Рослинництво є основним виробництвом сільського господарства України. Нині воно займає посівні площі у _____тис. км2 (або ____ млн гектарів), що становить _____ усіх сільгоспугідь. Підберіть правильні показники.
Заповніть пропуски. ______ _____ _______ _______ – частина ріллі, яка фактично зайнята посівами озимих та ярих культур під урожай поточного року
Заповніть пропуск. Більшість рослин культивують як _______, тобто ті, що їх сіють навесні під урожай поточного року.
Під зерновими культурами в Україні зайнято ____ ріллі. Оберіть правильний показник.
Заповніть пропуск.Утричі зросли площі під _________ культурами, які мають експортне значення. Нині під ними зайнято 32,3% усіх орних земель.
Оберіть правильний варіант. Основною хлібною культурою України є _______. Ця рослина культивується людьми понад 10 тис. років, на території сучасної України –понад 5 тис. років. Відомо понад 20 видів ______, кожний з них має багато виведених селекціонерами сортів.
Заповніть пропуски. _____ – важлива хлібна культура Північної півкулі. Його вирощують 3–4 тис. років. З нього печуть так звані чорні сорти хліба. Через нижчу,ніж у пшениці, урожайність (25,8 ц/га) посівні площі під ним в Україні
скоротилися у 4 рази й нині становлять близько 0,5% від їх загальної площі. Невибагливе до тепла та ґрунтів _____ культивують на Поліссі.
Оберіть правильний варіант відповіді. Україна вирощує ряд зернофуражних культур. Серед них за посівними площами лідером є _______, під якою зайнято 15,9% ріллі. Ця рослина родом з Центральної Америки, де її називають маїсом. Привезена в Європу у ХV ст. Дуже теплолюбна та вибаглива до ґрунтів, _______ на зерно культивується в Україні переважно у степовій зоні. Дає високі врожаї – 57,1 ц/га. ЇЇ використовують за багатьма призначеннями. Це не лише фуражна, а й важлива продовольча, олійна, крохмалиста, хлібна, кормова культура. З її стебел одержують папір, лінолеум, віскозу.
Заповніть пропуски. _________ посідає 3-тє місце за посівами серед зернових культур в Україні. Під ним зайнято 10,7% ріллі. Озимий та ярий _________ культивують переважно у лісостеповій та степовій зонах. Окрім фуражного є продовольчий ________, з якого роблять перлову крупу, солод для пива, замінники кави.
Невибагливий до умов зростання, _____ вирощують на Поліссі. Це цінна
фуражна та продовольча рослина, зерно якої йде на крупу «геркулес», борошно, кондитерські вівсяні вироби. Через зменшення поголів’я коней, для яких _____ є основним кормом, зменшилися посівні площі під цією рослиною.
Нині в Україні під ним менш ніж 0,8% від посівних площ. Заповніть пропуски.
Оберіть, серед перерахованих культур в Україні, олійні:
Основні регіони вирощування винограду в Україні –
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома