Персоналії ІІ Світової війни

Додано: 12 березня
Предмет: Історія України, 11 клас
20 запитань
Запитання 1

У роки Другої світової війни — один із організаторів партизанського руху, командир путивльського партизанського загону, а потім партизанського з’єднання в Сумській області. 1941-1942 рр. його з’єднання здійснило рейди в тилу ворога територією Сумської, Курської, Орловської і Брянської областей; 1942-1943 рр. — рейд на Правобережну Україну; 1943 р. — Карпатський рейд. 

варіанти відповідей

 О. Сабуров

О. Федоров

 С. Ковпак

С. Руднєв

Запитання 2

Кого зображено на фото?

варіанти відповідей

Ахмет - Хан Султан

Василь Порик

Генерал Микола Ватутін

Український льотчик Іван Кожедуб

Запитання 3

Про кого йдеться: "Український політичний та військовий діяч, активний діяч ОУН. З 1941 р. — перший заступник провідника ОУН-Б С. Бандери. 30 червня 1941 р. після проголошення Акту відновлення Української Держави був обраний прем'єром Українського Державного Правління. За відмову на ультимативну вимогу Гітлера відкликати Акт відновлення Української Держави 4 липня заарештували, після чого запроторили до концтабору Заксенгавзен"

варіанти відповідей
Запитання 4

Впізнайте діяча за описом: "Національний герой кримськотатарського народу. Радянський льотчик-ас, учасник Другої світової війни. 30 червня 1945 року за успішне проведення 603 бойових вильотів, збиті особисто 30 літаків противника різних типів і 19 літаків ворога, збитих в групових боях, удостоєний звання двічі Героя Радянського Союзу. З 1947 до 1971 року — льотчик-випробувач. Заслужений льотчик-випробувач СРСР, єдиний радянський льотчик, який випробував понад 50 типів літальних апаратів: ним випробувано в повітрі 107 одиниць техніки."

варіанти відповідей
Запитання 5

"Відомий під партизанськими псевдонімами «Базиль», «лейтенант Громовий» — активний учасник руху опору на теренах Франції упродовж Другої світової війни, командир партизанського загону, що боровся проти нацистських окупантів, лейтенант Червоної Армії, Герой Радянського Союзу (1964, посмертно). Українець за походженням."

варіанти відповідей
Запитання 6

"2 вересня 1945 року на лінкорі «Міссурі» від імені СРСР підписав Акт капітуляції Японії. Був єдиним серед радянського генералітету, хто знав англійську та японську мови". Про кого йдеться?

варіанти відповідей
Запитання 7

Один із трьох солдатів, які перші встановили прапор Перемоги на рейхстазі у Берліні. У 2005 році йому було присвоєно звання Героя України (посмертно):

варіанти відповідей

Олексій Берест

Василь Порик

Іван Кожедуб

Сидір Ковпак

Запитання 8

Впізнайте діяча за описом: "Український поет, прозаїк, публіцист, політичний діяч, брав участь у створенні Української Головної Визвольної Ради (УГВР), у розробці її програмових документів. 1944 року він написав один із своїх найталановитіших творів — роман «Звіролови» (згодом відомий як «Тигролови»). У січні 1944 написав, перебуваючи у Тернополі, поему «Гуляй-Поле»

варіанти відповідей

Іван Багряний 

Тарас Бульба (Боровець)

Степан Бандера

Андрій Мельник

Запитання 9

Діяч українського повстанського руху часів Другої світової війни, засновник УПА «Поліська Січ», від 16 листопада 1941 року — генерал-хорунжий (наказ №22 ГК «Поліська Січ»).


варіанти відповідей
Запитання 10

Впізнайте діяча за описом: "Український політичний діяч, один із чільних ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття, після розколу Організації українських націоналістів — голова Проводу ОУН-Б. Борець за незалежність України у ХХ сторіччі. Був одним з авторів Акту відновлення Української Держави 30 червня 1941 року."

варіанти відповідей
Запитання 11

Впізнайте особу за описом: "Українська поетеса, публіцистка, літературний критик, діячка ОУН. Була розстріляна у Бабиному Яру":

варіанти відповідей
Запитання 12

Кого зображено на фото?

варіанти відповідей

Степан Бандера

Кирило Осьмак

Андрій Мельник

Боровець Тарас

Запитання 13

Про кого йдеться?

варіанти відповідей

Діяч українського повстанського руху часів Другої світової війни, засновник УПА «Поліська Січ»,

Член Української військової організації, один із керівників Організації українських націоналістів. 

Діяч Української Центральної Ради, діяч ОУН, Президент Української Головної Визвольної Ради.

Український політичний та військовий діяч, активний діяч ОУН. З 1941 р. - перший заступник провідника ОУН-Б С. Бандери. 

Запитання 14

Оберіть відповідності:

1.Іван Кожедуб

2.Василь Порик

3.Ахмет – Хан Султан

4.Олексій Берест

А.Льотчик-ас, двічі Герой Радянського Союзу, який збив 49 ворожих літаків. З гордістю відкрито називав себе кримським татарином

Б.Пілот-винищувач. Єдиний серед українців – тричі Герой Радянського Союзу. У 120 повітряних боях знищив 64 літаки противника. За всю війну жодного разу не був збитий

В.Активний учасник Руху Опору Франції. Командир партизанського загону, що боровся проти нацистських окупантів у Північній Франції. Національний герой Франції. Нагороджений орденом Почесного легіону

Г.Один із трьох солдатів, які перші встановили прапор Перемоги на рейхстазі у Берліні. У 2005 році йому було присвоєно звання Героя України (посмертно)

варіанти відповідей

1Б, 2В, 3А, 4Г

1А, 2Г, 3Б, 4В

1В, 2А, 3Б, 4Г

1А, 2Б,3В, 4Г

Запитання 15

На якому фото зображений "партизанський дід"?

варіанти відповідей
Запитання 16

На якому фото зображено Тараса Чупринку?

варіанти відповідей
Запитання 17

На якому фото зображено головнокомандуючого УПА?

варіанти відповідей
Запитання 18

Оберіть "зайву" історичну особу?

варіанти відповідей

Степан Бандера

Андрій Мельник

Євген Коновалець

Олексій Берест

Запитання 19

Оберіть керівника "поміркованого крила" ОУН:

варіанти відповідей
Запитання 20

"У роки Другої світової війни ув’язнений у концтаборі Заксенхаузен. Керував боротьбою націоналістичного підпілля проти радянської влади. Вбитий у 1959 році у Мюнхені":

варіанти відповідей

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест