічного бронхіту, пневмосклерозу, серцево-легеневої недостатності взятий біоптат з підозрілої ділянки слизової оболонки правого бронха. Гістологічно встановлено клітинній і тканини атипізм, появу структур у вигляді "ракових перлин". Якому патологічному процесу відповідають зазначені гістологічні зміни?

варіанти відповідей

Плоскоклітінній рак бронху зі зроговінням

Бронхоектаз

Плоскоклітинний рак бронху без зроговіння.

Плоскоклітинна метаплазія слизової бронху.

Хронічний поліпозний бронхіт.

Запитання 18

У біоптаті бронха хворого, що зловживав палінням, в потовщеній слизовій оболонці виявлено хронічне запалення і трансформація одношарового війчастого епітелію в багатошаровий плоский епітелій. Який з процесів найбільш відповідає описаним змінам:

варіанти відповідей

Гіперплазія епітелію

Метаплазія

Плоскоклітінний рак

Лейкоплакія

Гіпертрофія епітелію

Запитання 19

У хворого внаслідок обтурації середньочасткового бронха вузлом м'яких тканин утворився ателектаз середньої долі правої легені. При бронхобіопсії в зоні обтурації виявлені розростання залозистоподібного атипового епітелію з патологічними мітозами, який проростає в підлеглі тканини і хрящ. Якому захворювання найбільш вірогідно відповідають ці дані?

варіанти відповідей

Бронхогенний рак легень

Деформуючий бронхіт

Запальний поліп

Дисплазія епітелію бронха

Саркома бронха

Запитання 20

При мікроскопічному дослідженні біоптату з легень виявлено атипові клітини, які формують множинні ацинарні структури і продукують слиз. Яка гістологічна форма раку легень має місце у хворого?

варіанти відповідей

Високодиференційована аденокарцинома.

Помірнодиференційована аденокарцинома.

Недиференційований рак.

Помірнодиференційований плоскоклітинний рак.

Залозисто-плоскоклітинний рак.

Запитання 21

Під час розтину померлого, який за життя страждав правосторонньою нижньочастковою пневмонією і тривалий час відхаркував мокроту гнійного характеру, в 9-10 сегментах легені виявлена порожнина з щільними краями, заповнена гнійними масами. Від порожнини тягнеться білувата доріжка до кореня легені. Мікроскопічно: порожнина відокремлена від незміненої тканини легенів оболонкою, яка зовні представлена волокнистою сполучною тканиною, а всередині - грануляційною. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Гострий абсцес.

Гангрена легені.

Хронічний абсцес

Хронічна пневмонія.

Бронхоектатична хвороба

Запитання 22

У біоптаті з пухлини слизової оболонки бронха виявлені клітини атипічного епітелію різної форми і величини з гіперхромними ядрами. Пухлинні клітини формують залозисті структури різної форми і величини, що проникають за базальну мембрану в підслизовий шар. Вкажіть гістологічну форму раку.

варіанти відповідей

Аденокарцинома.

Солідний рак.

Скір.

Плоскоклітинний рак.

Рак «на місці».

Запитання 23

Хворий впродовж 20 років скаржився на кашель з виділенням гнійного харкотиння і задишку. Смерть настала від легенево-серцевої недостатності. При розтині: в бронхах - гнійне харкотиння, стінки їх потовщені; в серці - гіпертрофія правих відділів. Мікроскопічно: слизиста оболонка бронхів атрофічна, стінка бронхів дифузно інфільтрована лейкоцитами з розростанням сполучної тканини навколо бронхів і судин. Вкажіть, який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Хронічний бронхіт.

Деформуючий бронхіт.

Хронічний поліпозний бронхіт.

Бронхоектатична хвороба

Пневмосклероз

Запитання 24

На секції померлого, який тривалий час страждав хронічним бронхітом, неодноразово хворів пневмоніями, виявлено, що легені щільні, містять мало повітря, на розрізі "стільникового" вигляду. Стінки бронхів щільні з мішкоподібними випинаннями, які містять гнійні маси. Серце вагою 520 г, стінка правого шлуночку - 2 см, лівого-1,2 см, порожнина правого шлуночку розширена. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Хронічна обструктивна емфізема

Бронхоектатична хвороба.

Пневмосклероз.

Хронічні абсцеси легенів

Хронічний бронхіт.

Запитання 25

Чоловіка 45 років протягом останніх 3 років турбував сухий кашель, останнім часом наростала легенева недостатність і швидка втрата ваги. На розтині встановлено “легеневе” серце, в легенях велика кількість порожнин з нерівними краями, що містять повітря, різко виражений фіброз легеневої тканини. Легені у вигляді "медових стільників". Гістологічно: інтерстиціальний фіброз з вираженою інфільтрацією строми лімфоцитами, плазматичними клітинами. Встановіть діагноз.

варіанти відповідей

Пневмосклероз

Фіброзуючй альвеоліт

Хронічна бульозна емфізема

Бронхоектатична хвороба

Хронічний бронхіт

Запитання 26

На секції померлої, яка працювала на хімічному виробництві і страждала нападами експіраторної задишки, що супроводжувалася кашлем з виділенням густого харкотиння, виявлено, що легені збільшені в розмірах, прикривають середостіння, роздуті, бліді, не спадаються, ріжуться з хрускотом. З просвітів бронхів видавлюється слиз гнійного характеру. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Бронхоектатична хвороба.

Хронічна дифузна обструктивна емфізема.

Хронічна пневмонія.

Атипова бронхіальна астма.

Хронічний бронхіт.

Запитання 27

При бронхоскопії у хворого 62 років в початковому відділі верхньочасткового бронха правої легені виявлено поліпоподібне утворення діаметром до 1,0 см з виразкою в центрі. При гістологічному дослідженні пухлина побудована з пластів лімфоцитоподібних клітин з гіперхромними ядрами. Яка пухлина найбільш вірогідна?

варіанти відповідей

Недиференційований дрібноклітинний рак.

Недиференційований крупноклітинний рак.

Плоскоклітинний рак.

Аденокарцинома.

Залозисто-плоскоклітинний рак.

Запитання 28

При бронхоскопії в слизовій оболонці стовбурового бронха знайдена ракова пухлина. Мікроскопічно пухлина складається з пластів або тяжів лімфоцитоподібних клітин з гіперхромними ядрами. У пухлині багато патологічних мітозів. Яка форма раку найбільш вірогідна?

варіанти відповідей

Дрібноклітинний рак.

Плоскоклітинний рак.

Аденокарцинома.

Солідний рак.

Скір

Запитання 29

На розтині померлого 73 років знайдений хронічний абсцес правої середньої долі легені. Який гострий патологічний процес може бути джерелом даного стану?

варіанти відповідей

Пневмосклероз

Обструктивна емфізема

Гострий абсцес

Карніфікація

Хронічний бронхіт

Запитання 30

При розтині тіла чоловіка, що помер від серцево-легеневої недостатності, знайдені потовщені, деформовані бронхи, заповнені слизисто-гнійним ексудатом. При мікроскопії в бронхах виявлена запальна інфільтрація, осередки плоскоклітинної метаплазії епітелію та збільшення кількості бокалоподібних клітин. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Бронхоектатична хвороба

Хронічний бронхіт

Бронхопневмонія

Гострий бронхіт

Обструктивна емфізема

Запитання 31

Хворий 72 років протягом 20 років скаржився на нав'язливий кашель з виділенням гнійного харкотиння та задуху. Смерть наступила при явищах серцево-легеневої недостатності. При розтині в просвітах бронхів – гнійне мокротиння, стінки бронхів потовщені; в серці – гіпертрофія правих відділів. Мікроскопічно: слизова оболонка бронхів атрофована, кількість бокалоподібних клітин збільшена, бронхіальні залози кистоподібно розширені, стінки бронхів дифузно інфільтровані великою кількістю нейтрофільних лейкоцитів, має місце перибронхіальне та периваскулярне розростання сполучної тканини. Який з діагнозів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Деформуючий бронхіт

Хронічний гнійний бронхіт

Бронхоектатична хвороба

Хронічний поліпозний бронхіт

Хронічний слизовий бронхіт

Запитання 32

Під час бронхоскопії в правому головному бронху виявлена пухлина, яка майже повністю перекриває його просвіт. Вкажіть характер росту цієї пухлини по відношенню до просвіту бронха.

варіанти відповідей

Екзофітний

Експансивний

Ендофітний

Апозиційний

Деструюючий

Запитання 33

Чоловік 60 років протягом декількох років відзначав напади кашлю, відходження сірувато-жовтої в'язкої мокроти. При дослідженні бронхо-біоптата встановлено запалення з атрофією слизової оболонки, кістозним перетворенням залоз, осередковою метаплазією покривного призматичного епітелію в багатошаровий плоский, збільшенням числа келихоподібних клітин, місцями - в стінці бронха і особливо в слизовій оболонці різко віражах клітинна запальна інфільтрація і розростання грануляційної тканини, яка випирає в просвіт бронха у вигляді поліпа. Ваш діагноз:

варіанти відповідей

гострий бронхіт;

хронічний бронхіт

бронхопневмонія;

часткова пневмонія;

проміжна пневмонія.

Запитання 34

Смерть чоловіка 65 років наступила при явищах легенево-серцевої недостатності. На аутопсії визначається розширення бронхів, мікроскопічно запальна інфільтрація, особливо поліморфноядерними лейкоцитами. Діагностована бронхоектатична хвороба. Нирки щільні, великі, "сальні", при нанесенні йоду і сірчаної кислоти на поверхню розрізу спостерігається коричневого кольору забарвлення. Зміни в нирках є результатом:

варіанти відповідей

амілоїдозу.

фібриноїдного набухання;

склерозу;

гиалиноза;

мукоїдного набухання;

Запитання 35

В пульмонологічне відділення поступив хворий з діагнозом "хронічне неспецифічне захворювання легенів. На яку з перерахованих вище хвороб страждав пацієнт?

варіанти відповідей

гнійно-геморагічна бронхопневмонія;

бронхоектатична хвороба;

рак легенів:

перибронхіальна корова пневмонія;

респіраторний дистрес-синдром дорослих

Запитання 36

При хронічному бронхіті мікроскопічно в слизовій оболонці уражених бронхів типовою картиною є:

варіанти відповідей

вогнищева метаплазія призматичного епітелію в багатошаровий плоский;

десквамація покривного епітелію у вогнищі запалення,

некроз покривного епітелію на значній відстані;

нормальна структура покривного епітелію

вогнищева "кишкова" метаплазія призматичного епітелію

Запитання 37

При розтині трупа чоловіка 45 років, який тривалий час хворів на хронічний бронхіт, виявлено що легені збільшені в об’ємі, не спадаються, підвищеної легкості, бліді, тістоподібної консистенції, ріжуться з хрускотом При мікроскопічному дослідженні у всіх ділянках легень проксимальні відділи ацинусів різко розширені, стінки альвеол витончені, капіляри в них знекровлені. Який клініко-морфологічної формі емфіземи відповідає така морфологічна картина:

варіанти відповідей

Старечій

Хронічній осередковій

Ідіопатичній;

Викарній

Хронічній дифузійній обструктивній;

Запитання 38

На розтині хворого Д., 56 років, що страждав вторинним туберкульозом, в області I-II сегментів правої легені виявлені великі ділянки склерозу, навколо їх тканина бліда, м’яка, випинається, при розрізі хрустить, не спадається. Визначити зміни навколо вогнища склерозу:

варіанти відповідей

Бронхоектази

Вогнищева емфізема

Пневмоторакс

Ателектаз

Дифузна емфізема

Запитання 39

У біоптаті з правого головного бронха 63-річного чоловіка, курця, виявлено пухлину, що складається з груп атипових епітеліальних клітин, які проникають поза межі базальної мембрани слизового шару, формують “гнізда” та тяжі, в центральних частинах яких розташовані концентричні, яскраво-еозинофільні маси - "ракові перлини". Діагностуйте захворювання.

варіанти відповідей

Плоскоклітинний зроговілий рак.

Плоскоклітинна зроговіла папілома.

Плоскоклітинний незроговілий рак.

Аденокарцинома.

Дрібноклітинний рак.

Запитання 40

У хворого при бронхоскопічному дослідженні в ділянці центрального бронха виявлено пухлинне утворення діаметром 1,5 см на ніжці. Який характер росту пухлини?

варіанти відповідей

Екзофітний.

Експансивний.

Інфільтруючий

Апозиційний

Ендофітний

Запитання 41

У хворого, який на протязі тривалого часу зловживав палінням з'явився кашель з виділенням в'язкого слизу, слабкість після незначних фізичних навантажень, блідість шкіри, за останні два місяці схуд на 12,0 кг. При ендоскопічному дослідженні біоптату діагноз: плоскоклітинний рак. Визначити характер патологічного процесу, який передував виникненню пухлини.

варіанти відповідей

Гiпоплазія.

Метаплазія.

Гiперплазія.

Некроз.

Склероз.

Запитання 42

У чоловіка 45 років протягом останніх 3 років турбував сухий кашель, наростала задишка, легенева недостатність, швидка втрата ваги. На розтині встановлено легеневе серце, В легенях велика кількість порожнин з нерівними краями, що містять повітря. Різко виражений фіброз, легеневої тканини. Легені у вигляді "медових стільників". Гістологічно: інтерстиціальний фіброз з вираженою інфільтрацією строми лімфоцитами, плазматичними клітинами. Встановіть діагноз?

варіанти відповідей

Пневмосклероз

Хронічна бульозна емфізема

Бронхоектатична хвороба

Пиловий пневмосклероз

Фіброзуючий альвеоліт

Запитання 43

При розтині чоловіка 34-х років, який помер від хронічної ниркової недостатності в зв'язку з амілоїдозом нирок, патологоанатом в легенях виявив переважно в нижніх частках - множинні дифузні розширення бронхів, в отворах яких гнійний вміст. Поверхня розрізу легенів нагадує бджолині стільники. Гістологічно в стінці бронхів-хронічне запалення, еластичні і м'язові волокна заміщені сполучною тканиною. Ці зміни в легені лікар розцінив як:

варіанти відповідей

Бронхоектази

Бронхопневмонія

Хронічний бронхіт

Хронічна пневмонія

Абсцеси легень

Запитання 44

На розтині хворого 42-х років, який страждав хронічним дифузним бронхітом і помер від легенево-серцевої недостатності, виявлені великі, підвищеної легкості легені, які своїми краями прикривають середостіння, не спадаються, блідо-сірого кольору, ріжуться з хрускотом, при натисканні пальцем на поверхні легенів залишається ямка. З просвіту бронхів виділяється слизисто-гнійний ексудат. Встановіть діагноз.

варіанти відповідей

Хронічна дифузна обструктивна емфізема легенів

Хронічна вогнищева емфізема

Інтерстиціальна, проміжна емфізема

Первинна ідіопатична емфізема

Вікарна компенсаторна емфізема

Запитання 45

При розтині прозектор виявив, що легені збільшені в розмірах, бліді, м'якої консистенції, не спадаються, ріжуться з хрускотом. Мікроскопічно - розширення альвеолярних ходів, між альвеолярні перетинки тонкі, є ознаки інтракапілярного склерозу. Для якого захворювання легенів характерна така морфологічна картина?

варіанти відповідей

Пневмосклероз

Емфізема

Пневмоторакс

Ателектаз

Пневмонія

Запитання 46

При розтині трупа чоловіка 63 років, померлого від раку легенів, виявлені множинні метастази. Які з них можна розцінити як імплантаційні (контактні) за механізмом розвитку?

варіанти відповідей

Метастази в головний мозок

Метастази в наднирники.

Метастази в перибронхіальні, біфуркаційні, паратрахеальні лімфатичні вузли

Дрібні множинні пухлинні вузлики по плеврі

Проростання пухлини з бронха в стравохід.

Запитання 47

Чоловік, 19 років страждав з раннього дитинства бронхоектатичною хворобою. Помер від ниркової недостатності. На розтині окрім множинних бронхоектатичних каверн, заповнених гнійним ексудатом виявлено збільшені в розмірах нирки щільної консистенції, кірковий шар потовщений, білого кольору, щільний. Піраміди нирки анемічні, чіткі. Назвати процес, який розвився в нирках ?

варіанти відповідей

Вторинний амілоїдоз

Гломерулонефрит

Хронічний пієлонефрит

Вроджений кістоз нирок

Вторинний нефросклероз

Запитання 48

Джерело розвитку хронічного абсцесу легені:

варіанти відповідей

Обструктивна емфізема

Пнемосклероз

Гострий абсцес

Карніфікація

Хронічний бронхіт

Запитання 49

Зміна серця при хронічній обструктивній емфіземі легенів називається ...

варіанти відповідей

«Бичаче» серце

Легеневе серце

«Тигрове» серце

«Вимите» серце

«Волохате» серце

Запитання 50

На розтині померлого 67 років поставлено діагноз: Бронхоектатична хвороба внаслідок набутих бронхоектазів. Найбільш вірогідний патологічний процес, що призвів до цього?

варіанти відповідей

Хронічний бронхіт

Метаплазія бронху

Гіпертрофія м’язового шару бронху

Первинний гемосидероз легень

Кістозне розширення стінки бронху

Запитання 51

У хворого 74 років, що довго хворів на хронічний дифузний бронхіт і помер від прогресуючої хронічної легенево-серцевої недостатності, на розтині: збільшена повітряність легень, у периферичних відділах множинні тонкостінні пухирі. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Хронічна обструктивна вогнищева емфізема

Хронічна обструктивна дифузна емфізема

Бронхоектази

Хронічний бронхіт

Бронхіальна астма

Запитання 52

У дівчини 16 років, що в дитинстві перенесла кір, помітна задуха, пальці мають вигляд барабанних паличок, нігті у вигляді годинникових скелець, ознаки серцевої недостатності. Яке захворювання у дівчини?

варіанти відповідей

Бронхоектатична хвороба

Вузликовий пери артеріїт

Ревматоїдний артрит

Емфізема легень

Рак легень

Запитання 53

При розтині трупа чоловіка, який помер від хронічної легенево-серцевої недостатності, були виявлені морфологічні ознаки гіпертензії малого кола кровообігу. Найхарактернішою з них є:

варіанти відповідей

Наявність атеросклеротичних бляшок у бронхіальних артеріях

Гіпертрофія стінки правого шлуночка

Гіпертрофія стінки лівого шлуночка

Гіаліноз стінок дрібних артеріол легень

Збільшення діаметру лівого атріо-вентрикулярного отвору

Запитання 54

Емфізема легень це:

варіанти відповідей

Патологічний стан легеневої тканини, який характеризується підвищеним вмістом у ній повітря

Збільшення кількості альвеол

Активне спадіння легеневої тканини, яке може виникати при нестачі сурфактанту

Пасивне спадіння під тиском ексудату, повітря чи пухлини

Патологічний стан легеневої тканини, який характеризується пониженим вмістом у ній повітря

Запитання 55

Хронічна вогнищева емфізема виникає внаслідок:

варіанти відповідей

Дефіциту інгібіторів протеаз – трипсину, еластази, колагенази

Злиття кількох міхурів

Перифокального розширення ацинусів і респіраторних бронхіол навколо старих вогнищ туберкульозного запалення або постінфарктних рубців

Проникнення повітря у проміжну тканину

Перифокального розширення ацинусів і респіраторних бронхіол навколо свіжих вогнищ туберкульозного запалення

Запитання 56

Вікарна емфізема виникає внаслідок:

варіанти відповідей

Дефіциту інгібіторів протеаз – трипсину, еластази, колагенази

Видалення частини легені або однієї з легень

Перифокального розширення ацинусів респіраторних бронхіол навколо старих вогнищ туберкульозного запалення

Проникнення повітря у проміжну тканину

Перифокального розширення ацинусів респіраторних бронхіол навколо свіжих вогнищ туберкульозного запалення

Запитання 57

Причина розвитку первинної (ідіопатичної) емфіземи:

варіанти відповідей

невідома

Проникнення повітря у проміжну тканину

Видалення частини легені

Дефіциту інгібіторів протеаз – трипсину, еластази, колагенази

Видалення частини однієї з легень

Запитання 58

Стареча емфізема виникає внаслідок:

варіанти відповідей

Перифокального розширення ацинусів респіраторних бронхіол навколо старих рубців

Проникнення повітря у проміжну тканину

Дефіцита інгібіторів протеаз – трипсину, еластази, колагенази

Перифокального розширення ацинусів респіраторних бронхіол навколо старих вогнищ туберкульозного запалення

Вікової інволюції легень

Запитання 59

Інтерстиціальні хвороби легень характеризуються:

варіанти відповідей

Первинним запальним процесом у бронхіолах

Первинним запальним процесом у міжальвеолярній сполучній тканині

Вторинним запальним процесом у міжальвеолярній сполучній тканині

Некротичними змінами міжальвеолярної сполучної тканини

Первинним запальним процесом у бронхах

Запитання 60

До передракових станів відносять:

варіанти відповідей

Хронічний бронхіт

Атипові форми бронхопневмонії

Гострий бронхіт

Емфізему

Крупозну пневмонію

Запитання 61

При розтині чоловіка 40 років, який 10 років хворів на туберкульоз, в I і II сегментах правої легені виявлена порожнина з щільною стінкою. Внутрішня поверхня порожнини нерівна, з балками, які облітерують бронхи та судини. Середня і нижня долі щільні, на розрізі з жовтуватими вогнищами. Назвіть форму туберкульозу.

варіанти відповідей

фіброзно-кавернозний

гострий кавернозний

фіброзно-осередковий

туберкулома

циротичний

Запитання 62

На розтині трупа померлого від туберкульозу в легенях та печінці виявлено багато біло-жовтих вузликів завбільшки з просяне зерно. Як називається така форма туберкульозу?

варіанти відповідей

крупно-вогнищевий

міліарний

туберкулома

первинний афект

казеозна пневмонія.

Запитання 63

На секції частка правої легені представлена однорідною масою білого кольору. Мікроскопічно малюнок легеневої тканини відсутній, всі структури зруйновані. Анамнестично інфільтративний туберкульоз. Встановіть діагноз.

варіанти відповідей

казеозна пневмонія

гангрена легені

циротичний туберкульоз

розпад ракової пухлини

дифузний пневмосклероз

Запитання 64

У пацієнта 23 років після перенесеного первинного туберкульозу внаслідок повторного зараження виник специфічний бронхіт, сирниста ацинозна пневмонія. Внаслідок проведеного лікування симптоми туберкульозного процесу зникли. Які зміни відбулися в осередках казеозного некрозу?

варіанти відповідей

петрифікація

осифікація осередків

інкапсуляція та петрифікація

асептичне розплавлення

утворення кіст

Запитання 65

У пацієнта з ознаками туберкульозного процесу в ІІ сегменті правої легені рентгенологічно виявлено круглу тінь діаметром 2 см. Тінь має чіткі межі і просвітлення в центрі. Встановлено діагноз: туберкулома. З якими захворюваннями слід провести диференціальну діагностику?

варіанти відповідей

периферичний рак легень

абсцес легені

бронхоектатична хвороба

кавернозний tbc

інфаркт легені

Запитання 66

На розтині трупа чоловіка 44 років, який помер від легенево-серцевої недостатності, на розтині виявлено пневмосклероз, емфізему легень, гіпертрофію правого шлуночка серця. В обох легенях, переважно субплеврально множинні вогнища діаметром до 1 см. Гістологічно: в центрі вогнища – зона некрозу, на периферії – вал з епітеліоїдних клітин і лімфоцитів з домішкою макрофагів і плазматичних клітин. Визначаються гігантські клітини Пирогова-Лангханса. Невелике число кровоносних капілярів визначається на периферії вогнища. Яке захворювання має місце у хворого: 

варіанти відповідей

саркоїдоз 

силікоз 

актиномікоз легень 

гематогенний туберкульоз 

сифіліс

Запитання 67

У хворого, що переніс 5 років тому первинний туберкульоз, при рентгенографії в 2-му сегменті правої легені виявлено осередкове затемнення діаметром 4 см з чіткими межами. Проведено оперативне видалення вогнища. Гістологічне дослідження виявило: вогнище сирнистого некрозу, оточене щільною сполучно-тканинною капсулою. Яка форма вторинного туберкульозу розвинулася у хворого? 

варіанти відповідей

туберкулома 

гострий кавернозний туберкульоз 

фіброзно-кавернозний туберкульоз 

казеозна пневмонія 

циротичний туберкульоз

Запитання 68

При дослідженні видаленої верхньої частки легені: множинні щільні виступаючі сіруватого кольору вогнища з просяне зерно. Мікроскопічно у вогнищах навколо невеликої зони некрозу визначаються епітеліоїдні, лімфоїдні, гігантські багатоядерні клітини Пирогова-Лангханса. Вкажіть патологічний процес.

варіанти відповідей

туберкульозна гранульома 

лепроїдна гранульома 

сапна гранульома

гума

гранульома при риносклеромі

Запитання 69

При гістологічному дослідженні збільшеного пахового лімфовузла у чоловіка 28 років знайдені множенні вогнища накопичення епітеліоїдних клітин з окремими гігантськими багатоядерними клітинами Пирогова-Лангханса, на периферії накопичення клітин – вал з лімфоцитів, встановлено діагноз – туберкульозного лімфаденіту. Яке запалення було у лімфовузлі?

варіанти відповідей

ексудативне

проліферативне, гранульоматозне

проліферативне

альтеративно-ексудативне

альтеративне

Запитання 70

На розтині чоловіка 52 років, який тривалий час страждав на туберкульозний простатит і помер від менінгоенцефаліту, у м'яких оболонках основи й бічних поверхонь головного мозку, селезінці, нирках, печінці виявлена велика кількість щільних, сірого кольору вузликів діаметром 0,5-1мм, при гістологічному дослідженні вузлики складаються з епітеліоїдних, лімфоїдніх і нечисленних гігантських клітин з ядрами, розташованими на периферії, у вигляді підкови. Виявлені зміни свідчать про:

варіанти відповідей

гострий міліарний туберкульоз

найгостріший туберкульозний сепсис

хронічний міліарний туберкульоз

крупносередковий дисемінований туберкульоз

септикопіємія

Запитання 71

У чоловіка 50 років, що хворів на туберкульоз і помер при явищах, легенево-серцевої недостатності, під час аутопсії виявлений лобарний характер поразки легенів: верхня частка правої легені збільшена, щільна, на розрізі жовтого кольору, на плеврі - фібринозні накладення. Назвіть форму вторинного турберкульозу.

варіанти відповідей

гострий осередковий туберкульоз

туберкулома

інфільтративний туберкульоз

казеозна пневмонія

фіброзно-осередковйй туберкульоз

Запитання 72

У підлітка, що помер від перитоніту, при аутопсії в ІІІ сегменті правої легені випадково виявлено осередок казеозного некрозу, оточений зоною перифокального запалення. У плеврі - серозно-фібринозне запалення, у біфуркаційних лімфовузлах - казеозний бронхоаденіт. При мікроскопічному дослідженні з периферії зазначеного осередку, у плеврі, а також у лімфатичних судинах і біфуркаційних лімфовузлах виявляються епітеліоїдно-клітинні й гіганто-клітинні вузликі. Вкажіть форму первинного туберкульозу?

варіанти відповідей

лімфогенна форма прогресування первинного туберкульозу

первинний легеневий туберкульоз

гематогенне прогресування первинного туберкульозу

ріст первинного афекту

первинний туберкульоз, що зажив

Запитання 73

При аутопсії в Ш сегменті правої легені під плеврою виявлено білуватий осередок кісткової щільності діаметром 0.8 см. Регіонарні лімфовузли щільні, на розрізі з білуватими осередками. При мікроскопічному дослідженні тканини легенів у зазначеному осередку - звапнені казеозні маси, оточені грубоволокнистою сполучною тканиною з формуванням у внутрішньому шарі кісткових балок з жировим кістковим мозком; у лімфатичних вузлах - фіброз із петрифікацією. Назвіть форму туберкульозу.

варіанти відповідей

прогресуючий первинний

первинний, що загоївся

гострий осередковий

фіброзно-осередковий

циротичний

Запитання 74

Найчастіша локалізація первинного туберкульозного афекту в кишечнику:

варіанти відповідей

лімфоїдні фолікули тонкої та сліпої кишки

слизова сигмовидної кишки

слизова 12-палої кишки

антральний відділ шлунку

стравохід

Запитання 75

Первинний туберкульозний афект, що загоївся, зветься:

варіанти відповідей

осередок Симона

осередок Гона

осередок Абрикосова

осередок Ашофа-Пуля

осередок Асмана-Редекера

Запитання 76

При мікроскопічному дослідженні тканини, висіченої з післяопераційного інфільтрату навколо шовного матеріалу, виявлені гранульоми з гігантськими багатоядерними клітинами. До якого виду гранульом вони належать?

варіанти відповідей

туберкульозні гранульоми

ревматичні гранульоми

лепроматозні гранульоми

мікотичні гранульоми

гранульоми сторонніх тіл

Запитання 77

При розтині у дитини виявлений первинний кишковий туберкульозний комплекс: первинна аффект-виразка порожньої кишки, лімфангіт і регіонарний казеозний лімфаденіт. Смерть наступила від перфорації виразки і розвитку розлитого перитоніту. Назвіть шлях зараження дитини туберкульозом.

варіанти відповідей

аліментарний.

трансплацентарний.

аерогенний.

змішанний.

контактний.

Запитання 78

При дослідженні некропсії чоловіка 57 років в II-ому сегменті правої легені виявлено туберкульозний панбронхіт, з вогнищем казеозної бронхопневмонії, навколо якого спостерігається вал епітеліоїдних клітин з домішком лімфоїдних та гігантських клітин Пирогова-Лангханса. Яка форма туберкульозу легень у даному випадку?

варіанти відповідей

первинний туберкульозний комплекс

гострий вогнищевий туберкульоз легень

ріст первинного афекту 

гострий міліарний туберкульоз легень

інфільтративний туберкульоз

Запитання 79

У дитини після перенесеної ангіни різко збільшилися лімфатичні вузли: паратрахеальні, біфуркаційні, шийні. При мікроскопічному дослідженні шийного лімфатичного вузла виявлені вогнища некрозу, обмежовані лімфоцитами, епітеліоїдними клітинами, та клітинами Пирогова-Лангханса. Вкажіть найбільш вірогідну патологію. 

варіанти відповідей

саркоїдоз 

туберкульоз

риносклерома 

сап 

сифіліс

Запитання 80

При мікроскопічному дослідженні тканини легенів виявлено ділянку запалення, яка складається з вогнища некрозу, оточеного правильними рядами епітеліоїдних, лімфоїдних клітин, є плазматичні клітини, макрофаги т гігантські багатоядерні клітини Пирогова-Лангханса. Визначте вид запалення.

варіанти відповідей

ексудативне запалення

запалення при лепрі

банальне продуктивне запалення

туберкульозне запалення

альтеративне запалення

Запитання 81

У хворого на туберкульоз в біоптаті нирки при гістологічному дослідженні у вогнищі казеозного некрозу виявлені безладдно розсипані дрібні зерна хроматину. Проявом якого патологічного процесу є ці зерна?

варіанти відповідей

каріорексису

каріолізису

пікнозу ядер

мітотичної активності ядер

апоптозу

Запитання 82

У дитини 4 років виявлено осередок затемнення у ІІІ сегменті лівої легені, збільшення прикореневих лімфатичних вузлів, менінгіальна симптоматика. Які морфологічні зміни м’якої мозкової оболонки можна побачити у випадку летального наслідку?

варіанти відповідей

просоподібні горбики

м’які мозкові оболонки у вигляді “зеленого чепчика”

серозний набряк

геморагічний ексудат

злуки між оболонками мозку

Запитання 83

У хворого 48 років зі зміненим тембром голосу проведена біопсія гортані; при гістологічному дослідженні виявлені скупчення клітин довгастої форми зі світлим ядром, великих багатих цитоплазмою клітин з ядрами розташованими на периферії у вигляді підкови, дрібних округлої форми клітин з гіперхромними забарвленими ядрами і дуже вузьким обідком цитоплазми; на більшому протязі описані клітини формують вузлики з тенденцією до злиття і наявністю в центрі гомогенних, в рожевий колір забарвлених мас, з уламками ядер. Виявлені гістологічні зміни характерні для:

варіанти відповідей

туберкульозу

лепри (прокази)

сифілісу

склероми

лімфогранулематозу

Запитання 84

На розтині легенева тканина збережена у вигляді невеликих острівців сіро-чорного кольору. Тканина губчаста, повітряність її знижена. Плевральні порожнини облітеровані гіалінізованою сполучною тканиною. Яка форма вторинного туберкульозу має місце?

варіанти відповідей

полікавернозний туберкульоз

фіброзно кавернозний туберкульоз

циротичний туберкульоз

казеозна пневмонія

дифузний туберкульоз, пневмосклероз

Запитання 85

При гістологічному дослідженні збільшених надключичних лімфатичних вузлів, у жінки 40 років, виявлено порушення їх структури з осередками скупчення злегка витягнутої форми клітин зі світлим ядром, багатоядерних великих овально-округлої форми клітин, багатих цитоплазмою з ядрами розташованими на периферії у вигляді підкови, оточені лімфоїдними клітинами; в центрі скупчення клітин безструктурні маси, пофарбовані в рожевий колір. Описані зміни характерні для?

варіанти відповідей

туберкульозного лімфаденіту

метастазу пухлини

лімфогранулематозу

гіперпластичного лімфаденіту

саркоїдозу

Запитання 86

У оперативно видаленій частці легені з приводу кісти, що нагноїлася, у 8 сегменті виявлено вогнище неправильно-округлої форми діаметром. 1,8 см, щільне на дотик. На розрізі біло-жовтого кольору з тьмяною поверхнею і дрібними ділянками кісткової щільності. Макроскопічна картина характерна для:

варіанти відповідей

хронічної пневмонії

карніфікації

хондроми

периферичного раку легені

туберкульозного афекту, що загоївся

Запитання 87

При мікроскопічному дослідженні некропсії легень хворого 52 р. виявлено вогнища некрозу, оточені валом епітеліоїдних клітин та лімфоцитів з домішкою макрофагів та плазматичних клітин. Між лімфоцитами та епітеліоїдними клітинами розміщені великі клітини округлої форми з великою кількістю ядер, розміщених на периферії. Як називається виявлене утворення?

варіанти відповідей

туберкульозна гранульома

вогнищеве інтерстиційне продуктивне запалення

сифілітична гранульома

гранульома довкола паразита

гранульома довкола стороннього тіла

Запитання 88

При розтині чоловіка 40 р., який 10 років хворів на туберкульоз, у І і ІІ сегментах правої легені виявлена порожнина зі щільною стінкою. Внутрішня поверхня порожнини нерівна, з балками, які являють собою облітеровані бронхи або тромбовані судини. Середня та нижня частки щільні, на розрізі з жовтуватими вогнищами. Яку форму туберкульозу можна запідозрити у хворого?

варіанти відповідей

фіброзно-кавернозний

гострий кавернозний

фіброзно-вогнищевий

туберкулома

циротичний

Запитання 89

Хворий 32 років , що тривалий час хворів на туберкульоз, помер на фоні наростаючої дихальної недостатності. При дослідженні легень виявлено виражений склероз, каверни з гнійним ексудатом та множинні вогнища, що містили в центрі ділянки казеозного некрозу, оточені інфільтратом з лімфоцитів та епітеліоїдних клітин. Виберіть вид запалення, найбільш специфічного для туберкульозу.

варіанти відповідей

ексудативне

продуктивне

гранульоматозне

вогнищеве

хронічне

Запитання 90

40-річний ув’язнений помер у виправно-трудовій колонії від туберкульозу. При автопсійному дослідженні тіла померлого встановлено деформацію і зменшення розмірів верхівок обох легень, множинні порожнини зі щільними стінками, товщиною 2-3 мм у верхніх частках обох легень, дисеміновані вогнища діаметром від 5 мм до 2 см казеозного некрозу у нижніх частках легень, гіпертрофію міокарду і дилятацію порожнин правого шлуночка і передсердя. Діагностуйте форму туберкульозу.

варіанти відповідей

вторинний фіброзно-вогнищевий

вторинний фіброзно-кавернозний

гематогенний великовогнищевий з ураженням легень

первинний, ріст первинного афекту

вторинний циротичний

Запитання 91

Чотирьохрічній дитині зроблена реакція Манту. Через 60 годин після введення у шкіру туберкуліну з’явилося вогнищеве затвердіння і почервоніння шкіри, діаметром 15 мм, що було розцінено як позитивний тест. Який вид реакції гіперчутливості лежить в основі цього тесту.

варіанти відповідей

IV типу

ІІІ типу

ІІ типу

І типу

імунокомплексного

Запитання 92

10-річна дівчинка поступила в травматологічне відділення із симптомами патологічного перелому правої стегнової кістки. В ході гістологічного дослідження операційного матеріалу виявлено, що в кістковому мозку видаленого фрагменту стегнової кістки розташовані множинні осередки казеозного некрозу, оточені по периферії епітеліоїдними клітинами та поодинокими клітинами Пирогова-Ланхганса; зони казеозного некрозу поширюються і на прилягаючі ділянки кісткової тканини, руйнуючи її. Діагностуйте захворювання.

варіанти відповідей

гематогенний туберкульоз з позалегеневими ускладненнями (туберкульозний коксит)

гематогенний туберкульоз з позалегеневими ускладненнями (туберкульозний спондиліт)

гематогенний туберкульоз з позалегеневими ускладненнями (туберкульозний остеомієліт)

гематогенний загальний велико-осередковий туберкульоз

вторинний гострий осередковий туберкульоз

Запитання 93

При розтині тіла померлого чоловіка віком 48 років в в ділянці 1-го сегменту правої легені виявлено кругле утворення діаметром 5 см з чіткими контурами, оточене тонким прошарком сполучної тканини, виповнене білими крихкими масами. Діагностуйте форму вторинного туберкульозу.

варіанти відповідей

туберкулома

казеозна пневмонія

гострий кавернозний туберкульоз

гострий вогнищевий туберкульоз

фіброзно-кавернозний туберкульоз

Запитання 94

На розтині померлого від легенево-серцевої недостатності в легенях виявлено значна кількість щільних міліарних і великих круглої, овальної і неправильної форми вузликів білого кольору діаметром 0,1-0,5 см, які місцями зливаються між собою. відзначається кортико-плевральна локалізація цього процесу. Крім цього в легенях відзначається сітчастий пневмосклероз, продуктивна гранулематозна тканинна реакція, емфізема. Серце збільшене: товщина стінки правого шлуночка 1,0см, лівого - 1,3см. З анамнезу відомо, що хворий протягом 15 років сидів у в'язниці. Яке захворювання має місце у хворого?

варіанти відповідей

вторинний туберкульоз

хронічний крупновогнищевий туберкульоз

хронічна обструктивна емфізема легенів

продуктивний пневмосклероз

гіпертрофічна кардіоміопатія

Запитання 95

У чоловіка 70 років, хворого на туберкульоз та померлого при явищах легенево-серцевої недостатності, при розтині виявлено лобарний характер ураження легень: верхня доля правої легені збільшена, щільна, на розрізі жовтого кольору, на плеврі – фібринозні накладення. До якої з форм вторинного туберкульозу відноситься вказана патологія?

варіанти відповідей

казеозна пневмонія

фіброзно-осередковий туберкульоз

інфільтративний туберкульоз

туберкулома

гострий осередковий туберкульоз

Запитання 96

Для туберкульозної гранульоми характерно:

сирнистий некроз в центрі, епітеліоїдні клітини 

наявність судин і поліморфно-ядерних лейкоцитів

велика кількість плазматичних клітин

скупчення лімфоцитів, моноцитів

велика кількість фібробластів

Хворий 22-х років поступив в стаціонар зі скаргами на лихоманку, слабкість. Один з збільшених шийних лімфовузлів узятий на гістологічне дослідження. Результати: в тканини лімфовузла виявлені вогнища некрозу, оточені епітеліоїдними клітинами, гігантськими багатоядерними клітинами Пирогова-Лангханса, а також лімфоцитами. Яке захворювання можна припускати в даному випадку?

варіанти відповідей

лімфогранулематоз

лімфолейкоз

туберкульоз

саркоїдоз

сифіліс

Запитання 97

Для казеозної пневмонії характерно:

переважання альтерації

переважання продуктивної тканинної реакції

фібриноїдне запалення

зовнішній вигляд органу не змінюється

просоподібні горбики

При мікроскопічному дослідженні біопсії нирки виявлено вогнища, в центрі яких знаходяться зернисті еозинофільні маси, оточені інфільтратом з лімфоцитів, епітеліоїдних клітин та поодиноких клітин Пирогова-Лангханса. Виберіть патологічний процес, що найбільш повно відповідає описаним змінам.

варіанти відповідей

казеозний некроз

гранульоматозне запалення

коагуляційний некроз

альтеративне запалення

проліферація та диференціювання макрофагів

Запитання 98

Після розтину раптово померлого чоловіка, в легенях виявлено: в ІІ сегменті правої легені 2 осередки казеозного некрозу діаметром 1,2см та 1см. Осередки оточені сполучнотканинною капсулою, яка відокремлює їх від здорової тканини. При розрізі відчувається хрускіт. В І сегменті обох легень виявляються симетрично розташовані петрифіковані осередки. Назвіть морфологічні компоненти.

варіанти відповідей

вогнище Гона

вогнища Абрикосова і Симона

вогнища Асмана-Редекера

вогнища Симона і Гона

вогнища Ашоф-Пуля

Запитання 99

В ході гістологічного дослідження резецированної клубової кишки у чоловіка, прооперованого з приводу перфорації стінки кишки і поширеного фібринозно-гнійного перитоніту, виявлені наступні зміни: виразковий дефект, в дні якого визначається зона казеозного некрозу і поодинокі гігантські багатоядерні клітини Пирогова-Лангханса по периферії; у власній пластинці слизового шару множинні гігантоклітинні гранульоми з казеозним некрозом в центральних частинах; на поверхні серозного шару фібринозно-гнійний ексудат. У лімфатичних вузлах брижі гранулематозно запалення з гігантоклітинними гранульомами і казеозним некрозом. Діагностуйте захворювання:

варіанти відповідей

Гематогенно-дисемінований туберкульоз.

Первинний туберкульоз.

Черевний тиф.

Сальмонельоз.

Ієрсиніоз.

Запитання 100

Чоловік 48 років помер від прогресуючої легенево-серцевої недостатності. На розтині виявлено: емфізема легенів, сітчастий пневмосклероз, кортико-плеврально розташовані вузлики біло-сірого кольору, в середніх полях легенів симетрично розташовані порожнини діаметром до 3,5 см з щільними стінками, гіпертрофія правого шлуночку серця. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

гематогенно-дисемінований туберкульоз легенів

фіброзно-кавернозний туберкульоз легенів

гострий туберкульоз легенів

бронхоектатична хвороба

хронічні абсцеси легенів

Запитання 101

На розтині тіла чоловіка 50 років, померлого від туберкульозу легенів, виявлені симетричні каверни в кортико-плевральных зонах легенів, сітчастий пневмосклероз і емфізема, "легеневе серце"; у бифуркаційних лімфовузлах - туберкульозний казеозний лімфаденіт, в Ш сегменті правої легені - вогнище Гона. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

гематогенно-дисемінований туберкульоз

хронічний первинний туберкульоз

хронічний міліарний туберкульоз

гематогенна генералізація первинного туберкульозу

циротичний туберкульоз

Запитання 102

На розтині померлого 25 років в III сегменті правої легені знаходиться первинне туберкульозне вогнище, що зажило. У нирках, печінці, селезінці, м'якій оболонці головного мозку виявлені множинні просоподібні горбки. Мікроскопічно: горбиками є вогнища казеозного некрозу, оточені епітеліоїдними, лімфоїдними і поодинокими гігантськими багатоядерними клітинами Пірогова-Лангханса. Вкажіть, яка з перерахованих форм туберкульозу найбільш вірогідна?

варіанти відповідей

великовогнищевий генералізований гематогенний туберкульоз

дрібновогнищевий генералізований туберкульоз

найгостріший (некротичний) туберкульозний сепсис

первинний туберкульоз

вторинний туберкульоз

Запитання 103

У померлого, який за життя страждав прогресуючою формою вторинного туберкульозу, під час аутопсії знайдена збільшена, щільна права легеня, на розрізі жовтого кольору з фібринозними накладеннями на плеврі. Мікроскопічно виявлено переважання некротичних змін. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

інфільтративний туберкульоз

гострий осередковий туберкульоз

казеозна пневмонія

фіброзно-осередковий туберкульоз

фіброзно-кавернозний туберкульоз

Запитання 104

У хворого, який помер від туберкульозу, в I сегменті правої легені виявлено вогнище сірого кольору діаметром 3 см, оточене капсулою. Мікроскопічно: вогнище некрозу з сполучнотканинною капсулою, перифокальне запалення відсутнє. Назвіть форму туберкульозу.

варіанти відповідей

туберкулома

гострий кавернозний туберкульоз

фіброзно-кавернозний туберкульоз

циротичний туберкульоз

казеозна пневмонія

Запитання 105

При розтині померлого, який хворів на туберкульоз, у верхній частці правої легені знайдена порожнина розмірами 2,0х3,0 см, що сполучається з просвітом сегментарного бронха. Стінка порожнини неоднорідна: внутрішній шар її складається з казеозних мас, зовнішній - з ущільненої легеневої тканини. Мікроскопічно в стінці порожнини визначаються туберкульозні гранульоми. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

фіброзно-кавернозний туберкульоз

туберкулома

фіброзно-осередковий туберкульоз

гострий кавернозний туберкульоз

гострий осередковий туберкульоз

Запитання 106

На розтині тіла чоловіка, який більше 20 років хворів на туберкульоз, легені деформовані сполучнотканинними спайками, плевра осередкового потовщена. На розрізі у верхніх частках легенів виявлено по декілька каверн. Стінки каверн при мікроскопічному дослідженні складаються з туберкульозної грануляційної тканини, за якою розташований шар волокнистої сполучної тканини. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

фіброзно-кавернозний туберкульоз

інфільтративний туберкульоз

гострий осередковий туберкульоз

фіброзно-осередковий туберкульоз

гострий кавернозний туберкульоз

Запитання 107

На розтині трупа підлітка 16 років, який помер від інтоксикації, виявлено: помірне виснаження, в ІІ сегменті правої легені вогнище Гона, перибронхіальні і біфуркаційні лімфовузли збільшені, щільні, на розрізі сіро-жовті, кришаться. Мікроскопічно-в легені первинний афект, що зажив, в лімфовузлах - казеозний некроз. Вкажіть форму туберкульозу

варіанти відповідей

казеозна пневмонія

гострий осередковий туберкульоз

гематогенно-дисемінований туберкульоз

хронічний перебіг первинного туберкульозу

лімфогене прогресування туберкульозу

Запитання 108

На розтині 36-річного чоловіка, померлого від легенево-серцевої недостатності, виявлена облітерація плевральних порожнин, тканина легенів ущільнена. На розрізі у верхній частці правої легені - великі інкапсульовані і обвапнені вогнища Ашоф-Пуля, ацинозні і лобулярні вогнища казеозної пневмонії. Вкажіть форму туберкульозу.

варіанти відповідей

гострий кавернозний

фіброзно-осередковий

фіброзно-кавернозний

гострий осередковий

інфільтративний

Запитання 109

При розтині в 2-му сегменті правої легені виявлена порожнина округлої форми, розміром 5 см. Внутрішня поверхня порожнини сформована казеозними масами, зовнішня - щільною тканиною легенів, піогенна мембрана відсутня. Про який процес йде мова?

варіанти відповідей

фіброзно-кавернозний туберкульоз

гострий кавернозний туберкульоз

гострий абсцес

хронічний абсцес

туберкулома

Запитання 110

Захворювання дитини почалося з високої температури, болі в горлі, припухлості підщелепних лімфатичних вузлів. При огляді зіву слизова набрякла, помірно гіперемована, мигдалики збільшені, покриті сірувато-білими плівчастими накладеннями, щільно спаяними з підлеглою тканиною, при спробі зняття яких утворюється дефекти, що кровоточать. Для якого захворювання характерні виявлені зміни?

варіанти відповідей

дифтерія

катаральна ангіна

скарлатина

менінгококова інфекція

кір

Запитання 111

Дівчинка 6 років захворіла гостро. З'явився біль в горлі, висока температура, приєднався дрібноклітинний геморагічний висип на шкірі. При огляді порожнини рота виявлена різка гіперемія зіву, малиновий язик, збільшені, яскраво-червоного кольору мигдалини з сіруватими і жовтуватими тьмяними вогнищами, які поширюються на перитонзілярні тканини, збільшені підщелепні лімфатичні вузли. Для якого захворювання характерні дані зміни?

варіанти відповідей

Токсична скарлатина

Дифтерія зіва

Септична скарлатина

Дифтерія гортані

Менінгококовий назофарингіт

Запитання 112

Захворювання дитини почалося з нежиті, нездужання. З'явилася висока температура, головний біль, нудота, блювота. Дитина госпіталізована в інфекційне відділення, проте через 2 доби, незважаючи на лікування, наступила смерть. На розтині виявлено різко потовщені, тьмяні, набряклі повнокровні жовтувато-зеленуватого кольору м'які мозкові оболонки, мозок різко набряклий з утиском стовбура у великому потиличному отворі. Для якого захворювання характерні наведені клініко-морфологічні дані?

варіанти відповідей

менінгококовий менінгіт

септична скарлатина

дифтерія

поліомієліт

менінгококцемія

Запитання 113

У дитини 6 р. з’явилися різкий біль при ковтанні, набряк шиї, температура тіла підвищилась до 390С, з’явились яскраво-червоні дрібноточкові висипання по всьому тілу. У зіві і мигдаликах – різке повнокров’я (“палаючий зів”), “малиновий язик”. На поверхні мигдаликів – поодинокі сіруваті вогнища некрозів. Про яке захворювання може йти мова?

варіанти відповідей

скарлатина

менінгококовий назофарингіт

дифтерія

грип

кір

Запитання 114

30-річний інтравенозний наркоман потрапив у інфекційну лікарню з явищами дихальної недостатності та виснаженням. При обстеженні виявлено ВІЛ-інфекцію та імунодефіцитний стан. Хворий помер у лікарні від пневмонії через 54 днів після поступлення. При патоморфологічному дослідженні обидві легені ущільнені, темно-бордово-сірі, мало повітряні, міжальвеолярні перетинки густо інфільтровані лімфоцитами, частина альвеолоцитів трансформовані у великі клітини, з центрально розташованим круглим ядром зі світлим обідком, і які нагадують “совине око”. Яка опортуністична інфекція викликала пневмонію у даного хворого.

варіанти відповідей

пневмоциста карінії

цитомегаловірус

атипова мікобактерія

герпес-вірус

токсоплазма

Запитання 115

Чотирьохрічного хлопчика було госпіталізовано в реанімаційне відділення в зв’язку з прогресуючим падінням артеріального тиску. Через 24 години з моменту поступлення в стаціонар хлопчик помер внаслідок некорегованого колапсу. Під час патологоанатомічного дослідження виявлено наступні зміни: макроскопічно - розповсюджені підшкірні геморагії з вогнищами некрозу та утворенням піхурців, двобічні масивні крововиливи в мозковому шарі обох надниркових залоз, ішемія кортикального шару нирок та гіперемія пірамід мозкового шару; гістологічно – дисеміноване внутрішньосудинне згортання крові, некроз епітелію ниркових канальців, альтеративні зміни в печінці, міокарді, головному мозку. Діагностуйте захворювання.

варіанти відповідей

септицемія

менінгококемія

септикопіемія

генералізована вірусна інфекція

надгострий туберкульозний сепсис

Запитання 116

На розтині тіла хлопчика 8 років, що хворів на дифтерію зіва та мигдаликів і помер на другий тиждень від початку захворювання, виявлено зміни в міокарді у вигляді дрібновогнищевих некрозів та набряку строми. Діагностуйте вид міокардиту.

варіанти відповідей

септичний

альтеративний

гранулематозний

інтерстиційний

вогнищевий проміжний ексудативний

Запитання 117

У дитини 7 років з`явилась біль у горлі. підвищилась температура тіла. На 2-ий день від початку захворювання виявлені висипання червоного кольору у вигляді дрібних, густо розташованих плям, величиною з макове зерно. Вони покривають все тіло, за виключенням носогубного трикутника. При огляді порожнини рота – в зіві яскраве почервоніння, мигдалики збільшені, язик сухий та малиново – червоний. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

аденовірусна інфекція.

дифтерія зіва.

кір.

скарлатина.

стрептококова ангіна.

Запитання 118

У юнака 18 років, який захворів гостро і помер від інфекційно-токсичного шоку, на автопсії виявлено збільшені мигдалики, вкриті сіро-білими плівками, що поширюються на піднебінні дужки, набряк м’яких тканин шиї. При гістологічному дослідженні: некроз епітелію мигдаликів та дужок, підлеглі тканини просякнуті фібринозним ексудатом, який утворює масивні нашарування на поверхні. Діагностуйте інфекційне захворювання, що супроводжувалося вказаними змінами.

варіанти відповідей

дифтерія

скарлатина

аденовірусна інфекція

інфекційний мононуклеоз

стафілококова інфекція

Запитання 119

У дитини 5 років з'явилася температура до 40°С, різкий головний біль, блювота, неспокій, озноб. Через 4 дні з'явилася геморагічна висипка на шкірі, олігоурія і недостатність надниркових залоз, що і послужило причиною смерті. При бактеріологічному дослідженні мазків з глотки виявлений менінгокок. Яка форма хвороби виявлена?

варіанти відповідей

менінгококцемія

менінгококовий менінгіт

гідроцефалія

менінгококовий назофарингіт

менінгоенцефаліт

Запитання 120

У дитини 5 років при огляді зіву виявлено: слизова зіву і мигдалин гіперемована, мигдалики збільшені, покриті щільними, білувато-жовтими плівками, які важко видаляються. На місці видалення залишається глибокий дефект тканини. М'які тканини шиї набряклі, регіонарні лімфатичні вузли шиї збільшені, болючі. Про яке захворювання можна думати?

варіанти відповідей

дифтерія зіва і мигдаликів

скарлатина

паротит

кір

аденовірусна інфекція

Запитання 121

Хворий захворів гостро. Пред'являв скарги на озноб, підвищення температури до 40°С, головний біль, кашель, задишку. На 5 день хворий помер. На розтині: легкі збільшені в обсязі, строкатого вигляду - "велика строката легеня". Для якого захворювання характерна така картина в легенях?

варіанти відповідей

аденовірусна інфекція

грип

крупозна пневмонія

бронхоектази

респіраторно-синцитіальна інфекція

Запитання 122

При аутопсії померлого наркомана, на шкірі дистальних відділів нижніх кінцівок виявлені багрово-червоні плями, бляшки і вузли (саркома Капоши). Виявлена гостра пневмоцистна пневмонія. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

СНІД

грип

кір

дифтерія

сибірська виразка

Запитання 123

У дитини 7 років підвищилася температура тіла до 39°С, з'явилися нежить, кон'юнктивіт, кашель. На шкірі спостерігались крупноплямисті висипання. При огляді порожнини рота - білуватий висип на слизовій оболонці щік. Раптово з'явилося важке дихання і наступила смерть при явищах асфіксії. Який найбільш вірогідний діагноз?

варіанти відповідей

Скарлатина

Кір

Дифтерія

Менінгококовий назофарингіт

Грип

Запитання 124

У дитини підвищилася температура тіла до 39°С, нежить, кон'юнктивіт, кашель. На шкірі - крупноплямистий висип, в порожнині рота білясті висівкоподібні висипаннями на слизовій оболонці щік. На 4 добу з'явилась задуха, в легенях - вологі хрипи. Раптово виникло утруднення дихання. Смерть наступила при явищах асфіксії. Про яке захворювання йде мова?

варіанти відповідей

Кір

Менінгококцемія

Грип

Легенева форма муковісцидозу

Пневмонія

Запитання 125

Дівчинка у віці 6 років захворіла дифтерією і померла на третю добу від асфіксії. На аутопсії слизова оболонка трахеї і бронхів потовщена, набрякла, тьмяна, покрита сіруватими плівками, які легко відділяються. Про яке запалення свідчать дані зміни.

варіанти відповідей

крупозне запалення

серозне запалення

геморагічне запалення

дифтеритичне запалення

катаральне запалення

Запитання 126

У хворого 28 років мигдалики значно збільшені, повнокровні, болючі, на їх поверхні - щільні брудно-сірі плівки, які розповсюджуються на тверде піднебіння, щільно спаяні з підлеглими тканинами, при спробі їх відокремити - розвивається кровотеча. Визначите патологічний процес.

варіанти відповідей

крупозне ексудативне запалення

дифтеритичне ексудативне запалення

катаральне ексудативне запалення.

гнійне ексудативне запалення.

геморагічне ексудативне запалення.

Запитання 127

У дитини діагностована в клініці дифтерія. Помер від гострої серцевої недостатності. На розтині виявлено, що порожнини серця розширені в поперечнику. М'яз серця тьмяний, млявий, на розрізі строкатий, з жовтуватими ділянками. У цитоплазмі деяких кардіоміоцитів поряд із збереженою цитоплазмою виявляються дрібні вакуолі. На заморожених зрізах вакуолі забарвлюються Суданом 3 в оранжевий колір. Визначите вид дистрофії в кардіоміоцитах.

варіанти відповідей

жирова

вуглеводна

балонна

гіалиново-крапельна

гідропічна

Запитання 128

Дівчинка 6 років захворіла гостро. З'явився біль в горлі, висока температура, приєднався дрібноточечний висип на шкірі. У порожнині рота виявлена різка гіперемія зіву, «малиновий» язик, збільшені яскраво-червоні мигдалики з сіро-жовтими тьмяними вогнищами, які розповсюджуються на паратонзілярні тканини, збільшені підщелепні лімфатичні вузли. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

кір

дифтерія зіву

скарлатина

дифтерія гортані

менінгококовий назофарингіт

Запитання 129

На розтині у дитини знайдена некротична гнійна ангіна, флегмона шиї, гнійний отит, гнійний менінгіт. Ці зміни найбільш характерні для:

варіанти відповідей

токсичної скарлатини

дифтерії зіву

менінгококової інфекції

септичної скарлатини

отогенного сепсису

Запитання 130

У померлого 44 років, громадянина України, за результатами розтину встановлено поєднання пневмоцистної пневмонії, саркоми Капоші та В-клітинної лімфоми. В анамнезі невпорядковані статеві контакти. Що є найбільш вірогідним?

варіанти відповідей

інфекція вірусом імунодефіциту людини, стадія СНІДу

інфекція вірусом імунодефіциту людини, стадія преСНІДу

вторинний імунодефіцит внаслідок первинної в-клітинної лімфоми

вторинний імунодефіцит внаслідок саркоми Капоші

всі захворювання є незалежними

Запитання 131

У хворого при огляді мигдаликів виявлено їх збільшення, слизова оболонка повнокрівна, набрякла, вкрита білувато-жовтими плівками, при їх відторгненні слизова оболонка кровить. Регіонарні лімфатичні вузли збільшені. Який мікроорганізм викликав такі зміни?

варіанти відповідей

кандида

шигела

паличка Лефлера

мікобактерія туберкульозу

бліда трепонема

Запитання 132

На розтині померлої дитини 1,5 років виявлено: геморагічні висипання на шкірі, помірна гіперемія і набряк слизової носоглотки, дрібні крововиливи в слизових оболонках і внутрішніх органах, різкі дистрофічні зміни в печінці, міокарді, гострий некротичний нефроз, масивні крововиливи в наднирники. Для якого захворювання найбільш характерні виявлені зміни?

варіанти відповідей

менінгококцемія

дифтерія зіва

септична скарлатина

токсична скарлатина

токсична форма грипу

Запитання 133

При розтині чоловіка, померлого від внутрішньокишкової кровотечі, в клубовій кишці спостерігається некроз групових і солітарних фолікулів, з імбібіцією жовчю і кров’ю мертвих тканин; в нижньому відрізку кишки – явища секвестрації та відторгнення некротичних мас з утворенням дефектів. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Черевний тиф, стадія чистих виразок.

Черевний тиф, стадія „брудних” виразок.

Черевний тиф, стадія некрозу.

Черевнотифозна форма сальмонельозу. 

Хвороба Крона.

Запитання 134

При розтині померлого хворого від розповсюдженого перитоніту в дистальних відділах тонкої кишки виявлено численні виразки овальної форми, які розташовані вздовж кишки. Дно виразок чисте, гладеньке, утворене м’язовою або серозною оболонкою, краї виразок рівні, закруглені. У двох виразках є перфоративні отвори діаметром до 0,5 см. Яке захворювання треба запідозрити?

варіанти відповідей

Дизентерія.

Черевний тиф.

Холера.

Туберкульоз.

Висипний тиф.

Запитання 135

Вилучений при апендектомії червоподібний відросток потовщений, покритий фібринозно-гнійним нальотом. Всі шари відростка інфільтровані гнійним ексудатом, слизова оболонка зруйнована. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Простий апендицит.

Флегмонозний апендицит.

Флегмонозно-виразковий апендицит.

Гангренозний апендицит.

Поверхневий апендицит.

Запитання 136

Дівчинка 16 років знаходилась в інфекційній лікарні з профузною діареєю, ознаками ексикозу, падінням температури тіла. Померла від уремії. Під час розтину знайдено: у просвіті тонкої кишки безкольорова рідина у вигляді рисового відвару; слизова оболонка набрякла. При мікроскопічному дослідженні тонкої кишки – повнокрів’я судин, осередкові крововиливи, десквамація ентероцитів, гіперсекреція келихоподібних клітин та лімфо-лейкоцитарна інфільтрація строми слизової оболонки.

варіанти відповідей

Дизентерія.

Холера.

Сальмонельоз.

Черевний тиф.

Хвороба Крона.

Запитання 137

У чоловіка віком 50 років, який гостро захворів, діагностовано дизентерію. Смерть наступила на 8-й день захворювання. Під час розтину виявлено потовщену стінку сигмоподібної та початкових відділів прямої кишки, фібринозну плівку на поверхні слизової. Гістологічно: глибокий некроз слизової оболонки з просяканням некротичних мас фібрином. Який вид коліту мав місце?

варіанти відповідей

Крупозний коліт.

Гангренозний коліт.

Виразковий коліт.

Катаральний коліт.

Дифтеритичний коліт.

Запитання 138

При розтині померлого хворого від розлитого перитоніту в дистальних відділах тонкої кишки виявлено численні виразки овальної форми, які розташовані вздовж кишки. Дно виразок чисте, гладке, утворене м'язової або серозною оболонкою, краї виразок рівні, закруглені. У двох виразках є перфоративні отвори діаметром до 0,5 см. Яке захворювання треба запідозрити?

варіанти відповідей

Дизентерія.

Черевний тиф.

Висипний тиф.

Туберкульоз.

Холера

Запитання 139

У хворого, який страждав на черевний тиф, через 4 тижні від початку захворювання розвинулася картина гострого живота і при явищах інтоксикації хворий помер. На розтині патологоанатом виявив перфорацію стінки клубової кишки і розлитий гнійний перитоніт. Для якої стадії захворювання характерно дане ускладнення?

варіанти відповідей

Стадія чистих виразок.

Стадія некрозу.

Бактеріємія.

Стадія мозкоподібного набухання.

Стадія загоєння виразок.

Запитання 140

У хворого 30 років з дизентерією, яка підтверджена бактеріологічно з’явилися ознаки парапроктиту. Про яку найбільш імовірну стадію місцевих змін йдеться у даного хворого?

варіанти відповідей

Фібринозний коліт.

Катаральний коліт.

Стадія утворення виразок.

Фолікулярний коліт.

Стадія загоєння виразок.

Запитання 141

Хворий помер на 3-й день після операції з приводу перфорації стінки товстої кишки з явищами розлитого гнійного перитоніту. На розтині: слизова оболонка стінки товстої кишки потовщена, покрита фібриновою плівкою, поодинокі виразки проникають на різну глибину; гістологічно: некроз слизової, фібрин, інфільтрація лейкоцитами з фокусами геморагій. Ускладнення якого захворювання стало причиною смерті хворого?

варіанти відповідей

Черевний тиф.

Дизентерія.

Хвороба Крона.

Амебіаз.

Неспецифічний виразковий коліт.

Запитання 142

Хворий захворів гостро: висока температура, збільшена, болюча селезінка. На 10 день на шкірі живота з’явилася розеоло-папульозна висипка. На 17 день наступила смерть від перитоніту. При патологоанатомічному дослідженні трупа в клубовій кишці виявлені глибокі виразки в області некротизованих групових лімфоїдних фолікулів (пеєрових бляшок). Одна з виразок перфорована, є фібринозно-гнійний розлитий перитоніт. Про яке захворювання можна подумати в даному випадку?

варіанти відповідей

Черевний тиф.

Дизентерія.

Холера.

Амебіаз кишечника.

Сальмонельоз.

Запитання 143

При черевному тифі некротизовані пейєрові бляшки тонкої кишки, забарвлюються у жовто-коричневий колір. Який пігмент просякає некротизовану тканину?

варіанти відповідей

Білірубін.

Гемоглобін.

Ліпофусцин.

Індол.

Меланін.

Запитання 144

На розтині у хворого в черевній порожнині виявлено близько 2,0 л гнійної рідини. Очеревина тьмяна, з сіруватим відтінком, на серозній оболонці кишок сіруватого кольору нашарування, що легко знімаються. Найвірогідніше це:

варіанти відповідей

Геморагічний перитоніт.

Фібрінозно-гнійний перитоніт.

Серозний перитоніт.

Туберкульозний перитоніт.

Немає відповіді

Запитання 145

Смерть хворого 16 років, настала від розлитого фібринозно-гнійного перитоніту. На розтині, в нижній ділянці тонкої кишки виявлена виразка, яка повторювала форму пейерової бляшки, з перфорацією стінки кишки. Мікроскопічне дослідження виявило стертість малюнку лімфоїдної тканини, витіснення її проліферуючими моноцитами, які формують гранульоми. Поставте діагноз:

варіанти відповідей

Неспецифічного виразкового коліту.

Черевний тиф.

Бруцельоз.

Дизентерії.

Холери.

Запитання 146

При розтині трупа чоловіка, який хворів на черевний тиф, знайдені зміни у тонкій кишці: групові лімфоїдні фолікули збільшені, виступають над поверхнею слизової оболонки, вони сіро-червоні, соковиті, їх поверхня має вигляд звивин та боріздок. При мікроскопічному дослідженні відмічається утворення черевнотифозних гранульом. Вкажіть, яка з перелічених стадій черевного тифу найбільш вірогідна?

варіанти відповідей

Мозкоподібного набухання.

Некрозу.

Утворення виразок.

Чистих виразок.

Загоювання.

Запитання 147

Під час розтину трупа чоловіка 56 років у термінальному відділі тонкої кишки виявлено декілька виразок діаметром 4-5 см. Краї виразок піднімаються над поверхнею слизової оболонки; стінки вкриті сірувато-жовтуватими масами, які кришаться. Реакція Відаля позитивна. Який найбільш вірогідний діагноз?

варіанти відповідей

Черевний тиф.

Паратиф.

Поворотний тиф.

Дизентерія.

Хвороба Крона.

Запитання 148

На 24 день хвороби у чоловіка, який лікувався у інфекційній лікарні з діагнозом „черевний тиф”, раптово розвинулася клінічна картина гострого живота. Хворий помер. Під час розтину виявлено перитоніт, на слизовій оболонці тонкого кишечнику численні виразки, що досягають м’язової, місцями серозної оболонки. Краї виразок рівні, дно гладке. Відмічається перфорація кишкової стінки. В якій стадії черевного тифу виникло летальне ускладнення?

варіанти відповідей

Чистих виразок.

Мозкоподібного набухання.

Некрозу.

Брудних виразок.

Регенерації.

Запитання 149

У хворого при колоноскопії, на 5-й день від початку діареї, в запаленій слизовій оболонці прямої кишки, знайдені сіро-зелені плівчасті нашарування, щільно фіксовані з підлеглою тканиною. Який діагноз найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Дизентерія.

Черевний тиф.

Неспецифічний виразковий коліт.

Сальмонельоз.

Хвороба Крона.

Запитання 150

При розтині тіла чоловіка, померлого від внутрішньокишкової кровотечі, в клубовій кишці спостерігається некроз групових і солітарних фолікулів, імбібіція мертвих тканин жовчю і кров’ю; в нижньому відрізку кишки – явища секвестрації та відторгнення некротичних мас з утворенням дефектів. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Черевний тиф, стадія „брудних” виразок.

Черевний тиф, стадія „чистих” виразок.

Черевний тиф, стадія некрозу.

Черевнотифозна форма сальмонельозу.

Хвороба Крона.

Запитання 151

Хворий помер на 3-й день після операції з приводу перфорації стінки товстої кишки з явищами розлитого гнійного перитоніту. На розтині: слизова оболонка стінки товстої кишки потовщена, вкрита фібриновою плівкою, поодинокі виразки проникають на різну глибину; гістологічно: некроз слизової оболонки, наявність фібрину, інфільтрація лейкоцитами з фокусами геморагій. Ускладнення якого захворювання стало причиною смерті хворого?

варіанти відповідей

Дизентерія.

Амебіаз.

Черевний тиф.

Хвороба Крона.

Неспецифічний виразковий коліт.

Запитання 152

Чоловік 36 років знаходився в інфекційній лікарні з профузною діареєю, ознаками ексикозу, падінням температури тіла. Помер від уремії. Під час розтину знайдено: у просвіті тонкої кишки безкольорова рідина у вигляді рисового відвару; слизова оболонка набрякла. При мікроскопічному дослідженні тонкої кишки – повнокрів’я судин, осередкові крововиливи, десквамація ентероцитів, гіперсекреція келихоподібних клітин та лімфо-лейкоцитарна інфільтрація строми слизової оболонки.

варіанти відповідей

Сальмонельоз.

Дизентерія.

Черевний тиф.

Холера.

Хвороба Крона.

Запитання 153

На розтині тіла чоловіка похилого віку, який протягом останніх 2-х тижнів страждав на гострий розлад кишечнику, виявлені зміни у прямій та сигмоподібній кишках: на поверхні слизової оболонки спостерігається коричнево-зелена плівка. Стінка кишки потовщена, порожнина різко звужена. Мікроскопічно виявляється проникаючий на різну глибину некроз слизової оболонки, некротичні маси пронизані нитками фібрину, з лейкоцитарною інфільтрацією. Який з перерахованих діагнозів найбільш імовірний?

варіанти відповідей

Катаральний коліт.

Фібринозний коліт.

Виразковий коліт.

Фолікулярний коліт.

Немає відповіді

Запитання 154

На розтині тіла померлого від інтоксикації в тонкій кишці знайдено набряк групових лімфатичних фолікулів, виступаючих над поверхнею слизової оболонки у вигляді м’яко-еластичнихбляшок з нерівною поверхнею у вигляді борозен і звивин, що нагадують поверхню мозку. Який діагноз найбільш імовірний?

варіанти відповідей

Дизентерія.

Сальмонельоз.

Черевний тиф.

Гострий ентерит.

Холера.

Запитання 155

Жінка 37 років з флегмоною стегна померла від інтоксикації. На розтині виявлена жовтяниця, геморагічний синдром (петехії на шкірі, крововиливи в серозних, слизових оболонках і внутрішніх органах). Мікроскопічно в селезінці і лімфатичних вузлах проліферація лімфоїдних, ретикулярних клітин, незрілі клітини гемопоезу в кістковому мозку. У паренхіматозних органах-інтерстиційне запалення. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

септицемія

септикопіємія

хроніосепсис 

чума 

СНІД

Запитання 156

На розтині чоловіка, який помер від хроніосепсису, виявлено атрофію скелетних м’язів, буру атрофію міокарда, печінки. Порушення обміну якого пігменту виявлено у померлого?

варіанти відповідей

Ліпохрому

Ліпофусцину

Меланіну

Гемосидерину

Гемомеланіну

Запитання 157

При розтині померлої в комі молодої людини виявлено поширений тромбоемболічний інфаркт лівої півкулі мозку, а також велика септична селезінка, імунокомплексний гломерулонефрит, виразки в стулках аортального клапану, прикриті поліпоподібними тромбами з колоніями стафілококів. Яке захворювання призвело до церебральної тромбоемболії?

варіанти відповідей

Септикопіємія

Септичний бактеріальний ендокардит

Ревматичний тромбендокардит

Гострий ревматичний вальвуліт

Септицемія

Запитання 158

Після позалікарняного аборту у жінки прогресував гнійний ендоміометрит зі смертельним наслідком. При розтині померлої виявлені численні абсцеси легень, субкапсулярні гнійнички в нирках, гіперплазія селезінки. Яка форма сепсису виникла у хворої?

варіанти відповідей

Септицемія

Уросепсис

Септикопіємія

Хроніосепсис

Легеневий сепсис

Запитання 159

Під час розтину чоловіка, у якого після поранення кінцівки виникло тривале нагноєння рани, і який помер при явищах інтоксикації, знайдено загальне виснаження, зневоднення, бура атрофія печінки, міокарду, селезінки, поперечно-посмугованої мускулатури та амілоїдоз нирок. Який з перелічених діагнозів найбільш ймовірний?

варіанти відповідей

Септикопіємія.

Септицемія.

Хвороба Чорногубова.

Хроніосепсіс.

Бруцельоз.

Запитання 160

При мікроскопічному дослідженні пупкової вени новонародженого, померлого від інтоксикації, знайдено: стінка судини з дифузною запальною інфільтрацією, у просвіті її – обтуруючий тромб з великою кількістю нейтрофільних лейкоцитів з явищами каріорексису та колоніями бактерій. Який з наслідків тромбу найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Петрифікація тромбу.

Перетворення у тромбоембол.

Організація та каналізація тромбу.

Асептичний аутоліз.

Септичний аутоліз.

Запитання 161

На розтині померлого 18 років селезінка вагою 580 грамів, темно-червоного кольору на розрізі, дає рясний зішкріб пульпи. Гістологічно: виражена проліферація ретикулярних клітин, наявність великої кількості зрілих нейрофілів в синусоїдних капілярах. Як правильно називати таку селезінку?

варіанти відповідей

“Септична”

“Сагова”

“Порфірова”

“Ціанотична”

“Лейкозна”

Запитання 162

У хворого, який тривалий час вживав наркотики, лихоманка, явища інтоксикації, піурія, на ехокардіоскопії виявлені масивні нашарування на клапанах серця. З крові висіяний стафілокок. Хворий помер від тромбоемболії легеневої артерії. Вкажіть на зміни серця, виявлені у хворого під час розтину.

варіанти відповідей

Ендокардит Лібмана-Сакса.

Гострий бородавчастий ендокардит.

Зворотньо-бородавчастий ендокардит.

Дифузний вальвуліт

Поліпозно-виразковий ендокардит.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест