1. Complete the text with the words. There are two choices you don’t need to use.
a) selfish b) dishonest c) boring d) reliable e) envious f) hard-working
What does being a good friend mean?
First of all, be honest and reliable. A____ (1) person has no chance of having true friends. Keep your promises; do what you say you are going to do, and most importantly — don’t lie! Lying is when you say «Okay, I will...», but you never do.
Be _____(2). If your friend tells you something in confidence, don’t talk about it to anyone else. Don’t discuss your friend behind his/her back. Don’t let others say bad things about your friend. Don’t be _____(3). Be attentive to your friend. Always find time to listen to him/her and do not speak only about your problems. Never be ____ (4) or jealous of your friend. Live by the golden rule: always treat a friend as you want to be treated.
2. Read the text and mark the following statements as «True» or «False».
Marks & Spencer
Marks & Spencer is a well-known British department store selling clothes, food and other products. The first shops were started by Michael Marks and Thomas Spencer in the late 19th century, and there are now shops in most British towns. Marks & Spencer is famous for its high-quality goods, and is traditionally the place where many people go to buy items such as underwear and socks rather than clothes of the latest fashion. The company is also informally known as Marks and Sparks or simply Marks.
1) Marks & Spencer is the name for a famous British market.—
2) Marks & Spencer was founded by two people.—
3) From the text we don’t know when the first shops of Marks & Spencer
were started.—
4) Marks & Spencer is known to sell excellent goods.—
3. Read the text and circle the correct answer.
Stone Soup
A tired traveller arrived in a small village. He had neither food nor money and had not eaten for days. The one thing he did have was a cooking pot that he used on those rare occasions when he had something to cook. He made a small cooking fire, placed his pot on it, and poured some water into the pot. When a few villagers asked what he was doing, he replied that
he was making Stone Soup which was an ancient tasty recipe passed down to him from his grandfather. He then took a smooth, round stone he had in his pocket and dropped it into the pot.
As the water was warming up, the traveller was telling the villagers stories of his adventures and the exciting things he’d seen. He tasted his soup and said it was nice, but a bit of salt would bring out the flavour. One curious villager went home and returned with some salt for the soup.
The traveller told more stories and said that a couple of carrots and an onion would be a nice addition to the already delicious soup. So, another
villager brought a few carrots and an onion for the soup. Then the traveller
asked for potatoes, a bit of meat and some celery. Finally, the soup was ready and everyone enjoyed the tasty meal prepared for them from just a stone, and a few other things.
1) The text is...
a) a newspaper article. c) a textbook paragraph.
b) a letter. d) a fable.
2) The traveller in the story...
a) knew the recipe of a stone soup.
b) didn’t need any ingredients for his soup, but a stone.
c) was an excellent story-teller. d) ate the soup alone.
3) The villagers...
a) were excited with the traveller’s stories.
b) didn’t give him any food. c) laughed at the traveller.
d) weren’t interested in the stories.
4) The traveller did not really need … for his soup.
a) potatoes c) salt
b) carrots d) a stone
За матеріалами Олени Амеліної.
Complete the text with the words.
First of all, be honest and reliable. A____ person has no chance of having true friends.
Complete the text with the words.
Be _____. If your friend tells you something in confidence, don’t talk about it to anyone else.
Complete the text with the words.
Don’t let others say bad things about your friend. Don’t be _____. Be attentive to your friend.
Complete the text with the words.
Never be ____ or jealous of your friend. Live by the golden rule: always treat a friend as you want to be treated.
Read the text and mark the following statements as «True» or «False».
Marks & Spencer is the name for a famous British market.
Read the text and mark the following statements as «True» or «False».
Marks & Spencer was founded by two people.
Read the text and mark the following statements as «True» or «False».
From the text we don’t know when the first shops of Marks & Spencer were started.
Read the text and mark the following statements as «True» or «False».
Marks & Spencer is known to sell excellent goods.
Read the text and circle the correct answer.
The text is...
Read the text and circle the correct answer.
The traveller in the story...
Read the text and circle the correct answer.
The villagers...
Read the text and circle the correct answer.
The traveller did not really need … for his soup.
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома