Санітарно-гігієнічні вимоги до технологічного обладнання, інвентарю, тари, посуду, пакувальних матеріалів.

Додано: 29 жовтня 2020
Предмет:
Тест виконано: 628 разів
12 запитань
Запитання 1

У закладах ресторанного господарства необхідно мати не менш ніж _____ комплекти столового і чайного посуду, а також столових приборів.


варіанти відповідей

1

2

3

4

Запитання 2

Кількість столового посуду і приборів, що використовуються од­ночасно, повинна відповідати не менше ніж

варіанти відповідей

двократній кількості місць у залі закладу

трикратній кількості місць у залі закладу

чотирикратній кількості місць у залі закладу

п'ятикратній кількості місць у залі закладу

Запитання 3

Для миття посуду в ручний спосіб у мийній столового посуду обладнується ...

варіанти відповідей

двохсекційна мийна ванна

трьохсекційна мийна ванна

чотирисекційна мийна ванна

п'ятисекційна мийна ванна

Запитання 4

Раз на тиждень робоче обладнання та інвентар слід дезинфікувати ...

варіанти відповідей

0,1 %-ним розчином хлорного вапна, після чого промивати гарячою водою

0,5 %-ним розчином хлорного вапна, після чого промивати гарячою водою

1 %-ним розчином хлорного вапна, після чого промивати гарячою водою

5 %-ним розчином хлорного вапна, після чого промивати гарячою водою

Запитання 5

Ширина робочого мі­сця біля плити на одного працівника повинна становити не менш ніж ...

варіанти відповідей

0,5 м

1,25 м

2 м

2,5 м

Запитання 6

Оберіть неправильне твердження.

варіанти відповідей

Обробні дошки та ножі мають бути закріплені за відповідними виробничими цехами і робочими місцями, зберігати їх слід у самих приміщеннях.

Після роботи весь дерев'яний дрібний інвентар (обробні дошки, лопатки, мішалки) потрібно мити гарячою водою (50°С) з додаванням мийних засобів, після чого споліскувати гарячою водою (не нижче 65°С).

У закладах необхідно мати не менш ніж два комплекти нових обробних дошок і ножів.

Органами санітарного нагляду не дозволено використовувати для виготовлення обробних дощок полімерні матеріали.

Запитання 7

Оберіть неправильне твердження.

варіанти відповідей

Поверхня технологічного обладнання та інвентарю має бути гладкою, без щілин та зазорів, болтів або заклепок, що виступають, доступною для огляду, легко піддаватися чищенню, миттю та дезінфекції.


Ванни для миття посуду виготовляють із нержавіючої сталі, алюмінію або дюралюмінію.

Покриття виробничих столів повинні бути гладкими, вигото­вленими з некорозійних металів або синтетичних матеріалів, до­зволених для контакту з харчовими продуктами.

Конструкція обладнання повинна передбачати можливість розбирання для належної санітарної обробки агрегатів.

Запитання 8

У закладах ресторанного господарства заборонено використовувати...

варіанти відповідей

керамічний посуд

мідний посуд

алюмінієвий посуд

дюралюмінієвий посуд

Запитання 9

Миття посуду проводиться у

варіанти відповідей

двох мийних ваннах

трьох мийних ваннах

чотирьох мийних ваннах

п'яти мийних ваннах

Запитання 10

Виберіть неправильне твердження.

варіанти відповідей

Як пакувальні матеріали використовують пергаментний папір, целофан, алюмінієву фольгу.

Тара і пакувальні матеріали повинні бути нетоксичними.

В закладах ресторанного господарства заборонено використовувати тару з полімерних матеріалів.

За потреби оборотна тара повинна бути досить трива­лого використання, легкою для миття і дезінфекції.

Запитання 11

З усіх металів для виготовлення кухонного посуду, деяких видів столового посуду, найкраще відповідає гігієнічним вимогам

варіанти відповідей

алюміній

дюралюміній

залізо

нержавіюча сталь

Запитання 12

Розташування технологічного обладнання не має

варіанти відповідей

відповідати тех­нологічній схемі

забезпечувати поточність технологічного про­цесу

забезпечувати найкоротші шляхи проходження сировини та напівфабри­катів

забезпечувати зустрічні потоки сировини, напівфабрикатів та готової продукції

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест