Санітарно-гігієнічна оцінка якості харчових продуктів

Додано: 21 березня 2022
Предмет:
Тест виконано: 358 разів
15 запитань
Запитання 1

Дайте визначення якості харчового продукту.

варіанти відповідей

Сукупність властивостей харчового продукту, що визначає його здатність забезпечувати потребу організму людини в енергії, поживних і смакоароматичних речовинах, безпеку для її здоров’я, стабільність складу і споживчих властивостей протягом строку придатності до споживання.

Споживчі властивості харчових продуктів, що справляють негативну дію на споживача

Підробка товарів за допомогою харчових або нехарчових добавок для покращення органолептичних властивостей під час зберігання або в разі втрати інших споживчих властивостей.

Сукупність властивостей харчового продукту, що їх покращують підсилювачами смаку й аромату, ферментними препаратами, харчовими добавками

Запитання 2

Неякісними, небезпечними для здоров’я і життя людини є харчові продукти ...

варіанти відповідей

вироблені згідно зі стандартом підприємства відповідно до технологічної інструкції;

із харчовими добавками;

що відповідають вимогам технічних умов, сертифікатів відповідності;

що містять будь-які шкідливі або токсичні речовини екзогенного чи природного походження, небезпечні для здоров’я мікроорганізми чи їх токсини, гормональні препарати і продукти їх розпаду.

Запитання 3

Назвіть документи, що підтверджують належну якість і безпеку харчових продуктів, продовольчої сировини.

варіанти відповідей

Сертифікат відповідності, технічні умови, висновки державної санітарно-гігієнічної експертизи.

Технологічна інструкція, маркування, сертифікат відповідності.

Сертифікат відповідності, державній реєстр або висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи, ветеринарний дозвіл для харчових продуктів і продовольчої сировини тваринного походження, карантинний дозвіл для продукції рослинного походження.

Сертифікат відповідності, технічні умови.

Запитання 4

Державна санітарно-гігієнічна експертиза – це ...

варіанти відповідей

оцінка можливого негативного впливу на здоров’я населення небезпечних факторів завдяки дослідженню харчових продуктів, продовольчої сировини і супутніх матеріалів, встановлення критеріїв безпечності (показники та їх граничнодопустимі рівні, вміст, концентрація тощо);

оцінка енергії, що може вивільнитися з харчових продуктів у процесі біологічного окислення і забезпечувати фізіологічні функції організму людини;

оцінка харчового раціону людини щодо наявності в ньому спеціальних лікувальних чи лікувально-профілактичних властивостей;

характеристика енергії, що може вивільнитися із харчових продуктів у процесі біологічного окислення і забезпечувати фізіологічні функції організму людини.

Запитання 5

Що означає строк придатності харчового продукту для споживання?

варіанти відповідей

Календарний строк, протягом якого харчовий продукт стає не придатним для споживання

Проміжок календарного часу, визначений виробником цього продукту згідно із законодавством, протягом якого органолептичні, фізико-хімічні, медико-біологічні та інші показники харчового продукту мають відповідати чинним в Україні нормам і правилам у разі додержання відповідних умов зберігання.

Проміжок календарного часу, протягом якого харчова продукція змінює органолептичні, фізико-хімічні, медико-біологічні показники.

Проміжок календарного часу, протягом якого у харчовій продукції можуть з’явитися токсичні речовини.

Запитання 6

Назвіть значення терміна «ідентифікація».

варіанти відповідей

Діяльність, у результаті якої раціону харчування надають спеціальних лікувальних чи лікувально-профілактичних властивостей.

Оцінка можливого негативного впливу на здоров’я населення небезпечних факторів шляхом дослідження харчових продуктів, продовольчої сировини і супутніх матеріалів, у процесі якого встановлюють критерії безпеки (показники та їх граничнодопустимі рівні, вміст, концентрацію тощо)

Встановлення критеріїв безпеки і шкідливості для людини небезпечних факторів харчового продукту (групи продуктів), продовольчої сировини, супутніх матеріалів

Визначення відповідності показників якості харчових продуктів і продовольчої сировини показникам, що встановлені у нормативній і технічній документації виробника харчових продуктів або наведені в інформації про ці продукти, а також визначення відповідності харчових продуктів і продовольчої сировини у звичайній загальній назві з метою сертифікації.

Запитання 7

Харчова добавка – це ... .

варіанти відповідей

природна або синтетична речовина, яку спеціально вводять у харчовий продукт для надання йому бажаних властивостей;

природна або синтетична речовина, яку спеціально вводять у харчовий продукт для надання йому не притаманних не специфічних властивостей, що захищають його від псування;

природна речовина, що підвищує кислотність харчового продукту;

синтетична речовина, що підвищує лужність харчового продукту.

Запитання 8

У яких випадках потрібно звертатися до санепідемстанції з метою експертизи харчових продуктів?

варіанти відповідей

Після спливу строків реалізації продуктів, які не швидко псуються.

За наявності бракованих продуктів

У разі виявлення у закладі ресторанного господарства недоброякісних, зіпсованих продуктів.

У разі підозри на недоброякісні харчові продукти, які можуть спричинити захворювання споживачів.

Запитання 9

Аби провести санітарну обробку твердого сиру, який під час зберігання трохи запліснявів, потрібно протерти його чистою серветкою, змоченою у ...

варіанти відповідей

3%-вому розчині кухонної солі;

чистій воді;

содовому розчині;

0,2%-вому розчині хлорного вапна

Запитання 10

Безпечність харчових продуктів характеризують дві групи показників:

варіанти відповідей

санітарна доброякісність і відсутність токсичної дії;

епідемічна безпека і відсутність канцерогенної дії;

санітарна доброякісність та епідемічна безпека;

відсутність канцерогенної та іншої несприятливої дії.

Запитання 11

Якщо якість товарів викликає сумніви ...

варіанти відповідей

проводять органолептичний аналіз;

відправляють до відомчої лабораторії;

приймають на виробництво;

знищують.

Запитання 12

Приймання товарів розпочинають із перевірки ...

варіанти відповідей

якості;

супровідних документів;

кількості;

товару.

Запитання 13

Які продукти не дозволяється приймати?

варіанти відповідей

М’ясо без тавра

Якщо їх якість викликає сумніви.

Рибні страви

Кисломолочні продукти.

Запитання 14

Готова їжа обов’язково має бути доброякісною, тому проводять бракераж страв, результати записують до ... журналу.

варіанти відповідей

санітарного;

технологічного;

бракеражного;

реалізаційного.

Запитання 15

Основним законодавчим актом в галузі харчової безпеки в Україні є Закон України ...

варіанти відповідей

«Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції»;

«Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;

«Про технічні регламенти та оцінку відповідності»;

«Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення».

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест