Критерії оцінювання:
90-100 відмінно (10-12)
89-75 добре (7-9)
67-74 задовільно (4-6)
На практиці виділяють декілька великих груп клітковини, які мають різні функції та переваги:
Аромат продуктів — важливий показник якості. Ароматичні речовини легко вивітрюються в процесі теплової обробки та зберігання продуктів. Чим зумовлене псування продуктів та неприємні запахи, які з'являються?
Визначаючи енергетичну цінність, потрібно враховувати, що харчові речовини не засвоюються повністю. Який відсоток рослинної їжі в середньому засвоюється?
Що таке пектин?
На які групи овочів залежно від способу розмноження розрізняють?
До якої підгрупи овочів відноситься мікрогрін?
Оберіть схему підготовки столових буряків до фарширування?
Одним із міжнародних видів нарізування овочів є Брюнуаз (brunoise).
Яку форму овочі мають при Брюнуаз (brunoise) виді нарізування?
Оберіть технологічну схему обробки печериць?
Чим зумовлений специфічний запах морської риби?
До якої родини риб відноситься тунець?
Як поділяють рибу за термічним станом?
Які ви знаєте способи розморожування риби?
Оберіть обробку окуневих риб:
Які види морепродуктів відносяться до молюсків?
Яким чином позначають категорії вгодованості (яловичину)?
Які способи розморожування м'яса ви знаєте?
Яке практичне використання шийної частини свинини?
Які напівфабрикати з яловичини залежно від розміру бувають?
При якій температурі зберігають підготовлені напівфабрикати з м'яса?
Січеники з начинкою (зрази січені). Котлетну масу з меншою кількістю хліба порціонують (1–2 шт.) на кружальця 1 см завтовшки, на середину кладуть начинку, краї з’єднують. формують цеглинки з овальними краями, смажать.
Яку паніровку використовують при приготуванні січеників з начинкою?
Які напівфабрикати готують з м'ясної котлетної маси?
Оберіть схему кулінарної обробки дичини:
Які ви знаєте способи заправляння птиці?
Які продукти варять з наступним обсмаженням?
Як називається процес під час смаження продуктів з появою диму під час смаження яких різко погіршуються смакові якості?
Які гриби використовують для варіння грибного бульйону?
Від чого залежить смак бульйону?
Які ви знаєте особливості приготування борщу полтавського?
Які продукти використовують для приготування молочних супів?
Скільки годин зберігають на марміті під кришкою за температури + 75– 80 °С гарячі готові соуси?
Що таке маринад?
Які ви знаєте крупи, які погано розварюються в молоці?
Тому для варіння молочних каш із цих крупів їх попередньо проварюють у воді (5–10 хв), потім додають гаряче молоко та варять до готовності.
Чому під час варіння бобових не додають харчову соду?
Яким способом варять макарони для макаронника?
Під яким кутом нарізують рибу для приготування риби, смаженої порційними шматками?
Який колір тушкованої риби в розрізі?
З якої частини туші яловичини беруть м'ясо для приготування яловичина, смажена великим шматком (ростбіф)?
Яка вага шматків м'яса для приготування гуляшу?
Який відсоток втрат в процесі смаження птиці?
Яка тривалість смаження курчат?
Скільки треба взяти меланжу, щоб замінити одне яйце масою 40 г.?
Чому страви з яєць не зберігають?
Скільки годин сир і сирну масу зберігають на холоді у закритому посуді, який не окислюється?
Скільки годин заправлені салати з варених овочів підглядають реалізації?
При якій температурі зберігають холодні заливні страви?
Який технологічний процес приготування компотів?
Скільки потрібно крохмалю для приготування 1 л. напіврідкого киселю?
Що таке муси?
Яка температура подачі холодних напоїв?
Завдяки яким речовинам гарячі напої є тонізуючими?
Що таке "Сила борошна"?
Що таке Брез?
Як називається печиво з бісквітного тіста округлої форми з начинкою?
Скільки ви знаєте способів приготування дріжджового тіста?
Який відсоток рідини потрібно взяти для приготування опарного тіста?
Які ви знаєте способи розпушування тіста?
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома