Романтизм у музиці

Додано: 10 квітня 2022
Предмет: Музичне мистецтво
Тест виконано: 26 разів
11 запитань
Запитання 1

Що приніс романтизм у фортепіанне виконавське мистецтво ХІХ ст.?   

варіанти відповідей


Романтизм приніс у фортепіанне виконавське мистецтво ХІХ ст. новий світогляд і, продовжив принципи класицизму та способи у педагогічну практику, багато з яких поступово стали загальноприйнятими у фортепіанній методиці.Видатні педагои-романтики ХІХ ст. зафіксували систему своїх поглядів у методичних працях.

 Романтизм приніс у фортепіанне виконавське мистецтво ХІХ ст. новий світогляд і, відповідно, нові принципи та способи у педагогічну практику, багато з яких поступово стали загальноприйнятими у фортепіанній методиці. Жоден з видатних педагогів-романтиків ХІХ ст. не зафіксував систему своїх поглядів у методичній праці.

Романтизм приніс у фортепіанне виконавське мистецтво ХІХ ст. новий світогляд і, відповідно, нові принципи та способи у педагогічну практику, багато з яких поступово стали загальноприйнятими у фортепіанній методиці. Видатні педагоги-романтики ХІХ ст. зафіксували систему своїх поглядів у методичних працях.

Запитання 2

Що стоїть у центрі естетики музичного виконавства епохи романтизму?

варіанти відповідей

Епоха романтизму (ХІХ ст.) ставить у центр естетики музичного виконавства особистість артиста


Епоха романтизму (ХІХ ст.) ставить у центр естетики музичного виконавства артиста-віртуоза

Епоха романтизму (ХІХ ст.) ставить у центр естетики музичного виконавства особистість віртуоза -артиста

Запитання 3

Що є головним для  романтиків? 

варіанти відповідей

відтворити почуття, настрій людини, її душевні хвилювання у звуках музики. Цінується виконавське самовиявлення, формується поняття “піаніста-віртуоза”, який вільно володіє інструментом і відтворює різні технічні складності.

відтворити почуття, настрій людини, її душевні хвилювання у звуках музики. Цінується виконавське самовиявлення, формується поняття “піаніста-поета”, здатного раціонально мислити , не піддаватися емоційному стану.

відтворити почуття, настрій людини, її душевні хвилювання у звуках музики. Цінується виконавське самовиявлення, формується поняття “піаніста-поета”, здатного “проникнути в людську душу і тонко, по-мистецьки відтворити її переживання”

Запитання 4

Що є провідною рисою висловлювання майже всіх великих піаністів-романтиків?

варіанти відповідей

Провідною рисою висловлювання майже всіх великих піаністів-романтиків виступає строга, контрастна, “чарівливо щира виконавська інтонація”, що слугує важливим компонентом їхнього артистичного шарму 

Провідною рисою висловлювання майже всіх великих піаністів-романтиків виступає довірча, діалогічна, “чарівливо щира виконавська інтонація”, що слугує важливим компонентом їхнього артистичного шарму 

Запитання 5

Що властиве романтикам?

варіанти відповідей

Романтикам властиве його цілісно-емоційне сприйняття.

В основі їхнього розуміння музично-виконавської творчості лежить мислення художніми образами (почуттями, ідеями, втіленими в інтонаційно-звукових комплексах), і знаходить своє відображення принцип синтезу мистецтв.

Розуміння художньої суті виконуваного вимагає розвитку всієї особистості вихованця, формування його культурного тезаурусу.

Запитання 6

Що стає найважливішим для музичного виконавства романтизму?  

варіанти відповідей

Найважливішим стає емоційний зміст і характер музики, її суть.

З властивим для романтизму цілісного сприйняття художнього образу твору витікає ідея первинності внутрішньослухових звукових уявлень як підвалин музичного мислення музиканта.

Найважливішим є віртуозність виконання, цілісність форми, контрасність та характер музики.

Запитання 7

 Що є критеріями творчої діяльності у романтиків? 

варіанти відповідей

Критеріями творчої діяльності у романтиків виступають вільне самовираження митця, індивідуальна своєрідність та самобутність його особистості, неповторність і оригінальність бачення ним світу.

Критеріями творчої діяльності у романтиків виступає володіння формою, технічною вправністю,неповторність і оригінальність бачення ним світу.

Запитання 8

Що слугує естетичним мистецьким ідеалом для романтиків? 

варіанти відповідей

Естетичним мистецьким ідеалом для романтиків слугує можливість розкриття раціонального мислення людини, що зумовлює тяжіння до нормативності, а також до емоційної напруги вираження

Естетичним мистецьким ідеалом для романтиків слугує можливість розкриття безкінечності внутрішнього духовного світу людини, що зумовлює відкидання будь-якої нормативності, а також тяжіння до емоційної напруги вираження

Запитання 9

Що лягає в основу навчання піаніста в епоху романтизму?(

варіанти відповідей

Розвиток слуху лягає в основу навчання піаніста.        Проголошується індивідуальний підхід до навчання, виникає ідея про необхідність формування “звукотворчої волі” учня на основі особливостей його обдарування. Художні ідеали виконання зумовлюють роботу над твором на високому рівні складності. Головним завданням педагогіки стає передусім виховання творчого потенціалу молодого музиканта

Розвиток темпо-ритму лягає в основу навчання піаніста.        Проголошується індивідуальний підхід до навчання, виникає ідея про необхідність формування “звукотворчої волі” учня на основі особливостей його обдарування. Художні ідеали виконання зумовлюють роботу над твором на високому рівні складності. Головним завданням педагогіки стає передусім виховання раціонального потенціалу молодого музиканта

Розвиток ритму лягає в основу навчання піаніста.        Проголошується індивідуальний підхід до навчання, виникає ідея про необхідність формування “звукотворчої волі” учня на основі особливостей його обдарування. Художні ідеали виконання зумовлюють роботу над твором на високому рівні складності. Головним завданням педагогіки стає передусім виховання творчого потенціалу молодого музиканта

Запитання 10

 Яка принципова різниця між класичним і романтичним типом педагога?

варіанти відповідей

У класиків превалює раціонально - інтелектуальне, провідна роль належить емоціям, які є джерелом і критерієм пізнання, а також організуючим чинником у творчій сфері. У романтиків визначна роль відводиться інтелектуальному сприйняттю, важливе значення відіграє емоційно-розумове переживання та безпосередність сприйняття світу митцем.

У класиків превалює раціонально - інтелектуальне, провідна роль належить розуму, який є джерелом і критерієм пізнання, а також організуючим чинником у творчій сфері. У романтиків визначна роль відводиться інтуїції, важливе значення відіграє емоційне переживання та безпосередність сприйняття світу митцем.

Запитання 11

Що лягає в основу фортепіанного виконавства епохи романтизму?           

варіанти відповідей

Культивується виразність і змістовність фразування, тонкість та різноманітність звукових градацій, ідеалом фортепіанного звучання стає співуче туше.

Посилюється увага до виховання у виконавця слухового самоконтролю, який визначає характер способів звуковидобування.

Прагнення кантиленного туше, нова фактура у творах композиторів-романтиків викликають зміни у ставленні до технічного апарату піаніста та в аплікатурних засадах.

Застосовуються цілісні рухи, використовуються всі частини руки, а також корпусу як найбільш відповідні у виконавському плані

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест