Семестровий іспит "Внутрішня медицина"

Додано: 8 грудня 2022
Предмет:
Тест виконано: 327 разів
50 запитань
Запитання 1

Фельдшера ШМДвикликали вночi до чоловiка, в якого раптово з’явилась ядуха з утрудненим вдихом, кашель iз видiленням рожевого пiнистого харкотиння. Пацiєнт у положеннi ортопное. Дихання шумне. Ps- 100/хв., ритмiчний, слабкого наповнення. Над легенями – вологi дрiбнопухирчастi хрипи. Виберiть препарат, який необхiдно застосувати?


варіанти відповідей

Метопролол

Панангiн

Лазикс

Ессенцiале

Фероплект

Запитання 2

До фельдшера ФАПу звернувся хворий 30-ти рокiв. Пiсля вживання великої кiлькостi цитрусових у хворого виник щiльний набряк на обличчi, губах, без свербiння, головний бiль, ”гавкаючий” кашель. Об’єктивно: Ps- 76/хв., АТ-120/70 мм рт.ст. Для якого захворювання

характернi вказанi симптоми?


варіанти відповідей

Кропив’янка

Сироваткова хвороба

Анафiлактичний шок

Набряк Квiнке

Медикаментозний дерматит

Запитання 3

Фельдшер ШМДприбув до пацiєнта 35-ти рокiв. Пацiєнт непритомний. Шкiра - жовтянична. Печiнка на 2 см випинається з-пiд краю реберної дуги. Вiд пацiєнта чути специфiчний солодкуватий печiнковий запах. Оберiть медикаменти для надання невiдкладної допомоги:


варіанти відповідей

Папаверин, баралгiн

Амiнокапронова кислота, баралгiн

Кальцiю хлорид, вiкасол

Анальгiн, димедрол

Глюкоза, ессенцiале

Запитання 4

До фельдшера здоровпункту промислового пiдприємства звернувся робiтник 30-ти рокiв, який протягом останнiх 10-ти рокiв страждає на виразкову хворобу шлунка. Скаржиться на слабкiсть,запаморочення. Спостерiгалось одноразове блювання ”кавовою гущею”. Об’єктивно: блiдiсть шкiри, живiт м’який, безболiсний. Який попереднiй дiагноз?

варіанти відповідей

Виразкова хвороба шлунка

Шлунково-кишкова кровотеча

Синдром Мелорi-Вейса

Рак шлунка

Атрофiчний гастрит

Запитання 5

У хворого 32-х рокiв сечокам’яна хвороба. Дiєти не дотримується. Фельдшером ШМД госпiталiзований з нирковою колькою та затримкою сечi. Яку першу медичну допомогу потрiбно надати пацiєнту?

варіанти відповідей

Провести катетеризацiю

Включити кран з водою

Помiстити хворого в гарячу ванну

Поставити гiрчичники на гомiлки

Поставити холодний компрес на гомiлки

Запитання 6

У хворого на ГРВI на 4-ту добу стан погiршився, температура пiдвищилася до

38oC, з’явилася задишка, досi сухий кашель став вологим, з серозно-гнiйним харкотинням. В легенях – притуплення перкуторного звуку. Яке ускладнення можна припустити?

варіанти відповідей

Бактерiальна пневмонiя

Гострий бронхiт

Вiрусна пневмонiя

Ексудативний плеврит

Сухий плеврит

Запитання 7

Хвора 48-ми рокiв звернулася до фельдшера здоровпункту iз скаргами на сильний головний бiль у потиличнiй дiлянцi, який виник 2 години тому пiсля стресової ситуацiї, запаморочення, нудоту, бiль у дiлянцi серця. Об’єктивно: обличчя гiперемоване, межi серця розширенi влiво на 1 см. Тони серця ритмiчнi, акцент II тону над аортою. АТ- 190/100мм рт.ст., пульс напружений, ритмiчний. Який стан виник у хворої?

варіанти відповідей

Стабiльна стенокардiя напруження

Гостра лiвошлуночкова недостатнiсть

Гiпертонiчна хвороба, ускладнений гiпертензивний криз

Гiпертонiчна хвороба, неускладнений гiпертензивний криз

Iнфаркт мiокарда

Запитання 8

Хворий 52-х рокiв скаржиться на виражений постiйний бiль за грудниною, що iррадiює в лiву руку, пiд лiву лопатку, плече. Хворий збуджений, переляканий, стогне. Бiль виник 2 години тому на роботi пiсля нервового перенапруження. Неодноразове вживання нiтроглiцерину бiль не зняло. Яке захворювання можна запiдозрити у хворого?

варіанти відповідей

Ревматизм

Стенокардiя

Iнфаркт мiокарда

Серцева астма

Гiпертонiчна хвороба

Запитання 9

Хворий скаржиться на оперiзуючий бiль у животi пiсля вживання смаженої їжi та алкоголю, нудоту, метеоризм, пронос. Симптоми спостерiгаються протягом року, пов’язанi з порушенням дiєти. Фельдшер має запiдозрити у хворого:

варіанти відповідей

Хронiчний гепатит

Хронiчний холецистит

Цироз печiнки

Хронiчний гастрит

Хронiчний панкреатит

Запитання 10

У стацiонар за направленням фельдшера здоровпункту поступив 27-рiчний робiтник зi скаргами на голоднi, нiчнi болi в животi, з переважною локалiзацiєю в епiгастральнiй дiлянцi. З анамнезу вiдомо, що з 18-рiчного вiку хворiє на хронiчний гастрит типу В.

Який iмовiрний дiагноз?


варіанти відповідей

Хронiчний панкреатит

Виразкова хвороба 12-палої кишки

Хронiчний холецистит

Виразкова хвороба шлунка

Гострий ентерит

Запитання 11

Фельдшер ШМДприбув на виклик до хворого зi скаргами на бiль за грудниною пiсля перенесеного стресу. За об’єктивними ознаками фельдшер припустив стенокардiю. Якi препарати доцiльно застосувати для покращення стану хворого?


варіанти відповідей

Клофелiн, дибазол

Гепарин, анальгетики

Валiдол, нiтроглiцерин

Строфантин, кофеїн

Кордiамiн, корглiкон

Запитання 12

Фельдшер з’явився додому до хворого 56-ти рокiв, який скаржиться на задишку з утрудненим видихом, напади кашлю з незначною кiлькiстю харкотиння, вiдчуття стискання в грудях. Хворiє на бронхiальну астму. Якi лiкувальнi заходи доречнi?


варіанти відповідей

Введення папаверину

Введення мезатону

Накладання мiхура з льодом на грудну клiтку

Iнгаляцiя сальбутамолу

Введення баралгiну

Запитання 13

До фельдшера ФАПу звернувся хворий 53-х рокiв зi скаргами на онiмiння, парестезiї кiнцiвок, незначне похитування при ходьбi, печiння у кiнчику язика, слабкiсть, адинамiю. Вiсiм рокiв тому -субтотальна резекцiя шлунка. Об’єктивно: шкiра блiда iз жовтяничним вiдтiнком. Язик яскраво-червоний, "лакований", зниження чутливостi кiнцiвок. У кровi: ер.- 2, 6 · 1012/л, Нb- 72 г/л, КП- 1,3, тiльця Жолi. Який попереднiй дiагноз?


варіанти відповідей

Хронiчний лiмфолейкоз

Залiзодефiцитна анемiя

Гемолiтична анемiя

Гiпопластична анемiя

B12-дефiцитна анемiя

Запитання 14

Пацiєнт 45-ти рокiв скаржиться на сильнi болi в поперековiй дiлянцi справа,

якi iррадiюють вздовж сечоводу в статевi органи. Пацiєнт стогне ”не знаходить собi мiсця”. Об’єктивно: Ps- 80/хв. АТ- 130/80 мм рт.ст., у сечi - кров. Позитивний симптом Пастернацького справа. Який найбiльш iмовiрний дiагноз поставить фельдшер?

варіанти відповідей

Гострий пiєлонефрит

Нирково-кам’яна хвороба

Гострий гломерулонефрит

Гострий цистит

Хронiчно-ниркова недостатнiсть

Запитання 15

ШМД викликали до хворого 63-х рокiв. Зi слiв родичiв хворий впродовж 20-ти рокiв страждає на цукровий дiабет. В останнi днi був сонливим, скаржився на нудоту, блювання, пив багато рiдини, часто мочився. Годину назад знепритомнiв. Об’єктивно: хворий в непритомному станi, шкiра суха. Дихання глибоке, шумне (Кусмауля), в повiтрi запах - ацетону. Очнi яблука м’якi. Рефлекси вiдсутнi. Який стан розвинувся у хворого?

варіанти відповідей

Кетоацидотична кома

Церебральна кома

Гiпоглiкемiчна кома

Уремiчна кома

Печiнкова кома

Запитання 16

Пацiєнт скаржиться на бiль в груднiй клiтцi злiва, який посилюється пiд час кашлю, дихання. Аускультативно: дихання послаблене, шум тертя плеври. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

варіанти відповідей

Ексудативний перикардит

Сухий перикардит

Сухий плеврит

Стенокардiя вазоспастична

Ексудативний плеврит

Запитання 17

До фельдшера ФАПу звернувся хворий зi скаргами на рiзке здуття живота, незначнi випорожнення, нудоту, загальну слабкiсть. Вважає себе хворим близько року. Багато курить, зловживає спиртним. Об’єктивно: на шкiрi обличчя i спини - судиннi ”зiрочки” . Шкiра суха, помiрно блiда, долонi гiперемованi, гомiлки i стопи набряклi. Волосся на головi тонке, рiдке. Живiт рiзко збiльшений, пупок випнутий. Навколо пупка венозна сiтка у виглядi "голови медузи". У черевнiй порожнинi виявлено вiльну рiдину. Який попереднiй дiагноз у хворого?

варіанти відповідей

Хронiчний гастрит

Хронiчний панкреатит

Цироз печiнки

Хронiчний гепатит

Рак шлунка

Запитання 18

У хворого 55-ти рокiв пiд час диспансерного огляду вперше виявлено невеликий лейкоцитоз, абсолютний лiмфоцитоз за рахунок зрiлих лiмфоцитiв, тiнi Гумпрехта. Скарг хворий не має. Яке захворювання системи кровi можна запiдозрити?

варіанти відповідей

Гiпопластична анемiя

Хронiчний мiєлолейкоз

Гострий лейкоз

Хронiчний лiмфолейкоз

Лiмфогранулематоз

Запитання 19

Пацiєнтка 53-х рокiв, доярка, звернулася до фельдшера ФАПу зi скаргами на бiль у дрiбних суглобах кистей рук, ”ранкову скутiсть” даних суглобiв. Об’єктивно: дрiбнi суглоби кистей рук припухлi, деформованi. Кистi рук вiдхиленi у бiк лiктя. У кровi: Hb- 100 г/л, ер.- 3, 0·1012/л,

лейк.- 10 · 109/л, ШОЕ- 45 мм/год, гострофазовi показники кровi пiдвищенi. Вкажiть найбiльш iмовiрний дiагноз:


варіанти відповідей

Деформуючий артрит

Ревматоїдний артрит

Туберкульозний артрит

Гонорейний артрит

Ревматичний артрит

Запитання 20

Пацiєнту з гострою серцевою недостатнiстю проведено кровопускання. З метою попередження якого ускладнення фельдшер повинен слiдкувати за дотриманням суворого лiжкового режиму та здiйснювати контроль за пульсом та артерiальним тиском?


варіанти відповідей

Ортостатичний колапс

Непритомнiсть

Шок

Напад ядухи

Тромбоемболiя

Запитання 21

В нормi добова кiлькiсть сечi у здорової людини становить:

варіанти відповідей

2500-3000 мл

1500-2000 мл

1000-1200 мл

500-1000 мл

2000-2500 мл

Запитання 22

До ФАП звернувся чоловiк 44-х рокiв зi скаргами на кашель з видiленням невеликої кiлькостi слизово-гнiйного мокротиння, задишку пiд час незначного фiзичного навантаження, пiдвищення температури тiла до 37, 4oC, загальну слабкiсть. Хворiє близько 10-ти рокiв. Робота пов’язана з переохолодженнями. Палить з юнацького вiку по 1-й пачцi цигарок на день. Грудна клiтка дiжкоподiбної форми. Перкуторно: коробковий звук. Аускультативно: середньопухирчастi хрипи.

Найiмовiрнiший попереднiй дiагноз:

варіанти відповідей

Бронхоектатична хвороба

Хронiчний обструктивний бронхiт

Гострий бронхiт

Бронхiальна астма

Хронiчний катаральний бронхiт

Запитання 23

До фельдшера звернувся чоловiк, який скаржиться на нападоподiбний бiль у правому пiдребер’ї з iррадiацiєю пiд праву лопатку, який виник пiсля їзди на велосипедi. Об’єктивно: склери жовтяничнi. Живiт болючий у правому пiдребер’ї, позитивний симптом Ортнера. Найiмовiрнiший попереднiй дiагноз:


варіанти відповідей

Хронiчний гастрит

Цироз печiнки

Хронiчний гепатит

Жовчнокам’яна хвороба

Виразкова хвороба

Запитання 24

До приймального вiддiлення доставили хворого з iмовiрним гострим панкреатитом.

Якi з нижченаведених лабораторних дослiджень найбiльш iнформативно пiдтверджують дiагноз?


варіанти відповідей

Аналiз кровi на цукор

Загальний аналiз кровi

Аналiз сечi на дiастазу

Аналiз сечi на цукор

Аналiз кровi на бiлiрубiн

Запитання 25

В ходi огляду пацiєнта 47-ми рокiв Ви встановили дiагноз ”проривна виразка шлунку”. Вкажiть характерну симптоматику болю при цiй патологiї:


варіанти відповідей

Тупий бiль

Оперiзувальний бiль

Переймоподiбний бiль

Кинджальний бiль

Iнтенсивний бiль з iррадiацiєю в плече i лопатку

Запитання 26

Фельдшер ШМД прибув на виклик до пацiєнта, який скаржиться на рiзку слабкiсть, запаморочення, що виникли пiсля швидкого зниження температури тiла. Об’єктивно: шкiра i видимi слизовi оболонки блiдi, риси обличчя загостренi, пульс ниткоподiбний. Яке ускладнення

виникло?

варіанти відповідей

Непритомнiсть

Шок

Кома

Колапс 

Марення

Запитання 27

Пацiєнтка 24-х рокiв, яка хворiє на хронiчний гастрит типу ”А”, скаржиться на слабкiсть, запаморочення, задишку, серцебиття, ламкiсть нiгтiв i випадiння волосся, порушення смаку: їсть крейду. Шкiра блiда, суха. Тони серця приглушенi, систолiчний шум на верхiвцi. Пульс -102/хв., АТ- 90/65 мм рт.ст. Анамнез кровi: ер.- 2, 7 · 1012/л, Нb- 80 г/л, КП- 0,7, ШОЕ- 18 мм/год, анiзоцитоз, пойкiлоцитоз. Який iмовiрний дiагноз у пацiєнтки?

варіанти відповідей

Гiпопластична анемiя

Гемолiтична анемiя

Залiзодефiцитна анемiя

Загострення хронiчного гастриту

12-фолiєводефiцитна анемiя

Запитання 28

Хворий 35-ти рокiв скаржиться на слабкiсть, сухiсть у ротi, часте сечовипускання вночi, свербiння шкiри, погiршення зору. Захворювання нирок спостерiгається протягом 20-ти рокiв. Шкiра сiроблiда, язик сухий, обкладений бурим нальотом, вiдчувається запах амiаку з рота.

Тони серця глухi, акцент II тону на аортi, пульс - 92/хв., АТ- 180/90 мм рт.ст. Яке дослiдження сечi необхiдно призначити для визначення концентрацiйної функцiї нирок?


варіанти відповідей

Загальний аналiз сечi

Проба Зимницького

Проба Амбурже

Проба Аддiса-Каковського

Проба Нечипоренка

Запитання 29

Пацiєнт 20-ти рокiв годину тому вiдчув ”кинджальний” бiль в животi, було одноразове блювання. Пiд час обстеження: положення вимушене, блiдий, живiт напружений, дошкоподiбний, температура тiла пiдвищується. Що з пацiєнтом?

варіанти відповідей

Гострий гастрит

Шлунково-кишкова кровотеча

Перфорацiя виразки

Гострий живiт (перитонiт)

Загострення виразкової хвороби

Запитання 30

Ви фельдшер ШМД. На вулиці знепритомнів хворий на цукровий діабет (в кишені знайдена картка хворого на інсулінозалежний цукровий діабет). При огляді: шкіра волога, високий тонус м’язів, судоми, високі сухожильні рефлекси розширені зіниці. Дихання звичайне, запаху ацетону з рота немає. Пульс – 80/хв. АТ-120/80 мм рт.ст. Ваші дії.


варіанти відповідей

Ввести інсулін короткої дії

В/в струменево ввести 40-60 мл 40% глюкози

Зачекати аналізу рівня глюкози в крові

Ввести кордіамін

Ввести глюкокортикостероїди

Запитання 31

Хворий 36-ти років, звернувся до фельдшера зі скаргами на гострі болі в животі, які виникають через 30 хвилин після прийому їжі. Апетит збережений, але через появу болю після їжі хворий обмежує її прийом. Хворіє протягом декількох років, погіршення стану відмічає в осінньо-весняний період. Об’єктивно: загальний стан задовільний. Легені та серце без патології. Язик обкладений білим нальотом. При пальпації живота відмічається болючість в епігастральній ділянці. Ваш діагноз:

варіанти відповідей

Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки

Хронічний холецистит

Хронічний панкреатит

Виразкова хвороба шлунка

Хронічний ентерит

Запитання 32

Хворого 72-х років госпіталізовано фельдшером швидкої допомоги зі скаргами на біль у серці, задишку. Об’єктивно:межі серця зміщені ліворуч на 1 см, тони послаблені, аритмічні. На ЕКГ інтервали R-R різної тривалості, хвилі f. Про яке порушення серцевого ритму йде мова?


варіанти відповідей

Синусова аритмія

Миготлива аритмія

Пароксизмальна шлуночкова тахікардія

Синусова тахікардія

Екстрасистолічна аритмія

Запитання 33

Фельдшер швидкої медичної допомоги приїхав на виклик до хворого 50-ти років, який скаржиться на ядуху, що триває близько 2-х годин. Об’єктивно: вимушене положення, хворий сидить нахилившись вниз і спираючись ліктями на край ліжка. Дихання -34 хв. Чутні дистанційні сухі хрипи. Пульс -84/хв.; АТ -130/80 мм рт.ст. Інгаляції астмопентом, в/в введення еуфіліну ефекту не дали. Доцільно застосувати препарат:

варіанти відповідей

Папаверин

Атропін

Лазолван

Преднізолон

Сальбутамол

Запитання 34

. До фельдшера ФАПу звернулась жінка 28-ми років, у якої 3 дні тому виник головний біль, набряки на обличчі, сеча кольору м’ясних помиїв, тупий біль у поперековій ділянці, підвищення температури тіла до 37,60С. Об’єктивно: шкіра бліда. Набряки на обличчі. Пульс – 82/хв, ритмічний, напружений. АТ-175/125 мм рт.ст., добова кількість сечі – 350 мл. Неймовірніший попередній діагноз:

варіанти відповідей

Хронічний гломерулонефрит

Гострий пієлонефрит

Хронічний пієлонефрит

Гострий гломерулонефрит

Гіпертонічна хвороба

Запитання 35

До фельдшера звернувся чоловік 45-ти років, зі скаргами на ожиріння обличчя, тулуба, стегон, червоно-фіолетові смуги на шкірі живота, плечей, грудних залоз, а також на сонливість, слабкість, депресію та порушення статевої функції. На рентгенограмі черепа –турецького сідла є базофільна аденома аденогіпофіза, у крові – підвищений рівень кортизолу. Для якого захворювання це характерно?

варіанти відповідей

Хвороба Іценко-Кушинга

Нецукровий діабет

Акромегалія

Гіпофізарний нанізм

Хвороба Аддісона

Запитання 36

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 26-ти років зі скаргами на кашель з виділенням незначної кількості «іржавого» мокротиння, біль в грудній клітці справа під лопаткою, який посилюється на вдиху та при кашлі різку слабкість. Захворів два дні тому після переохолодження. Об’єктивно: t0- 390С, стан тяжкий, шкірні покриви бліді, рум’янець на щоках, дихання поверхневе, задишка.У легенях –при перкусії притуплено-тимпанічний звук, при аускультації крепітація на висоті вдиху. Ps-100/хв., ЧД – 30/хв. Який найбільш ймовірний діагноз?

варіанти відповідей

Ексудативний плеврит

Негоспітальна пневмонія

Сухий плеврит

Гострий бронхіт

Інфаркт легені

Запитання 37

При обстеженні хворої фельдшер ФАПу виявив: схуднення на 10 кг за 2 місяці, дратівливість, витрішкуватісь, тахікардію навіть у спокої. Для гіперфункції якої ендокринної залози характерні дані симптоми?

варіанти відповідей

Підшлункова

Щитоподібна

Паращитоподібні

Надниркові

Яєчники

Запитання 38

До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка 22-х років, яка скаржиться на підвищення температури тіла до 37,40С, загальну слабкість, пітливість, біль у ліктьових та колінних суглобах «летючого» характеру. Вкажіть, для якого захворювання характерні ці скарги:

варіанти відповідей

Ревматоїдний артрит

Подагра

Остеоартроз

Ревматична хвороба

Остеохондроз

Запитання 39

При дослiдженнi мокротиння виявленi: еозинофiли, спiралi Куршмана, кристали Шарко-Лейдена. Для якого захворювання характернi такi змiни?

варіанти відповідей

Туберкульоз легень

Сухий плеврит

Бронхiальна астма

Гострий бронхiт

Негоспiтальна пневмонiя

Запитання 40

У хворого 47-ми рокiв з iнфарктом мiокарда при транспортуваннi в стацiонар раптово виник приступ iнспiраторної ядухи, сухий кашель, вiдчуття стискання у грудях, холодний пiт. Яке ускладнення iнфаркту мiокарда у хворого?


варіанти відповідей

Бронхiальна астма

Кардiогенний шок

Аневризма аорти

Серцева астма

ТЕЛА 

Запитання 41

Ви – фельдшер ФАПу. До Вас звернувся пацiєнт 20-ти рокiв, який скаржиться на загальну слабкiсть, кровотечу iз носа i ясен, крововиливи на шкiрi, бiль у горлi при ковтаннi, пiдвищення температури тiла до 390C, збiльшення лiмфовузлiв.У загальному аналiзi кровi виявленi бластнi клiтини.  Для якого захворювання характернi такi симптоми?  

варіанти відповідей

B12-дефiцитна анемiя

Постгеморагiчна анемiя

Тромбоцитопенiчна пурпура

Гострий лейкоз

Гемолiтична анемiя

Запитання 42

Пацiєнт скаржиться на озноб, пiдвищення температури тiла до 39oC, бiль у попереку злiва. Хворiє 2-й день. Загальний аналiз сечi: густина - 1008, каламутна, бiлок - 0,3 г/л, лейкоцити - 35-40 у полi зору, еритроцити - 1-2 у полi зору, бактерiї. Найiмовiрнiший попереднiй дiагноз:

варіанти відповідей

Хронiчний гломерулонефрит

Гострий пiєлонефрит

Хронiчний пiєлонефрит

Гострий гломерулонефрит

Нирковокам’яна хвороба

Запитання 43

Фельдшер ШМД приїхав на виклик до пацiєнтки з нападом бронхiальної астми.

Пацiєнтка сидить, спираючись руками в край лiжка. Як називається таке положення пацiєнтки?

варіанти відповідей

Вимушене

Сiмса

Активне

Пасивне

Фаулера

Запитання 44

Пацiєнтка 45-ти рокiв, викликала фельдшера ФАПу додому. Скаржиться на сильний напад болю у правому пiдребер’ї, який з’явився пiсля прийому надто жирної їжi. Бiль вiддає у праву руку. В анамнезi: жовчнокам’яна хвороба. Об’єктивно: шкiра звичайного забарвлення, температура тiла - 36,7oC, позитивний симптом Ортнера, Кора. Сеча i кал звичайного забарвлення. Вкажiть найiмовiрнiший попереднiй дiагноз:

варіанти відповідей

Гострий гастрит

Напад ниркової кольки

Цироз печiнки

Напад печiнкової колiки

Хронiчний гепатит

Запитання 45

Пацiєнт 60-ти рокiв, госпiталiзований каретою швидкої допомоги до приймального вiддiлення зi скаргами на головний бiль у потиличнiй дiлянцi, пiдвищений артерiальний тиск - 170/95 мм рт.ст., мерехтiння мушок перед очима.

На яку дiлянку тiла фельдшер повинен накласти гiрчичники?

варіанти відповідей

Грудину

Потиличну

Серце

Поперекову дiлянку

Спину

Запитання 46

Чоловiк 48-ми рокiв, звернувся до фельдшера здоровпункту промислового пiдприємства з приводу скарг на головний бiль, запаморочення, шум у головi, загальну слабкiсть.

При обстеженнi: артерiальний тиск - 180/95 мм рт.ст. Як називається такий показник артерiального тиску?

варіанти відповідей

Брадикардiя

Тахiкардiя

Артерiальна гiпотензiя

Артерiальна гiпертензiя

Гiпертермiя

Запитання 47

У чоловiка 57-ми рокiв, що протягом 10-ти рокiв страждає на стабiльну стенокардiю напруження, раптово виник iнтенсивний здавлюючий бiль за грудниною, вiдчуття нестачi повiтря. Пiсля прийому 3-х таблеток нiтроглiцерину бiль зменшився, але не пройшов, через 30

хвилин став нестерпним, наростала задишка. Об’єктивно: блiдiсть шкiри, гiпергiдроз. Пульс - 100/хв., артерiальний тиск -100/60 мм рт.ст. Який попереднiй дiагноз?

варіанти відповідей

IХС. Прогресуюча стенокардiя

IХС. Гострий iнфаркт мiокарда

Гострий перикардит

Нейроциркуляторна дистонiя

Тромбоемболiя легеневої артерiї

Запитання 48

До фельдшера звернулась жiнка 42-х рокiв зi скаргами на кровотечi iз носа, ясен, рiзнокольоровi геморагiї на тiлi, якi локалiзуються пiд гумками панчiх, у мiсцях тертя одягу. Об’єктивно: ”шкiра леопарда”, позитивнi симптоми щипка та джгута.

Найiмовiрнiший попереднiй дiагноз?

варіанти відповідей

Залiзодефiцитна анемiя

Гемолiтична анемiя

Тромбоцитопенiчна пурпура

Гемофiлiя А

Гострий лейкоз

Запитання 49

Хвора 36-ти років звернулась зі скаргами на загальну слабкість, швидку стомлюваність, сухість шкіри, набряки обличчя, закрепи. Місять тому перенесла струмектомію з приводу тиреотоксикозу. Шкіра бліда, суха. Ps – 58/хв., слабкого наповнення, АТ-90/55 мм рт.ст. Діяльність серця ритмічна, тони приглушені. Живіт м’який, безболісний під час пальпації. Діурез 1,2 л. за добу. Виберіть препарат для патогенетичного лікування хворої:


варіанти відповідей

Мерказоліл

Ловастатин

Гіпотіазид

L- тироксин

Йодид калію

Запитання 50

  У пацієнта діагноз: гострий гломеруло­нефрит. Які зміни кольору сечі можна спо­стерігати при цьому захворюванні?


варіанти відповідей

Сеча кольору пива

Сеча кольору «м’ясних помиїв»

Сеча світло-жовта

Сеча солом’яно-жовта

Сеча біла

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест