Підсумкові тести з інфектології

Додано: 3 лютого 2021
Предмет:
Тест виконано: 180 разів
14 запитань
Запитання 1

Під час критичного зниження температури тіла пацієнт відчув різку слабкість, запаморочення. Об‘єктивно: шкіра і видимі слизові оболонки бліді, риси обличчя загострені, пульс ниткоподібний. Назвіть ускладнення, яке виникло у пацієнта.

варіанти відповідей

Колапс

Сопор

Шок

Кома

Марення

Запитання 2

Вкажіть заходи, які необхідно надати пацієнту у перший період гарячки:

варіанти відповідей

Вкрити пацієнта, прикласти горілку до ніг

Давати багато прохолодного пиття

Організувати індивідуальний пост

Часто змінювати постільну і натільну білизну

Накласти холодний компрес на чоло

Запитання 3

Фельдшер швидкої допомоги під час дослідження пульсу пацієнта виявив, що його частота складає 42 уд/хв. Назвіть стан пацієнта:

варіанти відповідей

Брадикардія

Екстрасистолія

Тахікардія

Аритмія

Дефіцит пульсу

Запитання 4

Фельдшера ФАП викликали до хворого зі скаргами на переймоподібний біль у животі, підвищення температури тіла до 38,5; водянисті випорожнення зеленуватого кольору з домішками слизу. Такі симптоми свідчать про:

варіанти відповідей

Сальмонельоз

Холера

Черевний тиф

Дизентерія

Неспецифічний виразковий коліт

Запитання 5

Ви фельдшер ШМД, оглядаєте хворого, який кілька тижнів тому повернувся з відрядження до Африки. Хвороба розпочалася з підвищення температури тіла до 37,6*С і сильного ознобу, який переріс у жар; температура тіла підвищилася до 40*С. Турбував сильний головний біль, болі в підребер‘ях, спрага. Через деякий час температура різко знизилася до нормальної. Хворий сильно спітніла і заснув. При огляді: пал псуються збільшені печінка і селезінка. Яку хворобу можна запідозрити?

варіанти відповідей

Малярія

Грип

Лептоспіроз

Бруцельоз

Черевний тиф

Запитання 6

Пацієнт 35 років звернувся до фельдшера ФАПу із скаргами на зниження зору, «туман @ перед очима, двоїння предметів, які вир коли напередодні. Голос гугнявий. Пр об’єктивному обстеженні виявлено: мідріаз, анізокорію, по з, сухість слизових оболонок. За 3 дні до захворювання вживав консервовану свинину. Яке захворювання може запідозрити фельдшер ?

варіанти відповідей

Отруєнея метиловим спиртом

Ботулізм

Стовбуровий енцефаліт

Розлади мозкового кровообігу

Запитання 7

Хворий 43 років, працівник м‘ясокомбінату, захворів гостро. Скаржиться на головний біль, високу температуру, відчуття печіння в очах, біль у м‘язах, особливо литкових, попереку, жовтяничний колір обличчя, темну сечу. Об‘єктивно:на губах- герпетичні висипання, пальпуються збільшені печінка і селезінка. Олігурія. Температура тіла-37,8*С, пульс-100 уд/хв, АТ-90/50 мм рт.ст.Для якого захворювання характерні дані клінічні симптоми?

варіанти відповідей

Черевний тиф

Вірусний гепатит

Висипний тиф

Лептоспіроз

Бруцельоз

Запитання 8

Вас, фельдшера ШМД, викликали до пацієнта, який знаходиться у вкрай важкому стані. Риси обличчя загострені, очі запалі, темні кола навколо них. Шкіра легко збирається у складки. Скарги на пронос, блювання протягом 2 днів. Випорожнення по типу « рисового відвару». Температура 37,0*С. Пульс ниткоподібний. Яке захворювання можна запідозрити?

варіанти відповідей

Шигельоз

Холера

Сальмонельоз

ХТІ

Запитання 9

Хворий 25 років скаржиться на біль, почервоніння в ділянці правої нижньої кінцівки, підвищення температури тіла до 39,5*С. В ділянці правої ступні та гомілки відзначається незначний набряк і гіперемія шкіри з чіткими контурами у вигляді язиків полум‘я, місцеве підвищення температури. Вкажіть, для якого захворювання характерні ці скарги:

варіанти відповідей

Артрит

Флегмона

Бешиха

Гострий тромбофлебіт

Лімфангоїт

Запитання 10

До фельдшера ФАПу звернулася мати. Скарги: температура до 49*С, дитина млява, малорухлива, на шкірі з‘явилася висипка геморагічного характеру, зірчастої форми, підвищується на поверхні шкіри, не зникає при натисканні. Який діагноз найбільш імовірний?

варіанти відповідей

Кір

Скарлатина

Вітряна віспа

Менінгококцемія

Краснуха

Запитання 11

Ви фельдшер ФАПу. Проводите взяття мазка з носоглотки для обстеження на наявність менінгокока. Вкажіть максимальний термін доставки матеріалу в баклабораторію:

варіанти відповідей

1 година

2 години

3 години

30 хвилин

Запитання 12

У маніпуляційному кабінеті після внутрішньом’язового введення антибіотика ( 500 000 ОД бензилпеніциліну натрієвої солі) пацієнт раптово відчув загальну слабкість, напад кашлю, ядуху, серцебиття. Артеріальний тиск 75/40 ми рт.ст. Назвіть ускладнення, що виникло.

варіанти відповідей

Інфекційної-токсичний шок

Колапс

Непритомність

Анафілактичний шок

Запитання 13

Пацієнтові призначено збирання сечі з метою визначення функціональної здатності нирок. До якого дослідження сечі підготує медична сестра пацієнта?

варіанти відповідей

За методом Нечипоренка

За методом Земницького

За методом Амбурже

До бактеріологічного дослідження

За методом Аліса-Каковського

Запитання 14

Назвіть дослідження калу, при підготовці до якого за 3-5 днів пацієнтові забороняється вживання препаратів заліза, йоду та призначається безгемоглобінова дієта:

варіанти відповідей

Кал на наявність прихованої крові

Кал на виявлення ентеробіозу

Кал на яйця гельмінтів

Кал для копрологічного дослідження

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест