Підсумкова діагностувальна робота № 1 з теми "Науки, що вивчають минуле" Група результатів 2 "Працює з інформацією історичного змісту"

Додано: 13 жовтня
Предмет: Історія України, 5 клас
12 запитань
Запитання 1

НЕЗАЛЕЖНА УКРАЇНА

Україна має тисячолітню традицію державності — Русь і Королівство Руське, Велике князівство Литовське, Козацька держава, державні утворення ХХ (20) століття. Проте українські землі не раз потрапляли до складу інших держав. Одним із найбільш жорстоких було панування комуністичної влади, що встановилася в Україні у 1921 р. З тих часів українцям довелося зазнати чимало лиха. Зокрема, з вини комуністичної влади мільйони українців загинули під час Голодомору 1932–1933 рр.


Яка подія до проголошення Незалежності України відображена в уривку

варіанти відповідей

Причина

Привід

Процес

Наслідок

Запитання 2

НЕЗАЛЕЖНА УКРАЇНА

Однак український народ завжди прагнув волі. Наприкінці 1980-х років, коли комуністичний режим вже був слабким, з новою силою розгорнулася боротьба українського народу за незалежність.

Яка подія відображається в уривку

варіанти відповідей

Причина

Привід

Процес

Наслідок

Запитання 3

Про яку історичну дисципліну йдеться в уривку

Велике зацікавлення в шукачів давніх скарбів та істориків викликають монети. Монети — це особливі речові джерела, які дають змогу дізнатися про розвиток торгівлі та торговельні зв’язки між різними народами. Завдяки написам, зображенням на монетах учені встановлюють імена правителів, період їхнього перебування при владі, особливості природи й життя людей у різних країнах.

варіанти відповідей

Боністика

Векселологія

Нумізматика

Геральдика

Запитання 4

Який вид історичного джерела відображено на малюнку

варіанти відповідей

Речове

Письмове

Усне

Етнографічне

Кіно-фотодокумент

Запитання 5

Який вид історичного джерела відображено на малюнку

варіанти відповідей

Речове

Письмове

Етнографічне

Усне

Кіно-фотодокумент

Запитання 6

Ці науки, наче молодші сестри історії, виникли внаслідок зростання потреб у більш детальних дослідженнях окремих видів історичних джерел. Однак із часом кожна з них виокремилася в майже самостійну галузь знань, тому їх ще називають ....

варіанти відповідей

Допоміжні історичні дисципліни (ДІД)

Окремі історичні дисципліни (ОІД)

Історична наука

Спеціальна Історична Дисципліна (СІД)

Запитання 7

Сьогодні налічується близько ... таких наук — помічниць історії.

варіанти відповідей

60

70

80

90

Запитання 8

Для відтворення минулого сучасні історики/історикині найчастіше користуються ... джерелом. До них належать різноманітні написи й документи, створені людьми за допомогою знаків і символів. Батьківщиною сучасного паперу вважають Китай, де, за свідченнями китайських літописів, майстер Цай Лунь у 105 р. н. е. винайшов папір. До цього для письма використовували бамбук.

варіанти відповідей

Письмове

Візуальне

Усне

Етнографічне

Запитання 9

Для вивчення найдавнішої історії людства, коли ще не було писемності, найціннішими є вважаються будь-які матеріальні рештки діяльності людини або змінене людською діяльністю природне середовище: поселення, поховання й кургани, храми й інші споруди, окремі предмети. Їх розшукують і досліджують учені-археологи. Зібрані речові пам’ятки минулого зберігають у музеях. Частину з них виставляють для огляду як експонати.

варіанти відповідей

Речове джерело

Підземні розкопки

Археологічні пам'ятки

Письмове джерело

Запитання 10

До найвідоміших археологічних скарбів України належать пам’ятки трипільської культури. Ця назва походить від назви с. Трипілля на Київщині, де наприкінці ХІХ (19) ст. відомий український археолог

варіанти відповідей

Михайло Грушевський

Дмитро Яворницький

Вікентій Хвойка

Борис Мозолевський

Запитання 11

Протягом тисячоліть змінювалося й саме письмо. Спочатку люди передавали інформацію за допомогою малюнків. Тому письмо й мистецтво малювання були тісно взаємопов’язаними. Таку систему письма вчені назвали ....

варіанти відповідей

Ієрогліф

Символ

Знак

Піктографія

Запитання 12

Важливу роль у вивченні історії відіграє відтворення минулого за пам’ятками ...., даними етнографічних експедицій. Життя людей, починаючи з ХІХ (19) ст., можна досліджувати за фотографіями, а з винайденням кіноапаратів ще й за допомогою кінодокументів.

варіанти відповідей

Археологічне

Лінгвістичне

Усне

Фотографічне

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест