Педіатрія ЛС 20, НС

Додано: 3 лютого 2022
Предмет:
Тест виконано: 472 рази
80 запитань
Запитання 1

При проведенні огляду ротової порожнини у новонародженої дитини фельдшер ФАПу помітив білий наліт на слизовій оболонці рота та язиці. Наліт нагадує молоко, що зсілося. Який найбільш імовірний збудник міг спричинити дане захворювання?


варіанти відповідей

Clostridium perfringens

Streptococcus haemolyticus

Candida albicans   

Staphylococcus aureus

Echerichia coli

Запитання 2

До фельдшера на ФАП звернулася мати з 6-місячною дитиною. Мати скаржиться, що у дитини нежить, підвищення температури тіла, сльозотеча, дитина відмовляється від їжі, з’явився висипу на обличчі, шиї. Дитина хворіє 3-ю добу. При огляді: кашель, кон’юктивіт, світлобоязнь, висип на обличчі, шиї папульозного характеру. Який Ваш діагноз?


варіанти відповідей

Менінгококцемія  

 Скарлатина 

Краснуха  

Туберкульоз шкіри

Кір  

Запитання 3

Дитина народилась від ВІЛ-інфікованої матері з оцінкою за шкалою Апгар – 8 балів, масою тіла – 3200 г, довжиною – 50 см. Загальний стан задовільний. Антиретровірусна терапія не проводилась. Через який час можна визначити методом ІФА наявність ВІЛ-інфекції у дитини?         


варіанти відповідей

У 2 роки

Через 12 місяців     

Через 18 місяців  

У перші 6 місяців

У перші дні після народження  

Запитання 4

 Фельдшера швидкої допомоги викликали до дитини 10-ти років. Мати дитини скаржиться на появу ціанозу, задишку. Напередодні під час їжі, дитина голосно сміялась. На момент огляду дихання затруднене, кашель, ціаноз шкіри. Якої допомоги потребує дитина?        


варіанти відповідей

Прийом Леопольда 

Провести трахеотомію   

Прийом Сафара

Прийом Геймліха  

Термінова інтубація трахеї   

Запитання 5

6-місячне немовля з місячного віку перебуває на штучному вигодовуванні, часто хворіє на ГРВІ. Об’єктивно: маса – 9400 г (при народженні – 3200 г), спостерігається блідість та сухість шкіри, збільшення товщини підшкірної жирової клітковини, зниження тургору тканин, м’язова гіпотонія. Який Ваш попередній діагноз?       


варіанти відповідей

Паратрофія

Гіпотрофія 

Спазмофілія   

Ексудативно-катаральний діатез   

Рахіт  

Запитання 6

Фельдшер після проведення проби Манту дітям 7-ми років перед ревакцинацією БЦЖ повинен знати, що інтервал між проведенням проби Манту і ревакцинацією має становити:


варіанти відповідей

Не менше ніж 2 дні і не більше ніж 3 тижні  

Не менше ніж 2 дні і не більше ніж 2 тижні

Не менше ніж 3 дні і не більше ніж 2 тижні

Не менше ніж 3 дні і не більше ніж 3 тижні

Не менше ніж 1 день і не більше ніж 3 тижні

Запитання 7

Дитина 5-ти років тиждень тому перехворіла на ГРВІ. На 8-й день стан дитини погіршився, знову підвищилася температура тіла до 390 С, з’явився кашель. При огляді: стан дитини середньої важкості, пероральний ціаноз, задишка змішаного типу – 45/хв. Дитині був встановлений діагноз: гостра пневмонія. При проведенні суб’єктивного обстеження, які дані будуть найбільш інформативними?


варіанти відповідей

Везикулярне дихання, ясний легеневий звук  

Великопухирчасті хрипи, тимпаніт  

Крепітуючі хрипи, вкорочення перкуляторного звуку у ділянці ураження 

Великопухирчасті хрипи, ясний легеневий звук                                 

 Пуерильне дихання, коробковий відтінок перкуторного звуку    

Запитання 8

На ФАПі фельдшер оглядає дитину віком 2 тижні, яка народилась доношеною з масою тіла 3400 г. Скарги матері на сухість шкіри, набряки рук, обличчя, уповільнення рухів та смоктання. При огляді: рот напіввідкритий, збільшений язик та губи, під час плачу грубий голос. Вкажіть імовірне захворювання:


варіанти відповідей

Гіпертиреоз    

Гіпотиреоз         

Епідемічний зоб  

Дифузний токсичний зоб

Затримка внутрішньоутробного розвитку плода   

Запитання 9

У дитини 2-х років температура тіла – 390 С, слизова ротової порожнини гіперемована, з білувато-жовтими бляшками оточеними червоною облямівкою. Вкажіть найбільш імовірний орієнтовний діагноз:


варіанти відповідей

Катаральний стоматит      

Кандидозний стоматит  

Ангулярний стоматит   

Афтозний стоматит

Виразковий стоматит

Запитання 10

При огляді фельдшер ФАПу у дитини 6-ти років виявив лихоманку, пронос, повторне блювання, головний біль, сонливість, анорексію. Кількість дефекацій 15 разів на добу, випорожнення зі слизом, прожилками крові. Виражені тенезми і біль у животі, сигмовидна кишка пальпується у вигляді тонкого тяжа. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Сальмонельоз    

Дизентерія   

Ешерихіоз      

Токсична диспепсія

Холера      

Запитання 11

Фельдшер ФАПу оглядає дитину 6-ти років зі скарлатиною. Перевіряє симптом „щипка”. Про що свідчить позитивний симптом?


варіанти відповідей

Це фізіологічний стан шкіри

Про гіпотонус периферичних судин 

Про гіпертонус периферичних судин  

Про знижений тургор шкіри

Про підвищену ламність судин шкіри

Запитання 12

Фельдшер ШМД супроводжує дитину 5-ти днів з внутрішньочерепною пологовою травмою у відділення реанімації. Раптово у дитини з’явилися симптоми асфіксії ІІІ ступеня. Фельдшер почав проводити серцево-легеневу реанімацію. Яке співвідношення частоти вдихів і натискань на грудину повинно бути у даному випадку?


варіанти відповідей

На 2 вдиха 30 натискань

На 1 вдих 30 натискань

На 2 вдиха 10 натискань 

На 1 вдих 1 натискання 

На 2 вдиха 15 натискань   

Запитання 13

До фельдшера на ФАП звернулась мати з тримісячною дитиною. Скарги на неспокійне поводження дитини, поганий сон, посилену пітливість голови. При об’єктивному обстеженні відзначається облисіння потилиці, зниження м’язового тонусу кінцівок, м’якість і податливість кісток черепа. Виберіть препарат, який необхідно призначити в даному випадку:


варіанти відповідей

Вітамін D3  

Вітамін A    

Вітамін B6

Вітамін B12       

Вітамін C

Запитання 14

На прийомі у фельдшера дівчинка 10-ти років. Скарги на підвищення температури тіла до 37,5-380 С, біль в ділянці серця, втомлюваність, серцебиття. На шкірі кільцеподібна еритема. При перкусії серця – ліва межа на 1,5 см назовні від лівої середньо ключичної лінії. Тони серця приглушені, грубий систолічний шум над верхівкою. Який діагноз можна поставити?


варіанти відповідей

Хронічна серцево-судинна недостатність

Ревмокардит     

Неревматичний кардит  

Вроджена вада серця   

-

Запитання 15

Фельдшер швидкої допомоги оглядає дитину зі стенозуючим ларинготрахеїтом. Які симптоми характерні для цього захворювання?


варіанти відповідей

Зниження тиску, брадикардія, неспокій 

Гавкаючий кашель, захриплість голосу, інспіраторна задишка

Нападоподібний кашель, апное       

Експіраторна задишка, шумне дихання, здуття грудної клітки

Бітональний кашель, бронхофонія

Запитання 16

Дитині 9-ти років встановлений діагноз: ГРВІ, гіпертермічний синдром. Була введена внутрішньом’язово літична суміш. Через 40 хвилин дитина різко встала з ліжка і впала. Об’єктивно: температура тіла – 35,20 С, шкіра бліда, вкрита холодним липким потом, тахікардія, АТ – 60/35 мм рт. ст. Оцініть стан дитини:


варіанти відповідей

Анафілактичний шок  

Медикаментозне отруєння

Гостра судинна недостатність, колапс   


Гіпоглікемічна кома

Гостра судинна недостатність, зомління  

Запитання 17

Бригада ШМД обслуговує виклик до хлопчика 14-ти років. При обстеженні: свідомість дитини збережена, шкіра бліда, з ціанотичний відтінком. На шкірі правої руки – глибокі опіки. Артеріальний тиск – 125/70 мм рт. ст., пульс – 80/хв. Тонічне скорочення м’язів. Перебував біля трансформаторної будки через кілька годин після грози. Вкажіть препарати, які необхідно ввести дитині першочергово:


варіанти відповідей

Ефедрин, алупент, атропін    

Строфантин, адреналін, тавегіл

Кордіамін, супрастин, анальгін    

Цефазолін, манітол, еуфілін  

Седуксен, димедрол, аміназин  

Запитання 18

У дівчинки 9-ти років дратівливість, зміна почерку, порушення ходи. За місяць до цього перенесла ангіну. При огляді м’язова гіпотонія, мимовільні скорочення мімічної мускулатури і пальців рук. Який прояв ревматичного ураження можна припустити?



варіанти відповідей

Анулярна висипка           

Мала хорея    

Ревматичний артрит

Ревматичні вузлики

Ревмокардит  

Запитання 19

Дитина народилася на 35 тижні гестації. У неї виявлено: мікроцефалію, катаракту та вроджену ваду серця. З анамнезу відомо, що мати під час вагітності перехворіла на інфекцію, яка супроводжувалась плямистою висипкою, збільшенням лімфатичних вузлів та незначною інтоксикацією. Яку інфекцію можна припустити?


варіанти відповідей

Герпетична інфекція   

Токсоплазмоз 

Цитомегаловірусна інфекція  

Краснуха                

Хламідійна інфекція

Запитання 20

На ФАПі внаслідок передчасних стрімких пологів народилася дитина з масою тіла 1900 г. Стан дитини важкий, крик слабкий, монотонний, відзначається вибухання великого та малого тім’ячків, тремор підборіддя, кінцівок, періодично спостерігається судомна готовність. Який стан слід діагностувати?


варіанти відповідей

Гіпокальціємічний синдром   

Внутрішньоутробне інфікування

Внутрішньочерепна пологова травма   

Незрілість центральної нервової системи   

Асфіксія новонародженого

Запитання 21

Хворий 15-ти років звернувся до фельдшера ФАПу зі скаргами на слабкість, знижений апетит, шкірну сверблячку. Захворювання почалося із загального нездужання, погіршення апетиту, підвищення температури. Через 3 дні з’явилась нудота, двічі блювання, зник апетит. На 6-й день хвороби потемнішала сеча, знебарвився кал, з’явилась сверблячка, жовтяниця склер і шкіри. При огляді хворого: температура тіла – 37,20 С, жовтяниця склер і шкіри. Пульс – 72/хв., АТ – 100/60 мм рт. ст. Печінка щільна, болюча, збільшена. Вкажіть діагноз:


варіанти відповідей

Загострення хронічного холециститу    

Харчова токсикоінфекція 

Вірусний гепатит В

Вірусний гепатит А   

Лептоспіроз, жовтянична форма

Запитання 22

Фельдшера ШМД викликали до дитини 7-ми років. У дитини підвищена температура тіла, головний біль, блідість шкіри, пероральний ціаноз, відсутність апетиту, незначний біль у горлі. Дитина скаржиться на біль в животі, декілька раз було блювання. Різко виражений набряк мигдаликів та м’яких тканин ротоглотки. На поверхні мигдаликів наліт фіброзного характеру, плівчастий, щільний, брудно-сірого кольору який не знімається шпателем. Вкажіть попередній діагноз:


варіанти відповідей

Скарлатина 

Дифтерія гортані    

Фолікулярна ангіна

Дифтерія мигдаликів

Стоматит   

Запитання 23

Фельдшер оглядає дитину 6-ти років, у якої скарги на підвищену температуру, біль при відкриванні рота та жуванні. При огляді: в привушній ділянці припухлість, вушна раковина відстовбурчена, шкіра над залозою натягнута, звичайного забарвлення. Дитина відвідувала дитячий садок. Вкажіть термін карантину при даному захворюванні:


варіанти відповідей

21 день  

9 днів 

14 днів  

7 днів 

10 днів

Запитання 24

У дитини 9-ти років, яка часто хворіє на респіраторні вірусні інфекції, раптово вночі погіршився стан: з’явився сухий кашель, під час якого мокротиння майже не виділяється, задишка експіраторного характеру з довгим свистячим видихом, який чути на відстані, блідість шкіри з ціанотичним відтінком. Визначте для якого стану характерні дані симптоми?


варіанти відповідей

Обструктивний бронхіт 

Гострий трахеїт 

Бронхіальна астма 

Кашлюк

Гострий стенозуючий ларингіт   

Запитання 25

Фельдшер ШМД прибув на виклик до дитини 3-х років, яка хворіє на ГРВІ. Раптово вночі стан значно погіршився, дитина неспокійна, плаче, з’явився гавкаючий кашель, осиплість голосу. Дихання часте, його чути на відстані. Що з дитиною?



варіанти відповідей

Гострий стенозуючий ларинготрахеїт    

 Гострий бронхіт        

 Ангіна   

Пневмонія     

Асматичний стан

Запитання 26

У дитини 5-ти років на 8-й день захворювання, яке супроводжувалося підвищенням температури тіла за везикульозною висипкою, з’явилися сильний головний біль, блювання, загальмованість, тремор кінцівок. У дитини діагностовано енцефаліт. Ускладненням якого інфекційного захворювання може бути енцефаліт?

            

варіанти відповідей

Ентеровірусна інфекція   

Кашлюк

Паротит   

Вітряна віспа  

Скарлатина 

Запитання 27

Фельдшер ФАПу спостерігає за дитиною 5-ти років, хворою на гемофілію. Після травми розвинулася кровотеча, яка не зупиняється. Дитина бліда, акроціаноз, кінцівки холодні, АТ – 60/30 мм рт. ст. З яким діагнозом госпіталізуєте дитину?


варіанти відповідей

 З гострою нирковою недостатністю  

З травматичним шоком

З гострою наднирковою недостатністю 

З геморагічним шоком    

З гострою серцевою недостатністю

Запитання 28

Дитині 3-х років проведена внутрішньо шкірно проба Манту з 2 ТО. Через 72 години фельдшер прозорою пластмасовою лінійкою перевірив результат туберкулінодіагностики. Діаметр папули становить 3 мм. Визначте результат проведеної проби Манту:


варіанти відповідей

Гіперергічна 

Загальна реакція    

Сумнівна     

Негативна

Позитивна   

Запитання 29

При відвідуванні вдома фельдшером дитини 7-ми місяців мама поскаржилася на зригування у дитини, випорожнення 6-8 разів на добу, кашкоподібні, рідкі, з білими грудочками. Об’єктивно: температура - 36,60 С, язик з білим нальотом. Для якого захворювання характерні дані симптоми?


варіанти відповідей

Сальмонельоз

Рота вірусна інфекція      

Гострий розлад травлення функціонального походження 

Колі-інфекція

Дизентерія

Запитання 30

При огляді 9-місячної дитини фельдшер виявив зупинку дихання, тривалістю до 30 секунд при крику та плачу, що супроводжувалася ціанозом шкіри обличчя, „півнячим криком”. Який із заходів долі карської допомоги слід застосувати?


варіанти відповідей

 Підготувати дитину до люмбальної пункції   

Покласти дитину на рівну, м’яку поверхню                   

Відкрити шпателем рот і подразнити корінь язика

Скропити обличчя дитини холодною водою    

Вставити між корінними зубами шпатель, обгорнений бинтом       

Запитання 31

У дитини 10-ти років після фізичного навантаження з’явились загальна слабкість, тремтіння кінцівок, поверхневе дихання, підсилене потовиділення, відчуття голоду. З анамнезу відомо, що дитина хворіє на цукровий діабет, отримує ін’єкції за індивідуальною схемою. Які першочергові дії фельдшера в цьому випадку?


варіанти відповідей

Дати дитині перорально будь-які „швидкі” вуглеводи

Дати випити води

Провести оксигенотерапію

Дати понюхати нашатирний спирт 

Покласти дитину на кушетку  

Запитання 32

Дівчинка 3-х місяців втратила за 2 доби 500 г маси тіла внаслідок блювання та проносу. У дитини шкіра сірувато-ціанотична, риси обличчя загострені, рефлекси зниженні. Якому стану відповідає зазначена картина?


варіанти відповідей

Спазмофілії   

Ексикозу

 Рахіту    

Гіперглікемічній комі   

Печінковій комі  

Запитання 33

В приймальне відділення надійшла дитина у важкому стані. Шкіра бліда, температура тіла – 390 С. На сідницях, стегнах, гомілках – поодинока геморагічна висипка. Слизові оболонки ціанотичні. ЧД – 56/хв. Тони серця ритмічні, послаблені, ЧСС – 160/хв. Протягом 30 хвилин висипка на шкірі поширилася, збільшилася в розмірах. Про яке захворювання слід думати?


варіанти відповідей

Менінгококова інфекція     

Вітряна віспа        

Краснуха          

Кір   

Скарлатина

Запитання 34

Після ін’єкції інсуліну у дівчинки 12 років змінився стан, шкіра бліда, вкрита холодним липким потом, раптово почались судоми. Надайте невідкладну допомогу:


варіанти відповідей

Преднізолон в/венно

Ізотонічний розчин натрію хлориду 100 мл краплинно внутрішньовенно

Розчин глюкози 20% - 20 мл в/венно струминно 

Інсулін 15-20 ОД підшкірно

В/в краплинно 4% розчин бікарбонату натрію 100 мл

Запитання 35

Підберіть препарат, який входить до складу невідкладної допомоги при судомах на тлі спазмофілії:


варіанти відповідей

Відехол

Анальгін 

Ергокальціферол 

Седуксен, глюконат кальцію

Еуфілін  

Запитання 36

Дитині 2 роки. За праву долоню вкусила комаха. На місці укусу з’явилося почервоніння, поширився набряк тканин. Температура тіла підвищилася до 38°С. Такий стан діагностують у разі:

  

варіанти відповідей

Кропив’янки 

Анафілактичного шоку 

Набряку Квінке

Сінної лихоманки

Молочного струпу  

Запитання 37

Фельдшер прибув до дитини 12 років, у якої після ін’єкції інсуліну почалися судоми. При огляді: дитина непритомна, шкіра бліда, волога, спостерігається ригідність м’язів. Підберіть препарат для надання допомоги:

 

варіанти відповідей

Сібазон 

Ефедрин  

Кофеїн 

Інсулін 

Еуфілін

Запитання 38

До фельдшера ФАПу звернулися батьки з дитиною 5 років, яка скаржиться на головний біль, виражену загальну слабкість. Об’єктивно: слизисті виділення з носа, гіперемія кон’юнктиви та шкірних покривів, температура - 39°С. Для зниження температури тіла з фізичних методів необхідно застосувати:


варіанти відповідей

Гаряче пиття  

Тепла грілка 

Лужна інгаляція 

Прохолодна клізма

Оксигенотерапія  

Запитання 39

Фельдшера ФАПу викликали до хлопчика, який хворіє цукровим діабетом. При огляді: свідомість відсутня, шкірні покриви бліді, вологі, спостерігається тризм жувальних м’язів, судом, зіниці розширені. Якому стану відповідають дані клінічні симптоми? 



варіанти відповідей

Анафілактичний шок 

Колапс 

Непритомність 

Гіпоглікемічна кома 

Гіперглікемічна кома 

Запитання 40

Фельдшер ФАПу з дозволу лікаря проводив щеплення вакциною АКДП в/м. Після ін’єкції стан дитини раптово погіршився шкіра бліда, пульс слабкий, АТ знижений. Дитина знепритомніла. Якому невідкладному стану відповідає дана симптоматика?


варіанти відповідей

Колапсу

Анафілактичному шоку

Ларингоспазму

Непритомності

Серцевій астмі

Запитання 41

Фельдшер прибув на виклик до хлопчика, який отримує інсулін. Скарги на запаморочення сонливість. При огляді шкіра суха, гіпотонус м’язів, запах ацетону з рота, пульс слабкий. Підберіть препарат для надання невідкладної допомоги:

  

варіанти відповідей

Адреналін  

Інсулін 

Глюкоза 

Седуксен 

Кофеїн

Запитання 42

До фельдшера ФАПу звернувся хлопчик 12 років, який порізав палець склом. Під час перев’язки, побачивши кров, зблід і раптово втратив свідомість. Який стан виник у дитини?

 

варіанти відповідей

Колапс 

Гостра дихальна недостатність 

Геморагічний шок 

Непритомність

Гостра серцева недостатність 

Запитання 43

У дитини 2 років з гіпертермічним синдромом, спостерігається блідість шкірних покривів, озноб, холодні на дотик кінцівки. Що слід застосувати для поліпшення мікроциркуляції судин?  


варіанти відповідей

Парацетамол всередину  

Папаверин 2% внутрішньом’язево

Анальгін 50% внутрішньом’язово

Оцтові обгортання 

Холод на проекцію великих судин 

Запитання 44

Які пероральні засоби для зниження температури тіла є препаратами вибору для дітей?  

  

варіанти відповідей

Парацетамол, ібупрофен

Аспірин 

Анальгін 

Сібазон 

 Ацелізин  

Запитання 45

У дитини 5 років, яка хворіє ГРВІ раптово вночі з’явився сухий кашель, інспіраторна задишка, захрип голос. Яке ускладнення можна запідозрити? 


варіанти відповідей

Справжній круп 

Гострий обструктивний бронхіт

Бронхіальна астма 

Гострий стенозуючий ларинготрахеїт

Епіглотид  

Запитання 46

Які основні принципи надання невідкладної допомоги при стенозі гортані І ступеня?


варіанти відповідей

Трахеотомія 

Штучна вентиляція легень 

Відволікаюча терапія, парові інгаляції 

Гормональна терапія 

Інтубація трахей 

Запитання 47

До фельдшера ФАПу звернулися з дитиною 7 років, яку під час прогулянки укусила оса. При огляді у ділянці правого плеча спостерігається біль, гіперемія, набряк. Які дії фельдшер повинен провести першочергово?


варіанти відповідей

Обробити місце укусу спиртом, прикласти холод   

Дати кисень

Видалити пінцетом жало 

Ввести 2 мл 0,5% розчину новокаїну у місце укусу

Ввести 0,5 мл 0,5% розчину строфантину в/в

Запитання 48

Фельдшер ФАПу дитині 3 років зробив ін’єкцію цефазоліну в/м. Стан дитини різко погіршився, з’явилось відчуття жару, на шкірі тулуба поширився алергійний висип, знизився AT, дитина втратила свідомість. Визначте діагноз:


варіанти відповідей

Кропив’янка

Поліморфна еритема 

Анафілактичний шок 

Ангіоневротичний набряк

Атопічний дерматит  

Запитання 49

Фельдшера ШМД викликали до дитини 12 років, яка знепритомніла під час написання контрольної роботи. Які першочергові дії фельдшера?


варіанти відповідей

Надати дитині напівсидяче положення

Надати дитині горизонтальне положення, піднявши нижні кінцівки під кутом 30°- 45°  

Посадити дитину з трохи нахиленою вперед головою 

Положити дитину набік 

Надати дитині горизонтальне положення з опущеними кінцівками

Запитання 50

Виклик фельдшера ФАПу до дитини 1 року, яка хворіє на парагрип. Вночі стан дитини погіршився: з’явилась задишка, шумне дихання з участю допоміжної мускулатури у акті дихання, “гавкаючий” кашель, охриплий голос. Чим ускладнився парагрип? 


варіанти відповідей

Ларингоспазмом 

Стенозуючим ларинготрахеїтом 

Вогнищевою пневмонією 

Серцевою недостатністю 

Нападом бронхіальної астми  

Запитання 51

Виклик фельдшера ШМД до дитини 7 років, у якої розвинувся стан непритомності після фізичного навантаження на уроці фізкультури. Вчитель поклав дитину у горизонтальне положення, підняв кінцівки, розстебнув одяг. Визначте подальші дії фельдшера:


варіанти відповідей

Протерти шкіру розчином оцту  

Положити дитину набік 

Надати дитині підвищене положення 

Ввести в/м 50% розчин анальгіну

Ввести п/ш розчин кордіаміну 

Запитання 52

У хлопчика 5 років через 10 хв. після укусу бджоли з’явились неспокій, гіперемія та зуд шкіри обличчя, нудота, свистяче дихання, ринорея, потім втрата свідомості, блідість, пітливість. Ви встановили діагноз: анафілактичний шок. Визначить препарат, який слід ввести дитині у разі анафілактичного шоку: 


варіанти відповідей

Преднізолон

Анальгін

Еуфілін 

Корглікон 

Фуросемід  

Запитання 53

Дитина 5 років отруїлась невідомою речовиною. Фельдшер ШМД для негайного промивання шлунку використає воду, одноразова кількість якої складає: 

    

варіанти відповідей

150-180 мл 

100-110 мл 

200-250 мл 

300-350 мл

 40-50 мл  

Запитання 54

Фельдшер ШМД приїхав на виклик до дівчинки 10 років, яка хворіє на цукровий діабет. Через порушення дієти її стан погіршився: шкіра бліда, суха, запах ацетону з рота, гіпотонус м’язів, дихання глибоке, “шумне”, пульс частий, артеріальний тиск низький.

Визначне стан: 


варіанти відповідей

Іремічна кома 

Гіперглікемічна кома 

Гіпоглікемічна кома 

Печінкова кома 

Ацетонемічна кома  

Запитання 55

Фельдшер діагностував у дитини клінічну смерть. Які заходи він повинен провести в першу чергу при первинній серцево-легеневій реанімації?   


варіанти відповідей

Провести дефібриляцію   

Відновити прохідність дихальних шляхів 

Ввести медикаменти    

Провести непрямий масаж серця   

Провести ШВЛ   

Запитання 56

Дитина віком 1 року проковтнула декілька невідомих таблеток. Лікар призначив провести промивання шлунку. Скільки рідини одномоментно Ви повині ввести?


варіанти відповідей

40-50 мл

60-90 мл

150-200 мл

300-350 мл

450-500 мл

Запитання 57

В оздоровчому таборі діти з молодшого загону під час прогулянки знайшли гриби та з’їли їх. Які заходи треба провести першочергово в цьому випадку?   


варіанти відповідей

Промити шлунок 10% розчином натрію хлориду

Ввести обволікальні препарати - вазелінову олію   

Ввести ентеросорбенти - активоване вугілля   

Провести очисну клізму   

Виміряти температуру тіла  

Запитання 58

У дитини 3-х років діагностовано діабетичну кому. Із якого способу введення інсуліну розпочнеться невідкладна допомога при даній комі в стаціонарі?


варіанти відповідей

Внутрішньовенно краплинно   

Внутрішньом’язово

Внутрішньовенно струминно

Підшкірно   

Внутрішньошкірно  

Запитання 59

У 9-річної дитини, хворої на цукровий діабет відсутня свідомість, наявний загальний тремор, підвищення м’язового тонусу, блідість на вологість шкіри. Що можна запідозрити?


варіанти відповідей

Гіперглікемічну кому 

Гіпоглікемічну кому

Ниркову кому 

Печінкову кому 

Мозкову кому  

Запитання 60

У дитини при різкому зниженні температури тіла виникла слабкість, блідість шкіри, кінцівки стали холодні, шкіра вкрилась холодним липким потом. Дитина втратила свідомість, артеріальний тиск різко знизився. Який препарат слід ввести першочергово?  

     

варіанти відповідей

1% р-н димедролу

Інсулін  

0,5% р-н седуксену

0,1% р-н адреналіну гідрохлориду

40% глюкозу

Запитання 61

Назвіть препарат, який призначають дітям для покращення скоротливості здатності міокарда при гострій лівошлуночковій недостатності: 


варіанти відповідей

Лазикс

Преднізолон

Строфантин 

Аміназин

Кальцію хлорид

Запитання 62

У дитини 1,5 років, яка хворіє на аденовірусну інфекцію температура тіла 39°С. З’явився напад тоніко - клонічних судом. З якого препарату потрібно почати надання невідкладної допомоги? 


варіанти відповідей

Но-шпи

Дімедролу

Аналгіну

Сібазону 

Корглікону

Запитання 63

Дитина, 8 міс., перебуває на штучному вигодовуванні. Після крику виникла зупинка дихання, ціаноз, екзофтальм, дитина вкрилася липким потом. Об’єктивно: шкіра бліда, виражені лобні горби, зубів немає, на ребрах чотки, О-подібне викривлення кінцівок. Яку невідкладну допомогу необхідно надати дитині?

 

варіанти відповідей

Анальгін 0,1 внутрішньом’язево 

Винести на свіже повітря, подразнити корінь язика

Димедрол 0,1 внутрішньом’язево  

Преднізолон 1 мг на 1 кг маси внутрішньом’язево 

Вітамін D по 2000 МО внутрішньо 

Запитання 64

При проведенні закритого масажу серця дитині грудного віку розміщення пальців фельдшера на ділянці надавлювання повинно бути наступним:


варіанти відповідей

Великими пальцями обох рук вище від соскової лінії на 3 см  

Вказівним і середнім пальцями нижче на 1 см від місця перетину міжсосковою лінією  груднини

Однією рукою вище від мечоподібного паростка на 3 см

Обома руками, складеними навхрест, на рівні середньої третини груднини

Великим пальцем вище мечоподібного паростка на 2 см

Запитання 65

Ви фельдшер швидкої допомоги. Виклик до дитини 2,5 років, яка отруїлася невідомими ягодами. Необхідно промити шлунок. Яку одноразову кількість води необхідно вводити у шлунок під час промивання? 


варіанти відповідей

110-120 мл

200-250 мл

90-100 мл 

500-550 мл

400-450мл  

Запитання 66

Ви фельдшер ШМД. У дитини віком 2 років, яка хворіє на вогнищеву пневмонію - 39,5°C. Який жарознижувальний препарат і в якій дозі слід ввести?


варіанти відповідей

0,5% розчин седуксену, 1 мл

50% розчин анальгіну, 0,2 мл

2,0% розчин еуфіліну, 1 мл

2% розчин папаверину гідрохлориду, 0,2 мл

50% розчин анальгіну, 0,1 мл

Запитання 67

Ви фельдшер ШМД. У дитини віком 2 років, яка хворіє на вогнищеву пневмонію - 39,5°C. Який жарознижувальний препарат і в якій дозі слід ввести?


варіанти відповідей

0,5% розчин седуксену, 1 мл

2,0% розчин еуфіліну, 1 мл

2% розчин папаверину гідрохлориду, 0,2 мл

50% розчин анальгіну, 0,2 мл

50% розчин анальгіну, 0,1 мл

Запитання 68

Ви фельдшер ШМД. У дитини 5 місячного віку з внутрішньочерепною пологовою травмою в анамнезі, раптово виник напад судом. Який препарат необхідно ввести? 


варіанти відповідей

Кальцію хлорид  

Димедрол 

Сибазон

Парацетамол 

Анальгін

Запитання 69

Ви фельдшер ШМД. Виклик до дитини 5 років. Під час прийому їжі у дитини раптово виник кашель, стридорозне дихання, потяг до блювання, ціаноз. Який найбільш імовірний діагноз?

    

варіанти відповідей

Гостра пневмонія

Коклюш

Гострий ларинготрахеїт

 Бронхоектатична хвороба   

Аспірація стороннього тіла

Запитання 70

Виклик до дитини 5 років, яка хворіє цукровим діабетом. Після ін’єкції інсуліну появились скарги на млявість, тремтіння кінцівок, головокружіння, підвищений апетит. При огляді: шкіра волога, бліда. Які ваші дії є першочерговими?


варіанти відповідей

Ввести внутрішньом’язево лазикс 1% 2,5 мг на 1 кг маси тіла

Застосувати аскорбінову кислоту, кокарбоксилазу    

Ввести внутрішньовенно струминно глюкозу     

Застосувати глюкагон 0,5% 1 мл

Дати випити теплий солодкий чай

Запитання 71

Ви фельдшер швидкої допомоги. Проводите реанімаційні заходи дитині 5 років у стані клінічної смерті після ураження електричним струмом. З чого необхідно розпочати реанімаційні заходи?  


варіанти відповідей

Відновити прохідність дихальних шляхів  

Проводити оксигенотерапію 

Проводити ШВЛ  

Проводити непрямий масаж серця 

Вводити знеболювальні препарати 

Запитання 72

До фельдшера ФАПу звернулась мати з дівчинкою 7 років. Дитину вкусила оса в ділянку щоки. Об’єктивно: шкіра щоки гіперемійована, спостерігається набряк обличчя і шиї.  Діагностуйте даний стан:   

  

варіанти відповідей

Поліморфна еритема

Пруриго 

Кропивниця 

Набряк Квінке    

Себорея

Запитання 73

Вас, фельдшера швидкої допомоги викликали до дівчинки 5 років з харчовим отруєнням грибами. Скарги на головний біль, нудоту, блювання, біль у животі. Об’єктивно: шкіра і видимі слизові оболонки бліді, тони серця приглушені, - 39°С. Живіт м’який, болючий в епігастральній ділянці. Які дії фельдшера мають бути першочерговими при наданні невідкладної допомоги?

   

варіанти відповідей

Промити шлунок, дати активоване вугілля, госпіталізація

Дати тепле пиття, на живіт покласти грілку 

Ввести спазмолітики, поставити очисну клізму   

Ввести знеболювальні засоби

Ввести жарознижувальні засоби

Запитання 74

Ви фельдшер ФАПу. Виклик до дитини 8 місяців. Зі слів мами дитина раптово втратила свідомість, наступила зупинка дихання, дитина посиніла, через 1 хв. з’явився гучний вдих, схожий на півнячий крик. З анамнезу: дитина з 1 місяця на штучному вигодовуванні. Голову тримає з 3-х місяців, зубів не має, самостійно не сидить. Вкажіть ймовірний діагноз:


варіанти відповідей

Стенозуючий ларинготрахеїт 

Гіпокальціемічний синдром, карпопедальний спазм 

Напад бронхіальної астми 

Гіпокальціемічний синдром, ларингоспазм 

Гіпокальціемічний синдром, еклампсія  

Запитання 75

Ви приїхали на виклик до дитини 14 років, яка скаржиться на слабкість, млявість, нудоту, блювання, біль в епігастральній ділянці. Об’єктивно: шкіра і видимі слизові оболонки бліді, тахікардія. Блювотні маси темно-коричневого кольору (у вигляді “кавової гущі”) з рештками їжі. Які невідкладні дії фельдшера в даній ситуації?  


варіанти відповідей

 Промити шлунок, поставити очисну клізму  

Заспокоїти дитину, грілку на живіт 

Негайна госпіталізація, холод на живіт 

Провести переливання одногрупної крові 

Заспокоїти дитину, направити до педіатра 

Запитання 76

Дитині 5 років, хворіє на грип. При огляді: шкіра червона, гаряча на дотик, температура тіла - 39,5°С. Яка першочергова дія фельдшера при наданні невідкладної допомоги?


варіанти відповідей

Провести фізичні методи охолодження

Ввести 2% розчин супрастину у віковій дозі в/м

Ввести 0,25% розчин дроперідолу у віковій дозі в/м

Ввести назальні інтерферони

Застосувати антибактеріальні засоби перорально

Запитання 77

У дитини 7-ми років після падіння з дерева виникла сонливість, блюваня, скарги на головний біль. При об’єктивному обстеженні дитина квола, шкірні покриви бліді, холодні, під час огляду у дитини з’явилися судоми. З яких лікарських середників слід розпочати надання невідкладної допомоги дитині?


варіанти відповідей

Серцевих глікозидів 

Спазмолітиків 

Кровоспинних  

Гормональних препаратів 

Протисудомних  

Запитання 78

Фельдшер ШМД прибув на виклик до дитини в табір, який розташований в лісі. Під час прогулянки дитину вкусила бджола в ділянці щоки. Скарги дитини на головний біль, запаморочення. Які Ваші дії? 


варіанти відповідей

Госпіталізувати дитину  

Ввести в/м 25% розчин сульфату магнію

Витягнути жало, холод на місце укусу, обколювати 1% розчином адреналіну

Напоїти дитину солодким чаєм  

Ввести внутрішньом’язово 50% розчин анальгіну

Запитання 79

У дитини віком 10 років після удару м’ячем почалася носова кровотеча. Вкажіть першочерговий захід невідкладної допомоги: 


варіанти відповідей

Покласти дитину із закинутою головою назад  

Покласти холод на перенісся

Посадити із нахиленою головою вперед, притиснути крило носа до носової

  перетинкики

Закапати судинозвужувальні краплі 

Увести в носові ходи тампон, змочений у воді  

Запитання 80

У дитини 8-ми місяців виникла раптова зупинка дихання, ціаноз шкіри, дитина вкрита липким потом, “півнячий крик”. З чого слід розпочати надання невідкладної допомоги? 


варіанти відповідей

Зробити прохолодну клізму

Ввести внутрішньом’язово 50% р-н анальгіну

Натиснути на корінь язика 

Ввести 1% розчин нікотинової кислоти підшкірно

Ввести внутрішньовенно преднізолон  

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест