Практичне заняття № 3 Тема: « Фізіологія мікроорганізмів. Поживні середовища. »

10 запитань
Запитання 1

Номер аналізу підписують:

варіанти відповідей

на кришці чашки Петрі

на дні чашки Петрі

на боку чашки Петрі

на боку кришки чашки Петрі

не має значення

Запитання 2

Чашки Петрі з посівом ставлять у термостат:

варіанти відповідей

догори кришкою

догори дном

не має значення

не треба ставити у термостат

Запитання 3

Мікроби, що обов'язково ростуть за наявності кисню:

варіанти відповідей

мікроаерофіли

облігатні анаероби

облігатні аероби

факультативні аероби

факультативні анаероби

Запитання 4

Фактор, що не потрібен для культивування мікробів:

варіанти відповідей

оптимальна температура

поживні середовища

вологість

повітря

світло

Запитання 5

Середовища, найбільш сприятливі для певного виду мікробів:

варіанти відповідей

спеціальні

прості

селективні

основні

елективні

Запитання 6

Ферменти, що розщеплюють сечовину:

варіанти відповідей

протеолітичні

сахаролітичні

уреаза

гіалуронідаза

лецитиназа

Запитання 7

Організми, які в процесі еволюції не створили захисту від Н2О2 можуть жити тільки в анаеробних умовах. Які з перерахованих ферментів можуть руйнувати пероксид водню?


варіанти відповідей

Пероксидаза і каталаза          

Оксигенази і гідроксилази

Цитохромоксидази, цитохром В5    

Пероксидаза і оксигенази       

Флавінзавісімие оксидази

Запитання 8

У поживне середовище з молоком висіяли культуру мі­кроорганізмів. Через деякий час середовище стало напівпрозо­рим. Що стало причиною зміни вигляду середовища?

варіанти відповідей

протеолітичні ферменти

сахаролітичні ферменти

уреаза

гіалуронідаза

лецитиназа

Запитання 9

Після посіву мокротиння хворого на пневмонію на по­живне середовище з кров'ю виросли дрібні, вологі, зеленкуваті колонії, навколо яких середовище позеленіло. Дайте пояснен­ня цьому явищу.

варіанти відповідей

α-гемоліз

утворення гемолізіну

утворення метгемоглобіну

β-гемоліз

протеоліз

петонізує білок

Запитання 10

Протеолітично активні мікроби гідролізують білки до:

варіанти відповідей

індолу

сірководню

аміаку

казеїну

вуглекислого газу

щавелева кислота

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест