Сенсорні системи смаку, нюху, руху, дотику, температури, болю.

Додано: 4 березня 2023
Предмет: Біологія, 8 клас
Тест виконано: 33 рази
12 запитань
Запитання 1

Функціональна система, яка спеціалізується на сприйнятті хімічних подразнень і формуванні відчуття запаху.


варіанти відповідей

нюхова сенсорна система

больова сенсорна система

дотикова сенсорна система

смакова сенсорна система

Запитання 2

Укажіть ознаки, характерні для сенсорної системи дотику:

варіанти відповідей

рецептори розташовані на поверхні шкіри або пов′язані з волосяними сумками

найбільше механорецепторів розміщено на долонях і кінчиках пальців

  

зона тактильного чуття розміщена в тім′яній частці кори великих півкуль

  

найбільша чутливість властива нервовим закінченням кінчиків губ, язика; найменша – кінчики пальців рук, долонь

Запитання 3

Яка сенсорна система людини сповіщає організм про зовнішні та внутрішні небезпеки?

варіанти відповідей

смакова

тактильна

больова

руху

Запитання 4

Рецептори руху (пропріоцептори) у людини знаходяться у:

варіанти відповідей

шкірі

м'язах

 сухожиллях

 суглобах

таких рецепторів не існує

Запитання 5

На малюнку зображено:

варіанти відповідей

рецептори зору

рецептори шкіри

амеби та інфузорії

колбочки та палички

Запитання 6

У якій частці кори півкуль великого мозку знаходиться рухова зона?

варіанти відповідей

потиличній

тім'яній

лобовій

скроневій

Запитання 7

Рецептори нюху та смаку належать до:

варіанти відповідей

механорецепторів

хеморецепторів

терморецепторів

фоторецепторів

Запитання 8

Температурну чутливість забезпечують такі види рецепторів:

варіанти відповідей

холодові та теплові

хеморецептори

тільця Паччіні та тільця Мейснера

пропріорецептори

Запитання 9

Блокаторами болю є:

варіанти відповідей

тироксин

пролактини

ендорфіни

тестостерон

Запитання 10

Яка частина язика розрізняє солоний смак?

варіанти відповідей

корінь

краї

кінчик

кінчик і корінь

Запитання 11

У якій частці головного мозку формуються тактильні відчуття?

варіанти відповідей

лобовій

скроневій

потиличній

тім'яній

Запитання 12

Гострота нюху характеризується:

варіанти відповідей

відчуттям голоду

максимальним відчуттям

порогом відчуття

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест