Правила купівлі, обробки і зберігання харчових продуктів. Перша допомога при харчових отруєннях

Додано: 11 грудня 2022
Предмет: Основи здоров’я, 6 клас
Тест виконано: 451 раз
10 запитань
Запитання 1

За умов вживання яких продуктів може виникнути харчове отруєння?

варіанти відповідей

отруйні гриби та ягоди

термін придатності яких минув

з пошкодженою упаковкою

які неправильно зберігали чи обробляли

 куплені на ринку

куплені в супермаркеті

Запитання 2

Через який час з'являються ознаки харчового отруєння?

варіанти відповідей

1-4 години

6 годин

24 години

48 годин

Запитання 3

Яка інформація закодована в штрих-коді на упаковці продукту харчування

варіанти відповідей

адреса виробника

назва продукту

дата виготовлення

країна-виробник

Запитання 4

В яких одиницях вимірюється енергетична цінність продукту

варіанти відповідей

в кілограмах

в грамах 

в калоріях

Запитання 5

Хвороби, що виникають при вживанні їжі, яка містить шкідливі мікроорганізми або отруйні речовини - це...

варіанти відповідей

хімічні отруєння

харчові отруєння

 інфекційні захворювання

неінфекційні захворювання

Запитання 6

Які продукти потрібно різати на окремих дощечках

варіанти відповідей

м"ясні, рибні та молочні продукти

продукти. що їдять сирими, і ті, що піддають тепловій обробці

сирі овочі та м"ясо

овочі, фрукти та м"ясо-рибні продукти

Запитання 7

Які продукти не можна купувати

варіанти відповідей

продукти мають непривабливий вигляд

термін придатності закінчився

на упаковці відсутня яскрава рекламна картинка

продукти не відповідають вашим смакам

термін придатності добігає кінця

упаковка вам не подобається

на упаковці не зазначено маркування

упаковка зім"ята або пошкоджена

Запитання 8

На упаковці харчових продуктів мають бути зазначені такі обов'язкові відомості:

варіанти відповідей

рецепт приготування

назва продукту

дата виготовлення

штрих-код країни виробника

 умови зберігання продукту

Запитання 9

Першу допомогу при харчовому отруєнні надають так:

варіанти відповідей

До приїзду лікаря дати хворому випити 5-6 склянок підсоленої кип'яченої води, щоб викликати блювання. Повторити 2-3 рази, доки з'явиться вода без домішок їжі.

При перших симптомах отруєння — викликати «швидку допомогу» або лікаря.

Після цього дати випити підсолену воду або несолодкий чай, щоб запобігти зневодненню організму.

Хворого покласти в ліжко, щоб голова була повернута набік. Пильнувати, щоб не захлинувся блювотинням. Зігріти (вкрити, покласти грілки)

Запитання 10

Основні ознаки харчового отруєння?

варіанти відповідей

нудота

висока температура

діарея

загальна слабкість

біль в животі

зниження або відсутність апетиту

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест