профілактика харчових отруєнь

Додано: 21 жовтня 2022
Предмет: Основи здоров’я, 6 клас
Тест виконано: 695 разів
15 запитань
Запитання 1

Для профілактики йододефіциту слід вживати:

варіанти відповідей

м'ясо, молоко, яблука, капусту

огірки, моркву, яйця, гречану кашу

морську рибу, морську капусту, йодовану сіль

кефір, горіхи, перець, вівсяну кашу

Запитання 2

Для профілактики діабету не слід:

варіанти відповідей

вживати багато молочних продуктів

їсти овочі

пити холодну воду

зловживати солодощами

Запитання 3

Що насамперед треба робити у разі харчових отруєнь:

варіанти відповідей

покласти постраждалого в ліжко

зігріти постраждалого

викликати "швидку допомогу"

напоїти постраждалого міцним солодким чаєм

Запитання 4

Безпечний харчовий продукт - це продукт

варіанти відповідей

який не справляє шкідливого впливу на здоров’я людини та є придатним для споживання

•вилучений із торгівельних мереж, для запобігання розповсюдження, демонстрації чи пропонування споживачам 

•що має властивості очікувані споживачем, але не пов’язаних з її безпечністю. 

Запитання 5

Харчові отруєння – це

варіанти відповідей

гострі захворювання, що виникають від вживання їжі, яка містить токсини мікробної або немікробної природи

гострі захворювання, що виникають від вживання ліків,

швидкі захворювання, що виникають від вживання їжі, яка містить токсини мікробної або немікробної природи

головокружіння, що виникають від вживання їжі, яка містить токсини мікробної або немікробної природи

Запитання 6

Вкажіть всі наслідки нестачі йоду в організмі

варіанти відповідей

відчуття постійної втоми, слабкість, депресія

втрата зору

погіршення пам'яті, слуху

затримка інтелектуального розвитку у дітей

захворювання легенів

Запитання 7

Найпоширинішою профілактикою нестачв йоду в організмі є:

варіанти відповідей

споживання цукру

споживання води

споживання йодованої солі

Запитання 8

Оберіть продукти що містять Йод.

варіанти відповідей

морська риба

хліб

креветки

огірки

кальмари

Запитання 9

Заходами профілактики цукрового діабету є:

варіанти відповідей

помірні фізичні навантаження

дієта

регулярні профілактичні обстеження

відпочинок

усі варіанти вірні

Запитання 10

З роботою якої залози пов'язане захворювання на цукровий діабет?

варіанти відповідей

щитоподібної залози

статевих залоз

підшлункової залози

слинної залози

Запитання 11

На упаковці харчових продуктів мають бути зазначені такі обов'язкові відомості:

варіанти відповідей

назва продукту

рецепт приготування

дата виготовлення

штрих-код країни виробника

умови зберігання продукту

Запитання 12

Що потрібно зробити, якщо підозрюєш у себе харчове отруєння?

варіанти відповідей

випити чай

звернутися до лікаря та попередити всіх, хто вживав ті самі продукти

лягти спати

сподіватися,що саме менеться

Запитання 13

За умов вживання яких продуктів може виникнути харчове отруєння?

варіанти відповідей

термій реалізації яких минув

куплених на стихійних ринках

отруйні гриби та ягоди

консерви зі вздутими кришками

з пошкодженою упаковкою

усі відповіді вірні

Запитання 14

Першу допомогу при харчовому отруєнні надають так:

варіанти відповідей

До приїзду лікаря дати хворому випити 5-6 склянок підсоленої кип'яченої води, щоб викликати блювання. Повторити 2-3 рази, доки з'явиться вода без домішок їжі.



Після цього дати випити підсолену воду або несолодкий чай, щоб запобігти зневодненню організму.



При перших симптомах отруєння — викликати «швидку допомогу» або лікаря.

Хворого покласти в ліжко, щоб голова була повернута набік. Пильнувати, щоб не захлинувся блювотинням. Зігріти (вкрити, покласти грілки)

Запитання 15

Обери чинники , які позитивно впливають на здоров'я людини:

варіанти відповідей

свіже повітр'я

режим дня

робота за комп'ютером

правильне харчування

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест