ПЗ №6 Бутулізм

Додано: 11 листопада 2022
Предмет:
Тест виконано: 165 разів
18 запитань
Запитання 1

Чим проводять промивання шлунку при харчових токсикоiнфекцiях:

варіанти відповідей

Кип’яченою водою

Розчином соди

Розчином фурацилiну

5% розчином марганцю

Запитання 2

Токсин ботулiзму гине при кип’ятiннi протягом:

варіанти відповідей

5-10 хвилин

Моментально

40 - 50 хвилин

1 - 2 години

Запитання 3

Збудник ботулiзму це:

варіанти відповідей

Клострiдiя

Вiрус                             

Грибок

Плазмодій

Запитання 4

Назвіть, при яких харчових токсикоінфекціях у розвитку патологічного процесу в організмі людини основне значення має мікробний екзотоксин:

варіанти відповідей

Стафілококові ХТІ

ХТІ, викликані сальмонеллами

ХТІ, викликані клебсієлами

ХТІ, викликані ешерихіями

Запитання 5

Які симптоми є характерними для клінічного перебігу типової форми ХТІ стафілококової етіології у першу добу:

варіанти відповідей

Нудота, нестримне блювання, різкий біль в епігастрії

Нудота, блювання, спастичний біль у низу живота

Блювання, пронос з випорожненнями у вигляді «рисового відвару»

Блювання, пронос з пінистими смердючими випорожненнями

Запитання 6

Які симптоми є характерними для клінічного перебігу типової середньотяжкої гастроінтестінальної форми сальмонельозу на 2-3 добу захворювання:

варіанти відповідей

Блювання, пронос більше 20 разів на добу, випорожнення рясні, пінисті, зеленкуваті. Спастичний біль у животі

Блювання, пронос до 10 разів на добу, випорожнення рясні, водянисті, у вигляді «рисового відвару». 

Нудота, нестримне блювання, різкий біль в епігастрії. Випорожнення у вигляді «горохового пюре»

Блювання, пронос до 20 разів, виділення мізерні у вигляді «ректального плювка». Тенезми

Запитання 7

Вкажіть основні заходи лікування хворих на середньо тяжку форму ХТІ на догоспітальному етапі: 

варіанти відповідей

Промити шлунок, поставити очисну клізму

Промити шлунок, дати лінекс

Поставити очисну клізму, дати біоспорин

Дати глюкозо – сольовий розчин до 1,5 – 2 літрів на добу

Запитання 8

Споживання яких продуктів може стати причиною захворювання на ботулізм:

варіанти відповідей

Герметично закриті консерви: грибні, овочеві, м’ясні, рибні 

Молочні продукти, при вживанні без термічної обробки

Молочні продукти з простроченим терміном реалізації

М’ясні та рибні продукти, що зберігалися без холоду

Запитання 9

Які з перерахованих продуктів можуть стати причиною захворювання на ботулізм:

варіанти відповідей

Риба, ковбаса, окорок, копчені в домашніх умовах

М’ясні, копчені вироби продукції м’ясокомбінату

Консервоване згущене молоко виробництва молокозаводу                

Копчена морська риба виробництва рибокомбінату

Запитання 10

Клітини яких тканин, органів і систем уражає ботулотоксин:

варіанти відповідей

Мотонейрони ЦНС

Посмугованих м’язів

Не посмугованих м’язів 

Ретикулоендотеліальної системи

Запитання 11

Які симптоми є характерними для захворювання на ботулізм:

варіанти відповідей

Диспепсичні розлади, розлади зору, та дихальної функції

Диспепсичні розлади і пронос з домішками слизу та крові

Втрата зору, різкий біль у животі, пронос

Невтримне блювання, рясні випорожнення 

Запитання 12

Які заходи медичної допомоги на догоспітальному етапі потрібно провести дорослому хворому на ботулізм при умові, що у нього немає поперхування: 

варіанти відповідей

Промити шлунок, поставити очисну клізму

Ввести антибіотик, дати адсорбент

Ввести антитоксичну сироватку

Ввести анатоксин

Запитання 13

Блювотні маси, взяті для бакдослідження, потрібно доставити в лабораторію не пізніше ніж за:

варіанти відповідей

2 год. з моменту взяття матеріалу

6 год. з моменту взяття матеріалу

4 год. з моменту взяття матеріалу

3 год. з моменту взяття матеріалу

Запитання 14

Вкажіть середню кількість рідини, яку використовують для сифонної клізми дорослим:

варіанти відповідей

10л

17л

20л

Запитання 15

За планом необхідно було обстежити медичний персонал лікарні на стафілококове носійство. Який матеріал необхідно відбирати під час обстеження?

варіанти відповідей

Мазки із носу та зіву

Мазки із носу та мигдаликів

Мазки із задньої стінки глотки

Мазки із носоглотки

Запитання 16

У дитячій лікарні виникло масове харчове отруєння після вживання пирогів з кремом, виготовлених в приватному кондитерському цеху. Серед працівників цеху виявили людей з гнійничковими захворюваннями шкіри. Визначити характер харчового зараження:

варіанти відповідей

Стафілококова харчова токсикоінфекція

Ботулізм

Сальмонельоз

Ешеріхіози

Запитання 17

Пацієнт звернувся до лікарні зі скаргами на погіршення зору, «туман» перед очима, двоїння предметів, труднощі при ковтанні. Поставте попередній діагноз:

варіанти відповідей

Ботулізм

Шигельоз

Сальмонельоз

Черевний тиф

Запитання 18

У приймальне відділення лікарні доставлено хворого на ботулізм. Які заходи необхідно провести першочергово?

варіанти відповідей

Промивання шлунку та кишківника

Дати антибіотик

Ввести сироватку

Виміряти температуру

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест