Повість М. Гоголя "Тарас Бульба". Характеристика головних героїв

Додано: 6 лютого 2023
Предмет: Українська література, 9 клас
Тест виконано: 70 разів
6 запитань
Запитання 1

Про кого йде мова у повісті ?

"Мав славу одного з найкращих товаришів. Він рідко верховодив у зухвалих витівках — обтрусити чужий сад чи обібрати город, зате один із перших ставав під знамена спритних бурсаків і ніколи й ні за яких обставин не виказував своїх товаришів; ніякі канчуки й різки не присилували б його таке вчинити. Він був твердий до всяких спокус, опріч війни та бучної гулянки. Він був прямодушний з рівнею своєю. Він був добрий до такої міри, до якої міг бути добрий юнак із такою натурою і в такий суворий час".

варіанти відповідей

Мусій Шило

Андрій

Степан Гуска

Остап

Запитання 2

Про кого сказано?

"Він був беручкіший до науки й опановував її легше, ніж тяжкі, дужі натури. А ще він був меткіший; частіше верховодив у найнебезпечніших витівках і не раз завдяки своєму спритному розумові відкручувався від кари... Він також горів жадобою лицарського подвигу, але в душі його знаходилося місце й для інших почуттів".


варіанти відповідей

козак Кукубенко

Остап

Тарас Бульба

Андрій

Запитання 3

Кому належать слова?

" Хто сказав, що моя вітчизна — Україна? Хто дав мені її за вітчизну? Вітчизна є те, чого шукає наша душа, що для неї наймиліше. Моя вітчизна — ти! Ось моя вітчизна! I понесу я вітчизну цю в серці моїм, понесу її, доки стане мого віку, і подивлюся — хай хто-небудь з козаків вирве її звідтіля! Я все, усе, що є на світі, продам, віддам, занапащу за таку вітчизну!".


варіанти відповідей

Тарас Бульба

Остап

Андрій

Степан Гуска

Запитання 4

Про кого сказано?

"Чим не козак був? І станом високий, і чорнобривий, й обличчя, як у шляхтича, і рука міцна була в бою!.. А пропав, пропав без слави, як поганий пес!".


варіанти відповідей

Тарас Бульба

Остап

Мусій Шило

Андрій

Запитання 5

Про кого сказано:

"Попереду полку летів лицар, дужчий і кращий за всіх. З-під мідяного шолома вибивався неслухняний чорний волос; розвівалася зав’язана на руці дорога хустка, яку вишила своїми руками перша красуня. ... він тим часом, охоплений запалом бою, бажаючи заслужити пов’язаний на руку подарунок, помчав, як молодий хорт, найкращий, найпрудкіший і наймогутніший у зграї"

варіанти відповідей

Тарас Бульба

Остап

козак Охрім Гуска

Андрій

Запитання 6

Кому належать слова:

" Хочу сказати вам, панове, що таке наше товариство. Ви чували від батьків і дідів, як колись шанували всі нашу землю: і грекам вона далася взнаки, і з Царгорода брала червінці, і міста в нас були пишні, і церкви, і князі були нашого роду, свої князі, а не католицькі недовірки. Та ба, усе сплюндрували бусурмени, усе пропало; тільки й зосталися ми, сироти, та, як та вдова після смерті доброго чоловіка, також сирота, як і ми, земля наша! Ось у який час подали ми, братове, руку на братерство! Ось на чому стоїть наше товариство! Нічого святішого й немає від товариства!".  

варіанти відповідей

Остап

козак Шило

Тарас Бульба

Андрій

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест