Вуглеводи і ліпіди

Додано: 14 вересня 2022
Предмет: Біологія, 9 клас
Тест виконано: 611 разів
24 запитання
Запитання 1

До складу пентоз відносяться (декілька варіантів)

варіанти відповідей

глюкоза

рибоза

сахароза

дезоксирибоза

Запитання 2

До моносахаридів відносяться (декілька варіантів)

варіанти відповідей

глюкоза

сахароза

фруктоза

лактоза

Запитання 3

Сахароза (буряковий або тростинний цукор) - дисахарид, який складається з ...

варіанти відповідей

глюкоза+глюкоза

глюкоза+галактоза

глюкоза+фруктоза

фруктоза+лактоза

Запитання 4

Який полісахарид входить до складу клітинної стінки грибів

варіанти відповідей

целюлоза

глікоген

хітин

крохмаль

Запитання 5

У разі непереносимості лактози в їжу не можна вживати

варіанти відповідей

фрукти

цукор

вироби з борошна

молочні продукти

рибу

Запитання 6

Визнач назву речовини, що належить до дисахаридів:

варіанти відповідей

глюкоза

фруктоза

целюлоза

сахароза

Запитання 7

Укажіть полісахариди, які властиві рослинній клітині:

варіанти відповідей

целюлоза

крохмаль

глікоген

хітин

Запитання 8

До моносахаридів відносять:

варіанти відповідей

рибоза

лактоза

глюкоза

мальтоза

фруктоза

Запитання 9

Майже не розчинюються у воді:

варіанти відповідей

глюкоза

фруктоза

рибоза

дезоксирибоза

целюлоза

глікоген

хітин

Запитання 10

Укажіть характеристику структурних ліпідів:

варіанти відповідей

входять до складу мембран

відкладаються у підшкірній жировій тканині

входить до складу тваринного молока

входять до складу статевих гормонів

Запитання 11

Виберіть правильне твердження про властивості рослинних жирів:


варіанти відповідей

жири мають вищу за воду щільність

жири розчиняються в органічних розчинниках, наприклад у бензолі

при зниженні температури рідкі жири стають газоподібними

за кімнатної температури жири тверді

Запитання 12

Укажіть характеристику захисної функції ліпідів в організмах живих істот:

варіанти відповідей

воски покривають пір'я птахів і оберігають їх від води

фосфоліпіди входять до складу клітинних мембран ссавців

підшкірний жировий шар захищає організм ссавців від механічних пошкоджень

підшкірний жир допомагає зберегти тепло тваринам

Запитання 13

Джерелом ендогенної води в організмі верблюда є:

варіанти відповідей

Ліпіди

Нітрогеновмісні основи

Білки

Вуглеводи

Запитання 14

Вуглеводи виконують функції

варіанти відповідей

Регуляторну

Резервну

Структурну

Захисну

Запитання 15

Виберіть вірні твердження щодо зображених речовин

варіанти відповідей

Це біополімери з величезною молекулярною масою

Вони майже не розчиняються у воді й не мають солодкого смаку

Гідрофобні сполуки ,які солодкі на смак

Є складовими оболонок рослинних і грибних клітин

Запитання 16

Ліпіди не виконують функцію

варіанти відповідей

Енергетичну

Рухову

Захисну

Резервну

Запитання 17

До мікроелементів належать

варіанти відповідей

Натрій

Кальцій

Цинк

Йод

Запитання 18

Гідрофобними речовинами є

варіанти відповідей

Кухонна сіль

Глюкоза

Фруктоза

Воски

Запитання 19

Вміст води в організмах становить

варіанти відповідей

10-20%

35-40%

45-50%

60-70%

Запитання 20

Ліпіди - це...

варіанти відповідей

високомолекулярні сполуки, розчинні у воді та речовинах, що складаються з  неполярних молекул

низькомолекулярні сполуки, нерозчинні у воді, але розчинні у речовинах, що    

складаються з неполярних молекул

високомолекулярні сполуки, розчинні у воді та речовинах, що складаються з  полярних молекул

високомолекулярні сполуки,  нерозчинні у воді, але розчинні у речовинах, що складаються з неполярних молекул

Запитання 21

Укажіть кількість енергії, яка вивільняється під час розщеплення 1 г жиру:

 


варіанти відповідей

А)  17, 6 кДж

Б) 56,8 кДж

 В)  38,9 кДж

Г) 62, 9 кДж

Запитання 22

Най більший вміст вуглеводів у клаітинах: 

варіанти відповідей

Рослин

 Тварин

 Грибів

 Бактерій

Запитання 23

При розщепленні 1 г вуглеводів виділяється:


варіанти відповідей

38,9 кДж ЕНЕРГІЇ

18,1 кДж ЕНЕРГІЇ 

17,6 кДж ЕНЕРГІЇ 

36,8 кДж ЕНЕРГІЇ

Запитання 24

Укажіть речовини, що відносяться до ліпідів:

варіанти відповідей

крохмаль

фосфоліпід

хітин

глікоген

віск

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест