Профілактика харчових отруєнь. Перша допомога при харчових отруєннях та кишкових інфекціях

Додано: 28 листопада
Предмет: Основи здоров’я, 8 клас
12 запитань
Запитання 1

Харчове отруєння - це ...

варіанти відповідей

це гостре захворювання, яке виникає внаслідок вживання в їжу продуктів, що містять шкідливі мікроорганізми або отруйні речовини

це порушення постави, викривлення хребта.

це хвороба, яка руйнує імунітет

це спадкове захворювання

Запитання 2

Симптоми харчових отруєнь

варіанти відповідей

сонливість, біль у горлі, кашель, нежить

слабкість, температура, біль у животі, нудота, діарея

біль у м'язах, кровотеча, відкриті рани

свербіж, почервоніння шкіри, висипання на шкірі

Запитання 3

За яких умов продукти не можуть спричинити харчові отруення?

варіанти відповідей

Продукти були куплені на стихійних ринках

Продукти, термін реалізації яких не минув

Продукти з пошкодженою упаковкою

Продукти, які неправильно зберігали, чи обробляли

Запитання 4

Для профілактики харчових отруєнь слід

варіанти відповідей

зберігати продукти у холодильнику, купувати відомі бренди продуктів, купувати продукти у знайомих бабусь на ринку

вживати свіжі продукти, ретельно мити руки та посуд, правильно обробляти і зберігати продукти

вживати тільки сирі продукти

пити воду, полоскати горло, не виходити на вулицю

Запитання 5

У разі виникнення симптомів харчових отруєнь слід

варіанти відповідей

покласти хворого на бік, вкрити ковдрою, дати йогурт чи кефір

промити шлунок теплою, кип'яченою водою, прийняти сорбенти, відновити водно-сольовий баланс, додержуватись щадного дієтичного раціону, якщо

не полегшало - звернутися до лікаря

дати хворому теплий чай, якщо він хоче їсти, то накормити його легкою їжею (салат із свіжих овочів), дати жарознижувальне

викликати швидку, зачинити вікна та двері, хворого покласти на бік, дати води, сорбенти

Запитання 6

Встановіть відповідність між продуктом та способом його приготування (обробки)

варіанти відповідей

помити та можна вживати сирим

варити або смажити

кип'ятити, або купувати пастеризоване

Запитання 7

Встановіть відповідність між продуктом та способом його приготування (обробки)

варіанти відповідей

кип'ятити, або купувати пастеризоване

варити або смажити

помити та можна вживати сирим

Запитання 8

Чи можна вживати продукти з вичерпаним терміном придатності

варіанти відповідей

так, якщо вони мають гарний вигляд, та приємний запах

так, якщо упаковка ціла, непошкоджена

ні, продукти з вичерпаним терміном придатності вживати не можна

Запитання 9

Чи можна вживати продукти на яких відсутня інформація про термін

придатності

варіанти відповідей

так, якщо купити продукт у магазині

ні, бо вживання таких продуктів може спричинити отруєння

так, якщо упаковка ціла та це відомий бренд продуктів

Запитання 10

Продукти. які їдять сирими, і ті, що піддають кулінарній обробці потрібно

зберігати…

варіанти відповідей

на одній полиці

один день

в одній посудині

окремо

Запитання 11

Усі продукти, куплені в магазині, на ринках та на відповідно обладнаних

торговельних майданчиках, мають сертифікати

варіанти відповідей

свіжості

якості

маси

Запитання 12

Які з цих продуктів не рекомендують вживати дітям?

варіанти відповідей

Апельсини

Масло

Рибу

Гриби

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест