Оздоровче та дієтичне харчування. Підсумковий тест

Додано: 10 жовтня 2023
Предмет: Природничі науки, 11 клас
61 запитання
Запитання 1

Раціональне харчування - це

варіанти відповідей

комплекс правил, які людина дотримується в певні дні

комплекс правил, які дозволяють людині отримувати в процесі харчування всі потрібні їй компоненти в оптимальній кількості

комплекс правил, які дозволяють людині отримувати в процесі харчування білки та вуглеводи

комплекс правил, які дозволяють людині отримувати в процесі харчування жири

Запитання 2

Не є харчовою добавкою:

варіанти відповідей

Оцет

Глутамат натрію

Тартразин

олія

Запитання 3

Приправи, спеції, пряні овочі, цибуля, часник, петрушка - це продукти:

варіанти відповідей

біорегуляторного призначення

сигнально-мотиваційного призначення

енергетичного призначення

пластичного призначення

Запитання 4

Вкажіть групу поживних речовин, всі компоненти якої мають енергетичні властивості?


 

  

варіанти відповідей

білки, жири, вуглеводи

білки, жири, вітаміни

 

 вуглеводи, білки, мінеральні речовини

 

 вітаміни, білки, вуглеводи

Запитання 5

Нутрієнти, які не синтезуються в організмі або утворюються в недостатній кількості:

варіанти відповідей

аліментарні

  

замінні

 

нехарчові

  

есенціальні

 

Запитання 6

Консервант не повинен:

варіанти відповідей

бути дешевим

бути фізіологічно небезпечним

викликати звикання

бути ефективним проти мікроорганізмів, що містяться в даній харчовій системі;

Запитання 7

Під обміном речовин розуміють

варіанти відповідей

розщеплення оргнічних речовин на простіші сполуки для реалізації організму

процеси, в результаті яких утворюються органічні сполуки необхідні для росту і відновлення клітин

сукупність змін, що відбуваються від моменту їхнього надходження в організм до моменту утворення кінцевих продуктів розпаду і виведення з організму

Запитання 8

В якості антиокислювачів застосовуються::

варіанти відповідей

вітаміни B1, B2, B12

вітаміни С, Е

аніс, кардамон, кріп

глутамінова кислота, ванілін

Запитання 9

Для регулювання консистенції продукту застосовують:

варіанти відповідей

барвники, відбілювачі

консерванти, антиоксиданти, піноутворювачі

ароматизатори, регулятори кислотності

стабілізатори, емульгатори, піноутворювачі

Запитання 10

ЗАКОН профілактичної спрямованості харчування:

варіанти відповідей

нутрієнтний склад та властивості їжі повинні відповідати індивідуальним потребам організму 

їжа повинна бути смачною, із властивим їй ароматом і вживатись в естетичних умовах 

 їжа повинна запобігати захворюванням та підвищувати імунологічний статус організму


харчовий раціон повинен бути збалансованим за вмістом основних нутрієнтів 

Запитання 11

Біологічно активні речовини об'єднані в групу:

варіанти відповідей

ферменти, каталізатори, стабілізатори

інгібітори, гормони, вітаміни

вітаміни, ферменти, гормони

ліки, вітаміни, ферменти

Запитання 12

Виберіть риси, властиві біологічно-активним добавкам:

варіанти відповідей

висока вибірковість та специфічність дії

 вузька направленість лікувальної дії

широкий спектр біологічних та профілактичних властивостей

відстрочність дії ефектів

Запитання 13

БАДи, що використовуються для функціонального харчування з метою ліквідації дефіціту есенціальних речовин в організмі:

варіанти відповідей

нутріцевтики

парафармацевтики

пробіотики

пребіотики

Запитання 14

Лакто- і біфідобактерії відносяться до:

варіанти відповідей

парафармацевиків

пребіотиків

нутріцевтиків

пробіотиків

Запитання 15

Лактулоза - це:

варіанти відповідей

пробіотик

пребіотик

нутріцевтик

парафармацевтик

Запитання 16

Що таке добовий раціон

варіанти відповідей

кількість їжі,яку треба спожити для відновлення енерговитрат

кількість їжі,яку треба спожити для виконання розумових вправ

кількість їжі,яку треба спожити для виконання фізичних вправ

кількість їжі,яку треба спожити для відновлення пластичного обміну.

Запитання 17

Якість харчового раціону в значній мірі визначається:

варіанти відповідей

вмістом солі та цукру

вмістом білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів

вмістом мінеральних речовин, вітамінів

вмістом білків, жирів, вуглеводів

Запитання 18

Щадний принцип дієтичного харчування означає:

варіанти відповідей

збалансованості харчування щодо білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, рідини

певне подрібнення страв

введення тих речовин, яких організму бракує, що стало причиною захворювання

певний температурний режим страв

Запитання 19

Харчування споживачів з хронічними захворюваннями з метою запобігання їх розвитку або загострення, до тих чи інших захворювань з метою профілактики - це:

варіанти відповідей

превентивне харчування

лікувальне харчування

лікувально-профілактичне харчування

дієтичне харчування

Запитання 20

Характеристика продуктів харчування, яка відображає якість білків у продукті, їх перетравлюваність і амінокислотну збалансованість, а також вміст інших життєво важливих, біологічно активних речовин (вітамінів, мікроелементів, незамінних амінокислот) - це...


варіанти відповідей

біологічна цінність

енергетична цінність

харчова цінність

біологічна ефективність

Запитання 21

Дайте визначення поняттю “режим харчування”:

варіанти відповідей

Різноманітне харчування, приємні органолептичні властивості, відповідні умови прийому їжі

Кратність прийому їжі протягом доби, інтервали між ними, розподіл енергетичної цінності та харчових речовин по окремим прийомам їжі

План харчування колективу, перелік готових страв, розподілених по прийомах їжі, з перерахуванням харчових продуктів, зазначенням їх кількості, енергетичної цінності та хімічного складу

Раціональне, здорове, повноцінне харчування, яке забезпечує нормальний ріст та розвитокорганізму

Запитання 22

Що таке збалансованість?

варіанти відповідей

Необхідність вживати продукти усіх основних груп.

Правильна кількість калорій.

Правильне співвідношення усіх основних груп продуктів.

Запитання 23

Виберіть метод теплової кулінарної обробки продуктів, який погіршує перетравлюваність продуктів:

варіанти відповідей

варіння

смаження

припускання

тушкування

Запитання 24

Виберіть перелік страв, які варто вживати на вечерю:

варіанти відповідей

салат з капусти, біфштекс, пюре картопляне, кава з молоком

суп овочевий, салат олів`є, м`ясо тушковане в соусі, компот

бутерброд з ковбасою і сиром, фруктове асорті, чай чорний

котлета рибна парова, картопляне пюре, салат з відвареного буряка, чай травяний

Запитання 25

Організм людини в процесі життєдіяльності постійно витрачає енергію та різні речовини. Джерелом поповнення їх є

варіанти відповідей

поживні речовини (харчові продукти)

вода

повітря

вуглекислий газ

Запитання 26

Потреба організму в харчових речовинах залежить від:

варіанти відповідей

травлення їжі

стану, віку, зросту, роду занять

 дотримання вимог особистої гігієни

зовнішнього вигляду страви

Запитання 27

Що наповнює організм людини енергією?

варіанти відповідей

вуглеводи, вітаміни, білки, жири

білки, мінеральні речовини, жири, вуглеводи

жири, вуглеводи, білки

вуглеводи, білки, жири, вода

Запитання 28

Будівельний матеріал клітин і тканин:

варіанти відповідей

жири

білки

вуглеводи

вітаміни

Запитання 29

До органів шлунково-кишкового тракту не належить:

варіанти відповідей

стравохід

шлунок

жовчний міхур

глотка

Запитання 30

Найбільший вміст вуглеводів мають:

варіанти відповідей

крупи, макаронні вироби, картопля

молоко, молочині продукти

риба, рибні продукти

м`ясо, субпродукти

Запитання 31

 Найбільша залоза в організмі людини:

варіанти відповідей

гіпофіз

підшлункова

підщелепна

печінка

Запитання 32

Процес механічної та хімічної переробки поживних речовин та перетворення їх на прості сполуки називається:

варіанти відповідей

травлення

дихання

виділення

метаболізм

Запитання 33

Оберіть види травлення, властиві шлунково-кишковому тракту людини:

варіанти відповідей

пристінкове

автолітичне

симбіонтне

порожнинне

Запитання 34

Розщеплення біополімерів їжі на мономери відбувається за допомогою:

варіанти відповідей

вітамінів

ферментів

біологічно-активних речовин

мінеральних речовин

Запитання 35

Кислотність шлункового соку людини:

варіанти відповідей

рН 3-4

рН 5-6

рН 1,5-2,0

рН 7-8

Запитання 36

Ферменти ротової порожнини:

варіанти відповідей

пепсин, трипсин

ліпаза, амілаза

трипсин, ліпаза

амілаза, мальтаза

Запитання 37

Укажіть фермент, який забезпечує розщеплення білків у кишечнику:


варіанти відповідей

ліпаза;

лізоцим;

амілаза;

пептидаза.

Запитання 38

Назвіть орган травної системи, у якому починають розщеплюватися вуглеводи:


варіанти відповідей

ротова порожнина;

стравохід;

шлунок;

дванадцятипала кишка.

Запитання 39

Назвіть фермент, який забезпечує знезараження в ротовій порожнині:

варіанти відповідей

мальтоза;

пепсин;

лізоцим;

амілаза.

муцин

Запитання 40

Укажіть орган травної системи людини, запалення якого має назву «панкреатит»:


варіанти відповідей

печінка;

підшлункова залоза;

шлунок;

товстий кишечник.

Запитання 41

Назвіть залозу, яка виробляє фермент пепсин:


варіанти відповідей

слинна;

слізна;

молочна;

підшлункова.

Запитання 42

Назвіть орган травної системи, у якому всмоктується основна кількість поживних речовин:


варіанти відповідей

товстий кишечник;

тонкий кишечник;

шлунок;

ротова порожнина.

Запитання 43

 Укажіть орган травної системи, у якому починається розщеплення жирів:


варіанти відповідей

кишечник;

шлунок;

стравохід;

ротова порожнина.

Запитання 44

Укажіть речовину, яку виробляють слинні залози:


варіанти відповідей

амілаза;

пепсин;

меланін;

жовч;

хімотріпсін.

Запитання 45

Тонкий кишечник в органiзмi людини виконує функції:


варіанти відповідей

перетравлення тiльки вуглеводiв

перетравлення бiлкiв, жирiв та вуглеводiв

знищення мiкроорганiзмiв завдяки утворенню кислого середовища

перетравлення бiлкiв i частково вуглеводiв

всмоктування продуктiв розщеплення бiлкiв, жирiв i вуглеводiв

Запитання 46

Шлунок людини виконує функції:

варіанти відповідей

перетравлення тiльки вуглеводiв

перетравлення бiлкiв, жирiв та вуглеводiв

знищення мiкроорганiзмiв завдяки утворенню кислого середовища

всмоктування продуктiв розчеплення бiлкiв, жирiв i вуглеводiв

Запитання 47

Важливий процес організму, який видаляє продукти обміну речовин та знешкоджує отруйні речовини це....

варіанти відповідей

дихання

травлення

виділення

імунітет

Запитання 48

Визначте конституційний тип людини за описом: "М’язи переважно слаборозвинені, довгі, тонкі; характерна худорлявість, шкіра бліда, суха; трапляється сутулість; знижений артеріальний тиск, послаблена функція наднирників;характеризується високим зростом; плечі та таз вузькі, кінцівки довгі й тонкі, тулуб короткий" 

варіанти відповідей

нормостенічний

гіперстенічний

астенічний

Запитання 49

Ознаки недостатності якого мінералу описані:

"Деформація кісток, біль у литкових м`язах, рахіт у дітей, карієс, витончення емалі зубів"

варіанти відповідей

К

Fe

Mg

Ca

Запитання 50

Ознаки недостатності якого вітаміну описані:

"Блідість і сухість шкіри, кровоточивість ясен, швидка втовлюваність, знижена працездатність, часті простудні захворювання"

варіанти відповідей

А

В1

РР

С

Запитання 51

Скільки груп фізичної активності дорослого населення вказано в Нормах фізіологічних потреб населення України за 2017р.:

варіанти відповідей

2

3

4

5

Запитання 52

Яка дієта призначається при хронічних захворюваннях печінки, жовчного міхура і жовчовивідних шляхів:

варіанти відповідей

дієта №1

дієта №10

дієта №8

дієта №5

Запитання 53

Які продукти виключаються із раціону при призначенні дієти №7:

варіанти відповідей

бобові, білокачанні капуста

молочні продукти

запечені, тушковані овочі

наваристі бульйони з м`яса, риби, грибів

Запитання 54

Біологічно активні речовини, які проявляють високу антимікробну, антивірусну, антигрибкову дію, синтезуютьься рослинами:

варіанти відповідей

вітаміни

гормони

харчові добавки

фітонциди

Запитання 55

Прихильники дієти Дюкана у своєму харчуванні надають перевагу:

варіанти відповідей

м`ясу, рибі

овочам, фруктам

молочним продуктам

борошняним та кондитерським виробам

Запитання 56

Мінеральні води з мінералізацією від 1,0 до 8,0 г/дм3 без специфічних компонентів:

варіанти відповідей

лікувальні

природні столові

лікувано-столові

природні

Запитання 57

При захворюванні печінки (стіл №5) необхідно обмежувати споживання:

варіанти відповідей

білків

тваринних жирів

вуглеводів

рідини

Запитання 58

При хронічному захворюванні нирок використовують дієту:

варіанти відповідей

№ 1

№ 2

№ 7

№ 6

Запитання 59

При захворюванні серцево-судинної системи призначають дієтичний стіл:

варіанти відповідей

№ 2

№ 5

№ 10

№ 6

Запитання 60

У чому полягає коригувальний принцип харчування при цукровому діабеті:

варіанти відповідей

у зменшенні білків

у зменшенні вітамінів

у зменшенні вуглеводів

у зменшенні солі

Запитання 61

В ендокринологічному відділенні лікується пацієнт Б., з діагнозом "цукровий діабет". Медична сестра навчає пацієнта принципам дієти. Про яку дієту йдеться?

варіанти відповідей

№ 8

№ 10

№ 9

№ 7

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест