Практичне заняття 12 "Харчування хворих".

Додано: 14 листопада 2020
Предмет:
Тест виконано: 426 разів
21 запитання
Запитання 1

Пацієнту призначена дієта №7. Медсестра пояснює мету дієти, вказує перелік дозволених продуктів харчування, вчить пацієнта дотримуватись режиму раціонального та збалансованого харчування. Який це етап сестринського процесу? 

варіанти відповідей

Здійснення плану сестринських втручань  

Сестринське обстеження пацієнта  

Виявлення проблем пацієнта  

Оцінка ефективності сестринського процесу  

Планування сестринської допомоги  

Запитання 2

Ви працюєте медичною сестрою гастроентерологічного відділення. Хворому Д. 45 років була призначена дієта №5. Вранці до нього прийшли родичі та принесли продукти харчування, Ви їх перевірили, і з’ясувалося, що деякі з них хворому заборонені. Що з перерахованих продуктів не можна хворому?  

варіанти відповідей

кефір

варена картопля  

варена курка  

салат з буряка  

копчена курка

Запитання 3

  Хвора М. 65 років із діагнозом цукровий діабет, звернулася до дільничої медичної сестри із проханням розповісти, як їй харчуватися. Про дієту за яким номером буде розповідати медична сестра?  

варіанти відповідей

№ 8  

№ 3  

№ 9  

№ 10а  

№ 14  

Запитання 4

  Їжу після доставки в у відділення роздають хворим не пізніше:  

варіанти відповідей

3 годин  

15 хвилин  

30хвилин  

1 години  

2 годин  

Запитання 5

Харчову суміш, при годуванні пацієнта через зонд в перші дні починають вводити порціями по:  

варіанти відповідей

250-450     

30-70  

100-150   

450-550  

600-800

Запитання 6

Після операційного втручання на стравоході хворого харчують

варіанти відповідей

ректально

через зонд  

парентерально  

через гастростому  

за допомогою поїльника  

Запитання 7

  Вкажіть продукт, який бажано вживати при цукровому діабеті:  

варіанти відповідей

білий хліб

гречана крупа   

манна каша  

картопля

солодощі

Запитання 8

  До палати привезли  хворого 55 років після операції з приводу звуження

 стравоходу. Харчування починають з другого дня через операційну

 фістулу-гастростому. Вкажіть кількість їжі і кратність  годування цього хворого,

 починаючи з другого дня.      

варіанти відповідей

 150 – 200 мл 5 – 6 разів на день  

50 – 100 мл 8 – 10 разів на день   

200 – 300 мл 5 – 6 разів на день  

300 – 400 мл 4 – 5 разів на день  

450 – 500 мл  3 – 4 рази на день  

Запитання 9

  Пацієнтці К., 35 р. з діагнозом: ожиріння ІІ ст., яке не пов’язане з захворюваннями

 серцево-судинної та ендокринної систем, призначено дієтичне лікування.

 Дотримання якої дієти буде контролювати м/с?  

варіанти відповідей

№ 10 

№ 8  

№ 7  

№ 5  

№ 11  

Запитання 10

Які рекомендації щодо харчового раціону необхідно дати хворому з недостатністю

 кровообігу?  

варіанти відповідей

 Зменшення калорійності харчового раціону.

Механічне щадіння

Виключення вуглеводів

Обмеження прийому рідини і кухонної солі.   

Водянка нирки  

Запитання 11

Медична сестра виконуючи обстеження пацієнта Д. 42 років, виявила проблеми

 пацієнта: підвищення артеріального тиску та дефіцит знань про призначену дієту.

 Які продукти необхідно обмежити в раціоні харчування?  

варіанти відповідей

Фрукти та овочі

Кисло-молочні  

Солені та гострі  

Яловичину та теляче м’ясо  

Каші слизові та розсипчасті  

Запитання 12

Пацієнт С., 46 р., перебуває на лікуванні в травматологічному відділенні з приводу

 травми нижньої щелепи. Лікар призначив штучне харчування хворого через зонд. Які

 харчові продукти можна вводити при такому годуванні :  

варіанти відповідей

Салат з овочів

Подрібнене м‘ясо  

0,9\% розчин натрію хлориду  

 Бульйон  

Ліпофундін

Запитання 13

Пацієнту К., 56-ти років, призначена дієта № 7. При спілкуванні з пацієнтом Ви

 пояснюєте мету призначеної дієти :  

варіанти відповідей

Щадіння функції нирок, зниження артеріального тиску, зменшення набряків  

Нормалізація секреторної і моторної функції кишечника  

Відновлення порушеної функції печінки  

Щадіння нервової системи  

Відновлення вітамінного балансу  

Запитання 14

Пацієнту кардіологічного відділення з гіпертонічною хворобою серця ІІ ступеню

 призначено дієтичне харчування. Це дієтичний стіл №:  

варіанти відповідей

 4   

9  

8  

6

10 

Запитання 15

Які рекомендації по складанню харчового раціону Ви б дали хворому з нирковою

 недостатністю:  

варіанти відповідей

Збільшення вмісту білка

Зменшення вмісту білків і споживаної рідини 

Збільшення вмісту вуглеводів і споживаної рідини  

Зменшення вмісту вуглеводів і споживаної рідини  

Механічне щадіння  

Запитання 16

При захворюванні серцево-судинної системи рекомендується дієта №:  

варіанти відповідей

6

4

3

10

Запитання 17

Хворому, віком 55-ти років, призначено дієту №7. Під час спілкуванням з хворим

 медична сестра пояснює мету призначеної дієти:

варіанти відповідей

Збереження функції шлунка

Нормалізація секреторної та моторної функції кишечника

Збереження функції нирок, зменшення набряків  

Відновлення вітамінного балансу  

Відновлення порушеної функції печінки  

Запитання 18

  Для запобігання подразнення шкіри навколо гастростоми, її необхідно обробити:

варіанти відповідей

Маззю Вишневського  

Клеолом 

Колодієм 

1\% розчином калію перманганату  

Пастою Лассара  

Запитання 19

Медичній сестрі харчоблоку, розраховуючи енергомісткість раціону, необхідно

 пам'ятати, що енергетична цінність 1 г вуглеводів складає:   

варіанти відповідей

 5 ккал

4 ккал  

8 ккал  

9 ккал  

10 ккал  

Запитання 20

Догляд за шкірою навколо гастростоми включає:  

варіанти відповідей

Просушування стерильною серветкою, змазування пастою Лассара, накладання

   стерильної пов’язки

Промивання кип’яченою водою, накладання сухої пов’язки  

Промивання 3\% пероксидом водню

Промивання 5\% калію перманганатом

Просушування стерильною серветкою  

Запитання 21

  Ви медична сестра гастроентерологічного відділення. Хворому призначено дієту №1.

  Дайте характеристику цієї дієти?  

варіанти відповідей

Помірне механічне і хімічне щадіння шлунка, їжа варена, 5-6 раз на добу

Розвантажувальні дні  

Обмеження приймання рідини  

Включення до раціону жирних страв  

Збільшення у харчовому раціоні рослинної клітковини  

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест