Перша допомога Діджитал

Додано: 16 січня
Предмет:
20 запитань
Запитання 1

Тема: «Алгоритм надання першої допомоги».

Мета: Ознайомити слухачів із алгоритмом надання першої допомоги, відпрацювати застосування алгоритму на практиці.

Рекомендовані матеріали: каремат/ковдра.

План модуля: 65 хвилин.


варіанти відповідей

Знання, які Ви отримаєте в результаті проходження модулю:

Дізнаєтесь про алгоритм надання першої допомоги;

Ознайомитесь із станами постраждалого.

Вивчите 3 питання, які є найголовнішими під час виклику фахівців.

Навички, які Ви отримаєте з нашими героями:

Навчитеся надавати першу допомогу постраждалому відповідно до Алгоритму надання першої допомоги.

Зможете надати постраждалому, який в стані в свідомості та дихає, першу допомогу.


 Вступ. 

Перш, ніж ми почнемо з Вами вивчати першу допомогу, будь ласка, дайте собі відповідь на питання: “Чи траплялось мені в житті надавати першу допомогу або бути свідком надання першої допомоги?”, “Як діяли присутні на місці події?”, “Як діяв я?”. 

Кризові ситуації будь-якого характеру (падіння дитини з гойдалки, ДТП, травма на виробництві, серцевий напад, напад гострого болю тощо) практично завжди стаються. раптово. Вони можуть трапитися вдома, у школі, магазині, на робочому місці або на дорозі.

Першими на місце події, зазвичай, опиняються не рятувальники або медичні працівники, а звичайні перехожі, родичі, друзі, сусіди – словом, звичайні люди. Надання допомоги часто залежить від людей, які перебувають поруч із постраждалим.

Тому важливо надавати першу допомогу своєчасно та послідовно в чому Вам і допоможе алгоритм надання першої допомоги 

Запитання 2

Теоретична частина. Ключові правила. 

Правила першої допомоги 

При наданні допомоги рятувальник має попіклуватися про особисту безпеку. Її можна розглядати у трьох аспектах: 

варіанти відповідей

Біологійчний аспект

Психологічний аспект

Етичний аспект

Запитання 3

Біологічний аспект

варіанти відповідей

Кожну людину можна розцінювати як потенційного носія інфекцій, які передаються через біологічні рідини, пошкоджені слизову і шкіру, повітряно-крапельним шляхом. Пам'ятайте, що можливе перехресне зараження. Рятівникові слід зважати на це і, наскільки можливо, убезпечити себе засобами індивідуального захисту (рукавички, маска-клапан тощо) або підручними засобами.

-

Запитання 4

Психологічний аспект

варіанти відповідей

Загрозлива для життя ситуація є стресовим фактором не тільки для постраждалого, а й для рятівників та свідків. Якщо рятівник не готовий здійснювати маніпуляції із постраждалим, йому слід обмежитися викликом фахівців, а за необхідності згодом отримати психологічну допомогу і підтримку.

-

Запитання 5

Етичний аспект

варіанти відповідей

При наданні першої допомоги важливо враховувати культурні та релігійні особливості постраждалого. Деякі суспільства можуть невірно сприймати дії рятівника. Так, наприклад, у деяких суспільствах торкання чоловіка до незнайомої жінки може бути неприйнятне.

-

Запитання 6

Алгоритм надання першої допомоги 

Алгоритм надання першої допомоги складається з 4 кроків та в будь-якій ситуації буде однаковий. Він заснований на простій послідовності дій.

варіанти відповідей

КРОК 1. ОГЛЯД МІСЦЯ ПОДІЇ 

При огляді місця події важливо розуміти, чи є небезпека для рятувальника і постраждалого: 

1) якщо рятувальнику і постраждалому безпечно перебувати на місці події – допомога надається там, де знаходиться постраждалий (під час натискання на цю опцію, стає активним гіфка); 

Буде відео. Поки Ви читаєте, якраз проходить час відео. 

Гіфка:

Ситуація 

Лавка біля під’їзду Задній фон будівля з коричнево-жовтого кирпіча доріжка до під’їзду асфальтована по сторонам білі бордюри та зелена трава з кущами та квітами не важливо якого кольору. На лавці сидить чоловік та тримається за голову. Чоловік блідий та запітнівший. Біля лавки росте дерево.  

Відео починається з руху камери в сторону цього під’їзду та фокусування на чоловікові (тривалість 4с.),  

Далі відбувається ніби сканування всієї місцевості на предмет загроз зелена сітка обволікає всю видиму місцевість. (тривалість 3с.) 

Після з’являється знак біла галочка в зеленому колі яка займає 30% від загальної площі сцени(тривалість 1,5с) 

Далі камера наближається до постраждалого.(тривалість 2с.) 


2) якщо рятувальнику безпечно, а постраждалий знаходиться у небезпечному місці  

– необхідно перемістити його у безпечне місце (або забезпечити безпеку місця події, наприклад, відключивши електричний струм тощо) і після цього приступити до надання допомоги.

 

Гіфка:

Ситуація 

Тротуар трішки засипаний снігом біля 3 поверхового будинку (білого-сірого кольору) лежить чоловік. Над дахом звисає багато снігу що може впасти.  

Відео починається із руху камери по тротуару та знаходження чоловіка що лежить біля будинку (тривалість 3с).

 Далі відбувається ніби сканування всієї місцевості на предмет загроз зелена сітка обволікає всю видиму місцевість. Та виділяє звисаючий сніг над будинком в жовтий колір сітки з незначним приближенням камери до цього снігу та фокусуванням що він звисає над чоловіком що лежить під будинком (тривалість 4с.)

З’являється жовтий трикутник основою знизу та чорним обрамленням із чорним знаком оклику по центру трикутника (тривалість 1,5 с).

Далі показано що камера наближається до чоловіка З’являються руки по середину передпліччя. Ці руки хватають чоловіка що лежить за ноги та акуратно відтягують на невелику відстань від будинку(тривалість6с). 

Камера віддаляється видно рятівника в що відтягував чоловіка та загальну картину, що чоловік більше не лежить в місці де на нього міг би впасти звисаючий сніг.


3) якщо небезпека загрожує і рятувальнику, і постраждалому (пожежа, теракт, електричний струм тощо) – необхідно викликати спеціалізовану допомогу («швидка допомога», «рятувальники», поліція тощо) і дочекатися їх прибуття, перебуваючи у безпечному місці. 

Гіфка:

Тротуар по ліву сторону розташовані 3-5 поверхові будинки різного кольору. По праву сторону асфальтована дорога та будинки по ліву сторону. Один із будинків горить чорний дим виринає із вікон верхніх поверхів.  

Камера показує рух вдовж тротуару та фокусується на пожежі (тривалість 3 с).

Далі відбувається ніби сканування всієї місцевості на предмет загроз зелена сітка обволікає всю видиму місцевість. Та виділяє палаючий будинок обволікаючи його червоною сіткою (тривалість 4 сек.)

З’являється червоне коло з чорним обрамленням та білим перехрестям з кутом нахилу 45*(тривалість 1,5 сек.).

В полі зору камери з’являється рука та телефон в ній на якому набирається номер 112 (3 сек.).

Камера показує рятівника на фоні палаючого будинку та під’їзд червоних пожежних машин (3 сек.).


Запитання 7

КРОК 2. ОГЛЯД ПОСТРАЖДАЛОГО 

При огляді постраждалого необхідно, в першу чергу, звернути увагу на наявність сильної кровотечі, після чого перейти до перевірки притомності і дихання. 


варіанти відповідей

Сильні кровотечі 

Сильні кровотечі є пріоритетним видом допомоги тому при наявності сильної кровотечі потрібно почати з її зупинки (Тема: Кровотечі). 

Свідомість 

Свідомість є одним із головних показників при перевірці стану постраждалого і виявляється вона у можливості реагувати на зовнішні подразники. 

Перевірка свідомості може відбуватись як голосом (звернення до постраждалого), так і тактильно (дотики та легкі поштовхи постраждалого за плече). 

Після перевірки свідомості переходимо до перевірки дихання. 

Після огляду постраждалого можна переходити до виклику спеціалістів. 


Запитання 8

КРОК 3. ВИКЛИК ФАХІВЦІВ 

Важливо зрозуміти, що перша допомога не включає в себе лікування постраждалих тому важливо, за необхідності, викликати відповідних фахівців.  

Є 3 головні питання на які потрібно відповісти диспетчеру служб, а саме (натискаючи на цифру, з’являється питання, в результаті натискання 1, 2, 3 всі три питання залишаються видимими): 

1. що сталося? 

2. де сталося? 

3. із ким сталося? 

 ! Важливо відповідати на всі питання диспетчера та класти слухавку після отримання погодження диспетчера про прийнятий виклик.


Завдання: Оберіть відповідне питання до малюнків.


Таблиця складається з 3-х стовпчиків. В кожному стовпчику є малюнок та пояснення до нього. Під таблицею є питання, на які ми даємо відповідь фахівцям. Необхідно перемістити кожне питання в потрібну порожню клітинку. В цій програмі це неможливо зробити, тому пропонуємо обрати варіанти за нумерацією: 1 (перший стовпчик), 2 (другий стовпчик), 3 (третій стовпчик).

варіанти відповідей

1 "Що сталось?"

2 "Де сталось?"

3 "З ким сталось?"

1 "Де сталось?"

2 "З ким сталось?"

3 "Що сталось?"

Запитання 9

КРОК 4. Надання першої допомоги


Перша допомога надається в залежності від стану постраждалого. Після надання допомоги залишайтеся поруч із постраждалим до приїзду фахівців і надавайте йому психологічну підтримку за необхідності.

варіанти відповідей

Демонстраційна частина.

Відео (3 хв. 30 сек.)

Чоловік іде вулицею міста та бачить жінку, яка сидить на зупинці автобуса. Ніби все добре, але її положення тіла та емоції на обличчі демонструють, що їй погано.  Чоловік оглядається навкруги, переконується, що місце події безпечне для нього і для жінки.

Чоловік підходить ближче до жінки та звертається до неї: «Що сталося? Вам допомогти?». Жінка повертає голову на рятівника та скаржиться на загальну слабкість, запаморочення, погоджується на виклик «швидкої».

Чоловік дістає мобільний телефон та робить виклик «швидкої»: «Мене звати Пилипенко Пилип, перебуваю за адресою вул.Квіткова, 10. Поруч зі мною на автобусній зупинці жінка при тямі, дихає. Скаржиться на загальну слабкість, не може підвестися».

Після виклику чоловік залишається з постраждалою до приїзду фахівців, надаючи йому психологічну підтримку, проговорюючи наступне: «Зараз приїде допомога. Як Ви почуваєтесь? Чим я можу ще допомогти?».

Історія завершується приїздом «швидкої».


Робота із відео:

Чи помітили Ви як працює Алгоритм надання першої допомоги? Чи готові виділити його кроки?

1.   У віконці у випадаючому списку оберіть літеру відповідно до кожної цифри (А, Б, В, Г). Поєднайте малюнок із кроком Алгоритму надання першої допомоги.

На платформі ми плануємо, що потрібно поєднати цифру із потрібною літерою. При чому цифра означає крок Алгоритму надання першої допомоги, а буква - назву кроку.

1 А, Б, В, Г.

2 А, Б, В, Г.

3 А, Б, В, Г.

4 А, Б, В, Г.



1 А, 2 Б, 3 В, 4 Г.

1 Г, 2 В, 3 Б, 4 А.

1 Б, 2 В, 3 Г, 4 А.

Запитання 10

2.   Під час огляду постраждалого ми маємо зрозуміти, чи ________ постраждалий, чи є в нього ___________.


Притомний, щасливий, роздратований.

Дихання, гроші, мобільний телефон.


Потрібно перетягти потрібне слово в порожнє місце.

варіанти відповідей

Притомний, дихання.

Щасливий, гроші.

Роздратований, мобільний телефон

Запитання 11

1.   Для того, щоб перевірити чи є свідомість у постраждалого, ми маємо поставити йому наступне питання (в прямокутнику можна поставити галочку):

1.   «Вам погано?»

2.   «Води?»

3.   «Що сталося? Вам допомогти?»

В цьому завданні буде пропонуватись обрати варіант питань (поставити галочку) в прямокутнику біля питання для вибору варіанта відповіді.

варіанти відповідей

1. ⊏⊐

2. ⊏⊐

3. ⊞

Запитання 12

4. Під час виклику фахівців, ви можете це зробити самостійно або попросити перехожих.


Ми обов’язково маємо дати фахівцям відповідь на 3 питання (перетягти відповідний варіант в порожній прямокутничок):


варіанти відповідей

Що сталось? Де сталось? Коли сталось?

Що сталось? Із ким сталось? Коли сталось?

Що сталось? Де сталось? Із ким сталось?

Запитання 13

6.   Чи зобов’язаний був чоловік надати першу допомогу? (можна натиснути на прямокутник навпроти Вашої відповіді, зробивши його активним):


1.Так, обов’язково.

2.Ні.

3.Надавати допомогу Ви не зобов’язані, але простими діями Ви можете врятувати життя людині, хоча би викликавши їй «швидку».

варіанти відповідей

1. ο

2. ο

3. ⊕

Запитання 14

Тестування


1. Що не рекомендується робити під час надання першої допомоги? Оберіть декілька варіантів відповіді.

варіанти відповідей

Давати свої таблетки.

Запитувати чи постраждалому потрібна допомога?

Діставати стороннє тіло, якщо воно є.

Запитання 15

2. Чи потрібно перевіряти пульс у постраждалого на етапі надання першої допомоги?

варіанти відповідей

Так, завжди.

Так, якщо є пульсоксіметр.

Ні.

Запитання 16

3. На які головні питання ми маємо дати відповідь під час виклику "швидкої"? Оберіть декілька варіантів відповіді.

варіанти відповідей

Що сталось?

Дата народження постраждалого.

З ким сталось?

Де сталось?

Запитання 17

4. Розставте у відповідності черговість дій в Алгоритмі надання першої допомоги.

1

2

3

4

варіанти відповідей

1.Надання першої допомоги.

2. Огляд місця події.

3. Огляд постраждалого.

4. Виклик фахівців.

1.Надання першої допомоги.

2. Виклик фахівців.

3. Огляд місця події.

4. Огляд постраждалого.

1.Огляд місця події.

2. Огляд постраждалого.

3. Виклик фахівців.

4. Надання першої допомоги.

Запитання 18

5. Роставте слова в правильному порядку в наведене речення.


Перша допомога - це дії, спрямовані на збереження __________________ і здоров'я __________________ до моменту надання йому професійної допомоги.


Постраждалого, потерпілого, життя, грошей.

варіанти відповідей

Життя, постраждалого.

Грошей, потерпілого.

Життя, потерпілого.

Грошей, постраждалого.

Запитання 19

Підбиття підсумків: 

варіанти відповідей

Ми з Вами розглянули поняття «перша допомога», і пам’ятаємо, що

перша допомога – це дії, спрямовані на збереження життя і здоров’я постраждалого до моменту надання йому професійної допомоги.

Ми з Вами з’ясували, що всі надавали першу допомогу чи були свідками її надання.

Пам’ятаємо, що перша допомога має надаватись відповідно до Алгоритму надання першої допомоги. Алгоритм надання першої допомоги складається з 4 кроків (натискаючи на цифру, з’являється крок, в результаті натискання 1, 2, 3, 4 всі кроки залишаються видимими):

1.             Огляд місця події.

2.             Огляд постраждалого.

3.             Виклик фахівців.

4.             Надання першої допомоги.

! Алгоритм надання першої допомоги у будь-яких кризових ситуаціях буде однаковий. Він заснований на простій послідовності дій.


Під час огляду місця події важливо зрозуміти, чи є небезпека для рятівника і постраждалого. Є можливі три сценарії розвитку подій: 


Є три малюнки. Внизу є ці три твердження. Необхідно перетягти кожне твердження, співвідносячи його з малюнком.

Піл час огляду постраждалого необхідно зрозуміти, чи притомний постраждалий і чи є в нього дихання, звернутися до постраждалого із запитанням: «Що сталося? Вам допомогти?».


З’ясувавши, що трапилось із постраждалим, викликаємо фахівців.


Після виклику фахівців залишаємось із постраждалим до приїзду фахівців, надаючи йому психологічну підтримку, проговорюючи наступне: «Зараз приїде допомога. Як Ви почуваєтесь? Чим я можу ще допомогти?».

Питання для самоперевірки:

1.   Що таке «перша допомога»?

2.   Назвіть кроки Алгоритму надання першої допомоги.

3.   Які правила треба пам’ятати під час надання першої допомоги?

4.   Чи можна сказати, що виклик фахівців – це вже перша допомога? Чому?

5.   *Що робити, якщо постраждалих декілька?

Запитання 20

Хочете дізнатись, які питайння є найпопулярнішими з першої допомоги?

варіанти відповідей

1. Чи потрібно одягати рукавички перед оглядом постраждалого? 

Відповідь: Це не є обов’язковим. Якщо у вас немає рукавичок із собою, їх пошук може загрожувати втратою життя постраждалого. 


2. Чи можу я допомогти дістати ліки постраждалого? 

Відповідь: Так, якщо постраждалий Вас про це попросить. 

3. Чи можу я замість виклику «швидкої» зателефонувати рідним постраждалого? 

Відповідь: Так, якщо постраждалий Вас про це попросить. 

4. Знімання кошеня з дерева - це перша допомога? 

Відповідь: Звичайно, це перша допомога домашнім тваринам. Ви можете пройти повноцінний тренінг на нашій платформі.


Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест