Підсумкова контрольна робота з "Фізіології харчування"

Додано: 27 квітня 2020
Предмет:
Тест виконано: 798 разів
20 запитань
Запитання 1

Мінеральні речовини (кальцій, залізо, фосфор, магній, калій) - необхідні для формування складу кісток, зубів, крові, м'язів.

варіанти відповідей

Так

Ні

Запитання 2

Раціональне харчування передбачає:

варіанти відповідей

енергетичну рівновагу;

споживання меншої кількості їжі;

споживання більшої кількості їжі;

збалансоване харчування.

Запитання 3

Лікувально-профілактичне харчування - це:

варіанти відповідей

фізіологічна потреба організму;

спеціальне харчування для працівників шкідливих виробництв;

сукупність правил споживання їжі людиною або іншим живим організмом.

Запитання 4

Дієту №1 призначають при:

варіанти відповідей

хронічному гастриті;

захворюваннях печінки і жовчного міхура;

захворюваннях нирок;

виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, хронічному гастриті з нормальною або підвищеною секрецією шлункових залоз після операцій на шлунку.

Запитання 5

Для зондового харчування їжу готують:

варіанти відповідей

у рідкому і напіврідкому вигляді;

з кислим смаком;

гострою;

у твердому вигляді.

Запитання 6

Працездатне населення України залежно від КФА поділяється на:

варіанти відповідей

6 груп;

5 груп;

4 групи;

2 групи.

Запитання 7

Яким повинен бути харчовий раціон людей розумової праці:

варіанти відповідей

забезпечувати організм повноцінними білками, вітамінами, мінеральними речовинами;

відповідати енерговитратам, бути збалансованим і різноманітним;

індивідуальним, залежно від потреб та можливостей організму;

мати антистресову, антиоксидантну, ліпотропну дію.

Запитання 8

Дієтичне, або лікувальне харчування - це:

варіанти відповідей

харчування, в якому забезпечено оптимальні співвідношення харчових і біологічно активних речовин, здатних виявити в організмі максимум своєї корисної біологічної дії;

спеціально підібрані раціони харчування з метою запобігання (профілактики) порушень в організмі, зумовлених хронічною дією шкідливих професійних чинників виробничого середовища;

раціональне харчування, що розробляється з урахуванням наявності у кожної людини властивої їй біохімічної і фізіологічної індивідуальності;

науково-обгрунтована система організації харчування й диференційованого використовування з лікувальною метою певних харчових продуктів та їх поєднань.

Запитання 9

Сприяти нормалізації моторної функції шлунково-кишкового тракту, підвищенню шлункової секреції - це мета дієти:

варіанти відповідей

№5;

№2;

№10;

№7.

Запитання 10

Забезпечення організму вітамінами тільки за рахунок їжі неможливе.

варіанти відповідей

ні;

так.

Запитання 11

Раціональне харчування - це:

варіанти відповідей

вживання тільки улюблених страв;

правильно організоване харчування.

Запитання 12

Якість харчового раціону в значній мірі визначається:

варіанти відповідей

вмістом білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів;

вмістом білків, жирів, вуглеводів;

вмістом солі та цукру;

вмістом мінеральних речовин, вітамінів.

Запитання 13

Ретинол - це:

варіанти відповідей

вітамін D;

вітамін В1;

вітамін А;

вітамін С.

Запитання 14

Недостатня кількість вітамінів уповільнює рост і розвиток, зменшує опір інфекціям.

варіанти відповідей

так;

ні.

Запитання 15

З метою підвищення опірності організму шкідливим речовинам працівникам шкідливих виробництв додатково видається:

варіанти відповідей

молоко;

набір вітамінів;

кисломолочні продукти;

певна кількість синтетичних препаратів вітамінів.

Запитання 16

Дієту №9 призначають при:

варіанти відповідей

захворюваннях кишково-шлункового тракту;

цукровому діабеті;

захворюваннях печінки;

захворюваннях нирок.

Запитання 17

Продукти швидкого засвоєння -

варіанти відповідей

рідка, пюреподібна та драглеподібна їжа, молокопродукти, яйця, зварені некруто, омлет, фрукти та ягоди;

свіжий хліб, тугоплавкі жири, смажене м'ясо, бобові, гриби;

міцні чай, кава, какао, шоколад, бульйони, гострі страви, копченості, субпродукти, редька, капуста, часник, цибуля, бобові;

продукти багаті на клітковину, солоні, солодкі, кислі продукти, газовані напої, холодні страви, жири або сметана натще (окремо).

Запитання 18

Яким повинен бути режим харчування для людей, які працюють у гарячих цехах:

варіанти відповідей

4-разовим (основне приймання їжі через 1-2год після фізичної праці);

3-разовим;

4-разовим;

5-разовим.

Запитання 19

Яким повинен бути раціон харчування людей похилого віку?

варіанти відповідей

перевага асиміляції над дисиміляцією;

послаблення метаболічних процесів;

прискорення моторики шлунку та кишечнику;

високий рівень адаптаційних можливостей організму.

Запитання 20

Раціональне харчування є основою дієтичного (лікувального) харчування, воно сприяє:

варіанти відповідей

зміцненню та збереженню здоров'я;

лікуванню захворювань;

збалансованості раціону;

повному забезпеченню організму хворого білком.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест