підсумкове заняття гінекологія 6 семестр

Додано: 30 березня 2021
Предмет:
Тест виконано: 61 раз
20 запитань
Запитання 1

Мати з дівчинкою 6-ти років звернулась до лікаря-гінеколога зі скаргами на наявність у донечки білей гнійного характеру, що подразнюють шкіру статевих органів та стегон. При огляді: зовнішні статеві органи гіперемійовані, набряклі. Виражена гіперемія присінка піхви та дівочої пліви. Виділення зі статевої щілини значні, слизисто-гнійні. Про яке захворювання можна думати?

варіанти відповідей

Цистит

Цукровий діабет

Дифтерія піхви

Трихомонадний кольпіт

Вульвовагініт 

Запитання 2

В жіночу консультацію. звернулася хвора 27 років зі скаргами на безпліддя. Статевим життям живе в шлюбі 4 роки, вагітності не запобігає. Вагітностей не було. При обстеженні жінки встановлено: розвиток статевих органів без відхилень від норми. Маткові труби прохідні. Базальна температура протягом трьох менструальних циклів однофазна. Яка найбільш імовірна причина безпліддя?

варіанти відповідей

Ановуляторний менструальний цикл

Хронічний аднексит


Аномалії розвитку статевих органів

Імунологічне безпліддя

Генітальний ендометріоз

Запитання 3

У жінки 26 років, при вимірюванні базальної температури має місце двохфазний базальний цикл. Температура вище 37 ,5оС, на 14-15 менструального циклу. Про що це свідчить?

варіанти відповідей

Двофазний цикл з недостатністю першої фази 

Однофазний ановуляторний цикл

Гіперлютеінізм

Нормальний двофазний цикл  

Двофазний цикл з недостатністю другої фази  

Запитання 4

На профогляд звернулась дівчина 16 років.Virgo in tacta. Менархе у 12 років.На протязі року місячні були не регулярні.На цей час місячні мають правильний ритм. Яка тривалість менструального циклу в нормі?


варіанти відповідей

.28-29 діб

28-40 діб

3-7 діб

.21-35 діб

14-28 діб 

Запитання 5

У жінки 26 років 10 місяців тому відбулися термінові фізіологічні пологи. Звернулася в жіночу консультацію зі скаргами на відсутність менструації. Годує дитину грудьми. При бімануальному дослідженні матка звичайних розмірів, щільної консистенції, рухлива, безболюча. Додатки не визначаються. Діагноз?

варіанти відповідей

Фізіологічна аменорея.

Синдром Шихана.

Псевдоаменорея.

Синдром Ашермана.

Вагітність

Запитання 6

Хвора 30 років звернулася зі скаргами на відсутність менструацій протягом 5 місяців. Відзначає виділення молозива з молочних залоз. При бімануальному дослідженні: матка невеликих розмірів, рухлива, безболісна. Придатки без особливостей. На рентгенограмі черепа патології не виявлено. Виявлено підвищення пролактину в сироватці крові. Діагноз?

варіанти відповідей

Генітальний туберкульоз 

Гіпотиреоз

Гіперпролактинемія

Синдром полікістозних яєчників


Аденома гіпофіза

Запитання 7

У жіночу консультацію звернулась жінка 38-ми років зі скаргами на тривалі і рясні менструації протягом півроку, тянучийбіль в нижніхвідділах живота. слабкість. При гінекологічному дослідженні тіло матки збільшено до 11-12 тижніввагітності, щільне, рухоме, безболісне. У аналізі крові анеміяНb=90г/л. Яку патологію можна запідозрити?


варіанти відповідей

Міома матки.

Рак тіла матки.

Вагітність.

Кистомаяєчника.

 Аномальна маткова кровотеча

Запитання 8

У 40-річної жінки скарги на інтенсивні схваткоподібні болі під час менструації, яка супроводжується підвищеною кровотечею.Для якого захворювання це характерно?


варіанти відповідей

Субсерозна міома.

Субмукозна міома.

. Ретенційна пухлина яєчника.

Трофобластична хвороба.

Рак яєчника. 

Запитання 9

Хвора 43-х років звернулась зі скаргами на постійний тупий біль внизу живота, більш зліва, підвищеннятемператури тіла до 38˚С. Протягомостанніх 5-ти років обстежується з приводу субсерозної фіброміоми матки. При бімануальному досліджені: матка збільшена до 10 тижніввагітності ,щільна, горбиста. Лівору від матки визначається утвір, який виходить із матки, 25 розміром 6х8 см, еластичної консистенції, різкоболісне при пальпації. Придатки з обохсторін без особливостей. Можливийдіагноз?

варіанти відповідей

Саркома матки.

Позаматкова вагітність.

Піосальпінкс.

Нагнійна кіста лівого яєчника.

Некроз фіброматозного вузла 

Запитання 10

Хвора 25 років. Скаржиться на біль, свербіння, печію, серозно-гнійні виділення. При огляді-набряк зовнішніх статевих органів , гіперемія слизової оболонки піхви. Як оцінити ці проблеми пацієнтки? 

варіанти відповідей

Вульвовагініт

Параметрит

Ендометрит

Ерозія шийки матки

Аднексит

Запитання 11

Жінка госпіталізована у гінекологічне відділення з хронiчним двобiчним аднекситом. Яка потенцiйна проблема може виникнути у пацiєнтки:


варіанти відповідей

Безплiддя 

Маткова кровотеча 

Вульвовагініт

Гнiйнi бiлi

Вiдсутнiсть менструацiй 

Запитання 12

В гінекологічне відділення госпіталізовано хвору зі скаргами на біль внизу живота, підвищення температури до 38° С, гнійно-сукровичні виділення зі статевих шляхів. Ці проблеми виникли 3 дні тому після введення ВМС. Назвіть пріоритетну проблему пацієнтки.


варіанти відповідей

Біль внизу живота

Патологічні білі 

Температура

Слабкість

Свербіння в піхві

Запитання 13

В медичний пункт звернулась пацієнтка 18 років зі скаргами на ниючі болі внизу живота, значні виділення зі статевих органів жовто-зеленого кольору з неприємним запахом. Яке дослідження повинна провести медична сестра для підтвердження діагнозу?


варіанти відповідей

Бактеріоскопічне

Бактеріологічне 

Кольпоскопію

Мазки на гормональне дзеркало   

Мазки на цитологію 

Запитання 14

Медична сестра, проводячи обстеження зовнішніх статевих органів жінки, виявила набряк і гіперемію в ділянці великої статевої губи, температура тіла 38°С. Як Ви оцінете такий стан пацієнтки?

варіанти відповідей

Бартолініт

Кольпіт

Ендоцервіцит

Вульвіт

Аднексит

Запитання 15

В процедурний кабінет прийшла пацієнтка, яка лікується з приводу запального захворювання жіночих статевих органів. Медична сестра пояснює їй, що аднексит - це хвороба:


варіанти відповідей

Придатків матки

Печiнки

Матки 

Пiхви


Маткової труби 

Запитання 16

Хвора З. звернулася до медсестри зі скаргами на слизово-гнійні виділення, біль, печію, свербіж у піхві. Печія посилюється під час сечовипускання. Температура тіла нормальна. Для якого захворювання характерна дана клінічна картина?

варіанти відповідей

Кольпіт

Аднексіт

Кондиломатоз 

Ендоцервіцит

Ендометрит  

Запитання 17

Мати з дитиною звернулась до сімейного лікаря. Дівчинка 13 років скаржиться на біль унизу живота, підвищення температури до 37,2, нудоту періодично через 28-32 дня по декілька днів. Хворіє протягом року. При огляді: дівоча перетинка не пошкоджена. Зонд просувається на 1 см. При ректоабдомінальному обстеженні попереду прямої кишки пальпується діжкоподібне утворення. Який найбільш імовірний діагноз:

варіанти відповідей

Пухлина матки

Ендометріоз 

Атрезія піхви, гематокольпос


Вагітність

Пухлина яєчника

Запитання 18

Ви розповідаєте школярам про аномалії розвитку жіночої статевої системи.Як Ви поясните їм значення терміну "гінатрезія"?


варіанти відповідей

Відсутність матки

Зарощення статевого каналу в місцях анатомічного звуження 

Відсутність яєчників

Вітсутність вагіни

Укорочення піхви

Запитання 19

 Яке порушення призводить до подвоєння матки та піхви?


варіанти відповідей

Порушення розвитку нервової трубки

Порушення розвитку статевосечового сінусу 

Порушення розвитку первинної очеревини

Порушення злиття мюллерових ходів

Порушення паспортного режиму

Запитання 20

23-річна жінка скаржиться на нерегулярні менструації із затримками до 2-3 місяців, надмірну вагу, гірсутизм, безпліддя .Базальна температура монофазна. При піхвовому дослідженні матка дещо менше норми, з обох сторін визначаються щільні, рухливі яєчники до 5-6 см в діаметрі. Про яку патологію можна думати в даному випадку?


варіанти відповідей

Двосторонні кісти яєчників

Синдром склерокістозних яєчників

Хронічний двосторонній сальпінгіт

Туберкульоз придатків матки

Гіпоменструальний синдром 

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест